7 неща, които не знаете за SEO и оптимизаторите

След повече от три години и половина професионално предлагане на SEO услуги и повече от девет години изучаване на интернет технологии, вече мога да дам много точно определение на SEO услугите. Пиша тази статия, защото все още много клиенти на SEO услуги, дори такива които ползват SEO поддръжка, имат неясна представа за услугата.

SEO услуги

SEO услугата на ganbox.com има за цел по всякакви легални и разрешени от търсачките методи, да повиши популярността на вашия сайт в Интернет и да го направи лесен за откриване и удобен за използване от евентуални клиенти. SEO е комплексна услуга и включва в себе си основно няколко дейности: оценка на сайта, избор на ключови фрази, създаване и редакция на текстове, регистриране в търсачки, постоянно наблюдение и анализ, ползваемост, уеб програмиране, уеб сигурност, популяризиране в социални мрежи, периодично публикуване на рекламни статии, постоянно спечелване на нови линкове към сайта, управление на рекламни кампании и др.

Това което много клиенти не знаят или забравят е:

1. SEO услугата не е масова услуга.

Един SEO специалист може да работи с ограничен брой клиенти. Никога не забравяйте това! Добрите SEO специалисти работят с клиенти, които вярват в успеха на своя бизнес, оценили са ползите от SEO и са предвидили бюджет за реклама за поне година напред. Не се заблуждавайте, че вие избирате с кой SEO експерт да работите – той избира дали да работи с вас.

Търсенето на SEO специалисти в България многократно превишава предлагането. Голяма част от добрите оптимизатори предпочитат да работят по свои проекти, отколкото за клиенти. Малко са такива, които съчетават и двете.

2. SEO услугата е консултантска услуга.

За разлика от други IT услуги. SEO не е оперативна дейност и не е работа по задание с фиксирани параметри. При SEO има голяма доза креативност, творчески похвати и генериране на добри идеи.

Някои клиенти се опитват сами да измислят и да слагат параметри на услугата: ще плащаме X за Y нови връзки на месец или ще плащаме X ако сме на първа страница по еди-коя си дума и Y ако сме на втора страница – забравете! Никой сериозен и уважаващ себе си SEO специалист няма да работи по подобен начин и да приеме такива условия. Причините са много и съм готов да ги обяснявам подробно в личен разговор на всеки заинтересован от услугата. Разбира се има методи за отчитане на ефективност от всяка SEO кампания.

Запомнете, че плащате за експертни знания, а не за свършване на определена работа. Най-добрия вариант е, когато се сформира работна група, в която SEO експерт консултира, един или няколко програмиста или друг изпълнител от вашата фирма, който извършва оперативните дейности.

3. SEO оптимизацията е динамична услуга.

Един SEO експерт трябва непрестанно да се развива, като следи развитието на най-новите Интернет технологии, да следи промяната в алгоритмите на популярните търсачки.  Алгоритмите на Google за класиране на сайтове се променят над 300 пъти на година, затова оптимизатора, трябва да е в течение с най-новите тенденции и да знае кои методи вече не работят както преди и кои нови похвати дават по-добри резултати. Той трябва да експериментира със свои сайтове и да открива нови методи за оптимизация.

Един SEO специалист трябва постоянно да следи и анализира сайтовете на своите клиенти и да генерира нови идеи за популяризиране на сайтовете. Трябва да опитва да отговаря на действията на конкуренцията и да пробва да задържи постигнатите позиции на сайта, като постоянно спечелва нови линкове към сайта и ново релевантно съдържание. Трябва да се грижи за подобряване на сайта и безпроблемната му работа. Забавяне бързодействието на сайта, компрометирането на сайта след хакерска атака, неправилни SEO действия от трета страна и други явления са опасни и могат да провалят направената SEO оптимизация за много дълъг период от време.

Накратко един SEO специалист трябва освен да бъде амбициозен и да бъде умен и дори хитър. 🙂

4. SEO оптимизацията е бавен процес.

Има два пътя за SEO: бърз и правилен. Бързото SEO винаги означава Black Hat SEO – ползване на забранени от Google методи, което може да е опасно за вашия бизнес сайт.

Пазете се много от хора, които ви обещават SEO услуги с бързи резултати! Разберете най-после, че няма бърза SEO услуга! Както и няма еднократна SEO оптимизация – това е непрестанен процес.

Два пъти повече се пазете от хора, които ви дават гаранции, че ще изкарат сайта ви на първа страница в Гугъл!

Появиха се и колеги, които предлагат „гарантирана SEO услуга“, които дори подписват договори, при които ви връщат парите, ако не постигнат резултат до 6 месеца.  Помислете си добре дали искате да загубите над 6 месеца с такива хора. Дори да постигнат бърз резултат, той се дължи на голямо количество наети линкове, които след като спрете да работите заедно, изведнъж ще изчезнат и вероятността вашия сайт да започне да отпада от Gooogle е голяма.

5. SEO е непрекъснат двустранен процес.

Ако си мислите, че ще предплатите една сума и ще кажете на SEO специалиста: „оптимзирай сайта ми“ и с това вашата отговорност приключва – ще трябва да ви разочаровам. Това е непрестанен двустранен процес. Трябва поне един човек от вашата фирма да бъде активна страна в този процес и постоянно да съдейства на SEO специалиста. При сключване на договор за SEO поддръжка ние от ganbox.com вече включваме клауза със задължения на възложителя, която съдържа дълъг списък със събития, които могат да се използват за реклама и за които изпълнителя трябва да бъде уведомяван.

Не прекъсвайте SEO процеса, ако видите спад в трафика или отпадане на някои ключови фрази в класирането – временни колебания са нормални.

6. SEO е скъпа, но ефективна услуга.

Да, скъпа услуга е, но с висока възвращаемост на инвестицията (ROI). След като сайта набере скорост, вложените пари в SEO ще ви се изплащат с години. Интересното при SEO е, че няма големи и малки фирми – това е фактор, който оказва минимално влияние върху резултатите. Много по-важни са: какъв бюджет е предвиден и за какъв период, откога е онлайн сайта, колко често се обновява, кой е работил по него и др.

7. SEO не е за всеки.

Съжалявам, че трябва да го кажа, но наистина много е важно правилно да разберете тази точка. Тя има две страни:

* SEO не може да се предлага от посредствен специалист, защото може сериозно и трайно да навреди на сайта ви! Един SEO експерт трябва да има голям опит с всички актуални Интернет технологии, понятие от маркетинг, много добри познания по уеб програмиране, познания по администриране на уеб сървър и SQL сървър, знания по Интернет сигурност и усет за добра визия, удобство и ползваемост  на сайтове. И най-важното: да има добри идеи.

* SEO не е за клиент, които не разбира правилно услугата, който не е достатъчно мотивиран и не е напълно убеден в полезността и.

Много често в такива случаи клиента започва да плаща за SEO услуга и след това спира. В резултат на това дори да има някакъв положителен резултат, той е за кратко и вложените пари почти изцяло са пропилени. Така и двете страни не са доволни.

Общи съвети при ползване на SEO услуги

Когато оценявате оферти за SEO услуги, не бързайте, ще трябва предварително да се запознаете с някой основни неща за SEO, за да може да направите правилен избор.

Проучете внимателно хората, които предлагат услугата. По възможност направете лична среща, важно е да се сработите с хората, които ще ви предлагат услугата. Добра идея е да зададете следните въпроси:

– използват ли забранени от Гугъл техники? Отговорът трябва да бъде само един – категорично не!

– могат ли да ви покажат поне 3 сайта на клиенти, които се класират добре при силна конкуренция?

– как се класира техния сайт по ключови фрази свързани със SEO?

– от колко време предлагат SEO услуги?

– какво точно ви предлагат, комплексна SEO услуга включваща всички изброени горе неща или просто регистриране в търсачки, или само линк билдинг (изграждане на линкове към сайта)?

– какви резултати очакват и за какъв период от време? Колкото по-песимистичен отговор, толкова по-добре (това не е шега).

– какви са основните SEO действия, които ще извършат специално за вашия сайт?

Заключение

От неразбирането на тези 7 точки страда репутацията на българските SEO специалисти, които са на изключително високо световно ниво. Мога да се обзаложа, че в бъдеще те ще придобиват все по-голяма световна популярност.

Прочетена:19753
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

40 коментара

 1. man0l 06.08.2010
 2. todoroff 06.08.2010
 3. sjuesju 07.08.2010
 4. gan 07.08.2010
 5. ivochimi 07.08.2010
 6. K 21.09.2010
 7. Времето 05.10.2010
 8. Евгени 12.11.2010
 9. Info Varna 12.11.2010
 10. Иво Иванов 13.11.2010
 11. gan 13.11.2010
 12. Antony 15.11.2010
 13. gan 16.11.2010
 14. Найден 28.11.2010
 15. betis4oto 05.01.2011
 16. Георги 23.04.2011
 17. Lazar Belev 14.05.2011
 18. Валентин Георгиев 28.05.2011
 19. gan 28.05.2011
 20. Polina Bojilova 14.10.2011
 21. Таня 16.10.2011
 22. Михаил Желев 04.12.2011
 23. Бай Стоен 28.01.2012
 24. М Каменов 15.02.2012
 25. П.Борисов 09.05.2012
 26. Ванчо 04.07.2012
 27. Rosen 29.11.2012
 28. Станимир 22.09.2014
споделиха