Всичко за новия фактор за класиране на Google - Core Web Vitals

Updated: 2022-01-18 / Обновена на 18.01.2022

Най-подробното практическо ръководство за Core Web Vitals.

На 28 май 2020 г. Google представиха нововъведение, наречено Core Web Vitals, което, към днешна дата, вече е важен фактор за класиране в търсачката.

Ако сте SEO специалист или дигитален маркетолог, задължително трябва да прочетете тази статия. Ако сте собственик на бизнес сайт, тази публикация ще ви даде ценна информация за възможното подобряване на представянето на вашия сайт.

Core Web Vitals представлява възможност за повишаване на класирането, но само за тези, които знаят как да работят правилно с него. Тази статия ще Ви помогне да научите всичко, което трябва да знаете, за да се възползвате от Core Web Vitals, който можете да достъпите от основното меню на онлайн инструмента Google Search Console.

Google правят стотици актуализации на алгоритмите си за класиране всяка година. Някои от тях са по-важни от други. Новите метрики на Core Web Vitals започват да имат по-голяма тежест в средата на юни 2021 г. Колко точно е тази тежест предстои да разберем.

.

Какво всъщност е Core Web Vitals?

Core Web Vitals (CWV) е специфичен набор от показатели, върху които трябва да се съсредоточат собствениците на сайтове, когато ги оптимизират с цел подобрение на скоростта на сайта и на потребителското изживяване (UX).

Измерват се основно три неща: скорост на зареждане, време за реакция и визуална стабилност, които са важни по различни причини.

За скоростта на зареждане е важно да се отбележи, че се оценяват всички страници на сайта, а не само началната страница, както се измермаше доскоро. Това е важно, защото е възможно да имате бърза начална страница, но продуктова страница или страница на услуга да са бавни и да водят до загуба на продажби.

Времето за реакция (или още интерактивност) е оценка на времето което е нужно на човек да може да извърши някакво действие в страницата, която е заредил. Има случаи, при които страницата се зарежда бързо, но има елемент, който се зарежда по-бавно и блокира възможността на човек да предприеме действие в страницата. Това може да доведе до по-малко поръчки или запитвания в сайта.

Визуалната стабилност е много важна, защото влошената стабилност може да доведе до извършване на нежелано действие във Вашия сайт от страна на потребителя, което да го разочарова до такава степен, че да напусне сайта и повече никога да не се върне в него – загуба на клиент.

Притесняват ли ви отбелязаните в червено? Продължавайте да четете до края!

Чрез дефинирането на тези основни показатели, Google има за цел да предостави нови ясни насоки относно качествените сигнали, които според тях са „от съществено значение за осигуряване на страхотно потребителско изживяване в мрежата“.

За да бъде пълна картината, вижте следното изображение.

Видно е, че новите сигнали от Core Web Vitals, само допълват и надграждат вече известните сигнали за удобство за мобилни устройства, безопасно сърфиране, HTTPS и липса на натрапчиви прозорци (pop-ups и други подобни реклами). Всички те заедно формират сигнали за оценка на потребителското преживяване в конкретна страница Page Experience (PE). Обърнете внимание, че PE на всички страници на сайта формират общия User Experience (UX) на целия сайт. Предполага се, че Google пази оценка за PE за всяка отделна страница, защото за различните завяки за търсене се класират различни страници от сайта. Ако подходящата страница все още няма PE оценка се взема под внимание общата UX оценка на сайта.

Ефективността на уеб страниците има значение за собствениците им, тъй като бързо зареждащите страници генерират повече потенциални клиенти, продажби и приходи от реклама.

Но как да разберете дали сайтът ви е готов да посрещне ъпдейта Core Web Vitals и да се насладите на подобряването на класирането му?

Всъщност измерването на Core Web Vitals е лесно, тъй като не изисква никакви усилия от Ваша страна - Google е създал възможности за неговата детайлна проверка.

До края на тази статия ще разберете какво означава Core Web Vitals и как да диагностицирате проблеми, свързани с неговите показатели.

.

Защо Core Web Vitals заслужава внимание от собственици на бизнес сайтове?

Качеството и скоростта на дадена страница са важни за посетителите на сайта, тъй като намаляват времето, което им е необходимо, за да получат отговор на своите заявки или да намерят по-бързо продукт или услуга.

От средата на юни 2021 г. Core Web Vitals вече е фактор за класиране в резултатите на Google. В някои специализирани материали по темата се надценява значението на новия инструмент. Всъщност, релевантността на текстовото съдържание винаги е била важен фактор за класиране, дори по-важен от скоростта на страницата. Изявленията на Джон Мюлер от Google преди време ни убеждават, че “релевантността ще продължи да бъде с по-силно влияние, когато Core Web Vitals стане фактор за класиране”.

Въпреки, че не е задължително Core Web Vitals да има чувствително въздействие върху класирането, не е препоръчително неговите показатели да бъдат игнорирани. Ясно е, че лошо работещата уеб страница води до по-ниски печалби. Това е нещо, което е ексеприментално установено и е без всякакво съмнение. Всяка секунда забавяне, води до понижаване на продажбите, като това е най-силно валидно за онлайн магазини.

Целта на Core Web Vitals е да има споделени показатели (наричани още метрики) за всички сайтове, за да се подобри потребителското изживяване в мрежата.

От юни 2021 г. Core Web Vitals е включен в сигналите за потребителското изживяване на страниците заедно със съществуващите сигнали за търсене, включително удобство за мобилни устройства, безопасно сърфиране и HTTPS-сигурност.

Нещо повече, след последното обновяване на алгоритмите на Google (Core Update), в Ganbox вече сме свидетели на сериозни размествания в резултатите на Google – Search Engine Result Page (SERP).

.

Значение на Core Web Vitals сигналите за класиране в търсачките

Твърди се, че сигналите за класиране имат различна тежест. Това означава, че някои сигнали за класиране имат по-голямо значение от други сигнали за класиране. Тоест, когато се каже, че сигналът за класиране има по-голяма тежест от друг сигнал за класиране, това означава, че той е по-важен.

Изглежда, че според Google, сигналът за класиране на Core Web Vitals е по-слаб от другите сигнали за класиране, които са пряко свързани с удовлетворяването на потребителските заявки и търсения. Може би има йерархия на сигналите, като сигналите, свързани с намеренията, получават по-голямо значение от сигналите за потребителско изживяване.

Представяме Ви интересна извадка от често задавани въпроси, тъй като има голям интерес по въпроса колко тежест има класиращият сигнал на Core Web Vitals в сравнение с други сигнали за класиране.

.

Google отговаря на въпроси свързани с Core Web Vitals

Въпрос: Как Google определя кои страници са засегнати от оценката на Page Experience и използването на страницата като сигнал за класиране?
Отговор: Представянето на страниците е само един от многото сигнали, които се използват за класиране на страници. Имайте предвид, че намерението на заявката за търсене все още е много силен сигнал, така че страница може да се класира високо, ако има уникално, тематично и подходящо съдържание.

Въпрос: Какво могат да очакват собствениците на сайтове във връзка с техния трафик, ако не достигнат показателите за ефективност на Core Web Vitals?
Отговор: Трудно е да се прави някаква обща прогноза. Може да имаме повече информация за споделяне в бъдеще, когато официално обявим, че промените влизат в сила. Имайте предвид, че самото съдържание и неговото съответствие с вида на информацията, която потребителят търси, също остава много силен сигнал.

Да вярваме ли на Google?

Важно е да се отбележи, че често в SEO средите има недоверие към информацията, която Google споделя и дори някои оптимизатори твърдят, че Google нарочно подава грешна информация. Причината за това е, че както веротно знаете, алгоритмите на Google са фирмена тайна, в това число и точната тежест на сигналите за класиране.

По тази причина много SEO оптимизатори провеждат експерименти, с които се опитват да определят силата на сигналите за класиране в Google. Към този момент почти единодушно SEO експертите приемат, че Core Web Vitals сигналите имат отношение към класирането. Все още се измерва каква е относителната сила на този сигнал.

В отделна публикация в блога на Ganbox, ще публикуваме материал относно сигналите за класиране и тяхната тежест. Трудността нараства от факта, че тежестта не е постоянна, а се изменя с времето. Ето защо трябва да внимавате да следите за най-новите изследвания, защото всяка информация по-стара от година може да бъде доста неточна.

.

Какви показатели измерва Core Web Vitals?

Google казва, че собствениците на сайтове могат да измерват качеството на потребителския опит на техния сайт чрез следните показатели (наричани още метрики):

Largest Contentful Paint (LCP): Времето, необходимо за зареждане на основното съдържание на страницата. „Изобразяване на най-голямото съдържание“ показва времето, когато се изобразяват най-големите текст или изображение. При LCP по-малко или равно на 2,5 секунди, тази метрика свети в зелено. При стоности над 2,5 до 4 секунди, метриката свети в оранжево и има какво да се подобри. При стойности над 4 сукенди, светва в червено - страницата е бавна.

First Input Delay (FID): Времето, необходимо за да стане страницата интерактивна. Идеалното измерване е по-малко или равно на 100 ms.

Cumulative Layout Shift (CLS): Количеството неочаквано изместване на оформлението на визуалното съдържание на страницата. Показателят „Кумулативни структурни промени“ измерва движението на елементите на страницата във видимата част на екрана. При стойност по-малка или равна на 0,1 свети в зелено и всичко е наред.

Google обяснява защо тези три показателя са толкова важни:
„Всички тези показатели улавят важни резултати, ориентирани към потребителите, измерими са както в браузъра на посетителя на сайта, така и от уеб сървър на Google, чрез онлайн лабораторни инструменти. Например, макар че Largest Contentful Paint е ключов показател за зареждане, то също е силно зависим и от First Contentful Paint (FCP) и Time To First Byte (TTFB), които остават критични за наблюдение и подобряване.”

.

Други показатели (метрики) за скорост на Google

В онлайн инструмента PageSpeed Insights ще видите още следните показатели:

Speed Index (SI)  -  индексът на скоростта показва колко бързо се постига визуална завършеност на страницата. При стойности под 3,4 секунди, показателят светва в зелено и всичко е наред. При стойности над 3,4 до 5,8 показателят светва в оранжево и се нуждае от подобрение. Над 5,8 секунди, светва в червено - страницата е бавна.

First Contentful Paint (FCP) - Показателят „Първо изобразяване на съдържание (FCP)“ указва след колко време се изобразява първият текстов или графичен елемент.  Стойности от 0 до 1,8 секунди светят в зелено. Стойности над 1,8 до 3 секунди светят в оранжево. Стойности над 4 секунди светят в червено. Тази метрика влияе на LCP, а понякога двете съвпадат.

Time to Interactive - Времето до интерактивност показва след колко време страницата става напълно интерактивна и може да отговаря на действията на посетителя. Стойности от 0 до 3,8 секунди светят в зелено. Стойности над 3,8 до 7,3 секунди светят в оранжево. Стойности над 7,3 секунди се считат за бавни и светят в червено.

Total Blocking Time (TBT) - Сумата в милисекунди от всички интервали от време между FCP и Time to Interactive, на всички задачи в браузъра с времетраене над 50 ms. Стойности от 0 до 200 ms са бързи и светят в зелено. Стоности над 200 до 600 ms светят в оранжево и над 600 ms светят в червено.

.

Какво е Largest Contentful Paint?

Метриката Largest Contentful Paint (LCP) е показател за потребителското изживяване на Google. Той се превърна във фактор за класиране през 2021 г.

LCP се превежда като „Изобразяване на най-голямото съдържание“ и е мярка за това колко време отнема основното съдържание на страница да се изтегли и да бъде готово за взаимодействие. Измерва се най-голямото изображение или блок със съдържание в потребителския прозорец. Всичко, което се простира извън екрана, не се брои.

Типични измервани елементи са изображения, изображения към видео плейъри, фонови изображения и текстови елементи на ниво блок, като етикети на абзаци.

LCP е избран като ключов показател за оценката на Core Web Vitals, тъй като измерва точно колко бързо може да се използва дадена уеб страница. Освен това е лесно да се измери и оптимизира.

LCP е лесен за разбиране показател, защото всичко, което трябва да направите, е да разгледате уеб страницата си и да определите кой е най-големият текстов блок или изображение и след това да го оптимизирате чрез намаляване или премахване на всичко, което би попречило на бързото изтегляне. Тъй като Google включва повечето сайтове първо в индекс за мобилни устройства (Mobile First Index), най-добре е първо да оптимизирате сайта си за преглед на мобилни устройства, а след това и за настолни компютри.

Как да подобрим LCP - Largest Contentful Paint?

Повече за този показател и съвети за подобрение, можете да прочетете в блога ни, където сме написали много детайлна публикация за Largest Contentful Paint.

.

Какво е Cumulative Layout Shift?

Cumulative Layout Shift (CLS) е показател на Google, който измерва събитие от потребителското изживяване. Този показател също стана фактор за класиране през 2021 г. Това означава, че е важно да се разбере какво е CLS и как се оптимизира.

CLS се превежда „Кумулативни структурни промени“ и представлява неочакваното изместване на елементите на уеб страницата, докато страницата все още се изтегля. Видовете елементи, които са склонни да предизвикат промяна, са шрифтове, изображения, видеоклипове, формуляри за контакти, бутони и други подобни.

Минимизирането на CLS е важно, тъй като страниците, които се променят, могат да доведат до лошо потребителско изживяване. Лошият CLS резултат е показателен за проблеми с програмирането на сайта, които обаче могат да бъдат разрешени сравнително лесно, за разлика от другите метрики.

Как да подобрим CLS - Cumulative Layout Shift?

Ще откриете съвети за това в блога на Ganbox, както и допълнителна информация за Cumulative Layout Shift.

.

Какво е First Input Delay?

First Input Delay (FID) е показател за потребителско изживяване, който Google въведе и вече използва като фактор за класиране, макар и с по-слаба тежест.

Подобренията на метриката First Input Delay на сайта обикновено водят до увеличаване на продажбите, приходите от реклами и потенциалните клиенти.

First Input Delay е измерването на времето, необходимо на браузъра да отговори на първото взаимодействие на посетителя със сайта, докато сайтът се зарежда. Това понякога се нарича Input Latency.

Взаимодействие може да бъде докосване на бутон, връзка или натискане на клавиш, и даденият отговор. Областите за въвеждане на текст, падащите менюта (dropdown) и квадратчетата за отметка (checkbox) са други видове точки на взаимодействие, които FID измерва.

Превъртането (scroll) или мащабирането (zoom) на страницата, не се считат за взаимодействия, тъй като не се очаква отговор от самия сайт. Целта на FID е да измери колко “отзивчив” е сайтът, докато се зарежда.

Увеличен First Input Delay обикновено се причинява от изображения и скриптове, които се изтеглят по неподреден начин. Тези грешки при разработването на кода на сайта, водят до прекомерна пауза на изтеглянето на уеб страницата, а след това до ново стартиране. Така се стига до положение, в което не се реагира на посетителите на сайта, които се опитват да взаимодействат със съответната уеб страница. Все едно сте в задръстване заради проблеми в пътния трафик като това задръстване се “отпушва”, когато редът в движението бъде възстановен.

Google описва причината за забавяне на въвеждането по следния начин:

„Като цяло, забавяне на въвеждане (известна също като латентност на въвеждане) се случва, тъй като основната нишка на браузъра е заета да прави нещо друго, така че (все още) не може да отговори на потребителя. Една от често срещаните причини това да се случи е, че браузърът е зает да анализира и изпълнява голям JavaScript файл, зареден от вашето приложение.”

Как да подобрим FID - First Input Delay?

Повече примери и съвети за подобрение на тази метрика, можете са прочетете в нашата публикация Какво е First Input Delay?

.

Коя от тези метрики е по-важна и има ли други?

В този онлайн инструмент на Google - Lighthouse Scoring Calculator може да видите всички метрики, които участват в Core Web Vitals и тяхната относителна тежест. Някои от метриките са свързани, като подобряването на една подобрява и друга.
Вижда се, че в тази публикация на Ganbox сме разгледали тези метрики, които оказват най-голямо влияние за доброто оптимизиране на скростта на сайта и потребителското преживяване (UX).

.

Как може да измерите скоростта на сайта си чрез Core Web Vitals?

Според Google, „Оптимизирането на качеството на потребителското изживяване е ключът към дългосрочния успех на всеки сайт в мрежата. Независимо дали сте собственик на бизнес, маркетолог или разработчик, Web Vitals може да Ви помогне да определите количествено изживяването на Вашия сайт и да идентифицирате възможностите за подобряване."

Google подчертава значението на Core Web Vitals и неговото надмощие спрямо другите показатели, тъй като отразява нуждите от ползотворно потребителско изживяване, които всички уебсайтове трябва да се стремят да задоволят.

По-конкретно, Google идентифицира основните нужди на потребителското изживяване като: зареждане, интерактивност и визуална стабилност.

Google включва много възможности за измерване на Core Web Vitals в много от съществуващите си инструменти:
• Google Search Console (старо име Google Webmaster Tools);
• PageSpeed Insights;
• Lighthouse;
• Chrome DevTools;
• Chrome UX Report;
• Web Vitals Extension.

Важно е да се отбележи, че за постигане на точни данни е нужно сайтът да бъде доста посещаван и да мине известно време, за събиране на данни от браузърите на посетителите на сайта (така наречените полеви данни - Field Data). При нови сайтове, данните са само от гледна точка на сървъра на Google, който измерва моментното състояние на началната страница (така наречените лабораторни данни - Lab Data) и са доста неточни.

.

Използване на Core Web Vitals в Google Search Console

Първо е нужно да се логнете с вашия Google аканут на адрес https://search.google.com/search-console

В Google Search Console има нов раздел Core Web Vitals, който помага на собствениците на сайтове да оценяват страници в целия сайт. Той може да бъде намерен вляво на началната страница на конзолата и ако ползвате интерфейс на български, ще се казва “Основни показатели за мрежата”.

Докладът идентифицира групи страници, които изискват внимание въз основа на реални данни от доклада за Chrome UX. Имайте предвид, че в този отчет URL адресите ще бъдат пропуснати, ако нямат минимално количество отчетни данни. Случва се при нови сайтове или при сайтове с малко посещения.

.

Полеви и лабораторни данни в Google Search Console

Възможни са несъответствия между това, което собственикът на сайта „преживява“ по отношение на скоростта на изтегляне, и това, което потребителите на различни устройства и интернет връзки могат да изпитват.

Ето защо Google Search Console съобщи, че даден сайт може да има по-ниски резултати в Core Web Vitals, въпреки че той се възприема като бърз от собственика му.

По-важното е, че показателят Core Web Vitals се занимава не само със скоростта. Освен това, докладът в Search Console се основава на реални данни, докато данните на Lighthouse се основават на симулирани потребители на симулирани устройства и симулирани интернет връзки. Данните от реалния свят се наричат Field Data (полеви данни), докато тестовете, базирани на симулации, се наричат Lab Data (лабораторни данни) или се среща още преведено и като Данни от контролиран тест.

.

Как да проверим Core Web Vitals метриките на нашия сайт в Google Search Console?

След като изяснихме плюсовете от използването на Google Search Console-ата, за да видим как нашият сайт се представя спрямо показателите в Core Web Vitals, то сега е моментът да Ви покажем и практически, стъпка по стъпка, как може да се направят въпросните проверки в инструмента.

Стъпка 1: Зареждане на данните за вашия уебсайт в Google Search Console

За да направите необходимите анализи в Google Search Console, първо трябва да регистрирате и верифицирате вашия сайт във въпросния инструмент. Ако имате повече от няколко сайта, които менажирате, то трябва да изберете правилното пропърти (име на сайт) от падащото меню на конзолата вляво горе. В менюто ще видите няколко обособени секции, като тази, към която трябва да се насочите, се казва „Experience” (ако ползвате интерфейс на български секцията се казва Практическа работа). В нея ще видите ясно написано „Core Web Vitals” (както вече казахме, на български е преведено като Основни показатели на мрежата) и за да достъпите въпросните отчети, просто трябва да кликнете върху този текст.

Стъпка 2: Зареждане на отчетите, които са свързани с Core Web Vitals

След като се заредят въпросните отчети, ние може в детайл да анализираме нашето представяне на сайта спрямо стандартите и метриките, които са дефинирани от Core Web Vitals. В самата страница ще забележите няколко основни елемента, които описват отчетите.

Източник: Тук се споменава източника на отчета, от който се генерират данните. На скрийншота, който сме приложили за пример, източникът е “Chrome UX report”.

Дата на последна промяна: Тази дата отразява от кога датират последните данни, които се визуализират в отчета.

Устройство: Друго предимство, което има в тази секция на Google Search Console, е че може да се анализира представянето на сайта, както за мобилни устройства, така и за настолни компютри.

За всяко от устройствата се рисуват графики с три цвята: червен – за бавните страници; оранжев цвят – за страници, които богат да бъдат подобрени и зелен цвят – за страници, които покриват напълно изискванията на метриките.

Стъпка 3: Преглед и анализ на отчетите

След като натиснем бутона „Open Report” (или Отваряне на отчета), то вече можем да преминем и към същинската част на отчетите, в която да видим реалните казуси, които ни интересуват. В графиките, които се отварят се забелязват три основни показателя – проблемните страници, страниците, които имат нужда от подобрение, както и тези, които са качествени и отговарят напълно на стандартите на Core Web Vitals. Когато разглеждаме проблемните страници, има опция да видим и от кога датират съответните грешки и тяхната промяна във времето.

Под графиката ще намерите и отделните грешки, които би следвало да бъдат коригирани. Всяка може да се анализира отделно, а също така и да се проучат засегнатите от дадена грешка страници. Тази информация трябва да предоставите на разработчиците на сайта Ви, които да поправят своите грешки допуснати по време на изграждане на сайта или да се обърнете към SEO фирмата, която Ви осигурява абонаментни SEO услуги.

.

Специално за собственици на WordPress сайтове

Към датата на публикуване на тази публикаци, вече близо 40% от сайтовете в света използват платформата WordPress. Специално за собствениците на такива сайтове искаме да обърнем внимание, че вече на пазара има софтуерни модули - плъгини, които претендират, че ускоряват вашия сайт и подобряват метриките на Core Web Vitals. За съжаление има и такива, които само прикриват проблемите, без реално да ускоряват сайта Ви и да подобряват потребителското преживяване в сайта. Те са специално създадени, за да заблудят инструмента Core Web Vitals, но не помагат за реалното подобрение и ускоряване на сайта Ви.

Много често в Ganbox сме свидетели и на неправилно използване или грешни настройки на плъгини, които вместо да подобрят скоростта на сайта, чувствително го забавят. Преди да ползвате подобен плъгин е добре да се консултирате с експерт в уеб разработките и SEO консултант, който да Ви препоръча решение специално за Вашия WordPress сайт.

.

Какво да очакваме в бъдеще?

Важно е да се отбележи, че към този момент Core Web Vitals е фактор за класирането само при търсене на мобилно устройство, но на 4 ноември 2021 г Google обявиха, че от февруари 2022 г.  метриките свързани с Page Experience ще бъдат фактор и при търсения от настолни компютри. Линк към публикацията на Google има тук.
В бъдеще може да се очаква, все по-голямо засилване на тези сигнали за класирането на резултатите.

Ново: На 17-ти февруари 2022 имаше обновяване на Search Console и в секция Page Experience (на български преведено като Практическа работа със страниците), се появи секция и за настолни компютри. Вече има изследване на потребителското преживяване при отваряне на сайта от десктоп компютър и се показва отчет за процент страници с добро потребителско преживяване. Ето как изглежда новия отчет.

.

Заключение за CWV

В заключение можем да обобщим, че новият инструмент в конзолата Core Web Vitals, който е фактор за класиране в Google през 2021 г., може да окаже позитивно влияние върху класирането на Вашия сайт в търсачките.
За да се случи това обаче, трябва да знаете как да подобрите метриките, които са важни за Google. За всяка от важните метрики сме написали подробен материал в блога на Ganbox в отделна публикация.

За подобряване на факторите е най-добре да се обърнете към SEO агенция или към уеб разработчици с опит в предлагането на OnSite SEO услуги и оптимизиране на сайтове. При допълнителни въпроси, може да се свържете с нас от страница Контакти.

Прочетена:12594
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Всичко за новия фактор за класиране на Google - Core Web Vitals”

  1. Определено влияе много добре за класирането, поне при мен имаше ефект. Не знам в момента има ли разлика за мобилни и за настолни устройства?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram