Промяна на изображение

Нов безплатен уеб инструмент от ganbox.com за обработване на изображения. В главното меню на ganbox.com избери Промяна на снимка. В тази страница можеш да изпратиш снимка от твоя компютър и да зададеш промяна на размера или ориентацията на изображението. Сайтът обработва изображението и веднага го изпраща към твоя браузър без да го записва на сървъра. При това в браузъра се показва диалогов прозорец SaveAs и може да избереш къде да запишеш вече обработеното изображение. Избери нова директория или промени името на файла преди да го запишеш, иначе ще презапишеш стария файл с новия смален файл и по този начин ще загубиш оригиналното изображение.

Смаляване на снимка

Инструментът се използва най-често при обработване на снимки свалени от фотоапарат преди да бъдат качени в уеб сайт. Снимките от фотоапарат имат много голям размер. Например 2272x1704 (това означава 2272 точки ширина и 1704 точки височина) и размер на файла около 1 MB. По-новите апарати с много мегапиксели могат да създават още по-големи снимки. Такива снимки са изключително неподходящи за уеб сайт и трябва да се обработят преди да бъдат качени в уеб галерия.

Ако искаш да поставиш в една уеб страница няколко снимки така, че те да бъдат една под друга, като между тях може да има текст, например при написване на статия, тогава снимките трябва да имат еднаква ширина, за да изглеждат добре в страницата. Използвай инструмента "Промяна на снимка", за да промениш ширината на няколко снимки например на 700 точки. Височината на снимката също автоматично ще бъде намалена, за да се запази пропорцията на снимката.

Ако снимките трябва да бъдат една до друга на един ред в страницата, например при създаване на иконки на изображенията (thumbnails) за уеб галерия, тогава може да промениш само височината на снимките да кажем на 80 точки. Ширината автоматично ще се смали и дори различните иконки да имат различна ширина, те ще стоят добре на един ред.

Може да изглежда сложно, но всъщност е елементарно и става много бързо. Можеш за минути да промениш размера на десетки снимки. Има много програми с много повече функции, които можеш да използваш за обработване на изображения, но хубавото на този уеб инструмент е, че може да го ползваш на всеки компютър с Интернет, дори да няма инсталирана такава програма.

Завъртане на снимка

Функцията за завъртане на снимка се използва, само когато е снимано с изправен на едната страна фотоапарат. Тези които им е по-силна дясната ръка обикновено завъртат апарата 90 градуса наляво и след това като гледаш снимката в компютъра изглежда така все едно всичко е завъртяно с 90 градуса надясно. За такива снимки включи завъртане наляво.

Предупреждение: Някои от модерните фотоапарати включват директно в снимката мета информация, в която е описано на коя страна е завъртяна снимката, затова когато гледаш такива снимки с програма за преглед на изображения снимките автоматично се изправят. Ако качиш такава снимка в сайт тя ще изглежда легнала на една страна и затова има нужда от завъртане и презапис.

Уеб инструментът първо смалява размера и едва тогава прави завъртане на снимката. Затова ако имаш снимка с размер 800x600 на която има сниман човек, който изглежда наклонен надясно и избереш смаляване на ширината на 400 точки и завъртане наляво, то резултата ще бъде снимка на човека изправен, но размера ще бъде 300x400, защото първо ширината става на 400 точки, височината автоматично става 300 точки и в този момент снимката е 400x300, но след това снимката се завърта наляво и вече имаме 300 точки ширина и 400 височина - изправена снимка (portrait).

Ако искаш само да завъртиш снимката без да променяш размера и, въведи максималната височина от 2000 пиксела и завъртане в желаната посока. Ако височината на оригиналната снимка е била под 2000 точки снимката само ще бъде завъртяна.

Ограничаване на отговорността

Използвай тази уеб форма свободно и безплатно на твоя отговорност - ganbox.com не поема никаква отговорност, ако при използване на формата презапишеш важна за теб снимка с умалено копие и по този начин загубиш оригинала на снимката.

Коментари

За всякакви коментари, идеи и предложения за нови версии и нови функции пиши коментари по тази статия.

Прочетена:16866
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (1 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 
споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram