SEO състояние на сайт ver 1.4

Нова версия на SEO инструмента за SEO състояние, в която е добавен  блок с метрики от seoMoz.

Показват се коефициенти за авторитет на домейна (domain authority) и на началната страница на сайта (page authority). Максималната оценка е 100.

Брой на линковете, които сочат към началната страница на сайта и които имат SEO стойност, например без nofollow линкове.

Всички линкове към началната страница на сайта, включително и вътрешните линкове между страниците.

mozRank на началната страница, който е аналогичен на Google Page Rank ранга, но е по-точен и се показва с точност до втори знак след десетичната запетая.

Какво е mozRank?

Това е ранг много подобен на Page Rank на Google и показва силата на линковете към текущата страница на сайта - вземат се под внимание само колко линка има, на какво ниво на вложеност е страницата, която дава линк и от колко различни домейна са линковете.  mozRank (или още mR) ползва логаритмична скала от 0 до 10, което значи, че много по-лесно се вдига ранга от 2 до 3, октолкото от 5 до 6. Приблизително 8 пъти по трудно се стига от 2 до 3, отколкото от 3 до 4 и така за всяко следващо ниво. Статистически погледнато средната стойност на всички сайтове с mozRank е около 3. Един сайт се смята за силен, ако има mozRank над 5,50 и затова над тази стойност ползваме зелен цвят. Имай предвид, че за mozRank има значение дали изписваш сайта с www. отпред или без него.

По подобен начин на Google PageRank и mozRank има отношение единствено към линковете между страниците и се игнорират показатели като съдържание, анкор текст на линковете, възраст на домейна или авторитет на сайта. Има отделен показател Domain mozRank, (DmR, не се показва в този инструмент) и който показва силата на всички линкове към сайта. Той измерва колко общо линка и колко различни сайта линкват към нашия сайт. Теоритично е възможно, ако един сайт има недостатъчно полезна начална страница, но добро съдържание във вътрешните страници, да има доста висок DmR спрямо mR на началната страница.

С две думи това е доста по-точен и полезен показател спрямо Google PageRank.

Специално за феновете на Google PageRank, запазваме показването и на този показател (макар да ни струва доста усилия да го поддържаме). Показването на Google PageRank беше спряно за десетина дена, защото от Google правиха промени по техните сървъри и се наложи преработване на софтуера.

Показваните резултати в SEO инструмента, ползват същите цветове: зелено за добър показател, оранжево за средно ниво и червено за лош показател. По този начин само с един поглед може да се прецени силата на сайта.

Към момента SEO инструмента остава безплатен. За подробна SEO консултация за вашия бизнес сайт или за подробен SEO одит може да се свържете с нас тук.

Прочетена:11688
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

19 comments on “SEO състояние на сайт ver 1.4”

 1. Поредната порция полезна информация! Благодаря! И да продължавате все така 🙂

 2. И аз използвам СеоМоз, само не мога да разбера MozTrust от какво се измерва?

 3. Накратко от разстоянието измерено в брой прехвърляния от един сайт към друг сайт, като се започва от предварително избрани доверени сайтове, например сайтове на университети и правителствени сайтове.

 4. Преди няколко дни пробрах 5-6 директории за статии с най - големия mozRank сложих 1 статия в различни спиннати варианти. Ефекта беше за първите два дни подобрено класиране с над 15места нагоре, но на третия ден сайта отиде на 9 страница от 2. На какво ли се дължи, сайта е на 4г и едва ли са му дошли линковете в повече. mozRank би ли бил висок на наказани сайтове от гоогле и, ако е имало наказан сайт би ли могло линка от него да довел до падането в класирането

 5. Благодаря за полезният инструмент. От няколко дни забелязвам нещо странно в работата му. Броят на индексираните от Гугъл страници на електронният ми магазин за канцеларски материали намалява, а се увеличава броят на страниците в основния индекс. И това при положение, всеки ден добавям поне 20 нови продукта. По този повод бих искал да попитам каква може да е причината за това. Предварително благодаря!

 6. На първо място показваните числа са ориентировъчни и не всеки път успяват да се извлекат правилните стойности (Гугъл упорито крият тези показатели, въпреки това ganbox.com показва възможно най-доброто приближение в сравнение с подобни инструменти). Прегледахме историята на тези показатели за вашия сайт и те са относително добри. За да ги подобрите още, ви трябват повече уникални текстове в продуктовите страници и линкбилдинг на тези страници.

 7. Благодаря Ви! Ще се постараем повече относно препоръките Ви. 🙂

 8. А защо не отворите сайта за свободни регистрации, а не само с гоогле акаунта да може да се логнеш

 9. Няма някаква особена причина, освен факта, че всеки който се интересува от SEO със сигурност има Google акаунт.

 10. Здравейте! Имаше един период, в правех копия на страници в директории и под домейни и ги пренасочвах с js с цел реклама на основната страница, поне така си мислех. Сега искам да издиря всички страници пренасочващи основната, за да сложа на вторичните canonical таг. Дали има инструмент за това, може би команда в гугъл?

 11. Здравейте, seo инструментът е много полезен - бързо и точно правиш анализ на сайта си!

  Имам само един въпрос: на сайт, които проверявам, таговете: title, keywords, description, се показват или в ромбчета, или само въпросителни вместо текстово и не съм сигурна от какво може да е причината. Предполагам, че е въпрос на енкодинг, но това, което ме притеснява е да са нечетливи не само за сео инструмента, а и за google и различните търсачки и директории, защото по една от основните ключови думи не мога да открия сайта в google, а преди да се промени дизайна и съдържанието е бил в страниците поне до 10та. Когато напиша в google домейна на сайта, той се появява като първи резултат и описанието му е четливо.

  Ще съм много благодарна, ако знаете защо се появяват така таговете и споделите!

  Благодаря предварително!

 12. Причината е, че в ganbox.com ползваме енкодинг UTF-8, а на вашия сайт вероятно е cp1251. Проблемът е само при показването в нашия сайт и не трябва да има проблем при прочитането от Google. Изпратете ни линк към вашия сайт и ще подобрим инструмента да показва правилно данните от вашия сайт и други с подобен енкодинг.

 13. Благодаря за бързия отговор! Енкодингът наистина е cp1251. Сайтът е: podarak.biz.

 14. Готово. Вече се показва нормално. До момента инструмента правеше проверка и ако сайта има енкодинг cp1251 го преобразува до UTF-8 преди показване, но при вашия сайт тага с енкодинга е с единични кавички charset='windows-1251', докато ние обработвахме само с двойни кавички. Вече се обработват и двата варианта. Благодарим!

 15. Инструментът е чудесен, но от известно време (поне 2 седмици) не дава информация за SEOmoz Linkscape показателите. Също така започнаха да се появяват сериозни разлики в броя на страниците, на които се среща низа за моя сайт (от над 5000 станаха 600 и после пак станаха над 5000). На какво се дължи това?

 16. Да, знаем за проблема в SEO статус, нашите програмисти ще го отстранят при първа възможност. Относно брой срещания това са резултати, които Google връща.

 17. Моля Ви за коментар - защо имам MozRank 5.64 , а GooglePR - 3???

 18. Здравейте,
  Преди 5-6 дни се случи нещо необичайно.
  Обикновено Вашия SEO инструмент показва 90 външни линка със SEO стойност към моя сайт, а в рамките на ден рязко пропаднаха до 30. Значително намаляха и общия брой външни линкове към страницата.
  Domain Authority & Page Authority също се сринаха рязко, като буквално за ас губепа по 1-2 точки (цели числа, а не след десетичната запетая).
  Грешките, които знам, че съм направил напоследък са 2:
  1. Преди около 45 дни промених SEO заглавията в opencart, който доведе до рязък срив в класирането в Google (от топ 3 през 15 позиция до тотално изчезване от топ 100). В момента вече сайта е индексиран отново и по ключова фраза през поледните дни имам позици 12-18.
  2. През Cpanel зададох пренасочване от www. mysite.com към mysite.com, но за съжаление се оказа, че съм направил грешка. Вече това пренасочване е 301 през htacces. Пренасочването донякъде съвпадна с понижаването на Page & Domain Authority
  Въпроса ми е дали тези действия са причините за това рязко понижаване и защо се губят останалите 60 линка (обикновено това са от директории и някои форуми)?

  Имам и още един въпрос. Сайта ми е регистриран с www в GWT и Google analytics. Въпреки, че от близо година работи без www Google коректно следеше посещенията. Нужно ли е да го задам като нова собственост без www и няма ли това да доведе до изчезване на хронологията на посещенията досега (нов код, "нов сайт" и т.н.)
  Благодаря за отделеното време и внимание!

 19. Здравейте Иван, като отговор на последния въпрос - няма проблем да удостоверите сайта си без www. Няма да има нужда от нов код - ползва се вече поставения. Реално от гледна точка на Google това са (или биха могли да бъдат) два различни сайта. На другите въпроси е трудно да се отговори категорично без да се изследва сайта.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram