SEO консултации

Безплатни SEO консултации от Ganbox

Ако имаш кратък SEO въпрос, на който може да се отговори в рамките на минута-две, може да го зададеш, като изпратиш от страница безплатни SEO консултации. Имаш право на един такъв въпрос на всеки два месеца. Ще получиш безплатно отговор при първа възможност на имейл.

Ще отговаряме не само на строго SEO въпроси, а и на всякакви въпроси свързани с уеб сайтове и уеб приложения и тяхното подобряване и оптимизиране.

Няма да отговаряме на въпроси, за които е необходимо голямо време за проучване или достигане на отговор.

Професионална SEO консултация

За цялостен SEO одит и пълна SEO консултация на сайт, моля виж условията на услугата в страница SEO консултация.

Всички SEO отговори и SEO консултации се извършват от Георги Стефанов - SEO специалист от ganbox.com.

 

Прочетена:32090
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

134 comments on “SEO консултации”

 1. Във сайта на начална страница точно, където се въртят снимките съм сложил всички клучови думи по които го оптимизирам. Това пречи ли по някакъв начин?

 2. Ако имаш предвид meta тага keywords, отдавна няма никакво значение какво пише в него. Може дори да го премахнеш. Ако все пак го ползваш, напиши в началната страница всички по-важни ключови думи, а във вътрешните страници се ограничи до няколко, които са свързани с текста в съответната страница. Иначе ако се отнася за текстовете под снимките в slider-а може да се подобри следното: в момента са 4 тага img един след друг следвани от 4 тага div всеки с описание на снимка. По-добре е описанията да се сложат между img таговете. Да станат img, div, img, div... така Google ще разбира, че това са описания към снимки.

 3. Имам следния въпрос: Ако имаш страница на която трябва да се съгласиш с някакви условия, примерно: mysite.com, за да отидеш на началната страница и тя ли трябва да се казва: mysite.com или е по добре да е примерно: mysite.com/home ?

 4. Не е добра идея да няма достатъчно информация на началната страница. Ето защо най-добрия начин от SEO гледна точка, е при зареждане на началната страница с JavaScript и CSS да се покрие съдържанието на началната страница. Ако потребителя се съгласи, се записва бисквитка и съдържането се разкрива. При следващото посещение вече има записана бисквитка и влиза директно. Ако не се съгласи се пренасочва към друга страница, в която му се обяснява защо трябва да се съгласи. За да не се размива съдържанието на началната страница, целия текст на правилата, с които се съгласява се изнасят на отделен JavaScript файл и се зареждат динамично.

 5. В забележка към статията "SEO оптимизиране на osCommerce" сте посочили, че има разлика в кода на онлайн магазин в поддиректория като domain.com/shop. В какво се изразява този "малко променен код" и по какъв начин мога да разбера това?

 6. Веднага се вижда, че ще има разлика в т.1 в правилата RewriteRule. Възможно е да има разлика и в другите точки, но не мога да преценя без да се тества. Всеки програмист ползвайки статията, би трябвало да може без затруднение да промени кода за вашия случай. Ако имате нужда от извършване на тази услуга свържете се с нас по имейл, за да ви пратим оферта.

 7. Здравейте отново, имам 2 въпроса ще ги задам заедно:
  1. Каква е разликата между site. com и www. site.com - гледам ползват се и двата варианта, но ме интересува да знам каква е разликата и как би било най-добре за моя сайт примерно.
  2. Ако имаш 2 домейна: domain.com и domain.net, как би било по добре, и двата домайна да водят към един сайт или единия домайн да пренасочва към другия?
  Благодаря!

 8. 1. Домейнът site.com и поддомейна www. site .com са възприемат от Goolge, като два различни сайта. Затова е добре единия да се пренасочи към другия с пренасочване тип 301, за да няма повторение. Ако сайта е съвсем нов и не е индексиран от търсачките, тогава няма значение - просто изберете едното. Лично аз предпочитам без www. защото е по-кратко. Ако сайтът е вече индексиран е малко по-сложно, защото трябва да се пренасочат и вътрешните страници освен началната. Може да видите как се извършва пренасочването в статията Пренасочване на домейн.
  2. По-добре е domain.net да пренасочва към domain.com.

 9. Върши ли все още някаква работа мета тага Гугъл прей? Какъв е форматът за изписване/разделяне на думите и има ли някакво ограничение в броят им?

 10. До колкото знам никога не е вършил работа. Това е просто шега 🙂 HTML ви дава право да въвеждате произволни meta тагове, като това запазва валидността на HTML документа. Все пак някои хора го възприемат сериозно (затова е смешно) или полусериозно и тайно се надяват да подобрят своето SEO 😉

 11. Здравейте,много ще съм Ви благодарна ако ми помогнете със съвет!
  Сайтът ми още не е довършен,но се надявам до няколко дни да е готов!Он-лайн магазина е предназначен за клиенти от чужбина,и ми се иска при търсене на подобни продукти сайтът ми да излиза на едни от първите места в Гугъл!
  Мислих естествено за Seo оптимизация,но за съжаление е твърде скъпо за да мога да си го позволя!

  Въпросът ми към Вес е, как ще ме открие Гугъл?Само на кликове ли трябва да разчитам?Има ли друг тип регистрации в търсачки,които могат да помогнат на сайта ми да се конкурира със световни он-лайн магазини,предлагащи подобни продукти?
  Благодаря Ви за отделеното време и внимание!
  Поздрави!

 12. Това е въпрос, на който отговора не е кратък, но ще се опитам да ви дам насоки. В зависимост от конкуренцията, регистрирането на вашия сайт по уеб директории може да бъде недостатъчно и да окаже минимално влияние на класирането. Когато става въпрос за онлайн търговия, трябва да сте наясно, че разходите по вашия сайт съвсем не приключват с неговата изработка и такси за домейн и хостинг. Освен поддръжката на съдържанието на стоките, вие трябва да предвидите за поне 2 години напред бюджет за реклама. Добра идея е отначало цялата сума да бъде за Google adWords, като постепенно тази сума се прехвърля за SEO. Трябва да възприемате тези разходи не като "сайтът ми работи на загуба", а като дългосрочна инвестиция. Колкото по-бързо започнете да инвестирате в SEO, толкова по-бързо ще постигнете добър и траен резултат, който ще ви се изплаща с години. Има много подробности и за по-подробна консултация може да се свържете с мен по телефон.

 13. Имали ли значение за класирането в Гугъл дали сайта е статичен или динамичен? Забелязвам на първи страници само сайтове създадени Джумла и Уърдпрес, въпреки многото грешки в кода им. Какъв е смисъла да изчистваш html-ла и css
  за каласирането явно това няма значение.
  Поздрави

 14. Може да се каже, че много сайтове на WP и Joomla се класират добре, но не и че те ще се класират по-добре от статични сайтове. Това е така защото и двете системи имат възможност за настройка на основни SEO възможности. Динамични сайтове, които не спазват основни SEO правила, като например кратки URL адреси без знаци ? и &, ще се класират по-лошо от съответни статични сайтове. Основния сайт на ganbox.com е написан от нулата и се красира добре по доста термини за търсене още преди създаването на SEO блога към него. Валидирането на HTML кода може да се окаже решаващо в силно конкурентна ниша. Сам по себе си валидния HTML код не е фактор. Той е само един от множество дребни сигнали, които търсачките вземат предвид при класиране на страници. С изчистване на кода по W3C стандарт, си гарантирате, че бота на търсачката ще обходи и индексира вашия сайт без да допусне грешка.

 15. Здравейте,
  четох статия където пишеше че е от значение URL адреса. Пишеше че URL адреса трябва да е правилно подреден по директории (example .com/directory/sub-directory/item). Видях че google много добре класира адреси написани на кирилица (.../директория/под-директория/предмет). Въпроса ми е дали наистина дава някакво значение ако адресите са написани на кирилица? И съответно ако няма значение, как е правилно да се изписват буквите (й,ч,ъ,ь,ш,щ,ю,я) на латиница. Благодаря предварително.

 16. Относно заместването на символите, които Google разбира, прочетете тази статията
  Адресите на кирилица макар и минимално, оказват влияние, когато сайта трябва да се класира по същата фраза на кирилица. Неудобството е, че адресите са показват в urlencoded низ (поредица от двойки шестнадесетични цифри разделени от знака %) и затова стават много дълги, което е неудобно за хората и проблем за много търсещи машини, дори за руската Yandex.

 17. Извинявам се , въпросът ми е лесен -
  Кое ми препоръчвате за фирмен сайт ,
  Joomla,WP,Drupal - просто ме интересува Вашето
  мнение или Dreamweavre в чист html .

 18. Личното ми предпочитание е към WP. За малък фирмен сайт няма значение, коя платформа ще изберете - няма да окаже влияние на класирането, ако при всяка се спазват основни SEO правила. За чист HTML ще ви трябват малко повече познания и усилия за поддръжка в бъдеще.

 19. Проверявах за грешки за валидността на HTML в http://validator.w3.org. Оказа се, че има доста грешки и повечето са свързани със facebook интеграцията. Възможно ли е да се валидират тези тагове от вида <meta property="og:...?

 20. Привет,
  видях поста ти
  Въпроса ми е: в alt taga на снимките какво предпочиташ кирилица или latinica?

 21. Разбира се, че на кирилица. По възможност пиши описателни alt атрибути от поне едно-две изречения.

 22. Винаги е възможно е да се валидира страницата. Началната страница на ganbox.com съдържа такива тагове и HTML кода е валиден. За да няма проблем с валидирането и за да не се бави зареждането на страницата може да се ползва JavaScript за зареждане на Facebook плъгина.

 23. Здравейте!Имам следното питане.
  Добавила съм в google maps информация за дадена фирма. Колко време трябва да мине, за да се появи на картата когато напиша името в тъсачката.мерси

 24. Трябва да добавите обекта в Google Places, да валидирате обекта с картичка по пощата и след това ви трябват отзиви от посетители. Това дали се показва вашия обект зависи от местоположението на търсещия. Ние от ganbox.com предлагаме услугата добавяне в Google Places, като част от цялостната SEO услуга.

 25. Здравейте, искам да задам 2 въпроса за адресите на кирилица. Ако решим да добавим такъв на наш сайт или блог, кое е за предпочитане, да добавим линка написан ето така "http://линк.bg/" или като съответното му изписване в urlencoded низ "http://xn--h1aebj.bg/". И двете при мен работят. И втория ми въпрос е дали добавянето на символа / след края на URL има също значение, т.е. има ли значение дали е "http://xn--h1aebj.bg/" или е "http://xn--h1aebj.bg" Благодаря предварително!

 26. Аз бих направил линка по следния начин: <a href="http://xn--h1aebj.bg">линк.bg</a>. Като общо правило избягвайте да слагате наклонена черта в края на URL адресите.

 27. Преди година имах 20 000 индексирани страници а сега имам 80 000, защо конкуретните сайтове качиха своят page rank, а моят от 4 стана на 0, по какво се определя това и може ли да си го възвърна.
  Извинявам се за повторното запитване, но се указа, че Google е решил, че продавам връзки. Каква може да е причината за това?

 28. Google е решил така, защото наистина продавате връзки - имате блок SMS реклама. За повишаване на Google PR ви трябват нови входящи линкове от сайтове с висок PR.

 29. Здравейте
  Предстои ми смяна на платформата на моя онлайн магазин с доста категории,мисля да ползвам Drupal,но дилемата ми е на поддомейни или на папки,доста неща прочетох и мненията са различни.Има сайтове SERP-а,като notebook които са на поддомейни,както и самия Google.Бих желал да чуя и Вашето мнение по въпроса,как се гледа на такива сайтове,как се индексират,пласират ли се по-лесно по ключови думи и разпилява ли се PR-а.
  Благодаря:)

 30. Няма правилно решение, зависи от това какво целите и от конкретните категории. Ако са прекалено различни по тематика има смисъл да са на поддомейни и дори на отделни сайтове. Представяйте си поддомейните, като отделни сайтове. Не оказвайте внимание на Google PR. Най-важното в случая е да се пренасочат всички стари URL адреси, към съответните нови URL адреси.

 31. Здравей, Георги,
  Пиша сайт, който сложих на безплатен хост. Налага се да сменя хоста заради SSL сертификата. Вече направих някой стъпки за SEO оптимизация и въпроса ми е:
  Ако сега сменя хостинга (напр. при БГ доставчик) това ще се отрази ли на SEO по някакъв начин?

 32. Голяма грешка е, че сте ползвали безплатен хостинг. Вие ще смените не само хостинга, но и домейна. Преместването може да се отрази негативно за SEO до такава степен, че все едно започвате отначало.

 33. Благодаря за отговора, Георги,
  предполагах, че е възможна тази ситуация и за това оставих вратичка. Имам възможност да закупя домейна и да ъпгрейдна хостинг плана. След отговора ти сериозно обмислям да го направя, за да не загубя направеното. Благодаря още веднъж.

 34. През юни 2011г. Google изтриха от индекса си над 11 милиона сайта, на които домейна завършва на ".co.cc". Не ви съветвам да инвестирате, в каквото и да е SEO на сайт с този домейн.

 35. Здравейте Георги. Мисля, че въпросът ми лесен: Кой адрес за блог на сайт е по-добре да се използва blog.mysite.com или mysite.com/blog. Виждам, че Вие използвате първия във Вашият сайт. Има ли значение изобщо? Благодаря

 36. Отговаряли сме на този въпрос и преди. Вижте по-долу за поддомейни и папки. Бърз отговор е: да, има голяма разлика, в случая "X/blog" давате сила на основния си сайт X, а случая "blog.X" може да си представяте, като съвсем отделен сайт - възможно е по някои термини за търсене blog.X да се класира по-добре от X.

 37. Как гледа Гугъл към скрити текстове, но скрити заради дизайна за избягване на претрупването с текст. Т.е. паякът ще прочете ли текста в скрит в и ще е полезно ли, ако скрития текст е оптимизиран по ключови думи. Скритият текст се показва, когато се кликни върху още инфо, т.е. линка не е скрит в някаква незабележима точка или тире. Ясно е казано - виж тук за още инфо. Текстът ще е за хора, просто е дълъг. Като търся по тази тема, намирам инфо за скрити текстове с цел манипулация на резултатите, нямам такава цел. Ама как да кажа на гугъл това?

 38. Ако линка се отваря с JavaScript текстът ще бъде недостъпен за бота, което е лош вариант, защото някакво количество текст няма да се индексира. Ако линка има нормален href ще се проследи от бота. На подобни линкове е добре да се слага атрибут rel="bookmark". И двата случая не са скриване на текст и не може да доведат до наказание, най-много до отпадане на страници от индекса. За скрити текстове се приемат такива, които се позиционират с CSS извън видимата област на екрана, под друг елемент, с цвят близък до цвета на фона, с много ситен шрифт или един върху друг. Също елементи генерирани с JavaScript, които динамично прикриват текстове от екрана - Google все по успешно ги открива и наказва.

 39. Благодаря! Исках да кажа - скрива се и се показва с js, но целия текст си е част от html - ще го види ли бота?

 40. Няма проблем в този случай - бота ще види текста и не може да се получи някакво наказание.

 41. Георги здравейте,
  Много хубав блог. Въпросът ми е следният: Искам да индексирам сайта (emko.free .bg/) и съм се удостоверила пред Google, че аз съм собственик на този сайт. Това значи ли, че вече е индексиран? И въпрос на време ли е това? Тъй като, когато напиша site:emko.free.bg
  няма нищо !!!

 42. На първо място не правете бизес сайт на безплатен хостинг! Прочетете статията http://goo.gl/FXGr3 Удостоверяването на сайта и индексирането нямат връзка. За да се индексира сайта е нужно да има поне един линк към него от страница, която вече е индексирана и да изчакате известно време да мине бота през този линк. Вижте още http://goo.gl/Ds0Fa за сайт от тази сложност ще ви дадем добра цена.

 43. Здравейте пак!
  Ако съм указал в robot.txt за целия сайт в главната деректория
  Disallow: /images
  означавали, че съм забранил на робота да индексира и папката images_sea в главната директория, моля?

 44. За да се забрани директорията images и всички файлове от нея се пише:
  Disallow: /images/
  Това няма да забрани друга папка, като /images_sea
  Ако трябва да се забранят всички папки започващи с images, трябва да се напише:
  Disallow: /images*

 45. Здравейте, аз също имам въпрос, може би е малко елементарен, но за момента съм доста бос в СЕО-то, но пък чета доста и се старая да правя нещата както трябва. Та на въпроса в момента изграждам беклинкове. Гледам да са в страници с висок PR и да са dofollow линковете. Искам да попитам има ли определено време или примерно Вие сте наблюдавал, в което google го отразява тези беклинкове. И допълнение към този въпрос, ако мога да попитам, на коя страница е важен PR-ка. На главната страница или на вътрешната, на която постваме дадената новина(говоря за сайтовете където постваме беклинкове). Благодаря предварително

 46. Гугъл показва само извадка от беклинковете и опреснява информацията много бавно. При изграждане на беклинкове не е най-важно страниците да имат висок PR. По-важни са тематичност и авторитетност. Взема се под внимание както PR на страницата с линка, така и PR на началната страница на сайта.

 47. Искам да попитам с каква тежест са h2 таговете, задължителни ли са и възможно ли е в определени ситуации да навредят?

 48. Последните наблюдения показват, че таговете за заглавия h1, h2 до h6 вече влияят много слабо. По-силни са B и alt атрибут на img таг. Не могат да навредят, ако са подредени правилно и ако наистина се ползват само за заглавия. До скоро h таговете бяха много важни, за да показват на търсачките семантиката на страниците. С навлизане на html5 ролята им е силно намаляла.

 49. Здравейте, искам да попитам има ли начин да видя точно кои от страниците на сайта ми са индексирани правилно и кои стоят в допълнителните резултати?
  Проблемът ми е, че според инструмента за СЕО състояние на този сайт, едва 8% от страниците ми са в основния индекс.
  Предварително ви благодаря за отговора!

 50. Имам един въпрос относно излизането на конкретен URL в индекса на Google. Публикувах една статия в моя сайт и вече 3-ти ден не се появява в индекса на Гугъл. Линка го има в над 10 сайта и е dofollow, но не иска и не иска. На какво може да се дължи това забавяне. По принцип една новина ако публикувам се появява почти веднага, но тази статия не знам...

 51. Най-често това се случва, когато страницата на публикацията има недостатъчно текст или текстът е недостатъчно уникален и вече е бил индексиран от търсачката.

 52. Здравейте, направих справка за СЕО състояние на сайта ми. Допреди месец справката показваше, че сайта ми има общо около 1000 линка, като около 400 от тях са в основния индекс. От около седмица обаче този инструмент показва нереални (според мен) цифри: около 160000 линка (това няма как да стане). Когато погледна сайта ми в гугълския webmaster ми показва, че сайтмапа изпраща около 500 линка. На какво може да се дължи тази потресаваща разлика?

 53. За кратко имаше проблем с инструмента поради промени направени от Google. Прочетете статията

 54. Здравейте,
  имате ли представа, как се получава "подробна визия" при търсене в Google?
  Пример: при търсене на "metal m" в Google.BG

 55. Не знам какво имате предвид под "подробна визия". Вероятно визирате картата и снимките, които се показват вдясно на екрана. Или може би допълнителните линкове под основния сайт. Имате предвид, че е възможно в зависимот от местоположението и персоналните си настройки, да виждате нещо различно от това което виждат други хора.

 56. Здравейте,
  Как се отнасят търсачките към тирето? По еднакъв начин ли ще се намират podnaem.com и pod-naem.com или naem.com и n-aem.com например? Домейните все намаляват и търся варианти. Ако разделя с тире една дума, например n-aem.com дали няма да е по-добър вариант от davampodnaem.com или други комбинации с няколко навързани думи останали свободни домейни? Като напиша n-aem в гугъл веднага си излиза наем, но като домейн?
  Поздрави.

 57. Няма смисъл и не е добре да разделяте дума през средата с тире (n-aem). За да бъде силен един домейн е важно да бъде кратък, да бъде локален (.bg), да съдържа ключова дума и да съдържа по-малко тирета. Едно тире в домейна ще окаже незначителен отрицателен ефект, но две тирета в домейна вече са проблем. Може да опитате с домейн на кирилица, макар да е повече подходящ за помощен сайт, отколкото за основен бизнес сайт.

 58. Здравейте,
  относно "подробна визия" ме интересува, как се постига това още в google.bg да се виждат подменютата на сайта /допълнителните линкове към основния сайт/.

 59. Допълнителните линкове се наричат sitelinks. Най-често могат да се видят при търсене по бранд. Отговорът е, че нямате контрол над това. Google сам избира по-важните страници от вашия сайт, които да постави и пази в тайна как става този избор. Наблюденията показват, че най-голяма тежест оказва, възраст на домейна, добра структура на сайта, колко силно посещавани са тези страници и CTR в SERP. Единственото управление е през GWT и може само да казвате, кои от тях не желаете да се показват в SERP. Кога точно се показват sitelinks има различни теории, като най-общо е вярно следното - когато в зависимост от търсения ключов термин, сайта поставен на първо място е достатъчно авторитетен и Google прецени, че ще бъдат полезни да видите още няколко вътрешни страници към които дава бърз линк. Google периодично подновява sitelinks. Самите Google казват така: "Връзките към сайта са напълно автоматизирани и ги показваме само ако смятаме, че ще бъдат полезни на потребителите. Ако структурата на сайта ви не позволява на алгоритмите ни да намерят добри връзки към сайта или не считаме, че връзките са подходящи за заявката на потребителя, ние не ги показваме. Винаги се стремим обаче да подобряваме намирането и показването на връзки към сайта". Надявам се този отговор да е достатъчно изчерпателен. Всъщност има много митове по темата 🙂

 60. Здравей, Георги,
  Искам пак да подчертая, че следвайки съветите в сайта ти, класирах моя сайт в топ 10 на сайтовете в бранша, за което благодаря. Имам една молба - ако можеш напиши статия за това как се създава фейсбук фен страница, която могат да виждат само тези, които харесат съответния профил. Има подобна статия в блога ти, но мисля, че не е това което търся.
  Благодаря предварително!

 61. Здравейте, Георги, поздравления за хубавия блог!

  Имам следния въпрос: Направих си проверка на SEO състоянието на моя сайт и резултатът показа, че нямам robots /index и follow/. Важни ли са те за оптимизацията /предполагам, че да/ и защо тогава, конкурентен сайт, който също няма такива роботи, се индексира по-добре в Google по определени ключови думи. Възможно ли е, причината за това да е, че този конкурентен сайт е създаден преди повече от 5 години, има доста посещения и съответно ранка му е по-голям - макар, че ако сравним page rank - моя е 2 от 10, а този на конкурента е 1 от 10 ...

 62. Липсата на мета таг robots не може да окаже негативно влияние. По подразбиране се приема, че има таг index,follow. Възрастта на домейна все още е силен фактор. Трафика към сайта е още по-силен фактор и това помага на конкурентния сайт да се класира по-добре. Google Pagerank няма никаква връзка с класирането на сайта по ключова дума. Ако поръчате услугата SEO одит ще разберете подробно SEO състоянието на вашия сайт, както и се прави проучване на конкурентни сайтове и защо те се класират по-добре https://ganbox.com/blog/seo-odit-na-sayt/

 63. Здравейте,
  имам следния проблем - когато търся сайта си по ключови думи, написани на латиница (например "klimatici Plovdiv")той излиза на първа страница. Когато обаче го търся по ключови думи, написани на кирилица (например "климатици Пловдив")излиза чак на 7-8 страница в Гугъл. На какво се дължи това и как да отстраня проблема?

 64. Отговор на този въпрос може да се даде след изследване на конкретните ключови думи, като не може да се даде категоричен отговор, а предположения с висока вероятност. При разминаване в класирането по ключова дума на кирилица и на латиница играят няколко фактора: възможно е думата на кирилица да участва в словосъчетания с други думи, а съответната на латиница да не участва; обема на търсене по думата на кирилица и съответната на латиница; моментното ниво на конкуренция за едната и за другата дума. В допълнение на това вие давате пример за термин, който съдържа местоположение - Plovdiv. Там картината се усложнява допълнително, защото се намесват още няколко фактора - от къде правите търсенето, как сте въвели адреса на вашия обект в сайта и как в Google Places и др. Не на последно място, не забравяйте да изключите персонализираното търсене. Може и това което гледате да е само временен резултат. Прочетете повече за Google Dance.

 65. Здравей Георги,
  Искам да попитам ако сменя домейна си от x-muzic.com на inmusic.bg какви пренасочвания ще са по-добрият вариант и ще окаже ли влияние на google domain age-а

 66. Възрастта на домейна ще се нулира. За Google е важна датата, която за пръв път бота е открил съдържание в един сайт, а не датата на регистриране на домейна. Важно е да се направи пренасочване тип 301 от всяка стара страница към съответната нова страница. Това ще прехвърли силата на стария сайт към новия и ще съкрати времето, през което той е в изпитателен период.

 67. Здравейте!
  Поздравления за сайта и благодарности за предоставената изключително ценна информация. Имам следния въпрос. Имаме няколко сайта, от които единият е основен, а другите са add on. Интересува ме това пречи ли и ако да - колко на оптимизацията на другите сайтове?

 68. Дали домейна е резположен на самостоятелен хостинг или като addon домейн за Google няма значение, но ако всичките домейни са с един и същи IP адрес и дори ако са в една и съща мрежа, това води до много слаби линкове между сайтовете, което затруднява вашето SEO. Ние от ganbox предлагаме SEO хостинг, много подходящ за допълнителни сайтове, които разполагаме в различни мрежи. За повече информация.

 69. Здравейте, бих искала да попитам следното:
  Имам сайт www. sait-osnoven .com. Купувам домейн www. hubavo-ime .com , който искам да пренасоча към страница от моя сайт. Ще бъде ли достатъчно „хубавото име” на втория домейн, за да се класира той по-добре от Google?

 70. Естествено, че не 🙂 Името на домейна е една много малка част от цялостното SEO. Напоследък значението на името на домейна още намаля спрямо преди.

 71. Здравейте, възможно ли е да се извърши оптимизация само на грешен адрес на дадена институция, който излиза в google при ключова дума - район "Надежда". Самият сайт е добре оптимизиран, но при резултата, в десен ъгъл излиза стара карта с адрес на институцията, който не е актуален. Възможно ли е да се коригира само този проблем? Благодаря.

 72. Да, това се прави през Google Places, като се добавя новия адрес в сайта и в Google Places, след което се валидира с картичка по обикновена поща. Обновяването на вече индексиран адрес отнема време. Прочетете повече в статията http://goo.gl/saU7s

 73. Здравейте!

  Бих искал да попитам как да процедирам при този казус: Имам стар уеб сайт, който искам да сменя - изцяло. Имам го вече разработен, а сега трябва да сменя стария, с който съм постигнал добро SEO, което не искам да изгубя. Ще задържа стария уеб сайт, който ще бъде нещо като архив и искам той да насочва към новия сайт, но новия сайт на мястото на стария да не загуби своята репутация. Ако не успях да бъда достатъчно ясен, моля кажете ми.

  Благодаря ви предварително!

 74. Наистина не е напълно ясно какви са плановете ви и дали говорите за промяна на софтуера или промяна на домейна. Обръщам ви внимание, че промяната на URL адреси, промяната на структурата на сайта и създаване на втори сайт със същото съдържание са едни от най-опасните неща при промяна на сайт. Бих ви препоръчал платена SEO консултация, където да се запозная подробно с вашите планове и да ви направя план за промяна на сайта. Подробности тук SEO консултации.

 75. Здравейте,

  Моля ви да ми отговорите на няколко въпроса, а именно:
  1. Alt-тагът на снимките има ли отношение към оптимизацията? Ако ДА, какъв да е тагът - ключова дума или описание на продукта?
  2. Ключовите думи на темите и продуктите само за тях ли да се отнасят или да включват и ключови думи от всички теми в магазина? Същото и за описанията - meta description?
  3. Какво мислиш за мнението сайтът да се оптимизира за максимум 2-3 ключови думи на страница?
  4. Главните и малки букви в ключовите думи, meta description и заглавията на продуктите /title/ имат ли отношение към оптимизацията?
  5. Интервалът, точката и запетаята броят ли се за знак, когато се определя дължината на ключовите думи и описанието?
  6. Познаваш ли Open cart? Ако ДА, трябва ли да се дописва кодът от гледна точка на оптимизацията?

  Предварително БЛАГОДАРЯ!!!

 76. 1. Винаги попълвайте alt тага, така че да описва това което има на изображението.
  2. Мета тага keywords да не се ползва вече! Мета тага description да описва продукта. Препоръчва се да бъде бизо до 150 символа, но не повече от 159.
  3. Аз бих оптимизирал една страница най-много за една.
  4. Да не се ползват излишни главни букви. Пишете човешки описания.
  5. Разпознават се като раделител, но се броят в общата дължина.
  6. Open cart е достатъчно добър за SEO. Винаги има какво да се дописва за подобряване качеството на сайт базиран на Open source система, за да получите преднина пред стотиците други сайтове, които ползват същата система.

  За по-подробни платени SEO консултации.

 77. Здравейте,
  добавих в google.com/webmasters сайтмап за сайт за картички. Страниците за индексиране са близо 7000, но е индексирало 5600 страници. От близо седмица съм добавил сайтмап-а и от тогава е индексирало допълнително около 200 страници само. Защо не иска да индексира останалите страници и колко време горе долу отнема да индексира всичко останало?

 78. Почти невъзможно е да индексира всичките. Трябва всяка страница на картичка да има напълно уникален текст (да не е публикуван до момента в Интернет) и текста да съдържа достатъчно символи. Посочените стойности са сравнително добри.

 79. Здравейте,
  несъмнено за да обогатя информацията в сайта си, няма как да ползвам само авторски материали. Понякога се случва да копирам даден текст 1:1 от друг сайт и да го поставя в моя, като посоча източника на информация. Така копиран текст, без изрично позволение от съответния сайт, нарушава ли авторските права? А ако го пренапиша, така че да казва същото, но с други думи, тогава?
  Благодаря.

 80. При преработване на текст използвайте инструмента https://ganbox.com/textdiff за сравнение на два текста, като се опитвате да постигнете над 90% уникалност. Всеки сайт публикува текстове под различен лиценз, преди да копирате текста потърсете под какъв лиценз е публикуван и какви са условията за копиране. Ако никъде в сайта не е посочен лиценза, не би трябвало да е проблем да го копирате, като поставите директен линк към публикацията. От SEO гледна точка до скоро такива публикации просто се игнорираха от търсачките и бяха неутрални по отношение на SEO влияние. Нашите наблюдения след няколко панда ъпдейта показват, че вече подобни копирания могат да окажат негативно SEO влияние на вашия сайт, особено ако количеството копирани публикации превишава авторските. Затова ви препоръчваме да ползвате копирайтинг услуги, за пренаписване на текстове, например от сайт като http://statii.net

 81. Здравейте Георги,
  Имам сайт, който е писан на php от мой близък. Проблемът е, че той вече не може да ми помага в редактиране на съдържанието, а аз не притежавам умения по посочения език. Затова обмислям вариант да го променя като инсталирам някоя готова платформа-темплейт - например WordPress или Magento, на която сякаш по-лесно ще мога да работя. Въпросът ми е следния: дотук се класирам сравнително добре в Гугъл по определени ключови думи, според Вашия инструмент имам пейдж ранк 2, което не е идеално лошо, дали след като променя платформата и съответно съдържанието, позициите ми ще паднат, съответно има ли тази промяна връзка със SEO оптимизацията? Простете, ако не съм успял да обясня правилно 🙂
  Поздрави,

 82. Здравейте. WordPress и Magento са напълно различни по предназначение системи. При промяна на платформата, за да не загубите досегашните позиции на сайта, трябва да се направят по правилен начин пренасочвания на всички досегашни URL адреси. Препоръчвам ви да направите платена SEO консултация.

 83. Здравейте,
  вече трети ден на три мои сайта рязко спадна CTR на страница за Гуугъл Едсенс (между 2 и 3 пъти). Не съм правил абсолютно никакви промени, качвам нови картинки, които не са против правилата, нямам предупреждения от Гуугъл, сайтовете са независими, но са на един хост. Мислех много по въпроса и не мога да си обясня как е възможно да спадне CTR на страница, като в единия ден дори единият сайт имаше повече посещения (понеже беше Тодоровден). До сега не съм забелязъл толкова драстичен спад на CTR на страница. Печалбата от клик е почти същата, никакви други сериозни разлики спрямо други дни няма. Отгоре на всичкото питах колега, който има конкурентен сайт и същия вид банери на сайта си - при него нямаше такъв спад на CTR на страница.
  Как е възможно изведнъж потребителите да почнат по-малко да кликат на рекламите, при положение, че се пускат разнообразни реклами (текстови и банерни). Възможно ли проблема да е временен и да е от Гуугъл и дали подобно нещо до сега се е случвало на някой?

 84. Здравейте!
  Ще Ви помоля, ако може да напишете вашето мнение по въпроса.
  Каква би могла да е причината в google web tools в секция "Блокирани URL адреси" да присъстват доста голям брой?
  След време дали ще се отблокират сами?

  Благодаря!

 85. Може да има различни причини - настройка на сървъра, robots.txt файл, мета тагове, програмна грешка и др. Не може да се каже без да се изследва проблема. Обикновено информацията в GWT се обновява бавно.

 86. Благодаря!
  В раздела "Грешки при обхождането" в таба "Връзка със сървъра" показва удивителен и в него пише "Request timed out or site is blocking Google.", а под него пише "Google не можа да осъществи достъп до сайта ви порадипроблем с връзката със сървъра."

  Това е като влява в GWT в сайта без "www." в адреса, а в GWT в сайта с "www." показва, че е добре...
  (Опитах с вашият урок за пренасочване от www без www, но работи само за началната страница...)

  Благодаря.

 87. Здравейте, имам категории с примерни адреси:
  categories/box-1/avtomobili/id-статия
  искам да променя адресите и да ги направя от типа на:
  avtomobili/id-статия
  Как може да стане това, без да загубя линковете към старите си адреси?

 88. Защо когато добавям блог от блогспот с urlencoded низ /от типа xn-- / в svejo ми дава грешка? Администратора ми каза, че такъв тип сайтове не могат да се добавят. Все още се уча относно сайтове, блогове, публикуването има, сео и т.н. Бих била благодарна, ако ми помогнете.

 89. Здравейте, искам да попитам дали SEO Тагове / Етикети за произволен URL имат голямо значение за СЕО-то или са вече отживелица. Чудим се дали да си сложим на нашия сайт или не е нужно? Благодаря предварително.

 90. Ако става въпрос за облак от етикети (Tag clouds), то вече имат отрицателен SEO ефект. Трябва да се погрижите да няма повторения на текстове. Все още са полезни и удобни за посетителите.

 91. Това зависи само от Svejo. Не можем да помогнем в случая. Трябва Svejo да променят сайта си, за да приема такива домейни.

 92. Отговорът на въпроса не е лесен и зависи от това какви други URL адреси има. Ако самите публикации имат структура като avtomobili/id-статия ще трябва да се програмират адреси за категории, които да се различават от тези на публикации, например c-avtomobili/id-статия. Трябват 2 вида пренасочвания - старите адреси от вида categories/box-1/avtomobili/id-статия към новите c-avtomobili/id-статия и още един вид, който пренасочва новите адреси c-avtomobili/id-статия към реалния адрес, където се намира страницата.

 93. Не става въпрос за облак от етикети (Tag clouds), а на-отдолу на всяка страница има :
  ЕТИКЕТИ:
  швейцария shveicaria , shveitzaria , shveitsaria , екскурзии швейцария , ekskurzii shveicaria , ekskurzii shveitzaria , ekskurzii shveitsaria , екскурзия швейцария ekskurzii v shveitsaria , автобусни екскурзии швейцария ,

 94. Ефектът ще бъде пренебрежимо слаб и някак си изкуствено стоят в страницата. По добре да инвестирате усилия във въвеждане на съответните description мета тагове, като при всички случаи трябва да са различни на различните страници. Ако нямате ресурс да пишете тези текстове за всяка страница може да наемете копирайтър от сайта http://statii.net за написване на текстове за сайта.

 95. Имам въпрос по същата тема за Таговете: Защо като нямат ефект, та вече имат отрицателен SEO ефект, Вие имате на вашата страница такива?
  Пример:

  Етикети
  embed google htaccess HTML JavaScript jquery linux mod_rewrite PHP SEO slideshow social bookmark wordpress WordPress плъгин XHTML анимация безплатен бутони бутончета бързодействие валиден връзки галерия гугъл домейн инструмент картинки линкове оптимизация оптимизация на сайт оптимизиране плеър плъгин разширение сайт сигурност скрипт социални мрежи споделяне страница съвет трикове уеб урок флаш

 96. Точно за Tag Cloud говорите. Малко е дълго за обесняване, защо вече не работи както преди. Най-общо казано може да се изтълкува погрешно, като забранена техника за насищане с ключови думи, ако се прекали употребата им. Ето видео по темата на английски www.youtube.com/watch?v=bYPX_ZmhLqg

 97. Не питах за Таг облаци, а за таг етикети, но след като не работи вече, защо като СЕО слепиалисти не сте махнали ТАГ облака от сайта си? Стана ми любопитно, а предполагам и на другите, защо още го държите на сайта си, като има обратен ефект за СЕО-то?

 98. Това за което говорим се казва Tag cloud (на български се казва Облак от етикети). Не сме го премахнали, защото на нашия сайт се използва по правилния начин. Освен това има много голямо значение дали сайта е нов или стар авторитетен сайт, като нашия. Едни неща работят за едни сайтове и не работят за други сайтове. Някои аматьори могат да съсипят сайта ви по такъв начин, че никога да не успее да се класира добре, ако не развиват сайта по правилния начин. Успех!

 99. Здраейте имам въпрос, как мога да порменя името на сайта ми които се показва при индексация в google, или трябва да си купя нов домейн, тоест при зададени ключови думи излиза сайта ми - прелест добре дошли, и домеина индексиран от долу, мога ли да променя името " прелест добре дошли" след като вече това е индексирано

 100. Нямате контрол върху описанията на сайта в SERP на Google. Ако всички страници имат различни title и description мета тагове с достатъчно текст, който отговаря на съдържанието, тогава би трябвало Google да покаже description тага в резултатите от търсене. Ако сайтът има проблем с мета таговете, тогава Google взема откъси от съдържанието, които счете, че ще бъдат най-полезни за потребителите. За да промените вече индексирани страници е нужно да направите подробен SEO одит на сайта и да го промените според препоръките на Google. Дори тогава ще бъде необходимо време, докато описанията в SERP се променят.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram