URL inspection - нов SEO инструмент в Google Console.

Днес 25 юни 2018 г. Google обявиха в  официалния Google блог, че пускат нов инструмент наречен URL inspection.

Нов Google инструмент за проверка на уеб страници в Google Search Console

Инструментът URL inspection Tool се очаква да бъде част от Google Console (бивш Google Webmaster Tools). Само се въвежда URL адрес на интернет страница и Google връща по-важната информация за тази страница от Google индекса.

Както и други подобни инструменти ще бъде пускан поетапно и очакваме до няколко седмици да се вижда във всички профили на клиентите на Ganbox.

Ще се покаже линк URL Inspetion в менюто на новия изглед на Google Search Console под реда Sitemap, както е показано с червена стрелка на изображението.

Ще дава възможност лесно да видите една страница през погледа на Google. Това е идеално за откриване на хакнати сайтове с вградени Cloaking техники, които показват едно съдържание на потребителите и друго на търсачките. Наскоро имахме подобен случай, който изискваше бърза реакция.

Ще може лесно да видите дали една страница е индексирана или не, както и последното и съдържание в кеша на Google. Всички тези неща бяха възможни и до момента но от различни места и понякога липсваха данни, за отделни страници.

Ще се прави проверка и за налична AMP версия на съдържанието и структурирани данни в страница, както и някои грешки при обхождането на страницата като блокирани ресурси и др.

Ако страницата не е индексирана ще имате обратна връзка каква е причината за това. Само с един клик, ще отваряте списък от страници, които имат същия проблем, ако има такива.

Проверките ще са ограничени само до страници на сайтове, над които имате контрол.

 

Ако вече имате достъп до URL inspection и новите функционалности, можете да споделите с читателите на Ganbox в коментарите под публикацията.

 

Подробно инспектиране на URL адрес в индекса на Google

Днес 28 юни 2018 г., новият инструмент се появи в профила на сайта ganbox.com, да разгледаме подробно какво съдържа.

След като изберете отляво в менюто URL Inspection, най-горе се отваря поле, в което да въведете URL адрес на страница. Може да въведете адреса на началната страница или на вътрешна страница от вашия сайт.

След кратка проверка в индекса на Google се отваря следната информация.

В първия блок с информация URL is on Google виждаме, че подаденият от нас адрес вече е индексиран. Ценното е, че можем да ползваме линка VIEW SOURCE в долния десен ъгъл на блока, за да видим HTML кода на страницата през очите на Google. Вече обяснихме, как това може да бъде изключително полезно, ако имате подозрения, че сайтът Ви е бил компрометиран. Свържете се с GanMax, ако сайтът ви бъде хакнат.

Ако в този блок с информация свети в червено и адресът не е индексиран, ще има линк с подробности за причината.

Следващият блок с информация Index coverage се отваря след като натиснем стрелка надолу в десния край.

Информацията показана тук, може да бъде много полезна за всеки SEO специалист, работещ по оптимизацията на сайта.

В първия раздел Discovery (Откриване) се показват начините, по които Google ботът е открил конкретната страница. В посочения пример това са Google XML Sitemap на сайта и в полето Reffering page може да има интернет адрес на друга страница от същия сайт или по-често от друг сайт, в която страница има линк към текущата страница, която проверяваме. Това е първият открит от Google линк към тази страница.

В раздел Crawl (Обхождане) има поле Last crawl, показващо дата на последно посещение на бота на Google на тази страница. Page fetch - Successful показва, че цялата страница е извлечена от Google без проблем. Ако по някаква причина тази страница бави зареждането си повече от 30 секунди, тук ще бъде отчетен проблем.

В раздел Indexing виждаме полето "Indexing allowed?", ако то не е Yes значи има зададено указание към Google, страницата да не се индексира. Това указание може да бъде направено по няколко начина от ясно видими, до по-скрити.

В полето User-declared canonical се вижда дали страницата съдържа каноничен адрес и какъв е точният URL адрес. Това е адресът, който предпочитаме да се индексира вместо текущата страница.

Последното поле Google-selected canonical, показва избрания от Google каноничен адрес, ако търсачката не се е съобразила с посочения от нас каноничен адрес. Това беше нещо, което до момента беше много трудно да се разбере без скъпо платени SEO инструменти и не беше сигурно дали е така. Най-после ясно видима информация от Google.

Последният блок с информация Enhancements (Разширения) показва дали текущата страница има AMP версия и дали тя е индексирана правилно.

 

Нови неща за собственици на сайтове в Google Search Console

Наскоро бяха добавени нови възможности и филтри в Google Console:

  • до 16 месеца архиви на данните от органичното търсене - сега Search Analytics API дава данни до 16 месеца назад, точно както и Performance report.
  • нови филтри на данните в  Search Analytics  - в  Performance report има нови филтри, за показването на сайта в резултатите на Web Light и Google Play Instant.
  • Recipe report - може да помогне в отстраняването на проблеми със структурираните данни за рецепти и обяви.

От Google обещават, че ще продължават да развиват активно този инструмент, като периодично добавят нови възможности.

Може да прочетете още за новия изглед в по-старата публикация Промени в Google Search Console

Прочетена:11711
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (7 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram