WordPress 2.9 на български

Както сигурно вече си видял днес излезе новата версия на WP 2.9. "Хубавото си е хубаво..." и не мога да не му обърна внимание.

Какво е новото?

1. Най-впечатляваща за мен е функцията, която превръща всяка връзка към видео в плеър при преглед на публикацията. Така, за да вмъкнеш видео в статия не ти трябва нищо повече освен да напишеш връзката към клипа на нов ред в редактора на статии. След като публикуваш или на предварителен преглед тази връзка ще се превърне в кутия плеър за преглед на филмчето.

Като гледам HTML кода връзката се заменя с embed таг включен в object таг и като резултат страницата няма да минава проверката на валидатора за валиден XHTML. Така, че от SEO гледна точка имаме проблем. Виж повече информация за проблема и за решаването му в статията Видео клип в уеб страница.

Но от друга страна за хора, които не са маниаци на тема SEO и XHTML стандарти това удобство е просто несравнимо. В момента не работи за филми от vbox7.com.

2. Има графичен редактор на изображения с някои основни функции като crop, flip, rotate на снимки директно в областта за промяна на статия след като си вмъкнал снимка в публикацията.

3. Има възможност за бързо обновяване на всички разширения наведнъж и вградени проверки за съвместимостта.

4. Кошче. При изтриване на публикация тя влиза в кошче и ако е изтрита по погрешка, може да се възстанови. Премахнато е досадното съобщение „Сигурни сте…“, което съпътстваше всяко изтриване.

 

Гледам, че са приключили версия 2.9 преди предварително планираното време. Ще стискам палци да не са вградили някой бъг или дупка в сигурността. Ако горните 3 не са те развълнували особено, ти препоръчвам да потраеш докато излезе версия 2.9.1 и чак тогава да правиш обновяване на файловете. Обикновено с версия x.x.1 запушват дупки в сигурността или поправят грешки.

Прочетена:10557
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (1 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

3 comments on “WordPress 2.9 на български”

  1. И все пак не разбрах,на български ли е?

  2. Много полезна статия, благодаря!

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram