Скорост на зареждане на сайт

Оптимизация на скоростта на зареждане на страниците на сайт

 

Обновена на 11.8.2015г.: текстът в сиво вече не е актуален. Вместо описания в него инструмент може да видиш инструмент на Google за оценка скоростта на сайт на адрес: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Наскоро Google пуснаха полезен уеб инструмент за тестване скоростта на зареждане на страниците на сайт и извеждане на съответни препоръки за оптимизация на сайт.

Page speed online е много удобен, работи бързо и дава полезни насоки за оптимизиране. За момента все още няма българска версия, но не мисля, че това е проблем, защото с инструмента се работи много лесно. В текстовото поле написваш интернет адреса – на началната страница на сайта или на вътрешна страница, която искаш да тестваш и натискаш Enter. След около 5 секунди ще получиш резултати. Резултатът е под формата на индекс от 1 до 100, като колкото по-голямо е числото, толкова по-бърза е страницата от сайта ти. Но не това е същественото, а факта, че имаш полезни съвети за оптимизиране на скоростта.  Вляво най-отгоре са най-важните неща за поправяне по сайта, които ще доведат до по-бързо зареждане.

Резултатите се кешират, ако някой преди теб е извършвал търсене за този сайт, ще получиш резултати още по-бързо.

Друг много добре направен онлайн инструмент, за проверка скоростта на зареждане на сайт, който искам да споделя с теб е http://tools.pingdom.com/fpt/

 

Важна ли е скоростта на зареждане на сайт?

Определено да!  Има две основни причини.

1. Посетителите на сайта ще оценят бързото зареждане на сайта и дори неусетно това ще бъде една от причините да искат да го посещават отново. Хората, които са намерили полезно съдържание в твоя сайт и го посещават редовно ще ти бъдат благодарни, че цениш времето им и им предоставяш бързо зареждащи се страници. И обратно: ако имаш тромав сайт, дори да има полезно и интересно съдържание, по-нервните потребители много бързо ще загубят доверие в сайта и е възможно никога повече да не го посетят само заради бавното зареждане.

2. Важно е за SEO оптимизацията. Доколко точно е важно, е много трудно да се измери, но при два еднакво силни сайта, този с по-бързо зареждане на страниците, със сигурност ще се класира по-добре в Google. Ботовете на търсещите машини имат време, през което изчакват една страница да се зареди и ако това не се случи страницата се пропуска. Възможно е, ако страницата съдържа много текст и в нея има обекти, които се зареждат бавно, тази страница да бъде индексирана само частично и по този начин линкове в дъното на страницата никога да не бъдат посетени и съответно цели секции от сайта да не бъдат индексирани.

Реално този инструмент не е нов и се разработва отдавна, но до момента беше достъпен само като плъгин за браузър.

Важно е да се отбележи, че това е само моментно състояние на зареждането на сайта и в някои случаи особено при споделен хостинг е възможно машината да се натоварва само в определени часове, в които скоростта да е по-бавна. Ако тези часове съвпаднат с посещенията на бота на Google, това ще окаже негативно влияние на SEO оптимизацията. Ето защо за хората интересуващи се от SEO е важно да следят в Google Webmaster Tools историята на скоростта на зареждане в моментите, в които сайта е бил посещаван от Гугъл бота. Графиката може да бъде много полезна, за откриване на проблеми от гледна точка на бота.

Не забравяй, че скоростта на зареждане от България и скоростта на зареждане от чужбина обикновено е различна. При някои евтини или безплатни хостинг доставчици е възможно да има и допълнително ограничение на скоростта към и от чужбина и то само в определени часове.

Независимо, че интернет скоростта постоянно расте, не подценявай скоростта на зареждане на сайта, защото може да ти даде предимство пред конкурентни сайтове и да направи твоя сайт любим за посетителите.

Може да прочетеш и статия за Оптимизация на сайт с използване на GZIP компресия, някои от най-често даваните препоръки за подобряване на скоростта са описани в точка „Други техники за оптимизация на CSS, JavaScript и картинки“.

Прочетена:19187
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

11 коментара

  1. Ангел 10.04.2011
  2. Борислав 01.05.2011
  3. Николай 03.05.2011
  4. Тошо 18.05.2011
  5. gan 25.05.2011
  6. Емил 29.05.2011
  7. georgi 23.06.2011
  8. gan 14.08.2011
  9. Стефан 16.07.2012
споделиха