Какво трябва да знаем за актуализацията за полезно съдържание на Google

На 25 август Google въведе обновление на алгоритъма за търсене, по-известно като The Helpful Content Update.
Целта на актуализацията е да приоритизира съдържание, чиято стойност е по-голяма за потребителите, и едновременно с това да измести по-назад при търсене резултатите, включващи SEO съдържание, създадено, за да отговаря изцяло на критериите на търсачката.

В тази публикация ще намерите няколко съвета от SEO експертите на Ganbox  относно съдържанието на вашия сайт и какво може да подобрите, за да удовлетворява новите изисквания на Google.

Новият ъпдейт може да засегне всякакъв тип сайтове и онлайн бизнеси

Обратно на една от предишните актуализации на Google Product Review Update, която таргетира определен тип страници, ъпдейтът за полезно съдържание обхваща всички сайтове. Единствено съдържанието е това, което може да повлияе върху класирането на сайтовете при търсене.
Ъпдейтът включва също и въвеждане на нов вид ‘’сигнал’’, който Google ще използва, за да подрежда и класира уебстраниците по важност при търсене.

Как ще функционира актуализацията за полезно съдържание?

Новият ъпдейт ще повлияе пряко върху алгоритъма за класифициране при търсене чрез въвеждане на нов ‘’сигнал’’. Най-уязвими със сигурност ще бъдат сайтовете, които съдържат голямо количество информация без достатъчна добавена стойност, т.е. съдържание, което не е полезно за потребителите.

От Google LLC съобщават, че дори и полезното съдържание би имало по-слаб успех при класирането в търсачката, в случай че по-голямата част от съдържанието в сайта се определя като ‘’безполезно’’. Съветът на Google е да се остави единствено полезното съдържание, предназначено и създадено ‘’от хора за хора’’.

От официалната публикация на Google става ясно също, че ако обновлението е повлияло отрицателно върху намирането на определен сайт при търсене, ефектите се предполага, че ще продължат няколко месеца.

Алгоритъмът ще работи плавно във времето, за да е възможно да се наблюдават както новосъздадени сайтове, така и вече съществуващи такива. Ако се установи, че в определен сайт не се публикува ‘’безполезно’’ съдържание, след извество време сайтът ще спре да бъде ‘’под наблюдение’’ от машината.

7 съвета за полезно съдържание в сайта ви

Ето седем полезни съвета, които трябва да имате предвид, за да се уверите, че
създавате съдържание ‘’за хората’’ според насоките на Google:

1. Не се отдалечавайте прекалено от главната тема

Придържайте се към конкретната сфера, в която имате опит, както и не пишете по дадена тема, само защото тя е нашумяла и потенциално би имало по-голям трафик при търсене.
Да кажем например, че имате сайт за рецепти, но решавате, че една дълга статия, свързана с грижата за кожата, ще Ви помогне да привлечете нова аудитория и да развиете сайта си.
Въпречи че статията сама по себе си може да бъде полезна, то потребителите на сайта, които са го открили заради рецептите, надали ще я счетат за такава.

2. Демонстрирайте опит от първо лице

Google съветва ясно да си личи, че Вашето съдържание включва опит от първо лице, т.е. например да сте използвали продукта или услугата, за която пишете, или пък да сте посещавали мястото, което препоръчвате.
В случай че авторът няма реален опит с това, за което пише, съдържанието не е толкова полезно, колкото може да бъде. Обикновено такъв тип статии са създадени, за да отговарят на изискванията на търсачката, а не за да помогнат на хората, които търсят информация. В много случаи става въпрос за мрежов маркетинг, а целта е авторите да печелят комисионна.

 

3. Не комбинирайте много теми в един сайт

Най-добрият вариант е всеки сайт да има ясно и точно предназначение, т.е. конкретна тема. Няма как един-единствен уебсайт да дава информация за всичко и на всеки. Не само, че това е безполезно и объркващо за посетителите, но и за търсачките, когато се опитват да класират резултатите по категории.
Изградете страницата или сайта си около една основна тема. Винаги можете да създадете няколко сайта, в случай че имате различни интереси в области, които нямат общо помежду си.

4. Стремете се съдържанието, което създавате, да отговаря на очакванията на потребителите

Когато пишете съдържание за хората, трябва да се стремите то да е в състояние да отговори на въпросите или да разреши възникналите проблеми, чрез които уебсайтът Ви е бил открит. По тази причина е много добра идея да имате за партньор SEO агенция, която постоянно да прави SEO мониторинг на сайта Ви, който включва какво точно търсят хората в Google, преди да влязат в сайта ви.

Създаването на съдържание за търсачките често може да означава включване на голямо количество информация, което е лишено от стойност.
Важно е читателят да не остава с чувството, че трябва да продължи търсенето, за да достигне до други източници с по-добра информация.

Това е изключително важно за SEO на сайта Ви, защото, ще бъде изпратен отрицателен сигнал относно вашия сайт към Google, ако човек първо потърси в Google, влезе във вашия сайт, не успява да намери нужната му информация и се върне в Google, след което продължи към друг сайт.

 

5. Обърнете внимание на цялостното потребителско преживяване в сайта Ви

Google напомня, че цялостното потребителско преживяване (User Experience) е ключов елемент, който да
прави едно съдържание полезно. Това може да включва съчетаване на текстов материал със снимки/видео например, тъй като визуалната стимулация е в състояние да придаде завършен вид на ‘’преживяването’’.
Стремете се да задоволите желанията и нуждите на потребителите без те да си тръгнат с чувството, че трябва да продължат търсенето на информация.

6. Не отговаряйте на въпроси, които нямат ясен отговор – това подвежда потребителите

В никакъв случай не трябва да обещавате, че при Вас читателите ще открият отговор на въпрос, който все още не съществува или има множество противоречиви мнения по въпроса. Това може да означава да не се ангажирате с точна дата, на която ще излезе новият най-хитов сериал, например.
С този съвет Google предупреждава създателите на съдържание да не твърдят неща, които не са фактически точни, или за които са известни единствено слухове, а официална информация не е потвърдена.
Освен че по този начин се съобразявате с актуализацията, това е добър съвет за изграждане и поддържане на доверие с читателите.

 

7. Следете ръководството на Google за други бъдещи актуализации

Ако се информирате своевременно за предстоящите ъпдейти на Google, то най-вероятно ще сте добре подготвени да се възползвате максимално от оптимизациите и обновленията.

Най-добрите SEO експерти, дори успяват да предвидят следващите ходове на Google и да подготвят сайтовете на своите клиенти за предстоящите промени, предварително, като успешно хващат трендовете и печелят повече органичен трафик от конкурентните сайтове.

 

Детайли, свързани с техническата страна на ъпдейта

Няколко неща за новия сигнал:

  • Актуализацията не се извършва ръчно. Това е автоматизиран процес, използващ модел, функциониращ на принципа на машинното обучение.
  • Съдържание, което таргетира хората, все пак може да бъде показано по-напред в търсачката, дори и ако е публикувано в сайт с голямо количество ‘’безполезно’’ съдържание. С други думи, възможни са изключения за отделни страници с полезно съдържание, въпреки, че сайтът няма друго полезно съдържание.
  • Новият сигнал има различна тежест, която се променя с времето и зависи от поведението на потребителите в сайта. Това означава, че този сигнал ще има положително или отрицателно влияние върху различните сайтове.
  • Обновлението ще започне да работи само с резултати на английски език, след което ще бъде прилагано и за други езици. Към този момент не е известно, кога ще бъде приложено за сайтове на български език, но обикновено това се случва до няколко месеца след първоначалното обновление за сайтове на английски.

 

Заключение за полезното текстово съдържание в сайта

Текстовото съдържание в сайта винаги е било едно от най-важните неща за SEO на вашия сайт. Преди много години беше важно единствено количеството текст в сайтовете. След това беше важно текстовете да са уникални - да не се срещат на друго място в интернет преписани едно към едно. След това вече текстове, които са пренаписани с просто разместване на параграфи и замяна на синоними, както и членуване на думи и други подобни промени вече успешно се интерпретираха, като неуникално съдържание. Към днешна дата Google стига още по-далеч и успява да оценява качеството и полезността на текста и дали той е написан за хората или за търсещите машини. Подгответе се за новия ъпдейт на Google, като направите ревизия на текстовото съдържание във вашия сайт и неговото правилно представяне на посетителите. Всяка SEO услуга трябва да включва периодично осигуряване на полезно и уникално текстово съдържание за вашия сайт, както за страници на продукти, услуги и категории, така и за страници на информационни публикации в блога на вашия сайт. С други думи отдавна Content marketing-ът отдавна е неделима част от абонаментната SEO поддръжка на сайта ви. Ако все още не ползвате такава SEO услуга за вашия бизнес сайт, потърсете тази услуга още днес!

Прочетена:6674
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram