Популяризиране на сайт с външни връзки

Внимание! Забележка от 13 май 2014г.:  Моля да имате предвид, че тази публикация е писана отдавна и много от изброените тук методи вече не работят, а други могат да бъдат опасни за вашия сайт! Вижте публикацията Опасни линкове и Disavow tool

.

След като един сайт е напълно завършен и му е извършено onpage SEO оптимизиране, следва да се изградят външни връзки към сайта. Най-ценни от външните връзки са тези, които са тематични и са директен линк, който в заглавието съдържа ключова дума. Може би е добра идея преди да започнеш да изграждаш връзки да прочетеш статията Добри линкове и лоши линкове.

Текущата статия дава винаги актуална картина на възможностите за спечелване на връзки. Всички уеб директории от списъка са тествани и описанията към сайтовете редовно се актуализират. Ако откриеш несъответствие, моля изпрати коментар.

1. Регистриране в търсачки и уеб директории

Първо бързам да уточня, че „регистриране в търсачки“ НЕ Е равно на „оптимизация за търсачки„.  Това е само малка част от процеса по SEO оптимизиране и трябва да се извърши след като сайта е оптимизиран. Най-добрия вариант е ръчното добавяне. Много сайтове предлагат услуга „регистриране в търсачки“, като обещават бързо добавяне на сайта в стотици и дори хиляди уеб директории, като ползват автоматични програми. Моето мнение е, че това е лоша идея. Най-добре е сайта да се регистрира бавно в не повече от 5-10 директории на ден. Трябва да се вземе предвид факта, че всяко регистриране е само предложение за добавяне, а самото добавяне става от оператор и може да бъде доста по-късно. Преди добавяне е необходима следната информация за сайта: URL на сайта, заглавие, кратко описание до 250 символа, по-дълго описание (само за някои сайтове), ключови думи, имейл за потвърждание (само за някои сайтове), като е желателно този мейл да е от същия домейн като сайта който добавяш, фирмен телефон (само за сайтове ориентирани към фирми). Целият процес е бавен и труден и има тънкости при определяне на информацията като ключови думи и описание. Най-добре е за всяка уеб директория да се измисли различно описание. Затова ти препоръчвам да ползваш професионални SEO услуги. Следва списък със сайтове, които аз ползвам, за спечелване на връзки към сайт на български.

Безспорно най-важната уеб директория е dmoz.org

Започни от тук http://www.dmoz.org/World/Bulgarian/ като внимателно избереш категорията. След изпращане на заявка за включване сайта се нарежда на опашка след другите сайтове, които чакат за включване. В зависимост от това колко сайта чакат и колко редактора има категорията, включването може да се забави от 3 до 6 месеца. Важно е да не се подава повторна заявка, защото е възможно почти да е дошъл реда на твоя сайт и с повторната заявка ще го върнеш в края на опашката. Няма да получиш уведомление за това дали сайта е включен или е отхвърлен. Проверявай периодично дали е включен като търсиш по името на домейна в търсачката на директорията. Ако включването се забави повече от 6 месеца, може да опиташ включване в друга категория близка до първоначалната. Пак ще си най-отзад на опашката, но поне в новата категория може да има по-малко сайтове и повече редактори. Многократните заявки към директорията може да доведат до отхвърляне на сайта.

1.1. Директории даващи реален линк.

bgsaitove.com

Уеб директория за бързо, удобно и безплатно изпращане на сайт без нищо излишно, влез в категорията и натисни връзката Добави сайт дава директен линк и последно добавения сайт се показва на първа страница Има класация на бизнес сайтове, в която се влиза с изпращане на SMS, това ти дава и линк на първа страница в карето Платени връзки, както и VIP статус на линка завинаги. 3,876 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

diri.bg

Част от dir.bg. Най-долу линка „Добави сайт в търсенето“. Дава директен линк. Бързо добавяне само с домейна. 546 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

search.bg

Долу връзка „Submit a Site“ изисква въвеждане на заглавие и описание на английски PR6 съществува от 1998 г. Дава директен линк. 1,005 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links (не се поддържа вече!)

.

.

1.2. Директории без директна връзка

dir.dir.bg

Връзка „ДOБАВИ САЙТ“ дава редирект с домейна в URL подобен на http://www.dir.bg/url.php?URL=https://ganbox.com като и заглавието и домейна са връзки през редиректа.

www.gbg.bg

Бутон „Добави сайт“ дава редирект.

www.all.bg

Първо трябва да се влезе в категорията, след това връзка „добави сайт“ дава редирект и изписва домейна

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

2. Сайтове класации

Сайтовете за класации дават бутон, който да добавиш на твоя сайт, след това отчитат колко пъти някой е натиснал този бутон, за да гласува за твоя сайт в сайта на класацията. Сайтовете в класацията се класират по брой уникални гласувания. Няма голям смисъл за фирмен сайт, по скоро за сайт с много посещения. Ако не поставиш бутон за гласуване, сайта просто ще присъства в списъка на класацията на някоя от последните страници и смисъла е само връзка за търсачките.

Обикновено  всички дават възможност за качване на банер с размер 468×60. Връзката която дават обикновено е чрез редирект. Често срещана грешка е човек да наблъска в началната страница на сайта си повече от 3-4 бутона за гласуване – грозно, неефективно и действа лошо на PR на сайта.

bgtop.net

Бутон „Добави сайт“ това е най-добрата класация, всички други са далеч по-малко посещавани дава редирект и изписване на домейна

blogovete.com

ориентиран е към сайтове блогове бутон „Добави блог“ дава директен линк

saitovete.net

Бутон „Добави сайт“ изисква банер дава редирект и изписване на домейна. Максимална дължина на описание 255 символа. Формата за добавяне е лошо направена – ако допуснеш грешка в някое поле забравя избраната категория и изтрива въведената парола.

bgtop100.com

дава редирект с домейна в URL. Заглавието е ограничено на 50 символа. Описанието е ограничено на 255 символа. Когато с влязъл в категория и натиснеш „Добави сайт“,  категорията не се запомня.

www.starbg.net

дава редирект

www.bulgariantop.com

дава редирект. Изисква регистрация. Описанието може да съдържа максимум 255 символа. В края на добавянето трябва да активираш връзката към сайта.

bgchart.net

бутон „Добави сайт“дава редирект Заглавието е ограничено на 100 символа – прекалено кратко.  Дължината на паролата е от 5 до 8 знака.

bestbgsites.com

изисква регистрация с потвърждение на имейл, дава редирект Не е лесно да добавиш линк в този сайт. Гърми грешката: „Името на сайта е прекалено дълго! Може да бъде 85 символа“ проблема е, че ако заглавието е на кирилица дължината е до 42 символа. Описание до 255 символа (реално 127). Има и кратко описание до 30 символа (реално 15), което е трудно за измисляне. Ако сбъркаш някое от полетата всичките въведени данни се изтриват 🙁 Описание на проблема и решението му има в статията PHP strlen() и низове на кирилица.

abc-bg.net

долу вляво връзката add site давам го за пълнота, но не го препоръчвам дава редирект

Не приема сайтове без www. в началото  – пълно безумие. Паролата не може да съдържа само числа (няма съобщение, което да ти казва това).

topbg.org

Бутон „Добави сайт“давам го за пълнота, но не го препоръчвам дава директен линк, но само на първите 20 сайта в категория

bgrank.com

дава редирект

Отдолу връзка „Добави сайт“ Потребителското име трябва да бъде от 4 до 8 символа 🙁 Описанието е ограничено на 255 символа.

www.2×5.net

задължава да поставиш в твоя сайт бутон за гласуване, което е неприемливо.

3. Сайтове за добавяне на статии

Много са полезни, но изискват уникално съдържание. Което означава, че ако мислиш да копираш текстове от сайта си и да ги пуснеш във всичките сайтове за статии, то номера едва ли ще мине. Направи си труда да опишеш предназначението на сайта си  и да сложиш връзки към най-интересните или полезни места в него. Статията трябва да съдържа достатъчно текст от поне 300 думи. Опиши продуктите или услугите, които предлагаш по нов начин. Ако не можеш сам да измислиш статия, то потърси кой да ти я напише. Може да ползваш услугите на професионален копирайтър – специализиран в писане на статии.

statii.net

Директория за статии – мрежа за безплатно споделяне на статии. Предлага услуга за написване на рекламна статия срещу заплащане. Плаща се текста на самата статия, публикуването в директорията е безплатно. Дава до 4 реални линка в статия (в зависимост от дължината на текста). За разлика от другите има възможност за автоматично изпращане на статии от твоя RSS емисия. Статиите се одобряват от редактор и след одобрение всяка статия автоматично се публикува във Facebook фен страница и в още над 8 социални сайта за споделяне на линкове.

statiite.com

Дава до 3 реални линка в статия

articlebg.com

Изисква регистрация с потвърждение на имейл. Дава до 3 реални линка в статия.

artdir.info

До 2 директни връзки в статия.

axeny.com

Много трудно одобрява. Дава до 3 реални линка в статия.

statiiki.com

Дава до 3 реални линка в статия.

inarticle.info

Нова директория. Дава до 3 реални линка в статия.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

4. Сайтове за споделяне на връзки (social bookmarking)

Изискват регистрация, след което може да пускаш връзки. За връзките гласуват останалите участници в сайта. Напиши атрактивно заглавие на връзката и може да привлечеш прилично количество трафик в рамките на няколко дена.

Има много подобни сайтове, но съм избрал само тези които заслужават внимание и които вършат SEO работа. (За съжаление дори избраните от мен имат проблеми, които съм описал. Знам, че някои от сайтовете са на колеги и е възможно да има засегнати, но съм напълно безпристрастен при описанието на сайтовете.)

Може да вземеш безплатно скрипт за бутони за твоя сайт. Прочети статията Бутони за социални мрежи v.2

cenbg.comдава директен линк. SEO транслитерирани интернет адреси. Удобен сайт – може с бутон (или специално добавена връзка в бръузера взета от профила в сайта) бързо да добавиш линк, като се попълва автоматично URL, заглавие и дори описание на линка. 8,230 индексирани страници към 16 декември 2010 г.

dao.bg – дава директен линк, проблем при автоматично попълване на данните, ще ти загуби време, защото трябва да въведеш полетата ръчно. Има допълнително CAPTCHA поле в което трябва да въведеш една от пет показани думи, коя точно се въвежда е написано на английски. При натискане на бутона [Преглед] тази дума не се запомня и трябва да се въвежда нова дума – лошо изпълнение. Около 1200 уникални дневни посещеия към февруари 2010 г. PR 4. 10 900 индексирани страници към 28 юни 2010 г.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

В статията Връзки от social bookmarking сайтове има списък с чужди сайтове, които дават реален линк отчитан от Гугъл, но тази сатия е писана отдавна и половината от сайтовете или не работят или са си променили условията.

 

5. Социални мрежи и микроблогове

5.1 Социални мрежи

contacto.bg

Изисква регистрация. Създаваш си личен прафил. След което може да добавиш една или няколко фирми. За всяка фирма може да чакваш продукти или услуги. Дава директен реален линк. В описанията може да се добавят линкове към вътрешни страници. Възможност за избор на URL адрес на всеки от профилите. 8,081 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

business-social.com

Подобен на горния сайт, но при добавяне на фирма нищо не се случва.

kafe7.com

Изисква регистрация. Създаваш си личен прафил. Долу в средата „Каталог сайтове“.  Заглавието е само 60 символа. Дава директен реален линк. Секция с обяви.

5.2 Микроблогове.

Регистрираш се и си правиш профил. След това под формата на кратки съобщения (до 140 знака) пишеш какво правиш в момента.

internetbulgaria.org

Дава директен реален линк.6,946 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

telegraf.bg

Дава директен реален линк. 8,619 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

От чуждите социални мрежи внимание заслужават facebook.com, twitter.com, google+, linkedin.com.

6. Сайтове за безплатни обяви

Повечето сайтове като напишеш уеб адрес и връзката е неактивна. Почти нулев SEO ефект, но самите сайтове могат да бъдат полезни заради трафик. Обикновено самите обяви имат срок и след това биват изтривани, зависи от политиката на сайта.

topobiavi.com

Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Валидност на обявата 1 година и може да се удължава. Доста посещаван сайт в сравнение с другите за обяви. Връзката „Добави обява“. Не слагай http:// в началото на връзката. Препоръчително е да се регистрираш, за да може да променяш обявите.

oferti.bg

Връзка „Публикувай своята обява“. Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката.Може да се регистрираш с потвърждение на имейл и така ще можеш да пускаш много обяви и да ги променяш. Валидност на обявата 6 месеца. Има и каталог с фирми.

zele.bg

Връзка „Публикувай обява“. Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Максимална валидност на обявата 6 месеца, изисква тел. за контакт, с номер и парола обявата може да се редактира

bezplatno.me

Изисква регистрация. Добавя безплатно обява за 180 дни и фирма за 360 дни. Дава реален линк с анкор „Посети уебсайт“. Профила на фирмата е с ключови думи от заглавието в url адреса.

bezplatni.net

Връзка „Публикувай обява“. Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Връзките  се самоизтриват след 1 месец ще получиш имейл.

 

tarikat.bg

Валидност на обявата 1 година връзка „Добави обява“ дава директен линк с името на домейна без текст на връзката в профила самите обяви не дават връзки

pazara.net

Връзка Добави обява  Не дава линк на безплатните обяви.  Изисква активация на обявата, чрез линк за активиране изпратен на имейла. Валидност на обявата 1 година. Съвсем нов сайт.

topobiavibg.com

Сайт за обяви, в който може да се направи профил на фирма и дава директен линк с името на домейна без текст на връзката в профила. Изисква регистрация. С една регистрация може да се добавят няколко сайта.

.

.

Следват сайтове за обяви, който не дават линкове и нямат SEO стойност.

bezplatno.net

Голям портал за обяви, но не дава линкове.

mamche.com

горе вдясно бутон ПУБЛИКУВАЙ връзките са неактивни дори на VIP обявите връзка „Публикувай своята обява“

bitak.net

връзка Публикуване реална връзка с описание името на домейна, но само за VIP обяви

dalavera.net

връзка Публикувай безплатна обява връзките са неактивни

stikni.com

връзка Добавете обява връзките са неактивни

burkan.info

обяви по градове бутон Добави обява връзките са неактивни

kupuva-prodava.com

няма връзки

klamer.bg

няма връзки

predloji.com

реална връзка с описание името на домейна, но само за VIP обяви

obiavite.eu

връзките са неактивни

obiava.org

връзките са неактивни

 

7. Сайтове форуми и блогове

Спечелването на връзки от форум или блог е трудна работа. Преди всичко трябва да избереш подходящото място и това което напишеш да не звучи като чиста реклама, а да има елемент на полезна информация. Почти всички форуми изискват регистрация. При регистриране може в подписа на профила си да включиш връзка към твоя сайт. Така връзката ще излиза под всяко мнение, което напишеш във форума. Тук има няколко проблема: много форуми забраняват връзките, ако нямаш достатъчно мнения примерно 20. Всеки форум има различна политика. Освен това връзките в един форум са доста навътре в структурата на сайта и нямат толкова голяма тежест. При всички положения ще трябва доста активно да участваш във форума преди да можеш да спечелиш връзки. Много администратори на форуми ще те изгонят от форума, ако разберат, че си там само заради реклама, затова бъди умен! 🙂 При писане на коментари в блог положението е подобно. Задължително избери тематичен блог, който има категория близка до тематиката на твоя сайт. Много малко блогове разрешават връзка в коментара. Там може да ползваш следната хитрост – да напишеш като име ключовата дума, която те интересува, а в полето сайт пишеш домейна на твоя сайт. Това обаче е доста рисковано, защото може да маркират коментара ти като спам. Имай предвид, че всеки коментар става видим едва след като е одобрен от собственика на сайта, преди това само ти виждаш този коментар.

Ето няколко авторитетни форума с висок PR, където е добре да поставиш връзка към статия или страница с полезна информация от твоя сайт. Не се опитвай да спамиш! Избери най-правилното място свързано с темата.

bg.forums.wordpress.org

forum.joomla-bg.com

Следва списък с блогове, които дават реален директен линк в коментарите. Подредени са по посещаемост според BG Alexa трафик ранг към дата 7 декември 2010 г.

338  seoptimizacia.com

456  ganbox.com/blog

770 oggin.net

1,112  toshkov.info

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links (не се поддържа вече!)

Много от тези блогове са на SEO оптимизатори – хора, които ценят реалните линкове и знаят как стават нещата в Интернет. Последвай техния пример и пусни do-follow линкове в твоя сайт. Ако ползваш WordPress може да направиш това като инсталираш следния плъгин:  semiologic.com/software/dofollow/ Това ще направи твоя блог по-привлекателен за посетителите.

8. SMS реклама

При SMS реклама изпращаш SMS в текста на който присъства префикс и адреса на твоя сайт. До една минута линк към твоя сайт се показва в сайта, до който изпратиш.

bgsaitove.com

Регистрирай твоя сайт в bgsaitove.com и след одобрение ще получиш уникален номер за твоя сайт.  След това влез в страница http://bgsaitove.com/info и там ще научиш как може да добавиш линк към твоя сайт на първа страница в bgsaitove.com.  Освен на първа страница, твоя сайт ще бъде включен завинаги в страница Класация и ще бъде отбелязан като VIP в уеб директорията.

9. Размяна на линкове

Най-полезни са връзки от сайтове с подобна на твоята тематика. Лошото е, че ако имаш бизнес сайт обикновено това означава да размениш връзки с конкуренцията. По-лошото е, че хората не осъзнават, че това е полезно и за двата сайта. Тук отново може да ти помогне SEO специалист който има опит в подобни начинания и знае как да ти осигури ценни връзки към сайта. При размяна на връзки се гледа колко са посещаеми двата сайта и колко добре се класират по ключовата дума от връзката, която ще се разменя. Важна е и позицията където ще бъде поставена връзката, най-голяма тежест има от началната страница или от страница, в която е писано по тема, която те интересува. При размяна на връзка освен ключова дума в заглавието е важно да поставиш атрибут title с по-подробно описание на връзката и ключови думи. Често се пренебрегва атрибута rel, а това е грешка. Предполагам вече знаеш, че ако връзката има атрибут rel=“nofollow“ тя няма стойност. Имал съм случай на опит за измама – получавам писмо с покана за размяна на връзки, а всички връзки отсреща са с такъв атрибут. За пълнота ще спомена, че има доста по-сложни схеми на размяна на линкове, като например ABCD схема, при която линковете са в пъти по силни от двупосочната размяна.

10. Информационни сайтове

Сайтове който приемат по GET  името на домейн и дават информация за него, като  съдържат линк към сайта.  Силната страна е, че това е страница с уникално съдържание, слабата страна е, че обикновено няма нито един линк до тази страница и затова трябва сам да я линкнеш. Примери:

http://www.alexa.com/siteinfo/ganbox.com – информация от Alexa. „Traffic Rank in BG“ е сравнително добър показател за популярността на един сайт в България – колкото по-малко е числото, толкова по-добре. Анкор е домейна.

http://www.ataraxa.com/www/ganbox.com – прави нещо като оценка колко би струвал сайта. Анкор е домейна.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

Обобщение

Ясно става, че типично по български картината не е розова. Много от собствениците на сайтове скопяват връзките с rel=“nofollow“. Сигурен съм, че повечето не знаят точно защо го правят, но го правят. Разбира се понякога се налага, но много сайтове с достатъчно уникално съдържание като например otgovor.bg спокойно могат да си позволят да разрешават по една реална връзка в коментар. Ако знаеш други български сайтове, които дават реален линк, пиши ги като коментар в тази тема. Аз ще ги добавям в горния списък, ако преценя, че сайта си струва.

Прочетена:90547
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (5 гласа, оценка: 4,20 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

76 коментара

 1. Киро 17.06.2009
 2. Anton 01.07.2009
 3. xSEOn 12.07.2009
 4. Петър 01.08.2009
 5. gan 02.08.2009
 6. нина 09.08.2009
 7. Калин 13.08.2009
 8. radostin 14.08.2009
 9. Илияна 17.08.2009
 10. radostin 01.09.2009
 11. Alexander 02.09.2009
 12. Ивелин 16.09.2009
 13. gan 16.09.2009
 14. Ивелин 17.09.2009
 15. Петър 03.10.2009
 16. gan 06.10.2009
 17. 3D Уеб Дизайн 07.10.2009
 18. gan 07.10.2009
 19. 3D Уеб Дизайн 07.10.2009
 20. hzz 10.10.2009
 21. Петър 22.11.2009
 22. Добромир 16.12.2009
 23. ilian 19.12.2009
 24. johndaddy332 21.12.2009
 25. Joli 02.01.2010
 26. borisV 04.01.2010
 27. bparfumes 09.01.2010
 28. mvpower 22.01.2010
 29. Traveler 15.02.2010
 30. Асен 24.02.2010
 31. Ивайло Ф. 01.03.2010
 32. Ивайло Ф. 02.03.2010
 33. Martin 13.03.2010
 34. Иво 28.03.2010
 35. Иван 31.03.2010
 36. srizov 18.04.2010
 37. Емил 29.05.2011
 38. gan 30.05.2011
 39. Стан 15.06.2011
 40. gan 17.06.2011
 41. georgi 23.06.2011
 42. Lazar Belev 18.09.2011
 43. деян тотев 07.10.2011
 44. Кирил 17.10.2011
 45. Кики 23.11.2011
 46. Sacin 10.12.2011
 47. Димитър 26.03.2012
 48. Тодоров 14.04.2012
 49. Николай 14.04.2012
 50. Петко Никифоров 19.10.2012
 51. Димитър 04.02.2013
 52. Кирил 24.02.2013
 53. diti 25.03.2013
 54. Митко 26.04.2013
 55. Eдин от многото 08.07.2013
 56. Мая 14.10.2013
 57. Дон 10.05.2014
споделиха