Отказване на връзки – disavow links

Последна редакция на тази публикация на 1 септември 2016г.

Google обявиха Disavow links – нов инструмент за уебмастери и SEO оптимизатори част от Google Webmaster Tools (ново име Google Search Console), чрез който собственикът на сайта ще може да се откаже от вече изградени лоши линкове към сайта. Този инструмент ще бъде много полезен в случаите, когато SEO оптимизатор, който е работил по сайта е ползвал забранени техники за SEO оптимизация, което е довело до понижаване на класирането на сайта в търсещите машини. Инструментът беше обявен в блога на Google за GWT. От него чрез качване на обикновен текстов файл, може да се посочват отделни линкове, като всеки се посочва на отделен ред, както и цели домейни във формат domain:ime.com, където ime.com е името на сайта, от който смятаме, че имаме лоши линкове и искаме да не се вземат под внимание.

Мат Кътс предупреждава инструмента да се ползва много внимателно и да се посочват само линкове, за които сме напълно сигурни, че са проблем за сайта. Важно е да се отбележи, че отказването от линковете е само препоръка към Google и не е задължително те да вземат под внимание тази препоръка. Дори да вземат под внимание тази препоръка, е нужно време тя да влезе в сила. Промяната на линковете в текстовия файл става само след редактиране и повторно качване на текстовия файл. Ето защо е добре да запазиш архивно копие на файла. Ако си сбъркал и си изпратил линк, който в последствие видиш, че не е проблемен, ще трябва да редактираш файла, като изтриеш линка от файла и го качиш отново. За да влезе в сила отново линка ще е нужно още повече време.

Препоръчва се инструмента да се ползва, само ако има съобщение за неестествени линкове в GWT. Самото откриване на лошите линкове към сайта е доста времеемък и труден процес, особено когато към сайта вече са били изградени хиляди линкове и само една част от тях са лоши линкове, а други са силни линкове и трябва да се запазят. Един от начините е да се ориентираме по датата на съобщението на неестествени линкове и да видим преди това какви линкове са изградени. Добре е да се вземе под внимание, че публикуването на линка, откриването на линка от Google, индексирането на линка и определянето на линка като лош са действия, които обикновено се случват по различно време.

Прочети повече информация за лоши линкове в статията Лоши връзки и добри връзки към сайт.

Към момента уеб адреса на инструмента е https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main, като трябва преди това да си логнат в GWT и предварително да си добавил сайта в профила.

Може да видиш видео (на английски), в което Мат Кътс представя новия инструмент Disavow links:

Силно препоръчваме да прочетете и публикацията: Опасни линкове и Disavow tool

Прочетена:7691
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

9 коментара

  1. Сашо 18.10.2012
  2. Моник 24.01.2013
  3. Ангел 06.03.2013
споделиха