Промяна на домейна на сайт. Най-пълното SEO ръководство.

Как да сменя домейна на сайта си без да загубя позиции в Google?

В тази публикация ще научите всички стъпки, които трябва да предприемете, ако се наложи да промените домейна (интернет името) на вашия сайт. Това е възможно най-подробното ръководство за тази SEO процедура.

Преди да започнете си задайте въпроса: "Наистина ли трябва да променя домейна на сайта?". Ако домейнът ви е стар (на повече от 5 години), има много линкове към него и много споменавания в множество сайтове, силно ви препоръчваме да се консултирате със SEO експерт още преди да купите нов домейн.

Заб. Тази публикация разглежда случая, когато вече имате свой домейн на ваш нает хостинг (self-hosted сайт) и искате да смените само домейна. Тази публикация не се отнася за преминаване от или към безплатен поддомейн на платформа като WIX или някакво друго подобно недоразумение 🙂 

Причини за промяна на домейн

Няколко основателни причини за промяна на домейна могат да бъдат следните.

1. Нужда от излизане на други пазари.

2. Вашият бизнес се е променил.

3. Нужда от ребрандиране.

4. Успели сте да купите много по-добър домейн, който при започване на бизнеса е бил зает.

Предупреждение! Промяната на домейн на сайт е рискована SEO операция и много неща могат да се объркат. Може да загубите време и пари, което да навреди на вашия онлайн бизнес! Силно препоръчително е да се консултирате с опитен SEO експерт, който е правил тази процедура повече от веднъж. Имайте предвид, че дори да се направи по идеалния начин, пак има риск за класирането на сайта ви в Google. Ganbox не носи никаква отговорност, за всякакви вреди или пропуснати ползи в резултат от следването или неправилното изпълнение на съвети в тази публикация.

Стъпка 0: Подготовка за смяна на домейн

Подготвителни действия

Направете списък на всички места, на които трябва да се промени домейна.

1) Преди да започнете е добре да направите проверка на колко места в текстовете и в софтуерния код на сайта (PHP / JS / CSS и др.) се среща изписан домейна на вашия сайт. Текстовете в страниците на сайта може да бъдат във файловете на сайта, но може да има такива и в базата данни. Добра идея е да се пусне търсене   за домейна от програмист, както във файловете, така и в базата данни. Най-често домейнът може да присъства в страницата за контакт, във футъра на сайта или в отделни публикации на блога. Не забравяйте да проверите всички банери или други брандирани, картинки, които съдържат домейна. Запишете всички места, на които се среща домейна.

2) Запишете всички пощенски кутии, които ползвате под стария домейн, ако имате повече от една.

3) Използвайте SEO инструменти като Ahrefs и Majestic, за да откриете всички важни линкове, към вашия стар домейн.

4) Направете си списък на всички Google системи, които ползвате: Google Search Console, Google Analytics, Google My Business, Google Tag Manager, Google Ads и др.

5) Направете си списък на всички социални мрежи, в които вашия бизнес има участие като Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Youtube канал и др.

6) Направете си списък на всички онлайн споменавания на домейна извън вашия сайт, като медийни сайтове, бизнес каталози, сайтове на партньори и други авторитетни сайтове.

7) Направете си списък на всички офлайн споменавания на домейна, като рекламни материали, визитки, брандирани бланки и др.

8) Проверете дали имате индексирани поддомейни на сайта. Например:  blog.ganbox.com;  shop.ganbox.com  и др. Търси се в Google с оператор  "site:*ganbox.com",  където замествате с вашия стар домейн. Ако има такива, всеки от тях се разглежда като отделен сайт и това допълнително усложнява процеса. В тази публикация приемаме, че нямате други поддомейни освен www.ganbox.com.

9) Добра идея е да си направите резерво копие на сайта. Ако има място на хостинга пуснете Full Backup. Ако мястото е недостатъчно, може да направите бекъп само на базата данни.

10) Добра практика е да уведомите всичките си сегашни клиенти и партньори, че предстои промяната на домейна на сайта, като ползвате вашия имейл лист, всички социални профили и като поставите временно съобщение на видно място в сайта, поне няколко дни преди да направите пренасочването. Най-добре ще бъде, ако може да фиксирате дата на промяната и съобщението да стои в сайта две до четири седмици предварително. По този начин, хората няма да бъдат изненадани и ще си спестите много въпроси и недоверие.

След тази подготовка може да започнете с основните четири стъпки, отбелязани с цифра. Останалите точки са опционални.

Стъпка 1: Избор на домейн

Първо няколко думи за избор на домейн. Тази тема е доста обширна и подходяща за отделна публикация, но нека да споменем най-важното.

Новият ви домейн трябва да бъде възможно по-кратък, да звучи добре, да бъде лесен и звучен за изговаряне и труден за объркване. Например ако го диктувате по телефон, не трябва да може да се обърка с друг домейн. Имайте предвид хората, които не знаят английски. Добре е името да дава представа за предназначението на сайта, още преди да се влезе в него или името на домейна да бъде бранд - измислена дума, която звучи добре и не се ползва от друга компания по света. Най-важното е домейнът да не е наказан от Google и да не е бил наказван в миналото. Добре е да се провери и да не е забранен за споделяне във Facebook.

Разширение на домейна

Разширението е това което стои след точката, може да бъде .com, .net, .bg и др. Нарича се още топ левъл домейн или TLD. Ако ще продавате стоки или услуги само в България е добра идея да потърсите .bg домейн, макар годишната такса за домейна да е малко по-висока. Не ползвайте домени изписани на кирилица. Ако ще продавате в цял свят, най-добрият вариант е .com домейн или в краен случай .net. Не ви пероръчваме екзотични разширения като .shop, .online, .top, .store и др. от новите разширения на домейни.

История на домейна

Нещо което много често се подценява и греши е историята на домейна. След като изберете домейн е много важно да проучите историята на домейна. В това число се включва: кога е регистриран за пръв път, кога се е появило първото съдържание онлайн, каква е била тематиката на домейна, дали тематиката се е пременяла, дали не е променял често тематиката си, да не е бил в нишите за възрастни (adult), какви линкове има и е имало към домейна в миналото. Дали към сайта има или е имало опасни токсични линкове. За някои от тези неща може да ви помогне инструмента https://archive.org за други ще ви трябва помощ от SEO специалист с опит.

Нещо повече, за бърз старт на нов бизнес е много добра идея да се купи разработен домейн, който е бил в същата или близка бизнес ниша и има добра история, добри линкове към него и остатъчен трафик. Цените на такива домейни могат да бъдат много по-високи от стандартната цена, но тази инвестиция си заслужава. Много полезна може да ви бъде Facebook групата "Сайтове и домейни", в която се продават домейни с история https://www.facebook.com/groups/bgdoms

Ако вземете сайт с история, който все още има индексирани страници в Google е нужна една допълнителна SEO стъпка, която предвижда да запишете тези страници, които са индексирани в Google с цел да бъдат пренасочени на по-късен етап.

Силно препоръчително е при избора на домейн да се консултирате със SEO експерт и дори да си поръчате изследване на избран от вас доймейн или да възложите откриването на домейн с история и SEO сила.

Бонус: Ако все пак решите сами да си купувате домейн, може да ползвате промо код GANBOX, който ще ви даде 10% отстъпка при купуване на нов домейн от Superhosting, ако домейнът е от областите com, net, org, info, biz или eu.

Стъпка 2: Създаване на нов сайт

Приемаме, че вече имате закупен нов домейн. Втората стъпка при смяна на домейна, e да бъде пуснат вашия сайт да се зарежда и при написване на новия домейн. В тази публикация под нов сайт се има предвид стария сайт, който се отваря на нов домейн. Приемаме, че софтуера на сайта (файлове и база данни) се запазват без промяна.

Заб. Ако при смяна на домейна се променя и софтуера по такъв начин, че се променят URL адреси на вътрешни страници, това прави процедурата доста по-сложна. Не ви препоръчваме да комбинирате тези две промени: на домейн и на софтуер. По-добре да се извършат на два етапа с поне няколко месеца SEO наблюдение на сайта между тях.

Пускане на новия сайт

Може да се пусне новия сайт по няколко начина, като най-често се ползва същия хостинг акаунт и обикновено не е нужно да се прави копие на софтуера на сайта. Този подход е полезен, когато файловете на сайта са много и дисковото пространство в хостинг акаунта е недостатъчно. Все пак, ако сайтът е малък (под 2 GB) и има достатъчно място, е по-удобно да се направи копие на софтуера в отделна директория. След като направите локално пренасочване на вашия компютър и се уверите, че сайтът се зарежда под новия домейн е време да се насочи новия домейн към IP адреса на сайта. Това става като се сменят DNS сървърите на домейна със същите, които ползва и стария сайт. До 24 часа след промяната на DNS сървърите, сайтът ще се отваря и под новия домейн. След като това е факт, трябва да се активира SSL сертификата на новия домейн, Това не може да се направи предварително, преди домейна да е станал публичен.  Към този момент трябва сайтът да се отваря и на двата домейна.

За WordPress сайт

Ако сайтът ползва WordPress платформа е нужно от админ панела на сайта от "Настройки / Общи" в двете полета "WordPress Адрес (URL)" и "Адрес на сайта (URL)" да се промени домейна на сайта. След тази промяна, ще може да отваряте сайта само на новия адрес.

Предупреждение! Честа SEO грешка е сайтът да се отваря прекалено дълго време на повече от един URL адрес и Google да индексира съдържание от сайта и на двата домейна (или на тестов поддомейн). Това води до дублирано съдържание и влошава SEO на сайта, затова без да се бавите преминете към следващата точка.

Стъпка 3: Пренасочване на стар домейн към нов домейн

Трябва да бъде извършено пренасочване на стария домейн към новия, като всяка една вътрешна страница на стария сайт, бъде пренасочена, чрез HTTP код 301 (permanent redirect) към съответната нова страница под новия домейн. По този начин показвате на търсачките като Google, че търсената страница има нов URL адрес, което ще доведе до изкарване на стария URL адрес от резултатите на Google и поставяне на съответната страница от новия домейн. За целите на тази публикация ще използваме два примерни домейна: стар домейн ganbox.com и нов домейн ganmax.com.

Ако софтуерът на сайта не е бил променян, това означава, че няма промяна на URL адресите на вътрешните страници и пренасочването се прави лесно с два реда в .htacces файла на уеб сървъра Apache. Файлът се редактира през FTP или през cPanel на хостинга.

Потърсете във файла .htaccess, който се намира в главната уеб директория на уеб сървъра, следните два реда:


RewriteEngine On
RewriteBase /

Ако ги няма ги добавете и веднага след тях добавете редовете:


RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?ganbox\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://ganmax.com/$1 [R=301,L]

В този пример пренасочваме всички страници на ganbox.com към съответните страници на домейна ganmax.com.

Заб. 1. Горните редове се ползват само, ако URL структурата се запазва едно към едно или ако има добавени страници само в новия сайт.

Заб. 2. Пренасочваме и поддомейна www. от URL адресите, за да бъдат възможно по-кратки. 

Тествайте да отворите произволно страница от стария домейн, бе трябвало адресът автоматично да се промени, като се смени домейна с новия.

След това може да се добавят допълнително всички записани адреси от предната стъпка и да се пренасочат с 301 към новите URL адреси на подходящи страници от вашия сайт или в краен случай към началната страница.

След пренасочване на домейна

След извършване на пренасочването, трябва да се промени всяко срещане на стария домейн в текстове на сайта ви. Ползвайте списъка направен на предната стъпка.

Важно!

  1. Проверете вашия Google XML Sitemap файл, който обикновено се намира на адрес https://ganmax.com/sitemap.xml  Уверете се, че в този файл URL адресите не съдържат стария, а новия домейн.
  2. Проверете canonical таговете на произволни страници, дали не съдържат стария домейн. Всяка една страница от сайта, трябва да има каноникъл таг, който да сочи адреса, който трябва да се индексира. Някои от страниците имат каноникъл към себе си (self-canonical).

 

За промяна на домейна на WordPress сайтове

Ако ползвате WordPress, най-вероятно Google XML Sitemap файлът автоматично ще се промени, след като сте направили настройките от предната точка, но е възможно да има кеширано съдържание на файла, което трябва да се изтрие.

Ако ползвате Yoast плъгин за WordPress, всички canonical тагове ще се обновят автоматично след промяна в настройките на сайта, но задължително направете проверка, дали са променени URL адресите на canonical таговете.

След като сте променили домейна, трябва да се направят замествания в базата данни на WordPress на всяко срещане на стария домейн с новия домейн. Това ще доведе до автоматична промяна на домейна в текстовете на всички публикации и страници на WordPress.

Внимание! Тази операция е опасна и може да доведе до счупване или объркване на базата данни на сайта. Задължително направете предварително резервно копие на базата данни!

Следващите SQL заявки може да направите през инструмент за управление на базата данни като phpMyAdmin:


UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'https://ganbox.com',
'https://ganmax.com') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'https://ganbox.com','https://ganmax.com');

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'https://ganbox.com',
'https://ganmax.com');

UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'https://ganbox.com','https://ganmax.com');

Зяб. Имайте предвид, че само тези 4 заявки може да бъдат недостатъчни, защото някои от опциите и настройките на плъгини се записват в сериализиран вид (serialized data). В този случай е нужен специален плъгин, като например Better Search Replace.

Допълнителни проверки за WordPress сайт

Проверете дали ползвате джаджи съдържащи HTML код, в който се среща стария домейн.

Ако спре да се зарежда логото на сайта е възможно дизайн темата да има отделна настройка, в която се записва URL адреса с пътя до файла с логото. Там трябва да се подмени домейна.

Важна SEO забележка:

Много хора спират до тази стъпка и очакват Google да преиндексира сайта им под новия домейн. Това в много случаи съвсем не е достатъчно, трябва да се направят и следващите стъпки от тази публикация.

Стъпка 4: Пренасочване на домейн в Google Search Console

Google Serach Console е безплатен уеб инструмент на  Google (поне засега към датата на писане на тази статия). Старото му име е Google Webmaster Tools. Намира се на адрес https://search.google.com/search-console

В Google Search Console се правят няколко неща:
1) Добавя се и се верифицира новия домейн, без значение по какъв начин, например чрез файл.

2) Добавя се и се верифицира стария домейн САМО чрез TXT DNS запис, защото вече е пренасочен. Дори да сте го имали добавен в конзолата, ще видите, че домейна вече не е верифициран, единственият начин е да се варифицира отново с добавяне на TXT запис към домейна. За целта трябва да се влезе в управлението на DNS зоната на домейна и да се добави нов DNS от тип TXT и да се добави стойността посочена от конзолата.

Започнете като изберете лявата колона и въведете домейна (не пишете https или www, само новия домейн, например: ganmax.com). Натиснете бутон [Continue].

На следващия екран ще видите поле, което съдържа текст, който започва с "google-site-verification", в това поле е текста, който трябва да добавите в новия TXT запис на стария ви домейн. Копирайте този текст.

Влезте в админ панела на вашия доставчик, от който е купен домейна. Хората погрешно приемат домейна и хостинга, като едно цяло, но е напълно възможно да ползвате хостинг от един доставчик, а домейна ви да е при друг доставчик.

Ако сте на споделен хостинг с cPanel, се логнете в хостинг панела. Ако до момента сте влизали в cPanel на адрес https://ganbox.com/cpanel, където ganbox.com е вашия стар домейн, този адрес ще бъде пренасочен към https://ganmax.com/cpanel, което е същия cPanel. Също така е възможно тази машина да се отваря и на друг URL адрес, даден от хостинг доставчика.

Добавяне на DNS запис от вида TXT в DNS зоната на домейн

След като врезете в cPanel в раздел DOMAINS отворете ZoneEditor. Ще видите списък с вашите домейни. На реда с вашия стар домейн изберете най-десния бутон [Manage]. Ще се отвори списък с DNS записи на домейна. Най-горе има поле за добавяне на нов запис.

Въведете в полето Name името на домейна и точка след него "ganbox.com.". В полето TTL въведете 14400, изберете тип TXT от падащия списък и в полето Record въведете текста, който копирахте от Google Search Console. Накрая натиснете бутона [Add Record].

 

Промяната може да не се отрази веднага. Обикновено са нужни няколко часа (понякога до 24 часа), преди новият запис да стане видим от конзолата. Може да се наложи в конзолата да започнете процеса по верифициране отначало, като само избирате домейна и натискате бутона [Verify]. След успешно верифициране, сте готови да продължите със следващата най-важна точка.

3) В Google Search Console влезте в "Settings / Change of address" (ако сте с български интерфейс се избира "Настройки / Промяна на адреса"), към този момент инструментът е на адрес: https://search.google.com/search-console/settings/change-address  - ако го отворите директно, ще трябва първо да изберете вашия стар домейн. След това ще видите този прозорец, в който от падащия списък трябва да изберете новия си домейн.

Накрая натискате бутон [Validate & Update].  Google автоматично ще провери дали са направени правилно предишните стъпки и ако всичко е наред, ще започне деиндексиране на стария ви домейн и индексиране на новия домейн от Google.
Прехвърлянето отнема технологично време. За големи сайтове може да отнеме няколко месеца, докато всички стари адреси бъдат заменени от новите адреси. Ще има един период от време, през който в резултатите на Gogole ще присъстват адреси от стария и от новия домейн. Дори някой да натисне на стар URL , той ще бъде пренасочен към съответния нов URL. Възможно е за кратко да има спадане на органичния трафик и загуба на позиции в Google. Добра идея е да имате SEO фирма, която да прави постоянен SEO мониторинг на състоянието на сайта. Ще разгледаме какво включва мониторинга в края на публикацията.

 

Промяна на домейн в Google Analytics

Много хора погрешно смятат, че при смяна на домейна е нужно да се прави нов брояч в Google Anaslytics. Това не е необходимо, защото броячът работи по ID номер. Всъщност, ако го направите ще загубите историята за посещенията на сайта.

Ако не сте променяли софтуера, брояча ще си остане същия и не е нужно да се променя нещо по кода на сайта. Дори ако сте променили софтуера на сайта си е достатъчно да се уверите, че в новия сайт присъства същия JavaScript от Google Analytics, като този в стария домейн.

След това влезте в Google Analytics изберете стария домейн и долу вляво Admin. В средната колона Property изберете линка "Property Settings".  В полето "Default URL", променете домейна с новия. Ако в полето "Property Name" сте написали домейна, го променете.  Най-долу натиснете бутон [Save].

Това е единствената задължителна стъпка, която гарантира правилно отчитане. По желание може да направите и следните стъпки:

Върнете се в Admin и в дясната колона "View" изберете линка "View Settings". В полето "Website's URL" променете домейна. Ако в полето "View Name" сте въвели домейна, го променете и в това поле. След това натиснете бутона [Save] най-долу. Ако имате повече от едно View за това Property, направете същото за всяко едно View.

Ако желаете може да се върнете към Admin и в лявата колона Account, да изберете линка "Account Settings", тук в полето "Account Name", ако сте написали домейна, може да го промените с новия. Тази стъпка не е задължетелна, защото в това поле може да не пише домейн, а нещо друго, например името на вашия бранд или фирма.

Това е всичко. По този начин няма да загубите статистика за посещенията на сайта.

Ето кратко видео на английски, в което може да видите как се прави промяната на домейна, включително и въвеждане на уточнителна бележка за датата на промяна на домейна.

.

 

Промяна на домейн в Google My Business

Логнете се във вашия Google My Business https://business.google.com/

Ако имате повече от една локация, изберете тази за вашия бизнес, като натиснете бутончето за редакция с молив. Ще се отвори изкачащ прозорец, в който ако не е избран, трябва да изберете първия таб About и да намерите четвъртата опция Website. Променете там домейна в интернет адреса на вашия сайт и натиснете бутон [Save] под полето.

Заб. Стъпките са към дата 21 юни 2021 г. Google често променят интерфейса и е възможно да се променили изгледа по времето когато четете тази публикация.

Допълнителни SEO действия след промяна на домейн

Влезте в Google Search Console на новия домейн в раздел Sitemap и се уверете, че Google знае за вашия XML Sitemap файл. Ако не виждате в списъка сайтмап файла, независимо дали файлът е на стандартния си адрес или не, го подайте към Google, за по-бързо индексиране.

След като сте променили домейна на сайта си и ако предишният домейн е бил оптимизиран, може да има множество беклинкове към него или споменавания на домейна в други сайтове. Дори да не е правено SEO на домейна, може да има натурални линкове към него. Всички тези линкове вече ще минават през редирект, което намалява SEO силата на линковете и влияе отрицателно на оптимизацията на сайта. По тази причина е добре да се изследват всички активни беклинкове към стария домейн и където е възможно, да бъдат редактирани, като се пренасочат директно към новия домейн.

Ако сте купили домейн с история, който все още има индексирани страници в Google, се прави допълнително пренасочване на тези страници към подходящи страници на сайта или към началната страница.

По същия начин е добре в сайтове където се среща изписването на домейна (независимо дали има или няма линк), да се редактира с новия домейн.

В зависимост от обема на беклинковете, това може да е доста времеотнемаща задача. Разбира се, освен пренасочването на старите е добре да бъдат изградени и нови силни линкове от авторитетни и тематични сайтове. Ето защо е добре тази задача да се възложи на SEO фирма, която знае какво прави.

Финални действия след промяна на домейн

От хостинг панела, създайте всички пощенски кутии под новия домейн и пренасочете старите към новите. Не забравяйте да промените фирмения си имейл подпис, който може да съдържа в себе си домейна. Тествайте изпращане на имейл до стария имейл адрес и дали получавате писмото в новата пощенска кутия. Тествайте получаването и изпращането на имейли от пощата под новия домейн.

Ако имате контактна форма или друга уеб форма в сайта, проверете дали изпраща имейл на новите пощи.

Използвайте списъка от Стъпка 0, за да промените домейна на всички места, където се среща.

За да промените линковете към вашия сайт по други сайтове, може да се наложи да се свържете със собствениците на тези сайтове. Ако имате много беклинкове, може да окаже, че списъкът е много дълъг и трябва да се подреди по важност.  Използвайте  Google Analytics > Acquisition > All Traffic > Referrals,  за да откриете сайтовете, които ви носят най-много трафик.

Уведомите всичките си сегашни клиенти и партньори, че промяната на домейна е факт, като ползвате вашия имейл лист и като поставите временно съобщение на видно място в новия сайт.

Проверете дали домейнът е променен в социалните мрежи, които ползвате - Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter и др. Ако имате Youtube канал поменете домейна в описанието на видеата.

Продължавайте да поддържате стария си домейн възможно най-дълго, за да работят пренасочванията, докато всички индексирани URL адреси на стария домейн бъдат сменени с новите такива. Може да проверявате като търсите в Google за индексирани страници със site:ganbox.com

Дори след като сайтът ви е напълно преиндексиран е добре да продължавате да поддържате стария домейн, за да не може да бъде взет от недоброжелател, който да се представя за вас. Имайте предвид, че ако конкурент вземе домейна, може да възстанови и използва пощенската кутия на стария домейн.

След като смените домейна, правете постоянен SEO мониторинг и на двата домейна на сайта, който може да включва:

  • изменение на органичния трафик към сайта;
  • изменение на позиции по ключови думи
  • брой индексирани страници от Sitemap и общо и др.

Въпроси и отговори за промяна на домейн

Въпрос: Промяната на домейна ще помогне ли за по-добра оптимизация на сайта ми?

Отговор: Не променяйте домейна на сайта си само поради SEO причини. Домейнът е незначителен ранкинг фактор. Трябва да имате основателна причина за промяна на домейна. Вижте в началото на публикацията няколко възможни причини.

.

Въпрос: Мога ли да ползвам тези стъпки за преминаване на сайта от http към https?

Отговор: Има сходни моменти, но процедурата не е същата. Вижте подробности в публикацията SSL сертификат и преминаване към HTTPS версия на сайта.

.

Въпрос: Колко време ще отнеме на Google да отрази промяната в индекса?

Отговор: Не може да се каже с точност, защото зависи от големината на сайта, от честотата на обхождане на бота на Google, която е различна за всеки сайт. При сайтове с повече беклинкове и повече трафик, процесът е по-бърз.

.

Въпрос: Мога ли да променя категории в новия сайт?

Отговор: Тази промяна обикновено е свързана с промяна на множество URL адреси в сайта. Не правете тази промяна заедно с промяната на домейна, защото увеличавате риска многократно!

.

Въпрос: Мога ли да променя дизайна в новия сайт?
Отговор: Ако промяната на дизайна не е свързана с промяна на URL адреси, не трябва да е проблем. Въпреки това не ви съветваме да комбинирате тази промяна с промяна на домейна. Изчакайте Google да преиндексира сайта напълно, уверете се, че няма загуба на класиране и тогава може да помислите за промяна на дизайна.

.

Заключение

Както виждате, смяната на домейн е сериозна и рискована SEO процедура, към която трябва да се подходи с внимание, с предварително планиране и последващ мониторинг.

Ако  откриете пропуски, моля съвреже се с нас, за да добавим нужната информация и да направим тази страница още по-полезна. При въпроси не се колебайте да ни пишете от страница Контакти.

Харесва ли ви тази публикация? Моля споделете я в социалните мрежи! Ще ви бъдем благодарни, ако поставите линк към това ръководство във вашия сайт.

Допълнителни материали

Препоръчваме да гледате това видео на колегата от Cloxy, в което са изброени най-важните неща от тази публикация:  https://www.cloxy.com/blog/new-domain/

Прочетена:13034
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Промяна на домейна на сайт. Най-пълното SEO ръководство.”

  1. Страхотно обяснение! Но трябва да се отбележи, че никога няма гаранция при позиционирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram