Лоши връзки и добри връзки към сайт

Много хора погрешно смятат, че колкото повече връзки сочат към техния сайт, толкова по-добре. За съжаление качеството на връзките е от много по-съществено значение. Ето няколко примера за добри и лоши линкове.

Лоши линкове

Най-опасните линкове към твоя сайт, които може сериозно да увредят класирането на сайта за дълъг период от време, обикновено се изграждат при линкбилдинг от недобросъвестни SEO оптимизатори, наети да работят в полза на сайта и които са изградили евтини или безплатни линкове от сайтове с ниско качество. Най-често това са линк ферми, оспамени сайтове, наказани сайтове, сайтове за възрастни, сайтове с проблем в сигурността или силно нетематични сайтове! Ползването на скрити линкове или бързото изграждане на линкове, също е силно опасно!

Друг вид лоши линкове, които може да получиш към твоя сайт, след размяна или наемане на линкове, може да бъдат:

1. Недостъпни линкове

Това са връзки към твоя сайт, който са публикувани в чужд сайт и по някакъв начин са недостъпни за търсачките.  Най-често срещаните видове са:

1.1. Създаване на линковете с JavaScript.

Edit: Има промяна в тази точка. През края на 2018 година Google без проблем открива и индексира линкове, които са създадени през JavaScript.

Целия линк или URL адреса се генерира динамично с JavaScript. Ако забраниш JavaScript-а в браузъра тези линкове изчезват. Във Firefox това става от Edit/Preferences отива се на третия таб Content и там се изключва третата опция Enable Java Script. Ще видиш как вижда страницата търсачката.

1.2. Линкове в страници, в които се влиза след логване с парола. Няма как търсачката да достигне до тези линкове освен, ако собственика на сайта не въведе име и парола за достъп до страницата в GWT (Google Webmaster Tools), но това понякога може да е опасно, защото може да разкрие конфиденциална информация.

1.3. Няма път до страниците, в които е връзката. Ако няма директен външен линк или поредица от вътрешни линкове до вътрешната страница, в която е връзката към твоя сайт е възможно тази страница да е недостъпна от бота на търсачката. Трябва след като влезеш в началната страница на сайта с от един до три клика на връзки, да можеш да достигнеш до страницата, в която има връзка към твоя сайт. Ако връзката е на прекалено дълбоко ниво е възможно да не се индексира. Ако дори една от връзките по пътя към вътрешната страница е динамична през Javascript, реално търсачката няма път и няма да индексира връзката. Понякога интерфейса на сайта е толкова объркан, че нормален човек не може да открие пътя, но ако има път търсачката ще го открие. За да си сигурен, че има път може да пуснеш създаване на Google Sitemap (което за големи сайтове отнема много време) и след това в създадения XML да потърсиш URL към страницата, в която е твоята връзка.

В случая с използване на JavaScript такива връзки са изрично направени от собственика на сайта да бъдат недостъпни в другите случаи е възможно да е неволно. Ако ти се случи да наемаш връзки внимавай дали те са достъпни за търсачките!

2. Временни линкове

2.1. Виртуални страници. Има динамично създавани страници, на които по GET се подава домейна. Те може да показват линк към сайта и дори да вземат описанието направо от description тага на твоя сайт, но те съществуват само докато потребителя не отвори друга страница. Такива страници са безполезни, освен ако не се сложи линк към тях в страница, която вече е индексирана от Google.

2.2. Временни страници. Това са връзки в страници, който след време изчезват. Например линк в динамична страница "Най-новите сайтове" или в сайт за обяви, който изчезва след 6 месеца .

Друг вариант е самата страница съдържаща връзката да изчезва, като например след месеци бъде преместена в архив, до който се стига след логване.

3. Линкове с атрибут nofollow

Връзки с атрибут rel="nofollow" не са лоши линкове, но нямат достатъчно SEO тежест . Този атрибут е замислен да указва на ботовете на търсачките да не следват тази връзка. Всеки занимаващ се със SEO добре знае, че такива връзки отдавна се следват от търсачките, но не са толкова ценни колкото другите. Самите Гугъл съветват рекламодателите да маркират с този атрибут връзки, които са платени. Въпреки всичко е добре да имате малко линкове и от този тип.

4. Връзки от слаби сайтове

Вече няма никакво съмнение, че връзки от слабо авторитетни сайтове могат да навредят на сайт. Такива сайтове са слабо посещавани сайтове с нисък Google Page Rank или с неподходящо съдържание. Самите Гугъл съветват, ако засечем връзка към нашия сайт поставена на такъв сайт да опитаме да се свържем със собственика на сайта и да го помолим да махне връзката. Това обикновено е много трудно осъществимо, защото има много изоставени сайтове.  Надяваме се в бъдеще Google да намалят тежестта на негативните връзки.

5. Връзки от неподходящи сайтове

5.1. Връзки от сайтове с неподходяща тематика

Връзки от сайтове, в които темата е различна от тази в твоя сайт и особено в страницата, в която е поставена връзката. Стреми се да печелиш връзки от сайтове, които не са ти пряка конкуренция, но са близки по тематика. Например думите "обучения" и "уроци" са много близки и е доста удачно да поставиш връзка към твоя сайт за "уроци по английски" в сайт за "обучения по маркетинг".

5.2. Връзки от сайтове с неподходящо съдържание

Особено е опасно ако сайта от който получаваш линк има "съдържание за възрастни", текстове нарушаващи законите, кракерски програми или курсове, призоваващи към насилие, прекалено вулгарно съдържание, сайтове за залагания. Опасно е дори връзката да се намира на страница, която няма нищо нередно, но е част от такъв сайт.

5.3. Сайтове ползващи забранени SEO техники

Това може да бъде опасно. Ако сайтът, който ползва такива техники получи наказание, тогава твоят сайт, както и всички сайтове които имат линкове в този сайт са сериозно застрашени.

6. Връзки с грешни атрибути

Анкор се нарича текста затворен между таговете <a> и </a>, а описанието се поставя в title атрибут на връзката. В примера

<a href="http://ipotpalmax.com" title="Ипотпал Max - статии за лаптопи">лаптопи</a>

анкор е думата "ипотпал", а описанието е "Ипотпал Max - статии за лаптопи". Особено важно е анкора да съдържа ключова дума, по която искаш да се класираш по-добре при търсене в Гугъл, но е много важно да има баланс и правилно разпределение на анкорите на линковете - естествен анкор профил. Според изследване от 2013г. на хиляди сайтове, които се класират добре, трябва анкор профилът да се доближава до този:

Разбира се не е важен само анкор профила, а и в колко авторитетен сайт е разположен всеки един линк.

Виждал съм злепоставящи връзки към сайт създадени от конкурент, поставени в трети сайт. Връзките съдържаха анкор и описание със съдържание за възрастни. Такива линкове могат да навредят на сайта, който сочат.

7. Трудно достъпни линкове

7.1. Дълбоко заровени линкове.

Най-силни са линковете, които са най-близо до началната страница. Линкове, които са прекалено "дълбко" в дървото на директорията на сайта са по-слаби от тези, които са по-близо до началото. Ако сайта е каталог с много категории и подкатегории, то пътя от началната страница до страницата, в която се поставя твоя линк е прекалено дълъг - примерно 3 клика или повече. Такива линкове имат по-слаба тежест.

7.2. Бавно достъпни линкове.

Страници, които се зареждат много бавно е възможно да не се индексират или да се индексира само съдържанието в началото. Ако по пътя от началната страница до линка има поне една страница, която се зарежда бавно (например показва прекалено дълъг списък), то всички линкове, които зависят от нея може да не бъдат индексирани или дори да бъдат извадени от индекса. По този начин може да бъде отрязан цял клон от дървото с линкове.

8. Плаващи линкове ©

Плаващ линк е такъв, на който URL адреса на страницата, в която се намира, по някаква причина се променя поне веднъж след първоначалното публикуване и индексиране. Например:

- динамична страница, която показва последните 20 връзки и в момента, в който бъдат добавени още 20 връзки, твоя линк се премества на нова по-задна страница от списъка;

- URL-та които съдържат накрая параметър като &PHPSESSID=3d7a452c89c32b423ba14790d3f24a14

- URL-та които се променят, защото публикациите са били преместени в архив и вече включват в себе си дата например /2009/02/заглавие

- в директория, в която по някаква причина са разместили или са променили id-та на категории;

Трябва пътя от URL адреси от началната страница до страницата с връзката да не се променя.

Плаващи линкове е термин създаден от Ganbox.

9. Гора от линкове

9.1. Много линкове. Ако в една страница има прекалено много изходящи линкове (връзки към други сайтове), всеки от линковете губи силата си. Не се препоръчва да има повече от 10 изходящи линка в една страница (в това число Google реклами и банери). Бота на Google проследява само първите 100 изходящи линка в една страница, затова ако вашия линк е в дъното на страница с множество линкове, може да бъде напълно невидим за търсачките.

9.2. Повтарящи се линкове. Ако в една страница има повече от един линк сочещ към една и съща страница, се индексира само първия линк. По този начин ако първия линк е от картинка, а втория има текстов анкор, трябва да им се разменят местата, като текстовия линк се постави в HTML кода преди другия, защото е много по-ценен. Ако дизайнера не е доволен, нека да ги размести визуално с CSS стил 😉

10. Светкавични линкове

Ако ползваш инструмент за създаване на линкове (автоматичен събмитър на линкове) и сайта е съвсем нов, трябва много да внимаваш да не създадеш прекалено много линкове наведнъж към твоя сайт. Трябва кривата на увеличение на броя на новите линкове да бъде близка до тази на популярен сайт, който печели естествени връзи заради полезно съдържание. Примерна схема на линкване: първия ден изпрати само 2 линка, втория 3, третия 4, четвъртия 5, петия 6, шестия 8, седмия 10 и през следващите 3 седмици пращай по различен брой линкове на ден, но не повече от 10 на ден. Добрата новина е, че като събмитваш линкове по уеб директории и директории за статии, те биват одобрявани по различно време - малка част от тях веднага, а други първо се одобряват от редактор и може да мине седмица и дори повече време. Малка част от линковете биват отхвърляни. При всички случаи отхвърляй всякакви оферти, които ти предлагат по няколко хиляди беклинка наведнъж или по няколкостотин на ден! Това почти сигурно ще ти спечели наказание от Гугъл, като най-лекото е падане назад в индекса, за стар домейн може да е 30 позиции назад, за нов домейн може да е 60 или 100 позиции назад. В най-тежките случаи ще получиш пълно отпадане от индекса (бан) средно от 3 до 6 месеца.

11. Лоши съседи по линк

Страница, в която има списък от линкове към сайтове по дадена тема, като един от линковете е към сайт за възрастни (например към сайт на онлaйн кaзинo). Тогава всички сайтове към които има линк от тази страница имат създадена лоша връзка с adult сайта и могат да бъдат наказани от Google.

.

.

Добри линкове

1. От авторитетен сайт

Силни връзки са тези от сайт със стар домейн, който има много посещения и има висок Domain Authority или висок Google Page Rank. Дори сайта да не е близък по тематика с твоя, такава връзка ще ти бъде полезна. Обикновено такива сайтове са утвърдени уеб директории или социални мрежи. Изключително важно е първите няколкостотин линка на един нов сайт да бъдат от такива сайтове!

2. От тематичен сайт

Най-трудно се спечелват връзки от тематични сайтове, защото обикновено те са ти пряка конкуренция. Много хора не разбират, че размяната на връзки между два тематични сайта е полезна и за двата, дори ако единия е два пъти по-посещаван от другия. Тук може да ти помогне SEO специалист който да води преговори с подходящи сайтове. Такива връзки са от изключителна важност и си струва дори да наемеш връзка в тематичен сайт. Ако все пак не успееш да размениш връзка с конкурент, опитай в сайтове с близка тематика. Гугъл разбира от синоними и знае кои думи в какви словосъчетания се срещат, остава ти да се сетиш за това 😉

3. Връзки към вътрешни страници

Изключително важно е да линкваш не само началната си страница, а и вътрешните страници. Уеб директориите не могат да ти помогнат, но социалните мрежи за споделяне на връзки ще са от голяма полза.

4. Връзки от съдържанието на сайт

Връзки поставени във футъра или в менюто на сайт се показват на всички страници на сайта (sitewide) и по този начин ти получаваш много връзки към сайта си от всяка една страница. За съжаление търсачките все по-умело откриват такива връзки и им дават много по-малка тежест от връзки поставени в уникално съдържание на сайта, например в статия. При PHP сайт  може да се използва една хитрост, с която връзките да са правят с различен title, анкор и други атрибути, но в дългосрочен план това решение не е добро.

5. Правилни атрибути

Както вече казах анкора и title атрибута е добре да съдържат ключови думи. С навлизане на семантичните мрежи все по-голямо значение се отдава на атрибута rel. Не говоря за nofollow, а за стандарта XFN и различните релации между сайтовете. При хитро използване на тези атрибути може да се постигне добър SEO ефект.

Общи насоки

Струва се да се отбележи, че еднопосочните връзки към твоя сайт, са по-силни отколкото, ако има размяна на връзки между двата сайта и особено, ако са линкнати само началните страници. Изключение правят тематичните сайтове, размяната на връзки между такива сайтове е много добре и за двата сайта. Да, точно така! Добре е да размениш връзки с конкуренцията. Най-добрият вариант е ако можеш да намериш сайт с много близка тематика и който не ти е пряка конкуренция. Например сайт за почистване на офиси и сайт за продажба на почистващи препарати. Тънък момент е задаване на подходящ rel атрибут на връзката.

Заключение

Май изграждането на връзки към сайт не е толкова проста работа както си мислеше нали? Също така имай предвид, че това е непрестанен процес, който е част от услугата SEO поддръжка и ти помага да запазваш и подобряваш позициите на сайта в резултатите от търсене.

В статията Популяризиране на сайт с външни връзки давам някои идеи за спечелване на връзки. Използвай ги умно!

 Последна редакция на текста на 8 декември 2018г.

Прочетена:35132
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (11 гласа, оценка: 2,36 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

21 comments on “Лоши връзки и добри връзки към сайт”

 1. Това полезно нещо е написано много кадърно! Явно авторът му е много подреден човек, добронамерен и услужлив професионалист.

 2. Тези съвети от Гугъл за слабите сайтове си е някакво измиване на ръцете от тяхна страна.
  Имам връзки към мой форум от порносайтове и спамърски форуми- какво да ги правя?
  Никой не може да контролира такива външни връзки, така, че Гугъл не би трябвало да вменява някаква вина на тези сайтове.

 3. как да се възползваме от XFN за по - добро SEO? Какво трябва да включва текста?

 4. Моят съвет е XFN атрибутите на връзките винаги да отразяват истината.

 5. Наистина доста добре е написана тази статия, въпреки, че повечето неща си ги знам :). А за този rel атрибут не мисля, че ще окаже кой знае какво значение за сеото, но все пак ще пробвам.

 6. От мен едно благодаря защото блога отдавна стои в отметките ми и ми бе полезен.

 7. Линковете от "1. Недостъпни линкове" могат ли да ни навредят по някакъв начин или са просто безполезни?
  Понеже са на първо място, звучат някак страшно "лоши". Но пък не си казал изрично трябва ли да се плашим от тях и да правим нещо за отстраняването им.

 8. Не са опасни, просто са безполезни. Опасни могат да бъдат линковете от т.4 т.5 и т.10.

 9. Благодаря. Аз съм добро момиче и гледам да не се сприятелявам с лоши сайтове. 😉

 10. Великолепна и много полезна публикация. Искам да попитам според вас има ли значение дали текст, който е превърнат в линк, е предварително форматиран с bold или italic, или Heading 1, Heading 2 etc. ?

 11. H1 не. Пренебрежимо малко ще се засили линка, ако е включен в strong таг.

 12. Ставам все по-голям фен на този блог. За мен това е втората най-силна публикация след статията "Популяризиране на сайт с външни връзки".

 13. Отново препрочетох тази статияи и за пореден път останах поразен колко истина има в нея, и колко е полезна!

 14. Полезно! Доста неща ми се изясниха вече 🙂

 15. Вече разбрах, че не всичко правено до сега е било полезно. Коригирам си грешките веднага! Благодаря! 🙂

 16. Имам въпрос към 2.1 Виртуални страници. Означава ли това, че роботите на индексират съдържание на страници, което се излива динамично в зависимост от GET параметрите, както е например, когато имаме странициране на определена страница?

 17. Индексират се, защото към тях със сигурност има поне един постоянен линк. Препоръчва се линковете за страници да се маркират с rel=prev и rel=next. В описаният в 2.1 случай се говори за динамични страници без линк към тях.

 18. Благодаря за инфото!
  Да всъщност към 2.1 спадат например различните сайтове, предлагащи SEO анализ на даден URL. На страницата се появява линк към инспектирания URL, но той съществува докато не се затвори страницата. Зацепих, но малко по-късно, от реотана е .... 🙂

 19. Чудесна статия. И все пак имам следния, може би малко тъп въпрос. А как да позная, че един сайт е ферма за линкове? Всички изглеждат толкова добронамерени, толкова сладкодумни и щедри? А някои са и с много висок PR. Не ми е ясно как да отлича сивата от бялата страна на тези сайтове.

 20. Няма лесен начин. Изследват се много фактори, като IP адрес и колко сайта има в същата мрежа, собственик на домейна, DNS записи и т.н. Услугата Одит на линкове включва изследване над 30 подобни фактора: http://goo.gl/s333e

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram