Google maps - бързо включване на карта в сайт

Създаване на обект в Google Maps

Последна промяна 12 юли 2012 г. (тъмния текст). Google направи промяна в начина на създаване на картите, затова обновихме тази статия - стария текст е направен сив.

.

Влез в http://maps.google.com. Ако не си логнат в твоя Google акаунт, първо натисни бутона [Вход] горе вдясно и се логни.

Горе в полето за търсене започни да въвеждаш пощенския адрес на обекта. Ще се отвори падащ списък с разпознатите адреси. Избери твоя адрес или го въведи. Например "улица Граф Игнатиев 13, София, България".

На картата ще се появи червена точка, а адреса отляво в списък. Сега има две възможности:

1. Отляво под адреса няма списък  "Избрани фирми на този адрес:" или има, но твоята фирма не е в този списък. В този случай натисни върху червената точка на картата вдясно. Отваря се балонче над точката. Натисни линка "Запазване...", който е в балончето.

2. Отляво в списъка "Избрани фирми на този адрес:" има името на твоята фирма. Ако е така натисни линка с името на фирмата - на картата ще се отвори балонче с адреса. Копирай точно този адрес и го постави в сайта си в страница Контакти. Препоръчва се специален маркиращ код от вида Microdata в HTML кода на твоя сайт.  Натисни линка "Запазване..." този отдясно в балончето на картата (а НЕ линка отляво под адреса).

 

След това и в двата случая се продължава така. В балончето се отваря падащ списък "Запазване в Моите карти". От падащия списък се избира последната опция "Създаване на нова карта..." и се натиска бутон [Запазване]. Натисни отляво под адреса червен бутон [Редактиране]. Показва се уеб форма с две полета "Име" и "Описание". Попълни и двете полета, като се ползват SEO правила, като за title и description. Остави включена опцията "Обществена". Натисни горе сивия бутон [Запазване]. Вече ще имаш този адрес в [Моите места] -> [Карти]. Избери тази карта, като натиснеш линка със заглавието. В една карта може да имаш няколко обекта. Натисни заглавието на обекта след синята точка долу в лявата колона. Ще се отвори адреса в дясно в картата в режим на промяна. В описанието може се въведе HTML. Натисни линка "Редактиране" след надписа "Подробности за мястото". Отварят се допълнителни полета като: Телефон, Уебсайт и Категории. Попълни всички полета. Накрая се натиска [Ok].

 

Стар текст на статията.

Влез в http://maps.google.com. Натисни връзката "My Maps" горе вляво под логото. Отваря се филмче на английски, което показва как се добавя обект. Натисни бутона [Get started] под видеото. Ако не си логнат в твоя Google акаунт ще бъдеш пренасочен към логин страница. Логни се с твоя Google акаунт (например имейл и парола за поща Gmail.com). Ще се върнеш към Maps и в лявата част има две полета за въвеждане. Въведи Title и Description на картата. Остави избрана опцията Public. Натисни бутона [Save].

Горе в полето за търсене започни да въвеждаш пощенския адрес на обекта. Ще се отвори падащ списък с разпознатите адреси. Избери твоя адрес или го въведи.
На картата ще се появи червена точка, а адреса отляво в списък. Натисни линка "Save to map" под адреса. Отваря се падащ списък, където избираш въведения обект. Натискаш бутончето [Save]. След като се върнеш в "My Maps" и избереш линка на обекта, ще видиш, че към него има прикачен адрес. Натисни линка на адреса. На картата ще се отвори балон сочещ обекта. Промени Title и Description на обекта.Трябва да се следват същите SEO правила, както при HTML страница. В описанието може да се ползва HTML. Натисни [Ok].

По същия начин към картата може да се добавят още обекти, включително маршрут между тях.

Добавяне на карта от Google Maps в сайт

Последна промяна 12 юли 2012 г. (тъмния текст).

.

Добавяне на карта от Google map в страница Контакти на твоя сайт е много лесно.

Влез в https://maps.google.com и се логни. Влез в "Моите места" и след това "Карти". Избери линка със заглавие на карта. Избери желаната точка на обект, за да се центрира на екрана. В горния ляв ъгъл има едно малко сиво бутонче с верига (веднага след принтера). Натисни го и ще се отвори прозорче с две полета. Във второто поле има HTML код, който трябва да копираш и поставиш в твоя сайт в страница Контакти. Под полето с HTML код има линк "Персонализиране и визуализация на вградената карта". Отваря се нов прозорец, в който ще може да избереш размер на картата, мащаб и с мишката да наместиш, картата, така като желаеш. При промяна на картата в полето долу се променя HTML кода, който трябва да копираш и поставиш в твоя сайт, там където искаш да се показва Google картата с твоя обект.

Можеш да добавяш в своя профил още карти и няколко обекти на тях, като в последствие може да се променят или изтриват.

 

Стар текст на статията.

Добавяне на карта от Google map в страница Контакти на твоя сайт е много лесно.

Влиза се в "My Maps" избира се линка със заглавие на картата. Избира се линка със заглавие на обекта. Отдясно се показва балон сочещ обекта. Най-горе вдясно има линк "Link", при натискане се отварят две полета. Във второто поле има HTML код, който трябва да копираш и поставиш в твоя сайт. Под полето с HTML код има линк "Customize and preview embedded map". Отваря се нов прозорец, в който ще може да избереш размер на картата, мащаб и с мишката да наместиш, картата, така като желаеш. При промяна на картата в полето долу се променя HTML кода, който трябва да копираш и поставиш в твоя сайт, там където искаш да се показва Google картата с твоя обект.

Можеш да добавяш в своя профил още карти и обекти на тях, като в последствие може да се променят или изтриват.

Прочетена:30094
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

3 comments on “Google maps - бързо включване на карта в сайт”

  1. Тези карти са задължителни за всеки сайт. Най- хубавото е че имат API и може да си ги модифицираш до безкрайност.
    За съжаление каквото и да променяш градовете си остават на същите места.

  2. Браво за статията ,полезна ми беше

  3. След 3 неуспешни опита с Г Мапс попаднах тук. След като спазих инструкциите всичко стана! Супер сте 🙂

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram