Удостоверяване на авторство пред Google

Какво е Google Authorship?

Наскоро Google обявиха метод, с който авторите на публикации ще могат да удостоверят пред Google търсачката, че те са автори на публикувания материал, като в края на публикацията поставят специален линк, към свой профил в Google+. Към момента е в тестов период и работи за ограничен брой акаунти на известни американски блогъри, но скоро ще навлезе и в България.

Авторските статии имат няколко предимства:

1. Когато Google търсачката индексира публикация, която  има авторски линк, тя запаметява автора и от този момент всеки опит на друг сайт да копира публикацията ще бъде само в негова вреда. Това е чудесна новина за блогъри и журналисти, които пишат авторски уникални текстове и искат да ги защитят от кражба, чрез копиране.

2. След време, когато човек потърси в Google по дума, която се съдържа в публикацията и тя излезе в резултатите от търсене, в дясната страна на резултата ще започне да се показва снимка на автора. Това отначало ще сработи само за автори, които пишат качествени уникални статии в авторитетни сайтове. Резултатите от търсене ще изглеждат така:

Както се вижда от примера в резултатите от търсене ще се показват снимки на автори, които се вземат от профилите им в Google+. За едно търсене може да излязат по няколко резултата, които съдържат снимки на автори. Самото подреждане на резултатите няма да има отношение към авторството (или поне от Google ще твърдят така). Но това дава доста по-добра видимост на резултатите - привлича вниманието на търсещия и вероятността страницата да бъде посетена нараства, защото хората все повече ще търсят качествено авторско съдържание. По този начин ще има индиректен SEO ефект за тези страници, защото повишения трафик ще помага на оптимизацията на сайта.

.

.

Как се ползва Google Authorship markup?

google-authorship-links1. Създай си Google+ профил и в настройките го направи публичен. Профилът трябва да има валидни име и фамилия. Например Георги Стефанов.

2. В Google+ профила сложи линк към сайта, в който пишеш авторски статии. Влез в https://plus.google.com/me и натисни вдясно синия бутон [Редактиране на потребителския профил]. В дясно блок "Сътрудничи на". Линка "Добавяне на персонализирана връзка". В първото поле името на сайта, в който пишеш статии, а във второто URL адреса. Бутон [Запазване] и след това горе бутона [Край на редактирането].

3. Под всяка статия слагай линк към твоя Google+ профил. Текста на линка (анкор) трябва да бъде името, така както е въведено в Google+, линка трябва да има атрибут rel="author" и да сочи URL на Google+ профила (вижда се на адрес https://plus.google.com/me след логване). Например  <a href="https://ganbox.com/about" rel="author">Георги Стефанов</a>

Това е всичко. 🙂

Проверка на авторство

След като изпълниш горните 3 стъпки може да провериш дали всичко с удостоверяването е наред, като посетиш адреса http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets и в полето въведеш URL адреса на някоя от статиите, която е подписана с линк към твоя Google+ профил. Дори да няма грешки, това не дава гаранции, че скоро ще видиш своята снимка в резултатите на Google 🙂 Единствено Google решава в кои резултати ще показва снимки. Това зависи най-много от авторитета на сайта (domain authority) и авторитета на конкретната страница, които се изграждат бавно и трудно. Ако твоя сайт съществува отдавна и имаш авторски статии, които предизвикват интерес и реакции в читателите - тогава имаш добри изгледи за успех и може от адрес Authorship request да изпратиш молба твоя сайт да бъде разгледан от Google дали отговаря на условията. Моето мнение е, че тази стъпка не е задължителна.

Плъгин за WordPress за автоматично включване на линк към автор

За всички блогъри ganbox.com предлага свободно и безплатно* следния плъгин за WordPress, който автоматично включва линк към автора в края на публикация.

ganbox.com_author-link.zip

Разархивирай zip файла. Качи по FTP папката author-link в директория wp-content/plugins на сървъра. Активирай плъгина от админ панела на WordPress. Влез в твоя потребителски профил (Потребители / Моят профил ) и попълни полето "Интернет страница", да съдържа URL на профила в Google+ и "Показване като" да съдържа име и фамилия точно така, както е въведено в Google+. Натисни [Запис на профила]. Вече след всяка публикация се показва поле с линк към автора.

Може да видиш пример на използване във всяка статия в сайта statii.net. Линкът е dofollow само, ако сочи към Google профил. За всякакви въпроси по плъгина пиши коментари в тази тема.

Ако искаш автоматично поставяне на авторски линк в публикации в сайт различен от WordPress, може да се свържеш с нас от страница Контакти.

* Може да ползваш или променяш плъгина author-link за лични цели, без право да го продаваш! Не даваме гаранции за безпроблемна работа и не носим никаква отговорност за нанесени вреди или пропуснати ползи от използването на този плъгин! Тестван е на WordPress версия 3.2.1. Не се очаква да има проблем с по-високи версии.

Ако този плъгин ти харесва може да направиш дарение за сайта ganbox.com.

Допълнителни подробности за удостоверяване на авторство пред Google

Изисквания

- Трябва да имаш Google+ профил със снимка, на която има лице.

- Трябва да сложиш линк в твоя Google+ профил към сайта в който ще пишеш в секцията "Сътрудничи на".

- Името на автор в сайта и името в Googe+ трябва да съвпада напълно.

Още информация за авторитетен автор прочети в statii.net.

Опция

Google не задължават, но препоръчват да направиш в твоя Google+ профил публичен раздел "+1". Влез в твоя Google+ профил, в https://plus.google.com/me и натисни вдясно синия бутон [Редактиране на потребителския профил]. След това раздел +1 и избери отметката "Показване на този раздел в потребителския ви профил". Бутон [Запазване] и горе [Край на редактирането]. След това натисни поне един [+1] бутон, например в страницата https://ganbox.com - линка трябва да се появи в раздел +1 на Google+ профила ти.

Още по-лесно

Когато потърсих статия на български по темата попаднах на статията Google + и SEO за автори, журналисти и блогъри на Иво Илиев. Тогава си казах "не може да бъде толкова сложно", но по времето на писане на статията на Иво, наистина това беше начина. След като Google получиха отзиви, разбраха, че се налага да опростят начина за удостоверяване. Затова преди няколко дена излезе нов видео урок, където схемата е максимално опростена  Authorship markup using URL parameters. Както се вижда във видеото, ако не може да добавиш атрибут rel линка може да има следния вид:  <a href="https://ganbox.com/about?rel=author">+Георги Стефанов</a>

Няколко автора или няколко сайта

Ако в един сайт пишат няколко автора, например в директория за статии, всеки от тях трябва да създаде Google+ профил и да въведе в профила си линк към него.

Ако един автор пише в повече от един сайт, ще трябва да въведе в Google+ профила си линк към всеки от сайтовете.

За въпроси, пиши коментари в тази тема.

Прочетена:18782
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

10 comments on “Удостоверяване на авторство пред Google”

 1. Много полезна статия! Благодаря на автора за нейното списване. Със сигурност ще тествам и споменатия плъгин, за което също благодаря. Поздрави от един блогър! 🙂

 2. Това е много добра новина. Google се бори за авторските права и в youtube, но незнам до къде са стигнали. Тази статия, както и другите в блога е много полезна. Вчера открих този блог и вече научих много. Абонирам се със сигурност!

 3. The following errors were found during preview generation:
  This page has both rel=author and rel=me links. Please do not use rel=me links for a non-profile page.

 4. Благодаря за статията, изключително полезна. Вече ползвам метода. +1 от мен :).

 5. Забелязах, че не всички публикации излиза снимката, а само на някои. Предполагам гоогле-то определя, коя публикация е качествена.

 6. Да, изисква време. Трябва автора и сайта да са авторитетни.

 7. Здравейте. Благодаря за статията. Обаче имате една много важна грешка, заради която метода не работи реално. Трябва връзката да се добави в Сътрудничи на, а не във Връзки. Пробвах вчера във връзки и като тествам с инструмента не става. Иска в Сътрудничи на :).
  Поздрави.

 8. Не е грешка, а неточност, която се е получила поради факта, че по времето на писане на статията нямаше такова поле "Сътрудничи на". Ще бъде променен текста на публикацията. Благодарим за забележката!

 9. благодаря за статията, всичко е ок

 10. Благодаря! За мен тази статия беше много полезна. Искам да попитам нещо? Може ли да се доказва авторство за снимки (визуализации) в Google?

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram