Скорост на зареждане на сайт

Оптимизация на скоростта на зареждане на страниците на сайт

 

Обновена на 11.8.2015г.: текстът в сиво вече не е актуален. Вместо описания в него инструмент може да видиш инструмент на Google за оценка скоростта на сайт на адрес: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Наскоро Google пуснаха полезен уеб инструмент за тестване скоростта на зареждане на страниците на сайт и извеждане на съответни препоръки за оптимизация на сайт.

Page speed online е много удобен, работи бързо и дава полезни насоки за оптимизиране. За момента все още няма българска версия, но не мисля, че това е проблем, защото с инструмента се работи много лесно. В текстовото поле написваш интернет адреса – на началната страница на сайта или на вътрешна страница, която искаш да тестваш и натискаш Enter. След около 5 секунди ще получиш резултати. Резултатът е под формата на индекс от 1 до 100, като колкото по-голямо е числото, толкова по-бърза е страницата от сайта ти. Но не това е същественото, а факта, че имаш полезни съвети за оптимизиране на скоростта.  Вляво най-отгоре са най-важните неща за поправяне по сайта, които ще доведат до по-бързо зареждане.

Резултатите се кешират, ако някой преди теб е извършвал търсене за този сайт, ще получиш резултати още по-бързо.

Друг много добре направен онлайн инструмент, за проверка скоростта на зареждане на сайт, който искам да споделя с теб е http://tools.pingdom.com/fpt/

 

Важна ли е скоростта на зареждане на сайт?

Определено да!  Има две основни причини.

1. Посетителите на сайта ще оценят бързото зареждане на сайта и дори неусетно това ще бъде една от причините да искат да го посещават отново. Хората, които са намерили полезно съдържание в твоя сайт и го посещават редовно ще ти бъдат благодарни, че цениш времето им и им предоставяш бързо зареждащи се страници. И обратно: ако имаш тромав сайт, дори да има полезно и интересно съдържание, по-нервните потребители много бързо ще загубят доверие в сайта и е възможно никога повече да не го посетят само заради бавното зареждане.

2. Важно е за SEO оптимизацията. Доколко точно е важно, е много трудно да се измери, но при два еднакво силни сайта, този с по-бързо зареждане на страниците, със сигурност ще се класира по-добре в Google. Ботовете на търсещите машини имат време, през което изчакват една страница да се зареди и ако това не се случи страницата се пропуска. Възможно е, ако страницата съдържа много текст и в нея има обекти, които се зареждат бавно, тази страница да бъде индексирана само частично и по този начин линкове в дъното на страницата никога да не бъдат посетени и съответно цели секции от сайта да не бъдат индексирани.

Реално този инструмент не е нов и се разработва отдавна, но до момента беше достъпен само като плъгин за браузър.

Важно е да се отбележи, че това е само моментно състояние на зареждането на сайта и в някои случаи особено при споделен хостинг е възможно машината да се натоварва само в определени часове, в които скоростта да е по-бавна. Ако тези часове съвпаднат с посещенията на бота на Google, това ще окаже негативно влияние на SEO оптимизацията. Ето защо за хората интересуващи се от SEO е важно да следят в Google Webmaster Tools историята на скоростта на зареждане в моментите, в които сайта е бил посещаван от Гугъл бота. Графиката може да бъде много полезна, за откриване на проблеми от гледна точка на бота.

Не забравяй, че скоростта на зареждане от България и скоростта на зареждане от чужбина обикновено е различна. При някои евтини или безплатни хостинг доставчици е възможно да има и допълнително ограничение на скоростта към и от чужбина и то само в определени часове.

Независимо, че интернет скоростта постоянно расте, не подценявай скоростта на зареждане на сайта, защото може да ти даде предимство пред конкурентни сайтове и да направи твоя сайт любим за посетителите.

Може да прочетеш и статия за Оптимизация на сайт с използване на GZIP компресия, някои от най-често даваните препоръки за подобряване на скоростта са описани в точка „Други техники за оптимизация на CSS, JavaScript и картинки“.

Скорост на зареждане на сайт
5 (100%) 19 гласа
Прочетена:12905
« Предишна публикация

Оптимизация на сайт с използване на GZIP компресия

Използване на GZIP компресия Компресирането на страниците при уеб сървъра е лесен и ефективен начин да спестиш трафик (bandwidth) и да намалиш значително времето, за което се зареждат страниците на твоя сайт. За да разбереш защо ... Повече информация »

Следваща публикация »

SEO инструменти

Тази година SEO Конференция 2011 ще се проведе на 27 май в Inter Expo Center на Цариградско шосе 147. Подобно на миналата година събитието ще се проведе успоредно в две зали. В първа зала е по-представителната ... Повече информация »

11 коментара

  1. Ангел 10.04.2011
  2. Борислав 01.05.2011
  3. Николай 03.05.2011
  4. Тошо 18.05.2011
  5. gan 25.05.2011
  6. Емил 29.05.2011
  7. georgi 23.06.2011
  8. gan 14.08.2011
  9. Стефан 16.07.2012
споделиха