Google sitemap и Карта на сайта

Забелязвам, че много хора си мислят, че Google sitemap и карта на сайта (sitemap) са едно и също нещо. Всъщност двете имат различни предназначения.

Какво е Карта на сайта?

Това е просто уеб страница, която съдържа връзки към всички основни страници на сайта. Основното предназначение на тази страница е да ориентира по-лесно посетителя на страницата. Обикновено в главното меню се поставя връзка Карта на сайта (или в дъното на сайта) и по този начин всяка от страниците е на два клика разстояние и това дава бърз достъп до тези страници.

Създаването на Карта на сайта има положителен SEO ефект, защото търсещите машини имат лесен достъп и бързо индексират страниците включени в картата на сайта.

Картата на сайт може да бъде статична и динамична. Статичната карта не се променя при промяна на сайта. Динамичната карта на сайта добавя автоматично нова връзка при добавяне на нова страница или нова публикация.

Пример за динамична карта на сайта има на адрес: http://ipotpalmax.com/sitemap/

Какво е Google sitemap?

Това е XML файл, който съдържа URL адресите на абсолютно всички публично достъпни страници на сайта. Тук се съдържа още информация за относителния приоритет на страницата и време на последната промяна. Единственото предназначение на този файл е да ориентира ботовете на търсещите машини и да съобщава адреса на всяка страница. Този файл може да бъде отворен през браузъра, но не е предназначен за хора и се чете трудно.

Пример за Google sitemap има на адрес https://ganbox.com/sitemap.xml

Карта на сайта или Google sitemap?

При всички положения няма да ти навреди ако имаш и двете. Не забравяй, че картата на сайта е за хора и трябва да изглежда добре, тя е за бързо ориентиране и трябва да е подредена добре. Например по азбучен ред или по категории. От друга страна Google sitemap е специално за търсачките и дава повече възможности, като например указване на важността на страниците.

Как се създава карта на сайта?

Всъщност не е толкова лесно, колкото си мислиш. Основното което се цели в тази страница е отлична ползваемост на страницата (usability). Връзките трябва да са така организирани, че с един поглед посетителя на страницата да може да се ориентира. Тук има и един тънък момент, който често се пренебрегва – класиране в индекса на Гугъл на страницата с карта на сайта. Много често такива страници влизат в допълнителните резултати на Гугъл, защото не съдържат достатъчно уникално съдържание. За избягване на това може да напишеш описание към всяка от връзките с по 2-3 изречения. Също така може да напишеш обръщение към потребителя с обяснение за какво служи тази страница. В тази страница е удачно да има търсачка и указания за ползване. Все пак причината да се намира в тази страница, е защото търси нещо и не може да се  ориентира.

Как се създава Google sitemap?

За статични сайтове с малко на брой страници, може да се създаде ръчно с текстов редактор или като се използва уеб инструмент Sitemap generator. Например http://www.xml-sitemaps.com. При динамичните сайтове, които често се променят е необходимо написването на специален скрипт, който създава и променя автоматично XML файла при всяка промяна в съдържанието на сайта. При блогове като този може да се ползва Google sitemap generator плъгин, който не само създава XML файл, а може да уведомява търсещите машини за извършените промени. Това води до почти моментално индексиране на новата ти страница. След като файла е готов съобщи на търсачките за него, като във файла robots.txt напишеш

Sitemap: http://domain.com/sitemap.xml

където domain.com е името на твоя сайт. Пример във файла https://ganbox.com/robots.txt

Примери за грешки в Google sitemap

1. Гугъл не знае за твоя Google sitemap.

Съвсем наскоро работейки за мой клиент бях поразен от небрежността на уеб агенцията създала сайта. Клиентът беше платил за динамичен Google sitemap и наистина имаше такъв, но Гугъл просто не знаеше за него. Не беше описан в robots.txt, не беше изпратен в GWT и дори не беше на стандартен уеб адрес като domain.com/sitemap.xml. Говорим за много известна уеб агенция работеща от 1998г. (разбира се няма да спомена името и тук). Резултатът е, че все едно няма Google sitemap.

2. Различни линкове в Google sitemap.

По лош вариант е, когато XML файла съдържа грешни URL адреси. Виждал съм следния случай. Скриптът генерира Google sitemap с адреси подобни на:

http://domain.com/index.php?product_id=1

http://domain.com/index.php?product_id=2

След това на сайта се извършва SEO и уеб адресите се съкращават с htaccess до:

http://domain.com/p1

http://domain.com/p2

но в XML файла все още стоят старите адреси. Този случай е по-лош от това да няма Google sitemap.

Друг случай на който съм попадал е скрипт за генериране на Google sitemap, в който домейна е хардкоднат. Лошото беше, че скрипта беше взет от друг сайт 🙂

3. Грешно зададени приоритети

Много често приоритета на всички страници е зададен като 0.5. Това е равносилно на това да няма зададени приоритети. Кажи на Гугъл кои страници са най-важни за теб с атрибута за приоритет.

4. Грешен формат на XML файла

Всеки път, когато се наложи да промениш ръчно файла го проверявай за грешки с валидатор. Например http://www.xml-sitemaps.com/validate-xml-sitemap.html

Заключение

Картата на сайта е важна за потребителите и създава доверие в сайта. Google sitemap е важен за SEO оптимизацията на сайта. Каквато и карта на сайта да имаш обаче, нищо няма да помогне за индексирането на дадена страница, ако тя няма достатъчно уникален текст.

Прочетена:21147
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

6 коментара

  1. Хари 14.02.2010
  2. gan 14.02.2010
  3. gan 15.02.2010
  4. Vasil 01.01.2011
  5. Doncho 23.08.2011
споделиха