Споделяне на достъп до Google Analytics и Google Adwords

Google Analytics

Google Analytics е безплатен уеб инструмент на Гугъл за следене на броя на посещенията на твоя сайт, както и автоматично  извършване на анализ на трафика.

Понякога се налага да дадеш достъп на външен човек до тези статистики – например на твой познат или при наемане на SEO консултант. В този случай не е нужно да казваш паролата си за достъп до профила, а можеш да пуснеш достъп до неговия Гугъл акаунт. Да приемем, че ползва акаунт с имейл user@gmail.com.

Споделяне на достъп до Google Analytics

1. Ако в сайта Google Analytics всички менюта на интерфейса са на английски:

LAST UPDATE: 2016-11-02

След логване с имейл и парола в Google Analytics, избери от менюто най-горе вдясно ADMIN. Показват се три колони. Избери в най-лявата колона ACCOUNT, най-горе от падащ списък сайта, до който искаш да дадеш достъп на някой. След това избери втората опция в колоната – User Managment, ще се покаже списък с хората, които имат достъп до този сайт. (Ако има надпис“You do not have sufficient permissions to modify the users on this account.“, значи не си администратор на този Analytics профил и не може да даваш достъп на други хора – в този случай достъп трябва да даде човек с права на достъп „Manage Users“.). Въведи имейл адреса на акунта, на който искаш да дадеш достъп в полето под надписа „Add permissions for:“.  Отдясно на полето избери от падащия списък ниво на достъп.  Включи отметката „Notify this user by email“. Натисни бутона [Add]. Ако добавянето е успешно, потребителят на който сме дали права ще се покаже в таблицата горе над бутона.

2. Ако в сайта Google Analytics всички менюта на интерфейса са на български:

След логване с имейл и парола в Google Analytics, избери от менюто най-горе вдясно Администриране. Избери от списъка сайта, до който искаш да дадеш достъп на някой. След това избери таб Потребители, ще се покаже списък с хората, който имат достъп до този сайт. (Ако нямаш таб Потребители, на снимката е Users, значи не си администратор на този профил и не може да даваш достъп на други хора.) Натисни бутона [+Нов потребител]. В полето „Имейл адрес“ въведи имейл адреса на Google акаунта на човека, който ще получи достъп. Включи отметката „Известяване на този потребител по имейл“. От списъка  Достъп до подпрофили избери един или повече сайта, до които даваш достъп и натисни бутона [ Добавяне ] в средата. Накрая натисни бутона [Добавяне на потребител].

.

Това е всичко. Човекът ще има достъп, докато не го изтриеш от списъка Потребители.

.

Следващите инструкции са стари и вече не се използват в Google Analytics.

 

След логване с имейл и парола в Google Analytics, избери от менюто най-горе вдясно Admin. Избери от списъка сайта, до който искаш да дадеш достъп на някой. След това избери таб Users, ще се покаже списък с хората, който имат достъп до този сайт. (Ако нямаш таб Users, както е на снимката, значи не си администратор на този профил и не може да даваш достъп на други хора.) Натисни бутона [+New User]. В полето „Email Address“ въведи имейл адреса на Google акаунта на човека, който ще получи достъп. Включи отметката „Notify this user by email“. От списъка  Profile Access избери един или повече сайта, до които даваш достъп и натисни бутона [ Add ] в средата. Накрая натисни бутона [Add User].

*

След логване с твоя имейл и парола попадаш в страница със заглавие Overview: all accounts (или според езика може да бъде „Общ преглед: всички профили“).

Тук в таблица се виждат сайтовете, на които си поставил JavaScript за следене на посещенията.

Избери сайт, до който искаш да дадеш достъп, като натиснеш линка в първата колона с името на сайта.

Отваря се таблица, като в най-дясната колона срещу домейна има връзка „Edit“ (или Редактиране).

При натискане на тази връзка се отваря страница с няколко таблички.

Последната таблица има заглавие „Users with Access to Profile“  (или „Потребители с достъп до подпрофила“) и в горния десен ъгъл има линк „+ Add User“ (или „+ Добавяне на потребител“).

Натисни този линк и в страницата в полето „Email address:“ (или „Имейл адрес:“) въведи имейл адреса на човека, на който даваш достъп (в този пример user@gmail.com). Задължително условие е този имейл вече да има създаден Гугъл профил.

Полето „Access Type:“  (или „Тип на достъпа:“) по подразбиране е „View reports only“ (или „Преглед само на отчетите“), което ще даде достъп само за разглеждане без възможност за промяна.

Накрая натисни бутона [Save Changes]  (или [Запазване на промените]).

Ще се зареди предишната страница и в най-долната табличка ще се появи имейл адреса на човека, на който си дал достъп. В последната колона има връзка „Remove“ (или Изтриване), от която по всяко време може да спреш достъпа до статистиката.

.

.

Google Adwords

Google Adwords е система за контекстна реклама, в която можеш срещу заплащане да създадеш рекламна кампания. Когато някой търси в Google по ключова дума или фраза, която присъства в твоята рекламна група, то в резултатите от търсенето, в блока с платени препратки, ще се покажи връзка към твоя сайт.

Много хора погрешно смятат, че създаването на рекламна кампания и измислянето на подходящи ключови термини към нея е лесна работа. В резултат на което много често губят сериозна част от предплатените си пари. Как става това ли? Ето един елементарен пример, в който рекламираш сайт за „уеб дизайн“. Ако въведеш в рекламната кампания широко съответствие на думата дизайн, то при търсене по фразите „интериорен дизайн“, „дизайн на коли“ или „моден дизайн“. Твоята реклама ще се показва на хора, които изобщо не се интересуват от уеб дизайн. Всеки клик е чиста загуба, а  най-често рекламата ще бъде избягвана, което ще доведе намаляване на CTR и увеличаване на позицията в платените препратки. Това ще наложи увеличаване цената за клик, която плащаш на Гугъл.

Ключовите думи на рекламата обикновено трябва да се разделят на отделни рекламни групи, всяка от които водят до различна входна страница. След първоначалното създаване, рекламата трябва периодично да се наблюдава, анализира и да се извършва фина настройка. Силно ти препоръчвам да ползваш за това услугите на SEO специалист.

За да дадеш достъп до твоя Adwords профил също не е нужно да даваш своята парола, а се изпраща покана. Поканата трябва да се приеме и след това трябва да се потвърди от теб.

Изрично искам да отбележа, че въведения номер на кредитна карта в твоя профил няма как да се види и затова не е опасно да споделяш профила си.

Споделяне на достъп до Google Adwords

След като се логнеш в твоя Adwords акаунт от главното меню натисни най-десния таб „Моят профил“ и от падащия списък избери „Достъп до профила“.

Натисни бутона [Покана към други потребители] в страницата, която ще се зареди в полето „Имейл адрес“ въведи имейл адреса на човека, на който даваш достъп (в този пример user@gmail.com), в полето „Ниво на достъп“ избери „Стандартен достъп“ при натискане на бутона [Изпращане на покана], ще бъде изпратено писмо със заглавие „Покана за Споделяне на AdWords Сметка“ и ще съдържа специален линк след надписа „Моля, кликнете тук, за да приемете поканата си:“.

Трябва да изчакаш той да получи и да приеме поканата като натисне специалния линк. При това действие ще бъде пренасочен към страница на Гугъл Adwords, в която трябва да се логне със своя Гугъл акаунт.

Най-важното тук е, че този акаунт, който приема поканата не трябва до момента да е ползвал Adwords – ограничение наложено от Google. Затова, ако акаунта вече има Adwords просто ще трябва първо да се създаде напълно нов Google акаунт – например в Gmail или в Google+ и след това с него да се приеме поканата за Adwords.

Когато го направи ти ще получиш обратен имейл, в който ще ти съобщят, че поканата е приета и тогава, ще трябва да потвърдиш поканата, като натиснеш връзката в писмото изпратено до теб.

От този момент той ще има достъп и ще се вижда в таблицата при избиране на „Моят профил“ -> „Достъп до профила“. Там от последната колона „Действия“, при нужда може да спреш достъп до твоя профил на този потребител.

Споделяне на достъп до Google Analytics и Google Adwords
5 (100%) 6 гласа
Прочетена:6563
« Предишна публикация

Зареждане на данни с Ajax от отдалечен сървър

Задача за оптимизиране бързината на сайт Наскоро работих по сайта Речник на думите в българския език. В този сайт при търсене по някоя дума в дясната колона се зарежда блок с подобни думи. Подобните думи са ... Повече информация »

Следваща публикация »

Бутончета за споделяне на линкове v.3

Тази статия е продължение на статиите Безплатен скрипт за бутони към социални мрежи и  Бутони за социални мрежи v.2 в които се представя безплатен JavaScript за създаване на бутончета за споделяне на линкове. Също така и ... Повече информация »

споделиха