Промени в Google Search Console

Преди няколко месеца Google обяви, че предстоят промени в Google Search Console (старо име Google Webmaster Tools)  и даде достъп до бета версията на определени потребители. Съвсем скоро промяната ще стане достъпна за всички и от Google обещаха, че всички ще имаме достъп до отворената бета версия на Search Console.

Известна част от функционалностите, които ще бъдат включени в новата версия, ще бъдат засегнати в тази статия и ще дадем малко повече информация, с какво могат да ви бъдат полезни.

Основната идея на подобренията в новата Конзола са свързани с проблемите, които могат да попречат на сайта ви да се класира добре. По-важното, как можете да ги отстраните и възможност да ги споделите с хората, които могат да ги поправят.

Search Performance

(В старата версия на Search Console меню Трафик от търсене (Search Traffic) => Анализ на търсенето (Search Analytics) )

До момента в тази секция от инструмента на Google можехте да получите до 3 месеца данни за предходни периоди. В новата версия информацията е за 16 месеца. Освен това в бъдеще, информацията ще може да се достъпва и през Search Console API. Така вече ще можете да правите анализ за по-голям период, без да се налага да използвате различни външни инструменти или таблици, в които да си записвате промените от тази страница.

Самият Search Performance report ще включва информация, като импресии на сайта в SERP, получени кликове, средна позиция, CTR и информация за допълнителни възможности (например rich results), които са асоциирани с този профил.

Повече информация за работа с тази функция от Конзолата, можете да намерите на следния адрес: https://support.google.com/webmasters/answer/7576553

Index Coverage

(В старата версия на Search Console меню Индекс на Google (Google Index) )

Index Coverage report дава повече информация относно страниците, които са били индексирани. Получавате повече информация за потенциални проблеми, които пречат на правилното индексиране на страницата и причините, които са ги предизвикали.

Как се работи с Index Coverage?

1) В конзолата, можете да намерите информация за определен тип проблем. Освен грешката, получавате и URL адресите, които са засегнати от този проблем. След като кликнете на определен линк, можете да използвате различни инструменти за диагностика, които са предоставени от Google.

2) Често се случва за отстраняване на различни проблеми, да се нуждаете от различни хора, които да могат да ги поправят. Затова е добавена и опцията за споделяне на конкретна информация или проблем. Когато всичко е поправено, можете да спрете този достъп.

3) След като поправите даден проблем, вече имате възможност да подадете адреса към Google с по-висок приоритет за обхождане. Така се намалява времето за обратна връзка и връщане в индекса на премахнати страници.

4) Google най-лесно и бързо работи с карти на сайтове (sitemap.xml). Вече имате възможност да насочите бота на Google към определен URL адрес от картата на сайта, който да бъде изпратен за обхождане.

Повече информация за работа с тази функция от Конзолата, можете да намерите на следния адрес: https://support.google.com/webmasters/answer/7440203

Search Enhancements

(В старата версия на Search Console меню Облик на търсенето (Search Appearance) )

Целта на Search Enhancements е по-лесното интегриране на подобрения, като AMP и Публикации свързани с работни позиции. Получавате отчети за грешки и предупреждения, които Google е открил, относно тези подобрения. Новостите свързани с това меню са:

  • Бърза обратна връзка в процеса на поправяне на вече съществуващи грешки. За целта след като натиснете бутона за валидация, Google изпълнява няколко различни теста и ако открие някакви грешки, получавате незабавно уведомление.

  • Другата новост е добавяне на история (log) на изпратените грешки, които са били или не са били поправени.

При публикациите свързани с работни позиции, ако имате подобни на вашия сайт, можете да се окажете подходящи за тяхното публикуване в Google for Jobs (все още не е налично за всички региони).

Това са само част от подобренията, които предстоят. При стартиране на публичната бета версия на Search Console, ще имате възможност известно време да работите паралелно и със старата версия и с новата версия.

От Ganbox ще ви държим течение с всички новости относно Search Console и новите възможности, които инструментът на Google ще предоставя. Абонирайте се за новини по имейл от дясната колона.

Автор: Георги Георгиев

Прочетена:13616
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (7 гласа, оценка: 4,43 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Промени в Google Search Console”

  1. Можеше доста по-плавно да направят миграцията към новия изглед... Големи са мр*сници...

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram