Оптимизиране на сайт за Google News

Добавяне на сайт в Google News

Ако в полза на твоя сайт пишат няколко души и често публикуват новини с авторски уникален текст, може да кандидатстваш за включване в Google News. Това е специална търсачка за новини, която е отделно от нормалната търсачка на Google, но често в нормалните резултати се показват и резултати от Google News, особено когато се търси по по-дълга фраза включена в заглавието на новината. Всичко това ти дава допълнителна видимост на сайта и носи допълнителен трафик. Практиката показва, че този трафик обикновено не е постоянен, а пиков. Очевидно Google решава, че за определено търсене ще показва предимно твоята новина и за известно време тя се показва на всички, които търсят информация за новината. През това време имаш голямо количество трафик към страницата на публикацията. Всичко това е много полезно за цялостното SEO на сайта.

От Google News не могат да се възползват експерти в дадена област, които пишат полезни съвети и статии от вида „Как да…“, хора които пускат обяви за работа и други видове обяви. Не се приемат съобщения за организиране на събития, измислени факти и съдържание за възрасти. Не се приемат новини, които представят стоки или услуги. Не се приема реклама под всякаква форма.

Преди да кандидатстваш за Google News трябва много внимателно да се увериш, че сайта отговаря на всички изисквания на Google за форматирането на новините.

1. Всяка новина трябва да има отделна страница с уникален и постоянен URL адрес, който съдържа поне 3 цифри. Веднъж публикувана страницата не трябва да изчезва и не трябва да променяш URL адреса, дори новината да остарее и да се премести в архив.

2. Датата на публикацията трябва да поставиш под заглавието и над съдържанието на публикацията. Препоръчвам да се оформи с Microdata форматиране.

3. Съдържанието на публикацията трябва да бъде чист текст в HTML, не може да бъде PDF или друг формат.  В съдържанието на статията трябва да избягваш да включваш: коментари, реклами, откъси от други статии и дори големи цитати. Тяхното място е след края на текста на публикацията. Добра идея е с ползване на CSS полезното съдържание да се намира в началото на кода на HTML страницата.

4. Текстът трябва да бъде авторски и уникален. Копирано съдържание от друг сайт ще доведе до отхвърляне на кандидатурата на сайта и дори до наказание на сайта заради кражба на съдържание. Текстът трябва да бъде интересен и информативен. Ако мислиш да включиш скрита реклама в текста, това няма да мине.

5. Силно препоръчително е да ползваш Google XML News Sitemap – динамична карта на сайта с URL адресите на публикациите. Това означава, че този сайтмап трябва да се направи програмно, а не с разни уеб инструменти. Вземи предвид факта, че сайтмапа за разлика от норамлинея Google XML Sitemap, който може да съдържа 50000 реда, то при Google News Sitemap може да съдържа до 1000 реда. Ако сайта съдържа повече новини, ще трябва да се разделят в няколко файла, например по категории. Файловете се посочват на търсачките в robots.txt файла и в Google Webmaster Tools. Сайтмапът за новини трябва да бъде в отделен файл от другия Google XML Sitemap, който съдържа статичните страници, както и динамични страници, които не съдържат новини.

6. Големината на всяка страница с новина не може да надвишава 256KB. Това е доста силно ограничение, защото стандартният лимит за други сайтове към момента е 10MB на страница.

Одобрение на сайт в Google News още съвети

1. Сайтът трябва да има една или няколко страници с автори, които пишат за сайта с посочена тяхната контактна информация с телефони, имейл адреси и реални G+ профили. Препоръчвам ползването на Microdata. В тази страница трябва да има поне 8 автора. Информацията може да бъде разделена и в няколко профилни страници. Също така се препоръчва да има специална страница „За нас“ за вида на фирмата или организацията.

2. Трябва да се използват уникални и релевантни заглавия, които по възможност да съдържат ключови думи, по които се търси. Няма фиксирана стойност, но е желателно сайта да публикува минимум 8 новини на ден, за да бъде приет.

3. След публикуване на статия, трябва тя да бъде пингната, като по този начин каним бота на Google да посети страницата на публикацията и да прегледа дали ще му хареса. Тази техника помага да се защитиш от кражба на съдържание.

4. Сайтът трябва да има RSS емисия, за която потребителите да могат лесно да се абонират. Колкото повече хора са абонирани за RSS емисията, толкова по-лесно ще бъде одобрен сайта. И тук няма определена стойност за това колко души трябва да са абонирани, но опита показва, че са нужни над 2000 души.

5. Важна е скоростта на сървъра. Имай предвид, че ако сайта бъде одобрен ще се повиши честотата на обхождане на сайта от бота, като това ще повиши трафика и натоварването. Споделен хостинг не е подходящ за новинарски сайт, за да може да приема пикови натоварвания без проблем. Премахни или намали рекламите и всякакви други плъгини от страниците с новини, за ускоряване на зареждането.

Горещо ти препоръчвам преди да кандидатстваш за включване в Google News, да поръчаш SEO одит на твоя сайт от SEO експерт.

След като по сайта всичко е идеално, пускаш заявка за включване в Гугъл Новини и ще получиш писмо на английски с техните изисквания. Прочети го внимателно и отговори на писмото, след това чакай търпеливо. Ако изпратиш писмо повторно, това ще те изпрати в края на опашката и ще увеличи времето за чакане! Включването ще отнеме много време, защото има много заявки и не трябва да изпращаш повече писма. Добавянето на сайта става само ръчно от служители на Google, не се случва алгоритмично. Вероятността да те отхвърлят е доста висока, като се има предвид, колко сайта се съревновават за Google News. Обикновено в този случай ще получиш писмо с отказ.

Ако твоя сайт просто агрегира съдържание от различни RSS източници или ти и твои редактори пускате новини, които са взети от други сайтове и са преработени – това няма да помогне на сайта ти и е излишно да си губиш времето да го изпращаш към Google News. Одобряват се само най-качествените и полезни сайтове с достатъчно авторско съдържание.

Плъгин за WordPress за създаване на Google XML News Sitemap има на адрес http://yoast.com/wordpress/seo/news-seo/ – той автоматично създава сайтмап за новини, като форматира и снимките от публикацията, ако има такива. В резултат от това, ако сайта бъде одобрен към новината ще се показва и умалено изображение, което увеличава видимостта на новината и я прави по атрактивна.

За по-подробни съвети и платени SEO консултации, свържи се сега със SEO експерта Георги Стефанов.

 

Прочетена:10983
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

14 коментара

 1. Григор Топалов 06.08.2012
 2. Stable MARK 07.08.2012
 3. Радо 08.09.2012
 4. Цветелин 14.09.2012
 5. Мирослав 25.09.2012
 6. Даниел 15.10.2012
 7. Жу 19.10.2012
 8. Иванов 13.11.2012
 9. Румен Илиев 08.01.2013
 10. Иван 04.02.2013
 11. Иван 15.03.2013
 12. Пламен 03.06.2016
 13. Станимир 02.11.2016
споделиха