Често срещани SEO грешки на бизнес сайтове

В тази статия съм описал най-често срещаните и най-страшните SEO грешки, като съм почерпил тази информация от повече от година SEO практика и преглеждане на над 400 български бизнес сайта (към юли 2009г.). Под най-страшните имам предвид такива SEO грешки, които могат сериозно да навредят на бизнеса на собственика на сайта и които отнемат много време и усилия за отстраняване.

Много често срещани SEO грешки на собственици на български бизнес сайтове:

1. Създаване на бизнес сайт на безплатен хостинг.

Сайт от вида  именафирма.hit.bg. Според общите условия hit.bg предлага безплатна услуга за лични страници, а не за бизнес сайтове. Във всеки един момент hit.bg може просто да изчезне или да спре да предлага безплатен хостинг, или в най-добрия случай бизнес хостинга да стане платен.

Това важи за всеки един безплатен хостинг, като тук се включват и безплатни блогове например в glog.dir.bg. Меко казано е глупаво да развиваш един сайт няколко години, той да се класира добре в Гугъл и в един момент да изчезне, защото собственика на хостинга си е променил политиката.

Сайтовете в hit.bg се отварят значително по-бавно от тези на нормален хостинг, особено при отваряне от чужбина. Посетителите на сайта се изнервят от бавния сайт, някои от картинките не им се зареждат изобщо и вероятно ще потърсят в сайта на конкуренцията. Търсачките имат проблеми при достъпа до сайта и го индексират трудно и понякога лошо. Някои доставчици на безплатен хостинг блокират или ограничават честотата на роботите на търсачките, за да намалят натоварването на уеб сървъра. Това води до слабо класиране в Гугъл.

Като общо правило при равни условия, сайтове с поддомейни като именафирма.hit.bg се класират по-лошо от сайтове като именафирма.com. Разбира се ако поддомейна е много по-авторитетен може да задмине именафирма.com.

И не на последно място имиджа на фирмата. Фирма със собствен домейн освен сайт, може да има и имейл адреси, които завършват на домейна. Например office@именафирма.com. Все повече хора осъзнават, че фирмен имейл адрес в безплатна поща като abv.bg или mail.bg е несериозно и губи доверието на клиента във фирмата.

Не прави бизнес сайт на безплатен хостинг! Годишната такса за домейн име и за хостинг е вече под 50 лв на година. Смешна сума в сравнение на имиджа, който носи и проблемите, които решава един домейн на една фирма.

Няма да препоръчвам хостинг компании, за да не правя реклама, но ще кажа, че избирането на подходящ хостинг е много важно от SEO гледна точка. Имал съм случай в който много добре SEO оптимизиран сайт започва да губи позиции и след мониторинг на сайта се оказва, че затова е виновен хостинг доставчика, който има мрежови проблеми и често сайта е недостъпен или се зарежда много бавно. Следва прехвърляне на сайта от един хостинг на друг, като тук също има опасност от загуба на позиции в Гугъл, особено за сайтове с домейн на възраст под една година. Така, че моя съвет е да направите проучване преди да купите хостинг или да се консултирате за това с мен.

От декември 2012 г. ganbox.com е риселър и предлага професионален евтин хостинг с отлично качество и поддръжка, за фирмен сайт срещу 40 лв на година. За повече информация относно домейн и хостинг се свържете със SEO специалист.

Ако твоя бизнес сайт е на безплатен хостинг помисли за преместване веднага! 

2. Създаване на огледален сайт.

Създаване на повече от един сайт с едно и също съдържание.

Минава време фирмата се развива и отделя бюджет за нов сайт. Купува нов домейн и нов хостинг за новия сайт именафирма.com и тогава прави следната грешка: поставя в сайта именафирма.com абсолютно същото съдържание като това в именафирма.hit.bg. Дори новия сайт да има чисто нов дизайн, за търсачките е важно текстовото съдържание. Ако текстовото съдържание е същото и дори само няколко страници да се повтарят, това води до логично наказание от Гугъл за дублиране на съдържание. Обикновено се приема, че втория сайт (новия сайт) е копирал стария и той получава наказание, като класирането му в Гугъл пада няколко страници назад. Възможно е да се получи и обратното - да пострада стария сайт, особено ако в новия сайт започне да се добавя допълнително съдържание като новини по тематиката на сайта и ако новия сайт получи достатъчно външни връзки.

В този случай проблема се решава с извършване на пренасочване от тип 301 от стария сайт към новия. Прочети статията Приложна магия с mod_rewrite в htaccess. Ако вече си направил грешка 1. и стария ти сайт се хоства в hit.bg няма да можеш да направиш такова пренасочване, защото нямаш право да ползваш htaccess файла. В този случай има две решения:

По-доброто решение, което отнема доста повече време е да пренасочиш всяка една от старите страници към съответните нови страници. Например именафирма.hit.bg/za_nas.html да сочи към новата именафирма.com/za_nas.html. Това пренасочване се прави с META таг за пренасочване, който се поставя между таговете HEAD. Например в именафирма.hit.bg/za_nas.html сложи следния ред:

<meta http-equiv='refresh' content='0;url=http://именафирма.com/za_nas.html'>

веднага след отварящия таг <head>. Важно е цифрата да бъде нула, което означава незабавно пренасочване. Качи файла на сървъра и ако всичко е наред при опит да отвориш адреса http://именафирма.hit.bg/za_nas.html трябва автоматично да ти се отвори страницата  http://именафирма.com/za_nas.html

Друго решение е да промениш съдържанието на стария сайт, като махнеш всичко и сложиш съобщение, че сайта се е преместил с връзка към новия сайт.

3. Копиране на съдържание от други сайтове.

Логично е всеки да иска неговия сайт да съдържа много и полезна информация. Проблемът тук е, че тази информация трябва да бъде уникална. Ако копираш съдържание от други сайтове е много вероятно твоя сайт да пострада и да бъде наказан от Гугъл. Ако все пак искаш да включиш новини или статии от друг сайт, задължително в края на всяка статия остави реален линк към оригиналния източник. Това ще спаси твоя сайт от наказание на Гугъл.

4. Неправилно представяне на информацията.

Тук става въпрос най-често за интернет магазини или други сайтове с бази данни, в които има много уникална информация, но тя не е изложена правилно и  се получават страници с много малко текст (под 200 думи). Примери за това са страници с категории съдържащи списък на продукти или списък със статии. Такива страници се класират от Гугъл в допълнителни резултати и това е голям проблем за един интернет магазин при търсене в Гугъл по име или марка на продукт. Решението е извеждане на част от описанието под заглавието. Това напълва страницата с текст. След това е нужно да се изградят свежи връзки към страницата, което е трудоемко, но страницата започва отново да се класира в резултатите на Гугъл.

.

Към тази точка може да се добави често срещан проблем с незавършени страници "Under construction" или "Coming soon". Виждал съм сайтове на които цялата им английска версия е незавършена. Проблемът тук е, че такива страници не трябва да се линкват, докато не бъдат напълно завършени, защото веднага ще попаднат в допълнителни резултати и трудно ще се извадят от там. Много често поради невежеството или нехайството на уеб агенцията, много сайтове се класират лошо.

Съвет към уеб разработчиците и уеб дизайнерите:

Никога не оставяйте незавършени страници в бизнес сайт! Ако все пак дизайнът на сайта изисква да пуснете сайта преди всички страници да са готови. Например има бутон [Eng] за английската версия, тогава в никакъв случай не правете бутона реална връзка. Оставете връзката затворена например  с <a href="#"> или се прави връзката да отваря страницата с JavaScript. Едва когато страницата е напълно готова се променя връзката.

.

Това са 4 от най-често срещаните грешки на собственици на бизнес сайтове. Както се вижда има много тънки моменти при успешното класиране на един сайт. Ако сайта ти пострада и имаш нужда от помощ или просто искаш сайта да бъде по-популярен, препоръчвам ти да използваш професионални SEO услуги от ganbox.com за по-добро класиране на твоя бизнес сайт.

Прочетена:17206
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (1 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

4 comments on “Често срещани SEO грешки на бизнес сайтове”

  1. Определено статията е много добра и полезна за начинаещите в Web бизнеса, но все пак има още много тънкости 🙂 ...

  2. Ако сме поставили реален линк към статията, която сме изкопирали, а в същото време и тя изкопирана от някъде, но там няма линк към истинския автор на съдържанието Google, ще ни накаже ли?

  3. Да. Гугъл знае къде е оригинала. За копиране на 2-3 статии вероятно няма да има наказание, а само страниците от твоя сайт ще влязат във вторичния индекс. Но е опасно.

  4. Точно по този начин се наиграх . Duplicate content. От hit.bg, към новия домейн с рефреш. Ефекта беше следния:
    светкавично индексиране(на втория ден) и съответно два дни след това изчезна от индекса.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram