7 неща, които не знаете за SEO и оптимизаторите

След повече от три години и половина професионално предлагане на SEO услуги и повече от девет години изучаване на интернет технологии, вече мога да дам много точно определение на SEO услугите. Пиша тази статия, защото все още много клиенти на SEO услуги, дори такива които ползват SEO поддръжка, имат неясна представа за услугата.

SEO услуги

SEO услугата на ganbox.com има за цел по всякакви легални и разрешени от търсачките методи, да повиши популярността на вашия сайт в Интернет и да го направи лесен за откриване и удобен за използване от евентуални клиенти. SEO е комплексна услуга и включва в себе си основно няколко дейности: оценка на сайта, избор на ключови фрази, създаване и редакция на текстове, регистриране в търсачки, постоянно наблюдение и анализ, ползваемост, уеб програмиране, уеб сигурност, популяризиране в социални мрежи, периодично публикуване на рекламни статии, постоянно спечелване на нови линкове към сайта, управление на рекламни кампании и др.

Това което много клиенти не знаят или забравят е:

1. SEO услугата не е масова услуга.

Един SEO специалист може да работи с ограничен брой клиенти. Никога не забравяйте това! Добрите SEO специалисти работят с клиенти, които вярват в успеха на своя бизнес, оценили са ползите от SEO и са предвидили бюджет за реклама за поне година напред. Не се заблуждавайте, че вие избирате с кой SEO експерт да работите - той избира дали да работи с вас.

Търсенето на SEO специалисти в България многократно превишава предлагането. Голяма част от добрите оптимизатори предпочитат да работят по свои проекти, отколкото за клиенти. Малко са такива, които съчетават и двете.

2. SEO услугата е консултантска услуга.

За разлика от други IT услуги. SEO не е оперативна дейност и не е работа по задание с фиксирани параметри. При SEO има голяма доза креативност, творчески похвати и генериране на добри идеи.

Някои клиенти се опитват сами да измислят и да слагат параметри на услугата: ще плащаме X за Y нови връзки на месец или ще плащаме X ако сме на първа страница по еди-коя си дума и Y ако сме на втора страница - забравете! Никой сериозен и уважаващ себе си SEO специалист няма да работи по подобен начин и да приеме такива условия. Причините са много и съм готов да ги обяснявам подробно в личен разговор на всеки заинтересован от услугата. Разбира се има методи за отчитане на ефективност от всяка SEO кампания.

Запомнете, че плащате за експертни знания, а не за свършване на определена работа. Най-добрия вариант е, когато се сформира работна група, в която SEO експерт консултира, един или няколко програмиста или друг изпълнител от вашата фирма, който извършва оперативните дейности.

3. SEO оптимизацията е динамична услуга.

Един SEO експерт трябва непрестанно да се развива, като следи развитието на най-новите Интернет технологии, да следи промяната в алгоритмите на популярните търсачки.  Алгоритмите на Google за класиране на сайтове се променят над 300 пъти на година, затова оптимизатора, трябва да е в течение с най-новите тенденции и да знае кои методи вече не работят както преди и кои нови похвати дават по-добри резултати. Той трябва да експериментира със свои сайтове и да открива нови методи за оптимизация.

Един SEO специалист трябва постоянно да следи и анализира сайтовете на своите клиенти и да генерира нови идеи за популяризиране на сайтовете. Трябва да опитва да отговаря на действията на конкуренцията и да пробва да задържи постигнатите позиции на сайта, като постоянно спечелва нови линкове към сайта и ново релевантно съдържание. Трябва да се грижи за подобряване на сайта и безпроблемната му работа. Забавяне бързодействието на сайта, компрометирането на сайта след хакерска атака, неправилни SEO действия от трета страна и други явления са опасни и могат да провалят направената SEO оптимизация за много дълъг период от време.

Накратко един SEO специалист трябва освен да бъде амбициозен и да бъде умен и дори хитър. 🙂

4. SEO оптимизацията е бавен процес.

Има два пътя за SEO: бърз и правилен. Бързото SEO винаги означава Black Hat SEO - ползване на забранени от Google методи, което може да е опасно за вашия бизнес сайт.

Пазете се много от хора, които ви обещават SEO услуги с бързи резултати! Разберете най-после, че няма бърза SEO услуга! Както и няма еднократна SEO оптимизация - това е непрестанен процес.

Два пъти повече се пазете от хора, които ви дават гаранции, че ще изкарат сайта ви на първа страница в Гугъл!

Появиха се и колеги, които предлагат "гарантирана SEO услуга", които дори подписват договори, при които ви връщат парите, ако не постигнат резултат до 6 месеца.  Помислете си добре дали искате да загубите над 6 месеца с такива хора. Дори да постигнат бърз резултат, той се дължи на голямо количество наети линкове, които след като спрете да работите заедно, изведнъж ще изчезнат и вероятността вашия сайт да започне да отпада от Gooogle е голяма.

5. SEO е непрекъснат двустранен процес.

Ако си мислите, че ще предплатите една сума и ще кажете на SEO специалиста: "оптимзирай сайта ми" и с това вашата отговорност приключва - ще трябва да ви разочаровам. Това е непрестанен двустранен процес. Трябва поне един човек от вашата фирма да бъде активна страна в този процес и постоянно да съдейства на SEO специалиста. При сключване на договор за SEO поддръжка ние от ganbox.com вече включваме клауза със задължения на възложителя, която съдържа дълъг списък със събития, които могат да се използват за реклама и за които изпълнителя трябва да бъде уведомяван.

Не прекъсвайте SEO процеса, ако видите спад в трафика или отпадане на някои ключови фрази в класирането - временни колебания са нормални.

6. SEO е скъпа, но ефективна услуга.

Да, скъпа услуга е, но с висока възвращаемост на инвестицията (ROI). След като сайта набере скорост, вложените пари в SEO ще ви се изплащат с години. Интересното при SEO е, че няма големи и малки фирми - това е фактор, който оказва минимално влияние върху резултатите. Много по-важни са: какъв бюджет е предвиден и за какъв период, откога е онлайн сайта, колко често се обновява, кой е работил по него и др.

7. SEO не е за всеки.

Съжалявам, че трябва да го кажа, но наистина много е важно правилно да разберете тази точка. Тя има две страни:

* SEO не може да се предлага от посредствен специалист, защото може сериозно и трайно да навреди на сайта ви! Един SEO експерт трябва да има голям опит с всички актуални Интернет технологии, понятие от маркетинг, много добри познания по уеб програмиране, познания по администриране на уеб сървър и SQL сървър, знания по Интернет сигурност и усет за добра визия, удобство и ползваемост  на сайтове. И най-важното: да има добри идеи.

* SEO не е за клиент, които не разбира правилно услугата, който не е достатъчно мотивиран и не е напълно убеден в полезността и.

Много често в такива случаи клиента започва да плаща за SEO услуга и след това спира. В резултат на това дори да има някакъв положителен резултат, той е за кратко и вложените пари почти изцяло са пропилени. Така и двете страни не са доволни.

Общи съвети при ползване на SEO услуги

Когато оценявате оферти за SEO услуги, не бързайте, ще трябва предварително да се запознаете с някой основни неща за SEO, за да може да направите правилен избор.

Проучете внимателно хората, които предлагат услугата. По възможност направете лична среща, важно е да се сработите с хората, които ще ви предлагат услугата. Добра идея е да зададете следните въпроси:

- използват ли забранени от Гугъл техники? Отговорът трябва да бъде само един - категорично не!

- могат ли да ви покажат поне 3 сайта на клиенти, които се класират добре при силна конкуренция?

- как се класира техния сайт по ключови фрази свързани със SEO?

- от колко време предлагат SEO услуги?

- какво точно ви предлагат, комплексна SEO услуга включваща всички изброени горе неща или просто регистриране в търсачки, или само линк билдинг (изграждане на линкове към сайта)?

- какви резултати очакват и за какъв период от време? Колкото по-песимистичен отговор, толкова по-добре (това не е шега).

- какви са основните SEO действия, които ще извършат специално за вашия сайт?

Заключение

От неразбирането на тези 7 точки страда репутацията на българските SEO специалисти, които са на изключително високо световно ниво. Мога да се обзаложа, че в бъдеще те ще придобиват все по-голяма световна популярност.

Прочетена:28887
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (6 гласа, оценка: 4,83 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

40 comments on “7 неща, които не знаете за SEO и оптимизаторите”

 1. Доста ми хареса статията. Наистина е така. SEO-то не може да се възприеме като услуга от клиентите, защото клиент като плаща, иска конкретен резултат.
  По - подходящо е за големи клиенти, които имат рекламни бюджети и маркетингов отдел, който да съдейства на оптимизатора.

 2. Добра статия! Трябва да има повече такива, че да са образовани клиентите.

 3. Много хубава статия от хора, които е ясно, че разбират за какво става дума. Само едно нещо не ми е ясно написано и то е точка 4: "Два пъти повече се пазете от хора, които ви дават гаранции, че ще изкарат сайта ви на първа страница в Гугъл!" и точка 6: "След като сайта набере скорост, вложените пари в SEO ще ви се изплащат с години." Човек, който се сблъсква със SEO за пръв път може да види противоречие тук, като се запита дали е възможно някой да остави сайта нагоре в Гугъл за такъв период от време.

 4. Направо автора да идва да се почерпим 🙂

 5. @sjuesju всъщност няма противоречие. В т.4 се има предвид, че процеса зависи от прекалено много външни фактори и е невъзможно да се дадат 100% гаранции. Разбира се крайната цел е сайта да започне да излиза на първа страница по възможно повече ключови фрази.
  За т.6 отговора е, че при непрекъснати SEO действия, общата популярност на сайта може да държи постоянни нива и дори леко да нараства.

 6. Много хубава статия за умни и интелигентни хора, което я прави и много полезна за такива хора. Какво е процентното съотношение на такива хора, спрямо цялото обаче е една друга тема. Със сигурност подобни статии са много необходими и са като ярък лъч в дълбоката тъма.
  Поздравления!

 7. "При SEO има голяма доза креативност, творчески похвати и генериране на добри идеи."

  За тези думи трябва да почерпя.
  малка корекция, ако един СЕО работи за себе си може да изкара по-малко пари, ако работи за клиенти, освен ако е добър с уебмаркетинга и не продава и др неща. Когато работиш за себе си не е необходимо да имаш сайт, к' да се класира добре по ключови думи за СЕО. Ако наистина си добър другите знаят за теб и клиентите ще идват. А ти ще избереш дали да работиш за тях.

 8. Вярно е че повечето СЕО специалисти биха предпочели да работят по техни проекти. Печалбата е много по-голяма и за да компенсират загърбването на тази печалба те предлагат доста големи суми за услугите си. Това е напълно нормално, но много хора още не са го разбрали и искат с трици да ловят маймуни.

 9. харесвам обеснено с думи прости. без специални термини и темподобни сложни изрази за придаване на тежест, че и бъдеще има в този сектор

 10. Ако те слуша човек значи човек трябва да се спре на най-песимистично настроения спец който иска най-много пари :-))) . Поне в някоя по не конкурентна ниша би трябвало да обещаваш 1-ва страница в някакъв разумен срок, то иначе как ще се навие човека да прави СЕО ?

 11. Защо виждам тази статия толкова късно? Направо съм изтървал. Много е хубава, Георги. Браво!

 12. Статия - слънце. Ще я препратя на няколко клиента 🙂

 13. @Info Varna, дори в слабо конкурентни ниши независимо, че съм сигурен в успеха на оптимизацията, пак не си позволявам да давам гаранции. Предпочитам да покажа класиран от нас сайт в подобна по сила конкуренция.
  За щастие не ми се налага много да навивам клиентите.

 14. Според мен SEO "специалистите" са един мит. Никой не може да даде каквато и да е гаранция. Интересно ми е да узная кой сайт е специално оптимизиран от gan и по какви ключови думи да го търся.

 15. Разбира са, че са мит. Разни oggin и cloxy са внедрени от Google автоматични ботове, с наченки на изкуствен интелект 🙂
  Нямам намерение да участвам в спорове, нито да доказвам нещо на някой. Все пак, ако си любопитен виж страница https://ganbox.com/klasirane

 16. Статията е много добра, жалко че много собственици на сайтове не могат да разберат че seo-то е един сложен процес и се влага много труд за да има резултати. Те просто не искат да плащат за нещо, което не виждат.

 17. Така е за жалост повечето клиенти не знаят какво е SEO, а просто искат да са на първа страница в Google (ако може до утре и то на първа позиция). И ако може всичко това (SEO) да стане за 50лв. ... Не се цени тази услуга в момента, което е жалко.

 18. Благодаря ти и за тази полезна статия, определено трябва да се внимава със забранените от Гугъл техники, за да няма банче, вече се опарих от подобно нещо 🙁

 19. Браво! Статията е много добра...
  След като веднъж си я прочел, как да не си платиш за SEO?! :):):)

 20. Редовно чета рубриките на ganbox.com. Поздравления на целият Ви екип с пожелания за абсолютно нови и големи успехи.

 21. Хареса ми. Много от тези неща не биха могли да се кажат по по-добър начин.

 22. Много точно написана и съдържателна статия, напълно подкрепям написаното в нея 🙂

 23. Вашия сайт ми остана единствен в меню "Фаворити" по темите за SEO.
  Би било хубаво, ако имахте и едно форумче за въпроси.
  Затова ще си задам въпроса тук. Не съм специалист и сайта, който си направих е на 2 месеца и се намира в много силна конкурентна среда по определена ключова дума в Гъгъл. Пред мен се намират сайтове, с по-лоши показатели, макар и правени от специалисти. След мен пък има с по-добри показатели. Което ме навежда на мисълта, че и "староста" на сайта определя позиция. Макар, че не е логично.

 24. Да така е. Възрастта на домейна оказва влияние, особено за съвсем нови сайтове.

 25. Много добре написана статия за СЕО! Аз за съжаление обаче немога да си позволя да плащам за такав специалист на този етап... надявам се по-натам да имам тази възможност и да усетя ефекта от оптимизацията. ;]

 26. Добре съгласна съм с повечето точки но с 4-та (оптимизацията е бавен процес) не съм съгласна. Един нов сайт в по-малко конкурентна ниша може да излезне на първа страница и за 3 дни работа.

 27. Таня това е така, но това е по-скоро изключение. Тук говоря за сайтаве при нормална и силна конкуренция.

 28. 100% съм съгласен с написаното, а и самият сайт е пълен с достатъчно добри и ценни съвети, че дори и някой на много ниско ниво като мен да може да получава прилични резултати от работата си. Определено всички желаещи да получат оптимизация трябва да прочетат статията, дори и след това да не ползват услугите на точно този сайт.

 29. И на мен ми хареса статията. Поздравления за цялостния сайт и блога!

 30. Подкрепям напълно написаното!
  А за хаоса, който цари в предлагането на seo услуги- нямам коментар 🙂
  Успех колеги и положително мислене!

 31. Браво Георги. Статията е написана върха. Всичко, което си споменал подкрепям с двете ръце.
  Поздравления!

 32. Много добра статия това е ключа към Seo най-вече уникално съдържание като гледам вие имате по много. 🙂
  Поздрави, Ванчо 🙂

 33. Съгласен съм,че СЕО специалиста не може да даде гаранция, но не съм съгласен, че трябва да се плаща за нещо даден абонамент без то да е обвързвано с даден резултат. Ще Ви дам и аз един пример. Поръчвате си визитки в рекламна агенция която работи (печата) в някоя печатница.
  Имаме:
  Компонент 1 - Вие поръчителя който иска да му бъде извършена дадена услуга.
  Компонент 2 - РА които се опитват да направят визитките Ви красиви с определени цветове или ефекти.
  И компонент 3 - печатницата с която работят.
  Значи ли това, че ако РА не са разбрали нещо, което са променили в печатницата, като профил на принтерите примерно и визитките Ви не излезнат така като е трябвало Вие сте длъжни да ги заплатите.
  Та Окей ще си плащам по 600лв., може и по 1000лв. колкото кажете, но не искам да плащам за това, че СЕО специалиста с които работя не е съомял да разбере новите кодове и сайта ми не е мръднал или е изгубил позиция.

 34. Не може да си сравнява изработката на визитки (и дори изработката на уеб сайт) със SEO. Едното е продукт с точно фиксирани параметри, другото е услуга, която зависи от множество външни фактори. Разбира се при нашата работа ние набелязваме няколко метрики, които следим преиодично и изпращаме отчети на клиента, за да се следи напредъка на сайта. Най-често тези метрики са: коефициент на авторитетност на сайта, класиране по определени ключови фрази или цялостна видимост на сайта по всичките фрази, брой входящи линкове, брой индексирани страници, брой уникални посещения, алекса трафик ранк, социално въздействие и др.

 35. Перфектна статия, която съдържа в себе си много важни фактори. Само дет не разбрах, за какво му са познания по администриране на уеб сървър и SQL сървър на SEO оптимизатора. Какво общо има със SEO-то? 🙂

  Поздрави, Адо.

 36. Много е полезно, когато трябва да се оптимизира скоростта на сайта и няма системен администратор. Може проблема да е в конфигурацията на сървъра: времената на кеширане, използване на компресиране, промяна на URL адреси, ако трябва да се сложи модул на уеб сървъра за оптимизация, брой едновременни заявки и др. По подобен начин, ако проблема е в SQL базата.

 37. Много добра статия. Наистина SEO не е за всеки. Доста скъпа услуга си е, но ако я направят добри експерти, резултатите ще да са големи. Лошото е, че наистина е бавен процес...

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram