Популяризиране на сайт с външни връзки

Внимание! Забележка от 13 май 2014г.:  Моля да имате предвид, че тази публикация е писана отдавна и много от изброените тук методи вече не работят, а други могат да бъдат опасни за вашия сайт! Вижте публикацията Опасни линкове и Disavow tool

.

След като един сайт е напълно завършен и му е извършено onpage SEO оптимизиране, следва да се изградят външни връзки към сайта. Най-ценни от външните връзки са тези, които са тематични и са директен линк, който в заглавието съдържа ключова дума. Може би е добра идея преди да започнеш да изграждаш връзки да прочетеш статията Добри линкове и лоши линкове.

Текущата статия дава винаги актуална картина на възможностите за спечелване на връзки. Всички уеб директории от списъка са тествани и описанията към сайтовете редовно се актуализират. Ако откриеш несъответствие, моля изпрати коментар.

1. Регистриране в търсачки и уеб директории

Първо бързам да уточня, че "регистриране в търсачки" НЕ Е равно на "оптимизация за търсачки".  Това е само малка част от процеса по SEO оптимизиране и трябва да се извърши след като сайта е оптимизиран. Най-добрия вариант е ръчното добавяне. Много сайтове предлагат услуга "регистриране в търсачки", като обещават бързо добавяне на сайта в стотици и дори хиляди уеб директории, като ползват автоматични програми. Моето мнение е, че това е лоша идея. Най-добре е сайта да се регистрира бавно в не повече от 5-10 директории на ден. Трябва да се вземе предвид факта, че всяко регистриране е само предложение за добавяне, а самото добавяне става от оператор и може да бъде доста по-късно. Преди добавяне е необходима следната информация за сайта: URL на сайта, заглавие, кратко описание до 250 символа, по-дълго описание (само за някои сайтове), ключови думи, имейл за потвърждание (само за някои сайтове), като е желателно този мейл да е от същия домейн като сайта който добавяш, фирмен телефон (само за сайтове ориентирани към фирми). Целият процес е бавен и труден и има тънкости при определяне на информацията като ключови думи и описание. Най-добре е за всяка уеб директория да се измисли различно описание. Затова ти препоръчвам да ползваш професионални SEO услуги. Следва списък със сайтове, които аз ползвам, за спечелване на връзки към сайт на български.

Безспорно най-важната уеб директория е dmoz.org

Започни от тук http://www.dmoz.org/World/Bulgarian/ като внимателно избереш категорията. След изпращане на заявка за включване сайта се нарежда на опашка след другите сайтове, които чакат за включване. В зависимост от това колко сайта чакат и колко редактора има категорията, включването може да се забави от 3 до 6 месеца. Важно е да не се подава повторна заявка, защото е възможно почти да е дошъл реда на твоя сайт и с повторната заявка ще го върнеш в края на опашката. Няма да получиш уведомление за това дали сайта е включен или е отхвърлен. Проверявай периодично дали е включен като търсиш по името на домейна в търсачката на директорията. Ако включването се забави повече от 6 месеца, може да опиташ включване в друга категория близка до първоначалната. Пак ще си най-отзад на опашката, но поне в новата категория може да има по-малко сайтове и повече редактори. Многократните заявки към директорията може да доведат до отхвърляне на сайта.

1.1. Директории даващи реален линк.

bgsaitove.com

Уеб директория за бързо, удобно и безплатно изпращане на сайт без нищо излишно, влез в категорията и натисни връзката Добави сайт дава директен линк и последно добавения сайт се показва на първа страница Има класация на бизнес сайтове, в която се влиза с изпращане на SMS, това ти дава и линк на първа страница в карето Платени връзки, както и VIP статус на линка завинаги. 3,876 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

diri.bg

Част от dir.bg. Най-долу линка "Добави сайт в търсенето". Дава директен линк. Бързо добавяне само с домейна. 546 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

search.bg

Долу връзка "Submit a Site" изисква въвеждане на заглавие и описание на английски PR6 съществува от 1998 г. Дава директен линк. 1,005 Alexa трафик ранг за България към 8 декември 2010 г.

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links (не се поддържа вече!)

.

.

1.2. Директории без директна връзка

dir.dir.bg

Връзка "ДOБАВИ САЙТ" дава редирект с домейна в URL подобен на http://www.dir.bg/url.php?URL=https://ganbox.com като и заглавието и домейна са връзки през редиректа.

www.gbg.bg

Бутон "Добави сайт" дава редирект.

www.all.bg

Първо трябва да се влезе в категорията, след това връзка "добави сайт" дава редирект и изписва домейна

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

2. Сайтове класации

Сайтовете за класации дават бутон, който да добавиш на твоя сайт, след това отчитат колко пъти някой е натиснал този бутон, за да гласува за твоя сайт в сайта на класацията. Сайтовете в класацията се класират по брой уникални гласувания. Няма голям смисъл за фирмен сайт, по скоро за сайт с много посещения. Ако не поставиш бутон за гласуване, сайта просто ще присъства в списъка на класацията на някоя от последните страници и смисъла е само връзка за търсачките.

Обикновено  всички дават възможност за качване на банер с размер 468x60. Връзката която дават обикновено е чрез редирект. Често срещана грешка е човек да наблъска в началната страница на сайта си повече от 3-4 бутона за гласуване - грозно, неефективно и действа лошо на PR на сайта.

bgtop.net

Бутон "Добави сайт" това е най-добрата класация, всички други са далеч по-малко посещавани дава редирект и изписване на домейна

blogovete.com

ориентиран е към сайтове блогове бутон "Добави блог" дава директен линк

saitovete.net

Бутон "Добави сайт" изисква банер дава редирект и изписване на домейна. Максимална дължина на описание 255 символа. Формата за добавяне е лошо направена - ако допуснеш грешка в някое поле забравя избраната категория и изтрива въведената парола.

bgtop100.com

дава редирект с домейна в URL. Заглавието е ограничено на 50 символа. Описанието е ограничено на 255 символа. Когато с влязъл в категория и натиснеш "Добави сайт",  категорията не се запомня.

www.starbg.net

дава редирект

www.bulgariantop.com

дава редирект. Изисква регистрация. Описанието може да съдържа максимум 255 символа. В края на добавянето трябва да активираш връзката към сайта.

bgchart.net

бутон "Добави сайт"дава редирект Заглавието е ограничено на 100 символа - прекалено кратко.  Дължината на паролата е от 5 до 8 знака.

bestbgsites.com

изисква регистрация с потвърждение на имейл, дава редирект Не е лесно да добавиш линк в този сайт. Гърми грешката: "Името на сайта е прекалено дълго! Може да бъде 85 символа" проблема е, че ако заглавието е на кирилица дължината е до 42 символа. Описание до 255 символа (реално 127). Има и кратко описание до 30 символа (реално 15), което е трудно за измисляне. Ако сбъркаш някое от полетата всичките въведени данни се изтриват 🙁 Описание на проблема и решението му има в статията PHP strlen() и низове на кирилица.

abc-bg.net

долу вляво връзката add site давам го за пълнота, но не го препоръчвам дава редирект

Не приема сайтове без www. в началото  - пълно безумие. Паролата не може да съдържа само числа (няма съобщение, което да ти казва това).

topbg.org

Бутон "Добави сайт"давам го за пълнота, но не го препоръчвам дава директен линк, но само на първите 20 сайта в категория

bgrank.com

дава редирект

Отдолу връзка "Добави сайт" Потребителското име трябва да бъде от 4 до 8 символа 🙁 Описанието е ограничено на 255 символа.

www.2x5.net

задължава да поставиш в твоя сайт бутон за гласуване, което е неприемливо.

3. Сайтове за добавяне на статии

Много са полезни, но изискват уникално съдържание. Което означава, че ако мислиш да копираш текстове от сайта си и да ги пуснеш във всичките сайтове за статии, то номера едва ли ще мине. Направи си труда да опишеш предназначението на сайта си  и да сложиш връзки към най-интересните или полезни места в него. Статията трябва да съдържа достатъчно текст от поне 300 думи. Опиши продуктите или услугите, които предлагаш по нов начин. Ако не можеш сам да измислиш статия, то потърси кой да ти я напише. Може да ползваш услугите на професионален копирайтър - специализиран в писане на статии.

statii.net

Директория за статии - мрежа за безплатно споделяне на статии. Предлага услуга за написване на рекламна статия срещу заплащане. Плаща се текста на самата статия, публикуването в директорията е безплатно. Дава до 4 реални линка в статия (в зависимост от дължината на текста). За разлика от другите има възможност за автоматично изпращане на статии от твоя RSS емисия. Статиите се одобряват от редактор и след одобрение всяка статия автоматично се публикува във Facebook фен страница и в още над 8 социални сайта за споделяне на линкове.

statiite.com

Дава до 3 реални линка в статия

articlebg.com

Изисква регистрация с потвърждение на имейл. Дава до 3 реални линка в статия.

artdir.info

До 2 директни връзки в статия.

axeny.com

Много трудно одобрява. Дава до 3 реални линка в статия.

statiiki.com

Дава до 3 реални линка в статия.

inarticle.info

Нова директория. Дава до 3 реални линка в статия.

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

4. Сайтове за споделяне на връзки (social bookmarking)

Изискват регистрация, след което може да пускаш връзки. За връзките гласуват останалите участници в сайта. Напиши атрактивно заглавие на връзката и може да привлечеш прилично количество трафик в рамките на няколко дена.

Има много подобни сайтове, но съм избрал само тези които заслужават внимание и които вършат SEO работа. (За съжаление дори избраните от мен имат проблеми, които съм описал. Знам, че някои от сайтовете са на колеги и е възможно да има засегнати, но съм напълно безпристрастен при описанието на сайтовете.)

Може да вземеш безплатно скрипт за бутони за твоя сайт. Прочети статията Бутони за социални мрежи v.2

cenbg.com - дава директен линк. SEO транслитерирани интернет адреси. Удобен сайт - може с бутон (или специално добавена връзка в бръузера взета от профила в сайта) бързо да добавиш линк, като се попълва автоматично URL, заглавие и дори описание на линка. 8,230 индексирани страници към 16 декември 2010 г.

dao.bg - дава директен линк, проблем при автоматично попълване на данните, ще ти загуби време, защото трябва да въведеш полетата ръчно. Има допълнително CAPTCHA поле в което трябва да въведеш една от пет показани думи, коя точно се въвежда е написано на английски. При натискане на бутона [Преглед] тази дума не се запомня и трябва да се въвежда нова дума - лошо изпълнение. Около 1200 уникални дневни посещеия към февруари 2010 г. PR 4. 10 900 индексирани страници към 28 юни 2010 г.

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

 

В статията Връзки от social bookmarking сайтове има списък с чужди сайтове, които дават реален линк отчитан от Гугъл, но тази сатия е писана отдавна и половината от сайтовете или не работят или са си променили условията.

5. Социални мрежи и микроблогове

5.1 Социални мрежи

contacto.bg

Изисква регистрация. Създаваш си личен прафил. След което може да добавиш една или няколко фирми. За всяка фирма може да чакваш продукти или услуги. Дава директен реален линк. В описанията може да се добавят линкове към вътрешни страници. Възможност за избор на URL адрес на всеки от профилите. 8,081 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

business-social.com

Подобен на горния сайт, но при добавяне на фирма нищо не се случва.

kafe7.com

Изисква регистрация. Създаваш си личен прафил. Долу в средата "Каталог сайтове".  Заглавието е само 60 символа. Дава директен реален линк. Секция с обяви.

5.2 Микроблогове.

Регистрираш се и си правиш профил. След това под формата на кратки съобщения (до 140 знака) пишеш какво правиш в момента.

internetbulgaria.org

Дава директен реален линк.6,946 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

telegraf.bg

Дава директен реален линк. 8,619 Alexa трафик ранг за България към 16 декември 2010 г.

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

От чуждите социални мрежи внимание заслужават facebook.com, twitter.com, google+, linkedin.com.

6. Сайтове за безплатни обяви

Повечето сайтове като напишеш уеб адрес и връзката е неактивна. Почти нулев SEO ефект, но самите сайтове могат да бъдат полезни заради трафик. Обикновено самите обяви имат срок и след това биват изтривани, зависи от политиката на сайта.

topobiavi.com

Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Валидност на обявата 1 година и може да се удължава. Доста посещаван сайт в сравнение с другите за обяви. Връзката "Добави обява". Не слагай http:// в началото на връзката. Препоръчително е да се регистрираш, за да може да променяш обявите.

oferti.bg

Връзка "Публикувай своята обява". Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката.Може да се регистрираш с потвърждение на имейл и така ще можеш да пускаш много обяви и да ги променяш. Валидност на обявата 6 месеца. Има и каталог с фирми.

zele.bg

Връзка "Публикувай обява". Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Максимална валидност на обявата 6 месеца, изисква тел. за контакт, с номер и парола обявата може да се редактира

bezplatno.me

Изисква регистрация. Добавя безплатно обява за 180 дни и фирма за 360 дни. Дава реален линк с анкор "Посети уебсайт". Профила на фирмата е с ключови думи от заглавието в url адреса.

bezplatni.net

Връзка "Публикувай обява". Дава директен линк с името на домейна без текст на връзката. Връзките  се самоизтриват след 1 месец ще получиш имейл.

 

tarikat.bg

Валидност на обявата 1 година връзка "Добави обява" дава директен линк с името на домейна без текст на връзката в профила самите обяви не дават връзки

pazara.net

Връзка Добави обява  Не дава линк на безплатните обяви.  Изисква активация на обявата, чрез линк за активиране изпратен на имейла. Валидност на обявата 1 година. Съвсем нов сайт.

topobiavibg.com

Сайт за обяви, в който може да се направи профил на фирма и дава директен линк с името на домейна без текст на връзката в профила. Изисква регистрация. С една регистрация може да се добавят няколко сайта.

.

.

Следват сайтове за обяви, който не дават линкове и нямат SEO стойност.

bezplatno.net

Голям портал за обяви, но не дава линкове.

mamche.com

горе вдясно бутон ПУБЛИКУВАЙ връзките са неактивни дори на VIP обявите връзка "Публикувай своята обява"

bitak.net

връзка Публикуване реална връзка с описание името на домейна, но само за VIP обяви

dalavera.net

връзка Публикувай безплатна обява връзките са неактивни

stikni.com

връзка Добавете обява връзките са неактивни

burkan.info

обяви по градове бутон Добави обява връзките са неактивни

kupuva-prodava.com

няма връзки

klamer.bg

няма връзки

predloji.com

реална връзка с описание името на домейна, но само за VIP обяви

obiavite.eu

връзките са неактивни

obiava.org

връзките са неактивни

 

7. Сайтове форуми и блогове

Спечелването на връзки от форум или блог е трудна работа. Преди всичко трябва да избереш подходящото място и това което напишеш да не звучи като чиста реклама, а да има елемент на полезна информация. Почти всички форуми изискват регистрация. При регистриране може в подписа на профила си да включиш връзка към твоя сайт. Така връзката ще излиза под всяко мнение, което напишеш във форума. Тук има няколко проблема: много форуми забраняват връзките, ако нямаш достатъчно мнения примерно 20. Всеки форум има различна политика. Освен това връзките в един форум са доста навътре в структурата на сайта и нямат толкова голяма тежест. При всички положения ще трябва доста активно да участваш във форума преди да можеш да спечелиш връзки. Много администратори на форуми ще те изгонят от форума, ако разберат, че си там само заради реклама, затова бъди умен! 🙂 При писане на коментари в блог положението е подобно. Задължително избери тематичен блог, който има категория близка до тематиката на твоя сайт. Много малко блогове разрешават връзка в коментара. Там може да ползваш следната хитрост - да напишеш като име ключовата дума, която те интересува, а в полето сайт пишеш домейна на твоя сайт. Това обаче е доста рисковано, защото може да маркират коментара ти като спам. Имай предвид, че всеки коментар става видим едва след като е одобрен от собственика на сайта, преди това само ти виждаш този коментар.

Ето няколко авторитетни форума с висок PR, където е добре да поставиш връзка към статия или страница с полезна информация от твоя сайт. Не се опитвай да спамиш! Избери най-правилното място свързано с темата.

bg.forums.wordpress.org

forum.joomla-bg.com

Следва списък с блогове, които дават реален директен линк в коментарите. Подредени са по посещаемост според BG Alexa трафик ранг към дата 7 декември 2010 г.

338  seoptimizacia.com

456  ganbox.com/blog

770 oggin.net

1,112  toshkov.info

...

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links (не се поддържа вече!)

Много от тези блогове са на SEO оптимизатори - хора, които ценят реалните линкове и знаят как стават нещата в Интернет. Последвай техния пример и пусни do-follow линкове в твоя сайт. Ако ползваш WordPress може да направиш това като инсталираш следния плъгин:  semiologic.com/software/dofollow/ Това ще направи твоя блог по-привлекателен за посетителите.

8. SMS реклама

При SMS реклама изпращаш SMS в текста на който присъства префикс и адреса на твоя сайт. До една минута линк към твоя сайт се показва в сайта, до който изпратиш.

bgsaitove.com

Регистрирай твоя сайт в bgsaitove.com и след одобрение ще получиш уникален номер за твоя сайт.  След това влез в страница http://bgsaitove.com/info и там ще научиш как може да добавиш линк към твоя сайт на първа страница в bgsaitove.com.  Освен на първа страница, твоя сайт ще бъде включен завинаги в страница Класация и ще бъде отбелязан като VIP в уеб директорията.

9. Размяна на линкове

Най-полезни са връзки от сайтове с подобна на твоята тематика. Лошото е, че ако имаш бизнес сайт обикновено това означава да размениш връзки с конкуренцията. По-лошото е, че хората не осъзнават, че това е полезно и за двата сайта. Тук отново може да ти помогне SEO специалист който има опит в подобни начинания и знае как да ти осигури ценни връзки към сайта. При размяна на връзки се гледа колко са посещаеми двата сайта и колко добре се класират по ключовата дума от връзката, която ще се разменя. Важна е и позицията където ще бъде поставена връзката, най-голяма тежест има от началната страница или от страница, в която е писано по тема, която те интересува. При размяна на връзка освен ключова дума в заглавието е важно да поставиш атрибут title с по-подробно описание на връзката и ключови думи. Често се пренебрегва атрибута rel, а това е грешка. Предполагам вече знаеш, че ако връзката има атрибут rel="nofollow" тя няма стойност. Имал съм случай на опит за измама - получавам писмо с покана за размяна на връзки, а всички връзки отсреща са с такъв атрибут. За пълнота ще спомена, че има доста по-сложни схеми на размяна на линкове, като например ABCD схема, при която линковете са в пъти по силни от двупосочната размяна.

10. Информационни сайтове

Сайтове който приемат по GET  името на домейн и дават информация за него, като  съдържат линк към сайта.  Силната страна е, че това е страница с уникално съдържание, слабата страна е, че обикновено няма нито един линк до тази страница и затова трябва сам да я линкнеш. Примери:

http://www.alexa.com/siteinfo/ganbox.com - информация от Alexa. "Traffic Rank in BG" е сравнително добър показател за популярността на един сайт в България - колкото по-малко е числото, толкова по-добре. Анкор е домейна.

http://www.ataraxa.com/www/ganbox.com - прави нещо като оценка колко би струвал сайта. Анкор е домейна.

Внимание!

Списъкът е преместен на страница https://ganbox.com/links

Обобщение

Ясно става, че типично по български картината не е розова. Много от собствениците на сайтове скопяват връзките с rel="nofollow". Сигурен съм, че повечето не знаят точно защо го правят, но го правят. Разбира се понякога се налага, но много сайтове с достатъчно уникално съдържание като например otgovor.bg спокойно могат да си позволят да разрешават по една реална връзка в коментар. Ако знаеш други български сайтове, които дават реален линк, пиши ги като коментар в тази тема. Аз ще ги добавям в горния списък, ако преценя, че сайта си струва.

Прочетена:105784
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (5 гласа, оценка: 4,20 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

76 comments on “Популяризиране на сайт с външни връзки”

 1. Евала ти казвам за добрата тема и за отделеното време! Ще ми е много полезна, особено този списък с кратко ревю на всяка директория.

  Ще я кача по социални мрежи, няма как, това ще е полезно на много хора.

 2. Бих добави ogosta.com - PR3 (бившо PR5) линкове в search страници директни и други екстри

 3. Определено полезна статия, тъкмо наскоро ми предстоеше едно събмитване и статията ще ми помогне много. Браво!

 4. Поздравления за инвестираното време и вложените усилия за изготвянето на този материал! Наистина полезна колекция от линкове с български seo-friendly уебсайтове.

 5. Изключително полезно! Особено коментарите по всеки линк.
  БЛАГОДАРЯ!

 6. благодаря и от мен! Много изчерпателна статия!

 7. Статията е толкова добра, че си спечели място в блога ми с препоръка към читателите ми да бъде посетена. Идеята да дадеш не само списък на възможните места в мрежата, където може да се остави връзка, но и каква точно ще е тя, с каква тежест, е точно това, от което всеки заинтересуван от изграждане на връзки има нужда, за да не губи излишно време и усилия, т.е. да бъде по-ефективен. А за изпълнението - поздравления!

 8. Благодаря за хубавата статия. Във Вашия списък бих добавил директорията на 3rdnews.info. Също има други регионални или тематични сайтове, които разбира се няма нужда да се добавят тук.

 9. Не съм добавил 3rdnews .info защото не искам да губя времето на хората: 1. Този сайт е ужасно объркан - може да изгубиш доста време, докато разбереш как да се регистрираш. 2. Изпратил съм за добавяне моя сайт много отдавна и още не е одобрен - така реших, че сайта е изоставен. 3. Публикуват ти имейла за радост на спамерите 🙁

 10. Чудна статия. Толкова ми помогна! Благодаря!

 11. Такива актуални и точни статии са цяло богатство 🙂

  Ако искаш добави социалната мрежа igraigri.net - дава реални линкове, PR4 (десетки вътрешни страници с PR3), носи доста трафик, за всичко свързано с игри.

 12. доста полезна инфо.Мерси ще се опитам да се регистрирам.

 13. Статията спестява време :). Благодаря.

 14. Браво на вас,статията е доста изчерпателна,и мерси че си пуснал и моя саит bezplatni. net Развива се госта добре за малкото му време.

 15. Перфектен блог и информация като цяло, редовно Ви посещавам и чета с интерес! Лаици като мен е добре да разполагат поне с малко, но подбрана информация като основа, така имам представа по тема и сфера в която инвестирам от известно време. Незнам дали е уместно да предлагам варианти за външни линкове, но ако желаете добавете тези с които имам пряка връзка:
  reklamiram. se и azaret. com
  Направихме ги точно с идеята да помогнем на всеки който желае,да си генерира външни линкове , затова и са безплатни :))
  Лека и пак благодаря за актуалната информация!

 16. Двата сайта са тествани и добавени.

 17. Благодаря за теста, ще погледнем какво може да направим за улеснение. :)) Иначе специално за линкове, има възможност и при статиите, умишлено им го зададох като функция при подписа от автора, защото идеята ми е там да се постват тематични статии по различни теми и потребителите да имат пряк контакт с източника за подробности. Така реално ще попадат по-бързо на разширена информация по интересуващата ги тематика, а и авторите ще получат траен линк в тематични категории. Дали ще е от полза времето ще покаже :))
  Лека и успех

 18. И тук може да добавите връзка - katalog.cakky.co.cc

 19. pavel преди да предложиш сайт се увери, че не е в списъка. Сайтът bgvote. net вече е включен.
  Отсега ще добавям само сайтове даващи директен реален линк.

 20. И аз мерси за пълната статия. Браво. За 3rdnews.info обаче не съм съгласен. При 55 чакащи сайтове в момента на твойто регване просто няма как да стане регистрацията ти до 3-4 дни.

 21. Добавих сайта 3rdnews най-вече защото дава директен линк. Запазвам си забележките за трудната навигация и бавно одобряване. Един съвет за ползваемост: при натискане на линка Добави сайт се показва грешка, че трябва да се логнеш. Постави в самото съобщение линк към страницата за регистриране. В момента линка за регистриране е много труден за откриване.

 22. Ще те послушам, може би си прав. Емайлите минават през джаваскрипт и търсачките и ботовете на спамерите не ги индексират, но ако ги види човек - да. Затова ще ги скрия и тях. Държа да подчертая че директорията е достатъчно популярна и с тези действия не целя да я рекламирам - и днес чакат 20-на сайта. Правя го защото мисля че така е правилно, значи си ме убедил.

 23. bgdir.info дава директен линк.

 24. Видях че сайта spodeli.me е променен и сега каталогът е на адрес spodeli .me/pages и от там "Добавяне на запис"

 25. Страшен ресурс! Голямо благодаря и от мен!

 26. Няколко пъти съм я чел статията и я ползвам. Благодаря

 27. Много добра работа.Върши чудеса.

 28. Мерси за чудесната статия. Много ще ми е полезна! Аз сега стартирам в тоя бранш и се уча на външна оптимизация, за моя сайт. А това е нещо наистина много ценно. Още веднъж Благодаря!

 29. Евала за страхотната статия. Много много полезно четиво което веднага отиде в фаворите ми:)

 30. Страхотен ресурс, жалко само че пишеш много рядко, но като напишеш нещо е супер полезно. Голямо БЛАГОДАРЯ

 31. Много полезен сайт. С много информация за начинаещи собственици на сайтове. Проверих състоянието на сайта си за SEO, благодаря за списъка с Директории /в част от тях имам линк, но тук е систематизирано/. След napravisisait. com на xSEOn, чиито услуги ползвам и съм много доволна, Вашият сайт е следващия даващ толкова полезна професионална помощ и консултации на всички, които имат нужда от тях. Успех! Ще Ви следя непременно.

 32. Найстина има полза от статията!

 33. Uhaaa.net ; Zdravei.net и predpriemach.net също дават dofollow линк

 34. Намирам сайта за много полезен и достъпен за мераклиите. Харесва ми и откритостта при споделянето на хитростите. Нека да сме повече! За добро е!

 35. Благодаря за чудесната статия!!!

  А как стоят нещата с директории за Европа?

 36. Доста полезна статия . По принцип на много места има списъци с директории , но тук има коментар за всяка . Много труд е отнело това.
  Поздрави !

 37. Поздравления!
  Полезна ми беше статията, много работа си свършил.

 38. Поздравления!
  И едно огромно благодаря!

 39. Бих предложил и този фирмен каталог - business359.com
  Надявам се плюсовете в резюмето да са повече от минусите (които със сигурност ги има) 🙂
  Скоро време се очаква да пуснем нови дизайн и функции и се надявам това да увеличи посещаемостта.

 40. Страхотен и изчерпателен труд - искрено благодаря!
  Между другото регистрацията в addbg.com е вече само след СМС заплащане.

 41. gan, много благодаря за изчерпателната статия! Включени са страшно много сайтове и директории, за което получаваш искрени поздравления!
  Още веднъж благодаря, че споделяш личното си ноу-хау. 🙂

 42. Благодаря много за добавените линкове!

 43. Благодаря ти за статията. За мен беше изключително полезна информацията, която получих.

 44. Тази статия за мен е изключително полезна! Искам да добавя и аз един каталог който е в област: строителство , архитектура , интериор и дизайн. Каталога дава директен линк: maistore .co.cc . Надявам се да съм бил полезен.

 45. Здравейте
  Как мога да разбера една директория дали дава реален директен линк, при положение че човек предлага сайт, и аз само го поглеждам дали е със съдържание, което е в нарушение на закона, и след това давам само потвърди. Как да разбера дали линковете не са rel=“nofollow“

 46. Не разбирам, за размяна на линкове с друг сайт ли говорите? Кое е в нарушение на закона?

 47. magazini. eu.pn - линковете са реални. Сайта представлява каталог/директория с Български онлайн магазини.

 48. Отдавна май не си обновявал информацията 😉 Ето и още една директория за статии - article-bg.eu. Все по-голям ефект наблюдавам аз при публикуването в български директории за статии и очаквам скоро да им се отдели нужното време от SEO оптимизаторите.

 49. Поздравления и благодарности за информативния пост както и за фейсбук групата. Всичко ми свърши отлична работа

 50. Направих си личен блог задвижващ се от система писана от мен. blog.nk-support.eu
  Блога е на поддомейн, но съм оставил няколко страници от главния домейн (полезно и линукс)
  Дали това ми вреди на СЕО оптимизацията? Линковете към главния домейн са nofollow. Или е по-добре да ги махна.

 51. Не пречат по никакъв начин, дори помагат. Може да разглеждате blog.nk-support.eu и nk-support.eu, като два отделни сайта. Ако целите да класирате blog.nk-support.eu може да правите dofollow линкове от nk-support.eu към страници в blog.nk-support.eu.

 52. Бих искал да благодаря на човека съставил списъка със сайтове. Това ми беше първия указател за линк билдинг, който въпреки, че си съставих собствен все пак често преглеждам за новости, защото всеки линк е от значение, особено от български сайтове 🙂

 53. Изключително полезен списък. Знаех как да се опрявям със сайтове на английски но на български нямах идея. Мерси много!

 54. Благодаря за статията наистина за 2 седмици благодарение на съветите от тази статия и от други написани от вас,сайтът ми се издигна в топ 5 позиции в гугъл ! Благодаря !

 55. Благодаря за статията! До тук коментарите са достатъчно изразителни, няма какво повече да добавя. ......Поздрави.

 56. Това е една от най-полезнатите статии където е събрана на едно място толкова много информация. Поздравления и от мен и не прекалявайте с бързото добавяне в всички директории. Доброто SEO си иска време.

 57. Благодаря за полезната и изчерпателна статия.

 58. Страшен ресурс. Мерси много.

 59. Полезно. Възползвам се обезателно.

 60. Благодаря за хубавата тема... безценна е 🙂

 61. "Най-добре е сайта да се регистрира бавно в не повече от 5-10 директории на ден." Защо регистрацията в директориите трябва да се прави бавно и ако се прави по-бързо възможно ли е това да повлияе зле на сайта ни?

 62. Много практична и пренаситена с полезна информация статия! Благодаря за професионализма. Преди дни не успях да изслушам една видеолекция за линк билдинг поради слабото качество на звука, но вашата статия е в пъти по-полезна и вече не съжалявам за онази лекция 🙂

 63. Отлична статия, изчерпателна. Само не знам дали размяната на линкове вече ще свърши работа на някой щото нещо смениха правилата но за времето когато е писана е било валидно. Благодаря за труда на автора, ще ползвам линковете от тук.

 64. Само искам да отправя едно предложение за добавяне на директорията eu-bloger.eu , която позволява добавянето на линкове в статии.

 65. Искам да попитам: Осигуряването на входящи линкове влияе ли пряко върху Search Rank или единствено може да донесе повече посетители и да повиши PageRank на сайта?

 66. Осигуряването на входящи линкове се нарича линкбилдинг и е един от най-силните фактори за класирането на сайт. Не е важен само броят, а най-вече силата на входящите линкове.

 67. Здравейте!
  В google web master, в раздела "блокирани URL  адреси" имам доста блокирани адреси, от какво може да са блокирани и как да се ДЕблокират?

  Както и защо в "грешки при обхождането" в таба "връзка със сървара" до него от дясно има удивителен, и под него пише "Google не можа да осъществи достъп до сайта ви поради", когато посоча удивителния излиза " Request timed out or site is blocking Google."

  Тази информация възможно ли е да е стара, и реално няма проблем със сайта?

 68. Благодаря ти много!

 69. И как точно да си добави човек сайтчетата в директорията на Мозила, като вече три години в моите категории няма редактори... 🙁

 70. Добро начало за навлизане в проблемите на популяризация на сайтовете.

 71. Добавено е предупреждение в началото на публикацията.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram