Измами във Facebook

Скрито харесване на фен страници

От месеци във  Facebook се създават все повече фен страници, които имат една единствена цел да трупат колкото се може повече фенове, като ползват скрита техника, която те прави фен на страницата без да разбереш (Likejacking). Също така е възможно да станеш фен на съвсем друга страница във Facebook, която дори не си виждал. Понякога ставаш фен не на една, а на няколко фен страници.

Как го правят?

Създават нова фен страница. Измислят скандално заглавие свързано с известна личност. Примерите са много: „Голи снимки на Диляна Попова от „Стъклен дом“ (16+)“,  „Андреа, Николета и Златка… страшно видео | Видео„,  „Гонзовица пуска голи новини (снимки)„,  „Андреа заголи гръд пред Калин Врачански (Видео) | Видео“ и много други. Най-често фен страницата ти обещава да ти покаже снимки или видео, но преди това трябва да докажеш, че си човек, като преминеш „Анти-спам проверка“. Ако в този момент поне за кратко се замислиш, ще осъзнаеш, че няма никаква причина да доказваш, че си човек и това трябва да те усъмни. Докато си мислиш, че преминаваш анти-спам проверка и натискаш с мишката разни неща по екрана, това което се случва е скрито да натискаш бутони [Харесва ми] на различни фен страници. В резултат да това ставаш фен на страница и жертва на измама от собственика на тази страница. Това, което може да очакваш от такива страници е СПАМ. Всеки път, когато собственика пусне реклама в тази страница ти ще получаваш съобщение в твоите Новини във Facebook.

Защо го правят?

За пари. Фен страници, които имат много фенове (например над 100000 души) след това се опитват да продават рекламни линкове. Точно така опитват се, защото търсенето на реклама в такива страници е много малко и то е насочено към фен страници, които са събрали фенове по естествен път и които често посещават тази фен страница. Но очевидно алчността, глупостта и упоритостта на някои хора е безгранична.

"Вселената и глупостта на хората са безкрайни, но за първото не съм сигурен". Алберт Айнщайн.

Друга честа причина за създаване на такива страници е да създават линкове към различни клюкарски сайтове пълни с жълти новини и по този начин да привличат множество читатели.

А вероятно има и хлапета, които просто обичат да се смеят, колко много хора са излъгали.

Как да разпозная такава страница?


 На първата снимка се вижда карето на най-старата „анти-спам проверка“, която излезе (оградена с червен кръг от мен). На втората снимка се вижда по-нова „анти-спам проверка“, която умишлено е нарисувана така, че да изглежда, като прозорче на Facebook.

Ако видиш такава, веднага спри и потърси долу вляво линка „Докладвай Страница“. При натискане се отваря прозорче, от което се избира опцията  „Спам или измама“ и се натиска бутона [Продължи]. Накрая бутона [Добре]. По този начин съобщаваш на Facebook, че това е измамна страница. За съжаление са нужни доста такива оплаквания, за да може някой от Facebook да вземе мерки и да спре страницата.

На адрес https://www.facebook.com/groups/antispamgroup/ сме създали отворена група с името „Анти-Спам/Скам„, в която всеки може да се присъедини и да помогне в борбата срещу измамите във Facebook. Всеки ден докладваме по няколко подобни страници пред Facebook. Колкото повече хора участват в тази група, толкова по-силен фактор става тя и подобни страници много бързо ще бъдат премахвани. Вече можем да се похвалим с няколко такива случая.

 

Вероятно скоро ще има още по-заблуждаващи „анти-спам проверки“. Затова всеки път, когато фен страница във Facebook те кара да докажеш, че си човек или те задължава да натиснеш нещо и когато тази страница ти обещава нещо интересно или скандално, спри и ако не си сигурен дали това е измама, просто влез в групата Анти-Спам/Скам и попитай – много бързо ще получиш отговор, ще ти помогнем да вземеш правилно решение и ще те предпазим от СПАМ.

14 септември 2012:  Не се познават лесно измамните страници, защото постоянно сменят вида на бутоните и дори някой път не са бутони, а например снимки или картинка, която прилича на нещо друго. Все пак, ако някъде те приканват да кликнеш или просто имаш съмнение, че има нещо нередно на страницата и при натискането неусетно си харесал друга страница, винаги може да влезеш на твоята лична стена (с натискане на линка с твоето име горе вляво) и там има бутон [Регистър на дейността]. Той отваря списък с твоите дейности, като най-новите са най-отгоре. Ако там има страница, която не помниш да си харесал, влез в тази страница и я докладвай за измама (горе вдясно зъбното колелце и после „Докладвай страница“ – „Спам или измама“ – [Продължи]). Също така натисни бутона Харесвам повторно и избери „Вече не харесвам“, за да премахнеш откраднатото харесване на страницата. Периодично преглеждай твоя „Регистър на дейността“, за да почистваш измамни страници и да се предпазиш от техния досаден спам.

Подобни статии

Други сайтове описващи същия проблем тук и тук.

 

 

Прочетена:13567
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (2 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

11 коментара

  1. Васил 25.08.2011
  2. Красен 30.08.2011
  3. Ники 17.09.2011
  4. Ники 18.09.2011
  5. Мартин 24.09.2011
  6. Красен 10.10.2011
  7. Danny Watson 12.10.2011
споделиха