Опасни линкове и Disavow tool

Какво е Google Disavow Tool?

Google Disavow Tool (GDT) е инструмент на Google за собственици на сайтове, с който може да се откажеш от вече изградени линкове към твоя сайт. Беше пуснат официално през октомври 2012г.

Кога се налага да се откажем от линкове?

Това се налага, когато към твоя сайт са били изградени опасни линкове. Защото те могат да доведат до постоянно наказание от Google, при което сайтът да отпадне завинаги от класиране в Google по една или много от ключовите думи, за които сайтът се е класирал добре.

Как сайт получава опасни линкове?

Най-често в следните случаи:

1.  SEO оптимизаторът, който е бил нает от собственика на сайта е бил небрежен и е изградил множество опасни линкове към сайта или друг човек с недостатъчно опит в SEO оптимизирането на сайтове е изграждал нискокачествени и опасни линкове към сайта.

.

2. Имало е промяна в някои от сайтовете, които са давали добри линкове и тези линкове са станали отровни линкове (toxic links). Такива промени могат да настъпят по много различни начини. Например:

- собственикът на сайта е започнал да продава множество линкове от своя сайт към други сайтове и така линка към твоя сайт започва да става опасен, в момента в който Google открие, че сайта продава линкове;

- собственикът на сайта от който си взел линк променя предназначението на сайта и го прави сайт за възрастни (порно съдържание, онлайн казино, пиратски софтуер и др), по този начин твоя линк се превръща от добър в опасен;

- сайтът бива компрометиран и без знанието на собственика, някой придобива достъп да публикува линкове, като обикновено това са линкове към сайтове за възрастни;

- сайтът от който вземаш линк бива хакнат и започва да разпространява вируси.

Във всеки от тези случаи може без наше знание един авторитетен и силен линк да се превърне в опасен отровен линк, който да доведе до наказание на сайта.

3. Отровните линкове са умишлено създадени от конкурентен SEO оптимизатор, който цели наказание на твоя сайт с цел по-добро класиране на друг сайт - Негативно SEO.

.

4. Автоматично създавани линкове. Има множество сайтове, които чрез свои програми ботове обхождат интернет и автоматично изграждат списъци със сайтове. Когато твоя сайт попадне в подобен списък, в който има добавени лоши или нискокачествени сайтове, това е проблем и може да доведе до наказание на сайта.

.

Ето защо се препоръчва периодично да се прави оценка на риска на линковете, които сочат към твоя сайт.

Не е нужно да чакаш в Google Webmaster Tools да се получи съобщение за неестествени линкове или да получиш наказание и трафика към сайта рязко да спадне. Може да направиш предварително проверка за опасни линкове.

Ние от Ganbox извършваме SEO услуга, при която се изследват всички линкове към сайта, те може да са хиляди и дори десетки хиляди. Изготвяме отчет, който съдържа опасните линковете подредени по степен на риска, като най-опасните линкове се слагат в началото и за всеки линк пише какъв е открития проблем. Дори да е открит само един такъв линк, той трябва да се премахне по най-бързия начин. Изготвяме файл, който трябва да се изпрати през GDT до Google за отказване от отровните линкове.

Как се премахват опасни отровни линкове?

Най-добрия вариант е ако имаш достъп до този сайт и може да премахнеш линка. Ако нямаш достъп трябва да опиташ да се свържеш със собственика на сайта и да помолиш линка да се премахне. Бъди упорит и ако не получиш отговор опитай още веднъж, като ползваш всички възможни начини за контакт - имейл, уеб форма, телефон и т.н.  Ако след седмица все още не получаваш отговор, може да ползваш Google Disavow Tool за премахване на линка.

Използване на Google Disavow Tool (GDT)

Внимание! Използвай тези инструкции, само когато след извършване на SEO одит или Проверка на линкове са открити опасни линкове към твоя сайт или в Google Webmaster Tools си получил съобщение за "неестествени линкове" и си напълно сигурен кои са тези опасни линкове. Ganbox не носи отговорност за щети възникнали в следствие на неправилно използване на тези инструкции.

Подаваните линкове към инструмента, трябва да бъдат в обикновен текстов файл. Избери подходящо име, като disavow-links.txt и енкодинг UTF-8. На всеки ред се поставя по един линк, например:

http://site1.com/news/title.html
http://site2.net/stranica.php
http://site3.com/products/ime-na-produkt

и т.н.

Ако от един сайт има множество линкове и този сайт е бил разпознат като опасен, може да си изключи целия домейн със следния формат:

domain:site4.com

като site4.com е името на домейна, за който казваме, че всички линкове от този сайт към нашия не трябва да се вземат под внимание.

Реален пример за файл за GDT:

http://web.wap-bg.com/bgdir.php3?viewCat=134
domain:xn--e1asu.com
domain:www.buscaendirectorio.com.ar
domain:www.bloblongo.net
domain:buscaendirectorio.com.ar

От съображения за сигурност, подаването на текстовия файл с линкове, от които се отказваш може да се направи само от собственик на сайта, който е бил удостоверен през Google Webmatser Tools. Не може да се извърши от администратор на сайта. Давай права на собственик, само на човек, на който имаш пълно доверие.

Ще се възстанови ли моя сайт след отказване от опасни линкове?

Това зависи от броя на опасните линкове и за всеки сайт е различно. От момента на излизане на първия пингвин ъпдейт (промяна на алгоритмите на Google) до сега, статистиката показва, че в по-малко от един на всеки 10 засегнати сайта се възстановяват след като са били наказани за опасни линкове. Отпадането на наказанието отнема много време. Най-рано след излизането на следващия ъпдейт. Обикновено SEO оптимизаторите винаги препоръчват на собствениците на пострадали сайтове веднага да започнат да мислят за нов домейн и нов сайт, който да се развива успоредно с наказания сайт.

Даване на достъп на доверен SEO оптимизатор до твоя Google Disavow Tool (GDT).

Логни се на адрес  https://www.google.com/webmasters/tools

Избери сайт от списъка, до който искаш да дадеш достъп.

От менюто вляво избери Конфигурация / Потребители

Даването на пълно разрешение, на някой Google акаунт не е достатъчно, за да може този акаунт да работи с твоя GDT.

Натисни горе вдясно линка "Управление на собствениците на сайтове".

На следващата страница най-долу бутона [Добавяне на собственик]. Въвежда се имейл адреса на Google акаунта на оптимизатора и се натиска [Напред].

Спиране на достъп до Google Disavow Tool

След като оптимизатора приключи работа, е добре да спреш достъпа от същата страница от линка  "Отмяна на удостоверяването" срещу акаунта.

След като дадеш достъп на собственик, оптимизатора ще има достъп до инструмента на адрес https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

Там след като се логне в своя акаунт в падащия списък ще вижда твоя сайт и ще може да изключва опасни линкове, които сочат към сайта.

Внимание! Тези инструкции съдържат висока степен на риск, защото има няколко неща, които могат да се объркат.

Препоръчваме ти да даваш достъп само на човек или фирма, на която имаш пълно доверие и знае какво прави.

 Има ли реална опасност от наказание заради опасни линкове?

По няколко пъти на седмица влизаме в контакт с хора, които за получили някакво наказание на сайта си от Google. Най-често това се дължи на изградени преди време опасни линкове. Все повече работата на SEO опитмизатора, започва да се изменя от изграждане на качествени линкове в такава по изследване на проблема и почистване на опасни линкове, както и опит за възстановяване на сайт отпаднал от класиране в Google.

Последният Google Пингвин ъпдейт - Penguin 2.1 (5th Update) от 4 октомври 2013г. казват, че засяга само около 1% от търсенията. За сметка на това беше доста болезнен за този един процент 🙂

Кратък линк към тази публикация:  goo.gl/pk3nfb

Прочетена:20480
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Опасни линкове и Disavow tool”

  1. Наистина много интересна публикация, препоръчвам да се прочете внимателно, даже да се запази в любими както аз направих. Поздрави на автора.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram