Google граф на знанието (видео)

Какво е Google Knowledge Graph?

Google се променя постоянно и това се вижда най-добре в резултатите от търсене (SERP). Много отдавна там не се показва просто списък с линкове към различни сайтове, а в зависимост от търсенето се показват разнообразни резултати, като снимки, карти, снимки на автори и допълнителна информация. Целта е резултатите да стават все по-полезни и човек бързо да открива това което търси, без да му се налага да претърсва много резултати и понякога дори да не му се налага да влиза в някои сайтове от резултатите от търсене. Google постоянно изграждат голяма база данни (FreeBase), която ползва множество източници подобни на Wikipedia. Гугъл се опитва да разбира значението на думите на търсенето (семантично търсене),  какви обекти описват и как те се свързват с други обекти. Обектите може да бъдат личности, географски обекти, книги, филми, произведения на изкуството и много други неща. Всеки обект е свързан с множество други обекти и всяка връзка има определени характеристики. Цялата тази информация за обектите, за взаимовръзките и отношенията между тях се нарича граф на знанието. Метаданните, които описват връзките между обектите се изграждат от години.

Google се стреми да се превърне от търсачка на информация в търсачка на знание. Когато търсите нещо, Google проверява дали други хора са правили това търсене, какви други подобни търсения са правили и до кои сайтове са стигнали. По този начин Google знае какви полезни сайтове да предложи и какви други теми, пряко свързани с текущата тема на търсене. С времето, колкото повече търсения правят хората, толкова повече търсещата машина се самообучава и се превръща в машина на знанието, която започва да разбира значението на заявките за търсене.

Ако потърсим в Google.bg например за Галилей в дясната колона на резултатите ще получим допълнителна информация за астрономът Галилео Галилей (вж.първата снимка), като дата на раждане и смърт, родно място и място на погребение, открития, изображения с негови портрети.  Показват се и няколко изображения на други астрономи. Ако изберем линка на Николай Коперник или друг астроном, тогава вече става интересно, защото освен информация за Коперник, над резултатите се показва въртележка от снимки с астрономи и други учени. Всички те по някакъв начин са свързани с търсенето, например показва се Алберт Айнщайн, защото Галилей освен астроном е и физик. Подобно представяне на информацията може да бъде много удобно за бързо извършване на проучване. И това е само началото, Google ще добавя все повече обекти в своя граф на знанието.

SEO оптимизация и граф на знанието

Всичко споменато до момента няма пряка връзка със SEO и класирането на сайтовете в Google, но в бъдеще може да се превърне в още един начин за привличане на трафик към бизнес сайтовете. В отделна публикация описваме как се добавя бизнес сайт във Freebase

Вече сме свидетели на Гугъл ъпдейта Колибри (Hummingbird), който ползва графът на знанието, за да предлага все по-адекватни отговори на зададени към Google въпроси под формата на дълги разговорни фрази за търсене. Този ъпдейт засегна 90% от сайтовете и оказа много благоприятно влияние на сайтове с полезно, уникално и описателно съдържание. Тези сайтове започнаха да излизат в Гугъл при тематични дълги фрази за търсене и това увеличи техният органичен трафик - OST.

Изводът е: създавай интересно и уникално съдържание, което отговаря на въпроси и решава конкретни проблеми.

Прочетена:11695
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

2 comments on “Google граф на знанието (видео)”

  1. Полезна статия. Похвална както за Googale, така и за автора Георги Стефанов! Вижте само кога е изпратена!!! Този човек е обречен да служи на хората. Разпространението на знания е свързано с трети астрологически дом и знака "БЛИЗНАЦИ". Много ми се иска да го привлека за консултант на моя сайт!.. Весело изпращане на старата 2013 година! ("Google се стреми да се превърне от търсачка на информация в търсачка на знание.")

  2. Благодаря за добрите думи! Весело посрещане на новата година! 🙂

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram