WordPress 2.9 на български

Както сигурно вече си видял днес излезе новата версия на WP 2.9. „Хубавото си е хубаво…“ и не мога да не му обърна внимание.

Какво е новото?

1. Най-впечатляваща за мен е функцията, която превръща всяка връзка към видео в плеър при преглед на публикацията. Така, за да вмъкнеш видео в статия не ти трябва нищо повече освен да напишеш връзката към клипа на нов ред в редактора на статии. След като публикуваш или на предварителен преглед тази връзка ще се превърне в кутия плеър за преглед на филмчето.

Като гледам HTML кода връзката се заменя с embed таг включен в object таг и като резултат страницата няма да минава проверката на валидатора за валиден XHTML. Така, че от SEO гледна точка имаме проблем. Виж повече информация за проблема и за решаването му в статията Видео клип в уеб страница.

Но от друга страна за хора, които не са маниаци на тема SEO и XHTML стандарти това удобство е просто несравнимо. В момента не работи за филми от vbox7.com.

2. Има графичен редактор на изображения с някои основни функции като crop, flip, rotate на снимки директно в областта за промяна на статия след като си вмъкнал снимка в публикацията.

3. Има възможност за бързо обновяване на всички разширения наведнъж и вградени проверки за съвместимостта.

4. Кошче. При изтриване на публикация тя влиза в кошче и ако е изтрита по погрешка, може да се възстанови. Премахнато е досадното съобщение „Сигурни сте…“, което съпътстваше всяко изтриване.

Гледам, че са приключили версия 2.9 преди предварително планираното време. Ще стискам палци да не са вградили някой бъг или дупка в сигурността. Ако горните 3 не са те развълнували особено, ти препоръчвам да потраеш докато излезе версия 2.9.1 и чак тогава да правиш обновяване на файловете. Обикновено с версия x.x.1 запушват дупки в сигурността или поправят грешки.

Прочетена:5501
« Предишна публикация

Оптимизиране на бързодействието на сайт

Пиша тази статия като продължение на статията PHP парсване на XML новини за твоя сайт. Разглеждам оптимизиране на бързодействието на динамичен сайт, който зарежда информация от база данни. Сайтът ganbox.com е разделен на две части, които ... Повече информация »

Следваща публикация »

PHP strlen() и текстове на кирилица

Проблем Вече в няколко сайта уеб директории, забелязвам следния проблем: в уеб формата за качване на сайт полетата имат ограничение в броя на символите, което е нормално, но е проблем, когато пише, че може да въведеш ... Повече информация »

3 коментара

  1. Kalin Do 20.12.2009
  2. gbx 20.12.2009
  3. ignatova 07.02.2010
споделиха