Скорост на зареждане на сайт

Оптимизация на скоростта на зареждане на страниците на сайт

 

Обновена на 11.8.2015г.: текстът в сиво вече не е актуален. Вместо описания в него инструмент може да видиш инструмент на Google за оценка скоростта на сайт на адрес: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Наскоро Google пуснаха полезен уеб инструмент за тестване скоростта на зареждане на страниците на сайт и извеждане на съответни препоръки за оптимизация на сайт.

Page speed online е много удобен, работи бързо и дава полезни насоки за оптимизиране. За момента все още няма българска версия, но не мисля, че това е проблем, защото с инструмента се работи много лесно. В текстовото поле написваш интернет адреса - на началната страница на сайта или на вътрешна страница, която искаш да тестваш и натискаш Enter. След около 5 секунди ще получиш резултати. Резултатът е под формата на индекс от 1 до 100, като колкото по-голямо е числото, толкова по-бърза е страницата от сайта ти. Но не това е същественото, а факта, че имаш полезни съвети за оптимизиране на скоростта.  Вляво най-отгоре са най-важните неща за поправяне по сайта, които ще доведат до по-бързо зареждане.

Резултатите се кешират, ако някой преди теб е извършвал търсене за този сайт, ще получиш резултати още по-бързо.

Друг много добре направен онлайн инструмент, за проверка скоростта на зареждане на сайт, който искам да споделя с теб е http://tools.pingdom.com/fpt/

 

Важна ли е скоростта на зареждане на сайт?

Определено да!  Има две основни причини.

1. Посетителите на сайта ще оценят бързото зареждане на сайта и дори неусетно това ще бъде една от причините да искат да го посещават отново. Хората, които са намерили полезно съдържание в твоя сайт и го посещават редовно ще ти бъдат благодарни, че цениш времето им и им предоставяш бързо зареждащи се страници. И обратно: ако имаш тромав сайт, дори да има полезно и интересно съдържание, по-нервните потребители много бързо ще загубят доверие в сайта и е възможно никога повече да не го посетят само заради бавното зареждане.

2. Важно е за SEO оптимизацията. Доколко точно е важно, е много трудно да се измери, но при два еднакво силни сайта, този с по-бързо зареждане на страниците, със сигурност ще се класира по-добре в Google. Ботовете на търсещите машини имат време, през което изчакват една страница да се зареди и ако това не се случи страницата се пропуска. Възможно е, ако страницата съдържа много текст и в нея има обекти, които се зареждат бавно, тази страница да бъде индексирана само частично и по този начин линкове в дъното на страницата никога да не бъдат посетени и съответно цели секции от сайта да не бъдат индексирани.

Реално този инструмент не е нов и се разработва отдавна, но до момента беше достъпен само като плъгин за браузър.

Важно е да се отбележи, че това е само моментно състояние на зареждането на сайта и в някои случаи особено при споделен хостинг е възможно машината да се натоварва само в определени часове, в които скоростта да е по-бавна. Ако тези часове съвпаднат с посещенията на бота на Google, това ще окаже негативно влияние на SEO оптимизацията. Ето защо за хората интересуващи се от SEO е важно да следят в Google Webmaster Tools историята на скоростта на зареждане в моментите, в които сайта е бил посещаван от Гугъл бота. Графиката може да бъде много полезна, за откриване на проблеми от гледна точка на бота.

Не забравяй, че скоростта на зареждане от България и скоростта на зареждане от чужбина обикновено е различна. При някои евтини или безплатни хостинг доставчици е възможно да има и допълнително ограничение на скоростта към и от чужбина и то само в определени часове.

Независимо, че интернет скоростта постоянно расте, не подценявай скоростта на зареждане на сайта, защото може да ти даде предимство пред конкурентни сайтове и да направи твоя сайт любим за посетителите.

Може да прочетеш и статия за Оптимизация на сайт с използване на GZIP компресия, някои от най-често даваните препоръки за подобряване на скоростта са описани в точка "Други техники за оптимизация на CSS, JavaScript и картинки".

Прочетена:26096
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 4,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

11 comments on “Скорост на зареждане на сайт”

 1. Много полезна статия. Тъкмо се чудех дали скоростта оказва влияние върху Сео-то 🙂

 2. Много полезно! Благодаря за статията.

 3. Преди като използвах Google Webmaster Tools бях забелязал че скоростите на зареждане бяха направе нереални. То доста от данните в този инструмент са си побъркани де (и за това не го ползвам). Пишеше че ми се зарежда за около 10 секунди или нещо такова, а то реално беше за около 1.

 4. Винаги съм знаел, че скороста на зареждане има значение що се отнася до СЕО. Основният ми сайт изкара 65 точки - това дали е добре?

 5. Супер полезна статия особенно за начинаещ като мен. С удоволствие бих почерпил неиния автор.

 6. Нямам против да почерпиш, може с линк към сайта ganbox.com с анкор "оптимизация за търсачки" 😉

 7. Изкарах 67 на теста, повече от 50% би трябвало да е добре
  Черпя автора един линк.
  Поздрави!

 8. Много полезна информация! Google Webmaster tools дават възможност за инсталиране на такава приставка Page Speed - поне за Хром е така, но този линк е далеч по удобен. Благодаря!

 9. След Panda промяната в алгоритмите на Google, скоростта на зареждане на страниците на сайт има още по-голямо значение от преди. Страници, които се зареждат за 15 секунди и повече почти сигурно ще отпаднат от индекса след няколко преминавания на Google бота.

 10. Благодаря за статията! Много е полезна. С първия туул резултатът ми е 87 от 100, а според алекса - 98% от сайтовете са по-бавни. Като за социална мрежа (макар и още не много пълна) е доста добър резултат. Забелязъл съм, че Facebook е доста бавен и никак не ми е приятно..

 11. Изключително полезна статия. За онлайн магазин имам 78 точки, което се надявам да е д-г добре. Благодарности на автора!

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram