OST - органичен трафик

Organic Search Traffic (OST)

OST наричан още органичен трафик или органик трафик е част от общия трафик към даден сайт, като това са само тези посещения на сайта, които са в резултат от търсене в Google, след което търсещия вижда линк към сайта, натиска линка и влиза в сайта. При това показания линк е в нормалните резултати от търсене, а не от платените реклами на Adwords.

Органичният трафик е много добър измерител за правилната работа на всеки SEO оптимизатор. Той дори е по-добрър измерител от следенето на позициите на набор от ключови думи и фрази в Google. Това е така, защото е възможно да сте пропуснали важни ключови думи, по които може да влиза голяма част от трафика.

Понякога се случва сайт да отпадне по важна ключова дума, но за сметка на това да се класира добре по множество фрази, което в крайна сметка да доведе до увеличение на органик трафика на сайта.

Измерване на OST - органичен трафик

Най-лесно това става, чрез Google Analytics избирате сайта и от менюто Acquisition -Keywords - Organic стигаме до OST - Organic Search Traffic.

На тази графика се вижда трафика в резултат от търсене от последните 30 дни - синята графика. В горния десен ъгъл може лесно да си пуснем сравнение с предишните 30 дни - оранжева графика. В показания пример това е трафика на Ganbox за последните 30 дни сравнен с трафика от предишните 30 дни, като се забелязва увеличение от почти 85%. Причината вероятно се крие в новия ъпдейт Колибри на Google и няколко публикации в блога с уникални текстове.

Друг вид трафик който може да бъде в резултат от работата на SEO оптимизация на сайта е Referral. Това е трафик от линкове на други сайтове, сочещи към сайта, който се оптимизира. Ако се извършва линкбилдинг (изграждане на линкове към сайта) е нормално и този тип трафик да се повиши.

Прочетена:18896
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (6 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

4 comments on “OST - органичен трафик”

  1. Кратка, точна и както винаги полезна статия 🙂 Винаги има какво ново да науча от този блог. Похвала за труда!

  2. Увеличението дали е от колибри или си правил и нещо друго по сайта?

  3. Основно е от Колибри. Тъй като сайта има относително ниски посещения и поради краткия период на измерване, при пускане на интересни публикации подобни пикове са нещо нормално. С други думи не е голяма работа 😉

  4. Много полезна статия. Винаги има какво да се научи от този сайт.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram