Официално изявление на Георги Стефанов

Във връзка с мой видеорепортаж по bTV със заглавие Фейсбук контрольори,   вчера 29 септември 2011 г. в Интернет бяха публикувани много статии с подвеждащи и объркани заглавия, които бяха много далеч от истината. Статиите бяха заляти с негативни и дори заплашителни коментари. Не знам дали тези подвеждащи статии са пуснати нарочно, с цел да се засилва напрежението или просто някои журналисти отново не са разбрали какво се случва. С моето официално становище ще се опитам да внеса малко яснота:

 

На първо място напълно подкрепям мирните протести срещу „цар Киро“ и всеки друг подобен мутренски феодал, независимо от неговия етнос. Болно и обидно ще ми стане, ако „цар Киро“ получи само 6 години затвор – заслужава много повече! Бих подкрепил всяка Facebook група, която призовава за законно и справедливо наказание, например „Смъртно наказание за цар Киро!“, но не и група, която призовава към беззаконие и саморазправа, като например страница със заглавие „Смърт за цар Киро!“.

 

Бях поканен от bTV като Интернет експерт с цел да им покажа нагледно, как точно технически се подават сигнали към Facebook. Наистина има няколко групи с няколко хиляди души в тях, които активно подават сигнали към Facebook, но не към всички групи свързани с Катуница, а само към крайно расистки. Всички те изпращат сигнали, но само единствено хората от Facebook могат да спират страници във Facebook. Страниците се свалят от Facebook, само ако има реална причина за това, като това отново се решава само и единствено от Facebook.

 

В Интернет беше публикувана информация, че МВР и ГДБОП правели мониторинг на мрежата и спирали страници. Ако има такива групи, те нямат нищо общо с групите, в които участвам аз. Доскоро не знаех, че  държавни правови органи по света и у нас могат да трият съдържание във Facebook, както и да изискват от Facebook информация за потребителски профили. За ЕС се ползва рамката EU Safe Harbor: http://export.gov/safeharbor  – европейска спогодба, според която Facebook са длъжни да съдействат.

Понятията „Фейсбук полиция“  и „Фейсбук контрольори“ бяха измислени от репортери на bTV с цел сензация. Признавам, че се съгласих с тези понятия без да си давам сметка, че те лесно могат да бъдат асоциирани с някакви служби. Категорично заявявам, че нямам нищо общо с политически партии или държавни служби.

Групите в които участвам аз, са били създадени с цел защита от измамите във Facebook, самия аз бях поканен в една от тях, а после се включих и в други подобни. Там се подават сигнали преди всичко за: фалшиви профили, откраднати профили, страници, които се опитват да ви измамят, страници, които разпространяват спам, порнографски страници, страници призоваващи към насилие и др. Категорично смятам, че тези групи са полезни и реално помагат на хиляди хора, да не бъдат измамени във Facebook и за намаляване на спама в мрежата.

 

Прочетена:13668

1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (Няма гласове. Дайте оценка първи!)
Loading...

3 коментара

  1. Защо? 04.10.2011
  2. Кирил 11.10.2011
споделиха