Фирмени страници в Google+

Освен личен профил в социалната мрежа Google+, вече може да създадеш страница за твоя бизнес сайт. Започни на адрес https://plus.google.com/pages/create. От бутоните вляво избери категория на страницата. Най-често това е местен бизнес или място. Следва избор на държава, ще бъде избрана България и в следващото поле трябва да въведеш телефонен номер, който вече е добавен към обект в Google Places. За това как се добавя обект в Google Places, прочети статията "Добавяне на сайт в Google Places". Ако обекта е бил добавен и верифициран по пощата, към него ще има телефонен номер. Няма значение дали е бил добавен стационарен или GSM номер. Напиши този номер във второто поле на Google+ и натисни бутон [Намиране]. Натисни върху намерения резултат и след това от падащите списъци избери главна категория. Ако нищо не бъде открито, това означава, че или обекта не е бил добавен, или все още не е одобрен, или телефона който е добавен в Google Places е друг. Провери отново как изписваш номера. Дори да не е бил добавен, това не е проблем. Просто ще трябва да добавиш ръчно данни за обекта, така като е показано на картинката. Първото поле е за име на страницата, второто е телефонен номер на обекта и третото е с детайли на обекта, като там трябва да присъства пощенския адрес.

Ако предлагаш продукт, който не е обвързан с местоположение, избери втората категория "Продукт или бранд". Тук е още по-лесно, защото няма карта и поле за адрес. Може да зададеш видимост на страницата, но най-добре да остане избраното по подразбиране - "Всички потребители на Google+". Избери опцията за съгласяване с условията "Приемам условията на Страници и имам пълномощия да създам тази страница." и натисни [Създаване]. Изчакай десетина секунди и след като бъде създадена страницата, ще може да направиш няколко настройки. Първата е да качиш логото на фирмата. Натисни [Напред] и на следващата стъпка ще може да се похвалиш пред всички от твоите кръгове в Goolge+ с новата си страница - чудесен начин за промотиране, особено ако имаш много познати в твоите кръгове. След натискане на [Край] отново си в Google+, но сега пишеш от името на твоя бизнес, а не от личния си профил.

Влизане в Google+ с бизнес профил

След като си създал фирмена Google+ страница, вече ще имаш два Google+ профила - личен и фирмен. Достъпът до двата става с първоначалния логин на личния профил. Но вече в горния ляв ъгъл може да превключваш от чие име пишеш - дали от личния профил или от фирмения профил. Това става от малкото сиво бутонче със стрелка надолу. На картинката е посочено с червена стрелка.

Ще ти направи впечатление, че имаш няколко нови бизнес кръгове, когато си с фирмен профил: Следени, Клиенти, ВИП, Членове на екипа. Това ти дава възможност да организираш ефективно хората, от твоите бизнес кръгове. Например може да направиш публикация видима само за избрани от теб VIP клиенти или за хора от фирмата. Отначало ще видиш и няколко интересни предложения от Google+ как да продължиш нататък. Най-интересна е опцията "Свържете уебсайта си". С натискане на линка "Получаване на значката »" се отваря страница, от която може да настроиш изглед за бутон за твоя сайт, като в края на страницата има готов HTML код, който да поставиш в твоя сайт, там където искаш да се покаже бутона. Този бутон е бърза връзка към твоята фирмена страница в Google+. Виж долу в тази статия раздел "Бутон Добавяне в кръгове".

След като си логнат с фирмения профил е добре да попълниш поне таб "Информация" с данни за фирмата. Натисни третото бутонче горе със силует в кръгче с име "Потребителски профил". Натисни синия бутон вдясно [Редактиране на потребителския профил] и ще се отвори таб  "Информация" в режим на редактиране. Попълни поне "Представяне" и "Уеб сайт" и натисни горе [Край на редактирането]. Честито! Имаш още един начин за популяризиране на твоя бизнес сайт!

Удостоверяване на авторство на Google+ бизнес страница

След като създадеш твоята бизнес страница в Google+, ще трябва да удостовериш, че наистина това е страница на твоя бизнес сайт, а не създадена от някой друг. Затова Google са предоставили сравнително лесен начин на удостоверяване.

.

1. Логни се в Google+ през твоя фирмен профил (виж как горе в статията). След това влез в "Потребителски профил" от третото бутонче горе. Натисни големия син бутон [Редактиране на потребителски профил] и ще се отвори таб Информация в режим на редактиране. В дясната част на екрана натисни "Препоръчани връзки" и след това линка "Добавяне на персонализирана връзка". Там въведи заглавие и URL адреса на твоя бизнес сайт. Натисни [Запазване] и накрая [Край на редактирането].

.

2. В началната страница на твоя бизнес сайт, постави следния линк към фирмената страница в Google+

<a rel="publisher" href="https://plus.google.com/b/112042240280906302161">Google+ страница</a>

като естествено трябва да промениш URL адреса с този на твоята Google+ фирмена страница.

Това е всичко, при следващото обхождане на твоя сайт, бота на Google ще проследи двата линка и ще отбележи, че наистина Goolge+ страницата е на този сайт.

Ето и линк към нашата фирмена страница във Google+. Стани фен с натискане на бутона вдясно от заглавието и добавяне в някой от кръговете.

Прочетена:22488
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

5 comments on “Фирмени страници в Google+”

  1. В notrial.info е излязла новина за това полезен ли е Google+ за бизнеса http://goo.gl/fmh8z

  2. След като Google+ създава бизнес страници, следователно се търси именно ползата за бизнеса, което определено има бъдеще и тепърва ще се развива.

  3. Определено още една много полезна статия. Разбира се че Г+ подпомага бизнеса, в крайна сметка гугъл към това се стремят. Навлиза доста бързо като една от водещите социални мрежи и след време би трябвало да има основен принос за оптимизацията.

  4. Изключително полезна статия. Благодаря !

  5. Всъщност, линковете от Г плюс, както и другите социалки не носят особена тежест за SEO-то, но пък от гледна точка на тръста, особено за фирмен сайт, са полезни. Поне за момента е така, може би след време нещата ще се изменят и линковете от социалките ще бъдат изключително важни.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram