Какво е SERP?

SERP е съкращение от Search Engine Result Page и представлява страницата, която ти се показва, след като направиш търсене по някоя ключова дума в Google или в друга търсачка. Стандартно в Google тази страница показва първите 10 връзки към сайтове, които Google смята за най-подходящи и към която всеки собственик на сайт, който е чувал за SEO оптимизация се стреми. От тази страница има навигационни връзки, които те водят към страница 2 съдържаща връзки от 11 до 20 и т.н. Всеки може да персонализира изгледа на тази страница и да преглежда не по 10, а по 20, 50 или 100 връзки на страница.

Важно е да се отбележи, че при често търсене по една ключова дума и натискане на връзката към един и същи сайт от резултатите (например твоя сайт), това ще доведе до персонализиране на резултатите от SERP и този сайт ще започне да излиза нагоре в резултатите, но само за теб и само докато не си изключил персонализираното търсене. Виж линка в края на статията.

Ако ползваш SEO услуги и искаш да провериш как се класира твоя сайт в резултатите на Google, винаги първо се увери, че е изключено персонализираното търсене и чак тогава търси твоя сайт по ключова дума в Google! В противен случай при всяко търсене и след влизане в един и същи сайт, той бързо ще се изкачва все по-нагоре в класирането, но това е видимо само за теб и резултата не е реален. Така може да се заблудиш, че SEO оптимизацията на твоя сайт върви много добре.

Защо се получава така?

Google следи по различни начини действията на потребителите: по кои ключови думи се търси, след търсенето на кои връзки се натиска, колко време стои потребителя в сайта който е посетил и др. Тази информация google използва, за да определи по още един начин кои са стойностните сайтове в даден бранш. Когато си логнат в услуга на Google и посещаваш често един сайт, от Google решават да ти "помогнат" и изкарват този резултат по-нагоре, за да може да го намираш по-бързо. Това е полезно за много хора, но е вредно за всеки който се интересува от SEO и не знае за този ефект.

Съвет: Когато търсиш в резултати от Google по ключова дума от бранша на твоя сайт, никога не натискай на връзката на сайта на конкуренцията в SERP-а. Ако все пак искаш да отвориш сайта на конкуренцията, копирай зелената връзка с интернет адреса от резултата в Google или директно напиши на ръка адреса в нов таб на браузъра.

Една услуга, която автоматично следи SERP за теб всеки ден е Автоматично следене на позициите в Google

Изключване на персонализираното търсене

За да разбереш как да избегнеш проблема с различни резултати, прочети статията Изключване на персонализираното търсене в Гугъл.

Прочетена:28387
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Какво е SERP?”

  1. Супер благодаря. Бях се учудил ,че винаги моят сайт е първи в класацията.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram