Зареждане на сайт от поддиректория

Стандартно когато е качен на сървъра на хостинга, вашия сайт се зарежда от директория public_html - това е главната уеб директория на сайта.

При отваряне на адрес www.domain.com се зарежда файла index.php (или index.html), който се намира вътре в директория public_html.

Ако обаче по някаква причина сте създали тестова директория test, която съдържа всички файлове на сайта, тогава ще може да отворите www.domain.com/test/, което ще доведе до зареждане на файла index.php, който е в public_html/test.

Причината да има директория test може да бъде, тестова версия на сайта. Дори се случва да имате няколко директории test1, test2 и т.н. докато се разработва сайта.

Ако искате при написване на домейна да се зарежда сайта от директорията test и в URL адреса да не се вижда това test, тогава в главната уеб директория public_html във файла .htaccess поставете следните команди:


RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?domain.com$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_URI} !test/
RewriteRule (.*) /test/$1 [L]

Ако в public_html все още няма създаден .htaccess файл може да бъде създаден от cPanel -> FileManager. Трябва да включите [v] Show Hidden Files.

В командите горе естествено трябва да промените domain.com с домейн името на вашия сайт и да замените името на директория test с името на директорията, която имате във вашата public_html директория.

Ако направите това, всички файлове в public_html ще бъдат недостъпни. Ако има други директории в public_html, които трябва да продължат да работят, например директория blog. Тогава те може да се добавят като изключения в горните команди.
Още подобни публикации за htaccess и mod_rewrite:

Прочетена:9035
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 
споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram