Оптимизиране бързодействието на сайтове

Google представиха безплатен модул за Apache уеб сървър, който оптимизира и ускорява значително зареждането на страниците на сайт. Модулът се нарича mod_pagespeed и съдържа около 18 различни типа техники за оптимизиране: кеширане; компресиране; съкръщаване на обръщенията между клиент и сървър; минимизиране на HTML, CSS и JavaScript в движение и изпращане кратките версии при повторни заявки (включва премахване на коментари, интервали, излишни кавички и др.); обединяване на няколко CSS файла в един; преоразмеряване на изображението според размерите зададени в HTML кода; оптимизиране на множество малки изображения като се кодират в единен блок данни и др. Тези техники са представени като филтри, като за всеки филтър може да избираш дали да бъде включен или не при конфигурирането на модула.
Опитимизирането ускорява зареждането на страниците средно 50% - около два пъти по-бързо зареждане.

Най-добрата новина е, че не е нужно да правиш каквито и да е промени по уеб приложенията, които се намират на твоя съръвр. Модулът изисква версия 2.2 на Apache и само трябва да изтеглиш от тук, да инсталираш и конфигурираш модула в уеб сървъра, разбира се това е при положение, че хостваш сайта си на собствен уеб сървър. Ако ползваш споделен хостинг от някой хостинг доставчик, ще трябва да изчакаш, докато хостинг доставчика реши да инсталира този модул на своите уеб сървъри. Клиентите на такива доставчици може да започват да им мрънкат, за да инсталират по-скоро този модул 😉

Американският доставчик GoDaddy вече са инсталирали модула на своите сървъри. В мен се породи интерес кои от българските хостинг компании предлагат този модул и направих кратко проучване, което се оказа интересно. Звънях на няколко от водещите български хостинг доставчици и говорих с хора от технически отдел.
В първата фирма, в която се обадих дори не бяха чували за този модул, необичайно щом това ти е бизнес. Във втората бяха чували, но по-скоро като новина, попитах ги дали възнамеряват да инсталират този модул и отговорът беше, че към момента нямат такива планове. Няма да споменавам имената на тези фирми (за да не ги злепоставям), но става дума за големи играчи в хостинг бранша и бяха мои фаворити. В третата фирма операторката ме прехвърли към техническия отдел и се оказа, че в момента тестват този модул на техни сървъри. Тази фирма е ай си ен, ето какво точно ми отговориха (като дадоха разрешение да цитирам):

...колегата който задълбочено тества модула ми даден следната информация за modpagespeed.
Модула и е инсталиран и се тества активно на развойни сървъри. Към момента забелязваме, че е доста тежък и ресурсоемък и поради тази причина не е официално предоставен за ползване на услугата споделен хостинг. В края не месеца се очакват новите му версии, които се надявам че ще са доста оптимизирани и ще работят по-стабилно.
За момента не се забелязва несъвместимости или конфликти с други модули и сървиси. Ако всичко е наред ще го пуснем до няколко седмици...

Опитах да се обадя на четвъртата хостинг фирма, като в 23:15 никой не ми вдигна телефона за "денонощна поддръжка". 🙂

Първото, което ми направи впечатление при следващата хостинг фирма беше, че нямат собствен SSL сертификат (или е изтекъл). Там момчето от поддръжката ми каза, че не е запознат и ми предостави имейли, на които да отправя запитване към системните администратори. Повече от 3 дни никой не отговори на имейла и затова няма да ги чакам повече.

В следващата фирма, човекът от техническа поддръжка беше запознат с модула и ми предложи, ако държа на него да ми го инсталират на VPS сървър, но за споделеният хостинг, каза че имат други приоритети и не планират скоро да инсталират този модул.

Следващите две хостинг фирми изрично са написали на сайта си, че правят поддръжка само по имейл 🙂 Отказах се да им звъня.

Очевидно много хостинг фирми не бързат да инсталират mod_pagespeed. Това донякъде е разбираемо -   натоварването на машините се увеличава и този модул ще намали значително изразходвания от техните клиенти месечен трафик, което в някои случаи може да означава по-малко печалби. Но трябва да вземат предвид и удовлетворението на клиентите.

Според мен, ако някой хостиг доставчик успее да подкара модула и го промотира правилно, ще получи дори и за кратко предимство пред конкуренцията.

Google показват тест на зараждането на една и съща страница с включен и изключен модул mod_pagespeed:

Вече се появиха съмнения, че този модул ще разглези допълнително уеб разработчиците и уеб дизайнерите и те ще станат още по небрежни при оптимизиране на сайта си. Напълно споделям това мнение. Моят съвет е да не ползваш този модул, докато максимално не оптимизираш бързодействието на сайта си. Тук трябва да се отбележи, че този модул не може да ти помогне, ако имаш зле проектирана база данни или не ползваш правилни индекси на таблиците. В този случай става въпрос за съвсем друг тип отптимизиране.

Хора, които са тествали модула на свои сървъри споделят, че изразходва много голямо количество RAM памет. Необходими са тестове, за да провериш дали твоята машина ще издържи голямо натоварване.Към момента се съмнявам някой от българските доставчици на споделен хостинг да инсталира този модул.

Много от нещата, които модула предлага могат да бъдат постигнати с ръчно оптимизиране на сайта. На-важните от тях са:
* проверка на всички картинки дали са правилно оразмерени. Често срещана грешка е галерия в която снимките се показват, като иконки с размер примерно 100x100, но реално няма умален вариант на изображението и всеки път се зарежда снимка с размер примерно 1280x1024, която само изглежда малка - може да генерира голямо количество трафик;
* кеширане на изображения за дълъг период от време;
* компресиране и обединяване на JS и CSS файлове;
* създаване на поддомейн например i.ganbox.com от който да се зареждат всички изображения, CSS, JS и други статични файлове, за които няма смисъл да се подава информация за бисквитки;
Може да напиша отделна статия за прилагането на тези техники.

Сайтът ganbox.com предлага услугата оптимизиране бързодействието на сайт.

Прочетена:12343
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

4 comments on “Оптимизиране бързодействието на сайтове”

  1. Много добра статия, Георги. Само според мен си забравил, или по-скоро не си споменал за правилното позициониране на скриптовете след като са били minify-нати за най-бързо зареждане на страницата. Така наречения parallel download. Предполагам, че ще говориш за това в повече детайли по нататък във времето.

  2. Аз използвам WordPress и съм си сложил gunzip... скоростта на сайта наистина се значително се повиши... И мисля че друго което ще помогне също е за скоростта е да се оптимизира source кода на страницата.

  3. Ползвах суперкеш плъгина за уърдпрес, но сега съм с w3 total cache, доста по-ефективен.

  4. в повечето материали казват, че наистина увеличава скороста за зареждана на сайта, но за сметка на драстичното увеличение на рама

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram