Проверка за уникално съдържание на публикация

Уникален текст на статия

При SEO оптимизацията за търсещи машини, като Google, терминът уникално съдържание, означава уникален текст - текстово съдържание, което е различно спрямо всяко друго вече публикувано съдържание в интернет, което е било открито и индексирано от Google. Така 100% уникално съдържание имаме при публикуване на текстово съдържание, което до момента не е било публикувано в интернет дори частично. Обикновено Google дава предимство на сайта, който първи публикува дадено съдържание и започва да класира този сайт добре по набор от ключови фрази, които се съдържат в заглавието и в текста на публикацията. Важно е да се знае, че да публикуваме първи и това Google да открие съдържанието първо при нас, са две различни неща. Част от подготовката на сайт за оптимизация (on-site SEO) включва програмиране на модули, които съобщават на Google по най-бързия и правилен начин за всяко ново или променено текстово съдържание. Това е от особено значение за новинарски сайтове и други големи силно динамични сайтове.

Ръчна проверка на текст за уникалност

Най-лесният и бърз начин за проверка на уникалност на текст е разделяне на текста на части от по 10-15 думи. След това се избират тези части, които смятаме за най-вероятно да се срещат в други сайтове и пускаме търсене в Google по тези части от текст. Ако Google открие текста в други сайтове и там текстът е 1:1 с текста при нас, със сигурност в резултатите от търсене, сайтовете които съдържат текста, ще са на първите места при това търсене. Дори ако текстът е бил леко променен, вероятността да бъде открит е голяма. Google потъмнява в SERP всички открити думи, които се съдържат в нашия текст, с който търсим (search query) и в сайта от резултатите, като понякога дори не е нужно да отваряме сайта от резултатите, за да видим, че нашия текст се съдържа в друг сайт.  Обикновено едно единствено търсене не е достатъчно, освен в случаите на точно съвпадение на текста по други сайтове - нужни са 5-6 търсения с различни изречения.

Трябва да се има предвид, че Google има лимит на заявката за търсене от 300 символа, в това число и интервали и затова избраните фрази не трябва да са много дълги, в противен случай получаваме грешка 414 - The request is too large to process. Този метод на търсене помага най-често при точно съвпадение на текста. Ако текстът е бил променен до някаква степен, не можем да открием колко процента е разликата на текста и понякога дори ще бъде трудно да открием сайта, който съдържа текста.

Заб. 1. При търсене в Google с оператор intitle: се търси само в заглавията на публикации. Например  intitle:"WordPress версия 3.6"  ще изведе само публикации с това заглавие. Ако се ползва дълго заглавие и нищо не бъде открито, може да се опита само с част от заглавието.

Сравнение на два текста

Ако открием променена публикация в друг сайт, може да сравним двата текста до колко се различават. Един начин за проверка е с безплатният инструмент на Ganbox за сравнение на два текста, който дава процент на уникалност на втория текст спрямо първия. Текстовете се сравняват на ниво думи, не на ниво символи. За добра уникалност се смята разлика над 90%. Като екстра инструментът дава най-дългите фрази, които се съдържат и в двата текста и преброява брой думи и брой символи, нещо което е полезно за всеки копирайтър.

Уеб услуги за проверка на уникалността на текст

Всеки текстописец (копирайтър) и SEO оптимизатор, трябва да разполага с инструменти за проверка на текст, като уникалността на текста е една от най-важните. Самият инструмент може да бъде програма или уеб услуга, а най-добре комбинация от няколко инструмента.

Един добър български уеб инструмент за проверка е unique.cloxy.com който работи по подобен начин на ръчното търсене, но доста ускорява процеса и е доста удобен. Друг подобен инструмент е uniquearticles.eu/unique-check

Една от най-известните услуги за проверка е www.copyscape.com. За да ползваш Copyscape трябва публикацията да е качена в интернет, защото се изисква подаване на URL адрес на публикацията, която ще бъде проверявана. Затова, ако публикацията е в DOC файл, трябва да се обърне в HTML файл и да се качи в сайт, за да може да се провери. Може да се проверят безплатно до 10 публикации на ден.

Други подобни инструменти са http://www.plagspotter.com и http://www.plagium.com, но не бихме казали, че някой от тях се справя добре.

Ето няколко руски сайта, които твърдят че предлагат подобна услуга, но лично аз не успях да получа нещо смислено от тях:  http://www.antiplagiat.ru - до 5000 символа текст за нерегистрирани;  http://istio.com;   http://miratools.ru и http://pasteit.ru (10 безплатни статии на ден).

Може да проверите и следният руски инструмент https://text.ru/antiplagiat/ при него има ограничение в брой едновременно ползващи услугата. Ако в момента има други хора ползващи сайта, вашият текст се нарежда на опашка и чакате да дойде вашият ред за проверка на текста. Може да отнеме минути. При тестове с текст взет от български сайт, който е индексиран отдавна от Google, този инструмент показа 100% уникалност, което означава, че не знае за текста в този сайт. Това идва да покаже, че към този момент инструментът не е достатъчно надежден, поне за текстове на български.

Както се вижда няма голям качествен избор, затова ще се радваме, ако споделите в коментарите уеб инструмент, който върши работа.

При използване на подобни уеб услуги, като Copyscape  винаги съществува вероятност, Google да знае за току що публикувана публикация, за която услугата за проверка на уникалност все още да не знае. По този начин услугата за проверка ще ви заблуди за степен на уникалност.

Програми за проверка на текст за уникалност

Advego Plagiatus

Има специални програми за проверка на уникалност на текстовото съдържание. Една от най-известните и популярни е руският Advego Plagiatus - програма, която търси в интернет частични или пълни копия на подаден документ. Търсенето става предварително, чрез обхождане на милиони страници и индексиране на текстовете в база данни - много сигурен и бърз метод. Програмата показва процент на съвпадение с даден текст и в кой сайт е открит текста. Безплатна е. Дълго време се предлагаше само за операционна система Windows, но вече има и версия за Linux.  Може да я изтеглите от официалния сайт на програмата http://advego.ru/plagiatus. В зависимост от настройките на Windows може да има проблем и менютата да са нечетими с множество знаци ???. Дори така програмата работи, поставете текста в голямото поле и натиснете бутончето с червено флагче и синя стрелка надясно. Следва проверка в интернет и всички намерени повторения, както и процент съвпадения ще излязат в долното поле, както и линкове към сайтовете, които съдържат подобния текст. Голям плюс е, че програмата е само в един файл и не се инсталира - просто се стартира.

Заб.2. Някои хора имат затруднения за работа с програмата Advego заради неправилни настройки. Основното, което трябва да имате предвид за програмата, е че тя по време на работа прави заявки за тръсене в Google и другите търсещи машини, които са включени в опциите (Yandex, Rambler, Bing, DuckGoGo, Baidu). Когато правите множество проверки за кратък период от време, може да задействате защита - Google започва да ви показва капча код, за да продлъжите.  Няколко общи съвети за настройка: Не включвайте търсещи машини, които не ви трябват. Намалете бързината на програмата, като намалите брой едновременни проверки. Ако ви трябва скорост, може да ползвате външна платена услуга за автоматично решаване на капча проверки. Адвего има възможност за автоматична връзка с такава външна услуга посредством API ключ.

eTxt Antiplagiat

Друга програма за проверка на уникалност - eTxt Antiplagiat. Тя може да проверява за уникалност всички страници на един сайт, не само отделна публикация. Програмата  е безплатна, може да я изтеглите от сайта http://www.etxt.ru/antiplagiat/ Има версии за различни операционни системи. Поддържа PDF файлове. Програмата се предлага "така както е" и без поддръжка. Програмата се инсталира с .msi файл. Добра е и понякога открива текстове в сайтове, които Advego Plagiatus не успява.

Съвети към начинаещи копирайтъри

Ако Вие сте начинаещ копирайтър, трябва да имате предвид следните неща:

 1. Повечето Ви клиенти ще бъдат SEO оптимизатори и SEO агенции - уважавайте ги и изграждате дългосрочни контакти с тях, защото те работят с множество фирми, които имат постоянна нужда от написване на нови текстове.
 2. По подразбиране, от Вас ще се очаква да осигурите текст с уникалност над 90% - не копирайте и не преразказвайте съдържание.
 3.  По подразбиране авторските права на създаденото съдържание са собственост на клиента. Вие пишете текст в негова полза и той решава дали под публикацията да стои вашето име, да няма посочен автор или дори да бъде посочен друг автор.
 4. Абсолютно е забранено, след като продадете един текст на един клиент, да ползвате този текст изцяло или частично, дори преразказано за друг клиент. Забранено е да ползвате текста дори в личен блог, като портфолио, защото по този начин ще създадете повтарящо се съдържание и текста на клиента няма да бъде уникален!
 5. Най-добрият вариант е предварително да подпишете договор, в който са уредени всички условия, при които се предлага услугата.
 6. Текст с 400 думи се смята за абсолютен минимум. В днешни дни публикации с около 2000 думи са тези, които имат най-висока SEO стойност. Разбира се един текст не е само сбор от думи и не е достатъчно да пишете граматически правилно. Трябва да умеете да пишете интересно, увлекателно, разбрано, със собствен стил, ползвайки различни изразни средства, богат текст, който с всяко следващо изречение дава нова стойност на публикацията. Само тогава услугите Ви ще бъдат търсени.

В Ganbox, работим с множество копирайтъри, като даваме възможност и на начинаещи копирайтъри да опитат да пишат по различни тематики, за да разберат дали това им харесва. Ако смятате, че можете да пишете добре за уеб, свържете се с нас от страница Контакти, за да договорим условия.

Заключение за уникален текст

Уникалното текстово съдържание е от висока степен на важност за SEO на всеки сайт, както и неговата достъпност, правилно представяне и осигуряване на възможност за бързо индексиране от Google. Много пъти сме свидетели как само правилното представяне на съдържанието на сайт и осигуряване на уникални текстове, води до многократно увеличение на OST - трафика към сайта.

След навлизане на Google алгоритъм RankBrain през 2016г. уникалните и богати на съдържание текстове, стават все по-важни за оптимизацията на сайт.

.

Ganbox предлага проверка на текстовете на сайт за уникалност, както и копирайтърски услуги за пренаписване или допълване на текста на страниците на сайта с цел по-висока уникалност на текста. Работим с множество копирайтъри, които осигуряват качествени текстове за сайтове на клиенти.  Услугата за проверка уникалността на текстовете е включена в услугата SEO одит, която предлагаме на клиенти.

Прочетена:31135
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (8 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Проверка за уникално съдържание на публикация”

 1. По принцип за проверка на съдържание използвам Advego, но понякога и някои онлайн чекери. Прави впечатление, че уникален текст не е равно на авторски текст. Преди време бях взел едно момиче да пише статии (не разбираше от СЕО, но пишеше добре) и първия път, когато й казах, че статиите не са уникални, тя се учуди и започна да ме убеждава колко са й авторски текстовете 😀

  Истината относно съдържанието на сайта си остава такава, че по-голяма тежест за сайта са входящите линкове, а текста си е колкото да имаш нещо ново. Копискейп съм ползвал няколко пъти и действително смея да кажа, че е добър инструмент (впрочем не съм чул някой да каже, че е лош 😀 )

  Поздравления за статията, действително е изчерпателна.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram