Пътеводител за локална оптимизация през 2016 година

Локална SEO оптимизация през 2016

През 2014 година Гугъл представи своя алгоритъм Гълъб (Pigeon), който завинаги промени Локалното търсене и оптимизацията на сайтове. Преди алгоритъма Колибри (Hummingbird) на Google, локалната оптимизация се състоеше от набор от лесни стъпки, които в по-голямата си част са съществували извън традиционните начини за seo, свързани с органичното търсене.

Ъпдейта Колибри усложни нещата, надгради старите и интегрира много по-традиционни сигнали за локална оптимизация на даден сайт или бизнес, което при всички положения е по-правилния и верен начин.

Първа стъпка ► Добавете и настройте вашия Google MyBusiness листинг

Ако не сте правили нищо друго до сега за локална оптимизация, то започнете от тук: Google My Business и попълнете всичко на 100%. За всяка отделна локация създавайте нов листинг.

Попълнете коректно вашите данни – име, адрес, телефонен номер. Комбинацията от трите се нарича NAP. Те трябва да бъдат навсякъде еднакви, както в сайта ви, така и в интернет пространството. Препоръчително е да включите местен номер, когато това е възможно.

Изберете най-правилната за вас категория. Гугъл съветва да се избере тази, която е най-подходяща за вашия бизнес, но някои предприятия се нуждаят от повече от една. Избирайте умно и се консултирайте с професионалист по локална оптимизация.

Попълнете максимално детайлно вашия листинг. Не пропускайте нищо, това е важно. В описанията на вашия бранд, продукт/услуга използвайте важни и отличителни ключови думи, както и такива, които са базирани на вашето местоположение.

Включете ваши снимки, на вашите работници, на самата сграда отвън, отвътре, както и лого, и отличителни графични сигнали. Използвайте качествени изображения, наемете професионален фотограф, ако е необходимо.

Отбележете точно и коректно работно време.

Втора стъпка ► Добавяне в локални бизнес директории

Популяризирайте бизнеса или поне информацията свързана с него, добавяйки необходимите сведения в локални и бизнес директории. Не е нужно да се възползвате от всичко, което намерите, ползвайте за вашите цели само най-добрите и доказани директории и каталози. Вижте списък с български локални директории тук.

За най-сигурно започнете с GoldenPages, GetLokal, FourSquare... и не забравяйте, че навсякъде трябва да има името на вашия бранд.

Трета стъпка ► Събиране на ревюта и отзиви

Local reviews

Опитвайте се да съберете колкото се може повече положителни отзиви, насърчавайте клиентите си да оставят техните мнения в страниците ви в Google+ и Facebook. Помолете ги да пишат ревюта за вашите продукти или услуги. Вслушвайте се в техните съвети. Не бързайте да се палите при отрицателна рецензия, ами се опитайте да вникнете в проблема и да решите създалата се неприятна ситуация във ваша полза (респективно и в полза на клиента).

Четвърта стъпка ► Добавяйте вашата локация на всички важни места в сайта

Ако имате локален бизнес е много добра идея да добавите града, в който се намирате, още в тайтъл тага на началната страница. Например: Бориван – професионално почистване в София. Задължително е да добавите вашата локация и в страницата за контакти, понякога тези данни са изведени във футера и се виждат на всички страници. Добавяне на Google карта и структурирани данни в страницата за контакти е много добра идея.

Никак няма да е лошо в определена категория, а може и на началната страница, да е описано в съдържанието, че вие извършвате еди какви си услуги, точно на това населено място.

Бихте могли да добавите локацията си и в заглавието на определена страница, което да бъде в H1 таг, както и може да бъде част от алт тага на определено изображение в сайта ви.

Добавете отделна страница за всяка допълнителна локация на вашия бизнес.

Пета стъпка ► Външно линкване

Най-добре би било ако получавате линкове към вашия сайт от силни и релевантни източници от вашата ниша. Ако те са и от вашето населено място, би бил наистина отличен вариант в полза на локалната оптимизация.

Шеста стъпка ► Скорост на сайта

Скоростта е много важен ранкинг фактор, не само за локалната оптимизация, но и като цяло за всеки един уеб сайт. Според проучване на Kissmetrics, 47% от хората очакват дадена страница в интернет да се зареди преди да са минали 2 секунди, а 40% ще се откажат и ще затворят страницата, ако тя не се е визуализирала преди третата секунда. Водейки се от потребителското поведение, Google взема това под сериозно внимание и даже предлага безплатен инструмент за тестване на скоростта на сайт.

Седма стъпка ► Сайтът ви трябва да е удобен за мобилни устройства!

Mobile friendly

Отново водейки се от потребителското поведение, се оказва че в днешно време почти всеки има смартфон и сърфира из интернет. Това налага сайтовете да бъдат подходящи за мобилни телефони, таблети и лаптопи. Търсенията в Google от мобилни устройства вече са повече от тези на настолни компютри и ще стават все повече. Google въведоха ъпдейт, който дава предимство на сайтовете удобни за мобилни устройства при търсене от такива устройства. Очаква се нов такъв ъпдейт, който ще бъде още по силен и ще класира по-добре сайтовете с риспонсив дизайн (responsive design), при мобилните търсения. Приемете, че удобството на сайтовете за мобилни устройства вече е стандарт.

От този инструмент на Гугъл  може да проверите вашите сайтове.

Един нов безплатен инструмент на Google за проверка на удобството на сайта за мобилни устройства и на скоростта на сайта може да видите тук.

Нещата, изброени до тук, можем да приемем за напълно задължителни. Следващите две точки са за хората, които бързо приемат новостите и искат с това да постигнат предимство в оптимизацията на техния сайт.

Осма стъпка ► Оптимизирайте съдържанието си за гласово търсене

Гласовото търсене продължава да става все по-популярно и използвано. Това означава по-дълги и естествени заявки за търсене от говоримия език.

Как се оптимизира за гласово търсене? Създава се съдържание за тези заявки, също така те могат да бъдат използвани и като ключови думи. Всичко това се отнася предимно за мобилните устройства, така че уверете се, че сте изпълнили стъпка седем, както и че съдържанието е съвсем ясно и до последната точка.

Девета стъпка ► Добавете Accelerated Mobile Pages (AMP) към вашия сайт

Вече навлиза един от новите проекти на Google, Accelerated Mobile Pages, и е достъпен за всички. Неговата идея е да направи мобилните страници по бързи, с акцент на скоростта и потребителското преживяване (user experience) и вероятно ще се превърне в един от сериозните ранкинг фактори, както се случи наскоро и със SSL сертификатите.

Все още има въпроси относно универсалната употреба на AMP, но ако смятате, че бихте се възползвали от неговите преимущества, можете да започнете, като следвате инструкциите и кода, предоставени от Google, или, ако сте WordPress потребител, вече има плъгин.

Ако искате да добавите нещо по темата, моля направете го в коментарите.

Автор: Славчо Панов от Websitedesign.bg

Прочетена:38661
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

3 comments on “Пътеводител за локална оптимизация през 2016 година”

  1. Изключително полезно. Благодарности!

  2. Здравейте! Събрали сте много любопитна информация! Би била полезна на много хора, включително и на мен! 🙂 Поздравления!

  3. Локалните резултати са супер важни и трябва да им се отдели нужното внимание когато искаме да постигнем трайни резултати в органичните. Поздравления за статията.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram