Картинки в Google Sitemaps

Последна актуализация на:

Google включват поддръжката на изображения включени в Google sitemap.

Към всяко URL може да се изброи от една до 1000 снимки, които се съдържат в тази страница.

Ето един пример за Google sitemap на сайт за кухни, който има магазин в София.


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
 xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1">
 <url>
  <loc>http://example.com/index.html</loc>
  <image:image>
   <image:loc>http://example.com/kuhnia12.jpg</image:loc>
   <image:title>Кухня от MDF</image:title>
   <image:geo_location>Sofia,Bulgaria</image:geo_location>
  </image:image>
  <image:image>
   <image:loc>http://example.com/image2.jpg</image:loc>
  </image:image>
 </url>
</urlset>

Не съм сигурен дали вместо Sofia,Bulgaria можем да напишем София,България, би трябвало да може, но това се тества трудно.
Повече информация за всички възможни атрибути в Webmaster Tools Help.

Какви са SEO ползите от това?
Когато снимката е описана с XML по посочения начин има голяма вероятност при търсене в http://images.google.bg по думата кухня да се покаже точно твоята картинка, която е линк към сайта.
Също така при търсене в Google по думата кухня от човек, който Google определя по IP адреса, че се намира в София или при търсене по фразата кухня в София в резултатите от търсене може да се появят няколко картинки (обикновено 5 на брой между 3-ти и 4-ти резултат) като една от тях може да бъде твоята картинка отново линк към сайта ти. Това е още една входна точка към сайта ти и, ако картинката е атрактивна, може да донесе голямо количество трафик.

Като цяло това е стъпка напред за SEO и вече няма да се разчита само на alt атрибута на img таговете, а ще може да се описва доста повече meta информация, която ще бъде все по-полезна за SEO в бъдеще.
Ще трябва да изчакаме да бъдат обновени sitemap генераторите, като им се добавят новите възможности. Дотогава SEO оптимизаторите ще трябва сами да си пишат автоматични sitemap генератори на PHP, които обикновено вземат информацията от база данни.

Прочетена:10101
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 12 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 
споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram