Официално изявление на Георги Стефанов

Във връзка с мой видеорепортаж по bTV със заглавие Фейсбук контрольори,   вчера 29 септември 2011 г. в Интернет бяха публикувани много статии с подвеждащи и объркани заглавия, които бяха много далеч от истината. Статиите бяха заляти с негативни и дори заплашителни коментари. Не знам дали тези подвеждащи статии са пуснати нарочно, с цел да се засилва напрежението или просто някои журналисти отново не са разбрали какво се случва. С моето официално становище ще се опитам да внеса малко яснота:

 

На първо място напълно подкрепям мирните протести срещу "цар Киро" и всеки друг подобен мутренски феодал, независимо от неговия етнос. Болно и обидно ще ми стане, ако "цар Киро" получи само 6 години затвор - заслужава много повече! Бих подкрепил всяка Facebook група, която призовава за законно и справедливо наказание, например "Смъртно наказание за цар Киро!", но не и група, която призовава към беззаконие и саморазправа, като например страница със заглавие "Смърт за цар Киро!".

 

Бях поканен от bTV като Интернет експерт с цел да им покажа нагледно, как точно технически се подават сигнали към Facebook. Наистина има няколко групи с няколко хиляди души в тях, които активно подават сигнали към Facebook, но не към всички групи свързани с Катуница, а само към крайно расистки. Всички те изпращат сигнали, но само единствено хората от Facebook могат да спират страници във Facebook. Страниците се свалят от Facebook, само ако има реална причина за това, като това отново се решава само и единствено от Facebook.

 

В Интернет беше публикувана информация, че МВР и ГДБОП правели мониторинг на мрежата и спирали страници. Ако има такива групи, те нямат нищо общо с групите, в които участвам аз. Доскоро не знаех, че  държавни правови органи по света и у нас могат да трият съдържание във Facebook, както и да изискват от Facebook информация за потребителски профили. За ЕС се ползва рамката EU Safe Harbor: http://export.gov/safeharbor  - европейска спогодба, според която Facebook са длъжни да съдействат.

Понятията "Фейсбук полиция"  и "Фейсбук контрольори" бяха измислени от репортери на bTV с цел сензация. Признавам, че се съгласих с тези понятия без да си давам сметка, че те лесно могат да бъдат асоциирани с някакви служби. Категорично заявявам, че нямам нищо общо с политически партии или държавни служби.

Групите в които участвам аз, са били създадени с цел защита от измамите във Facebook, самия аз бях поканен в една от тях, а после се включих и в други подобни. Там се подават сигнали преди всичко за: фалшиви профили, откраднати профили, страници, които се опитват да ви измамят, страници, които разпространяват спам, порнографски страници, страници призоваващи към насилие и др. Категорично смятам, че тези групи са полезни и реално помагат на хиляди хора, да не бъдат измамени във Facebook и за намаляване на спама в мрежата.

 

Прочетена:20913

1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (Няма гласове. Дайте оценка първи!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

3 comments on “Официално изявление на Георги Стефанов”

 1. Щом са премахвани групи, които са съдържали расистки призиви в имената си. Защо изтриха групата със 70к души в нея, наречена "В подкрепа на арестуваните в Катуница..." Мисля, че най-малкото е технически невъзможно да се филтрират изказвания, в която и да е група от подобен мащаб и с подобна активност, така че мисля това беше нарушение и грубо погазване на всеки демократичен принцип, които познаваме.

 2. Цитираната от вас група със сигурност, не е пускана за докладване в групите, в които аз участвам. Дори не съм виждал тази група, но предполагам, че в коментарите са се промъкнали расистки изказвания и реално би могла да е докладвана от всеки, който има елементарни познания за работа с Facebook. Както самите Facebook казват, не е важно дали една група има 1 или 100000 фена - това не оказва влияние върху решението им, когато решат да спрат страница.
  Друга моя теория е, че от ГДБОП са събрали списък със страници по темата и понеже имаше над 100 страници, не са ги преглеждали достатъчно внимателно. Всички тези страници са били изпратени към Facebook с молба за спирането им и съгласно европейските спогодби, Facebook трябва да реагират.
  В подкрепа на тази моя теория е факта, че официално беше обявено, че има мониторинг на Facebook страниците и още по-важен е факта, че страниците бяха спрени изключително бързо.
  Обикновено минават седмици и дори месеци, за да бъдат спрени такива страници.
  В този момент ние от групата изпращаме сигнали за няколко анти-български страници (турска, гръцка, италианска и др. които по различен начин се гаврят с България). Сигналите, които упорито подаваме вече няколко дена са абсолютно същите, но засега не са дали резултат.

 3. Естествено ,че трябва да има някакъв контрол та било то и в интернет страниците на facebook.

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram