Добавяне на Google бутон +1

Какво е Google +1 бутон?

Наскоро Google пуснаха +1 бутона за даване на препоръки, който е подобен на Like бутона на Facebook, но дава доста повече.
Бутонът +1 е кратко означение за нещо, което ти си харесал и препоръчваш да бъде видяно от други хора.
Натисни върху +1 бутона, за да направиш одобрението си за текущата уеб страница публично достояние. Твоите +1 оценки, може да помогнат на приятели и други хора в мрежата да намерят най-добрите неща при търсенето си. Бутоните +1 се показват в резултатите от търсене в Гугъл (към момента на писане на статията само в google.com). Също така могат да се вграждат в сайт, за препоръчване на отделни страници.
Когато си логнат в твоя Google профил, при търсене в Google в резултатите след линка на всеки сайт ще виждаш бутон +1, а ако си в страница, която е добавила бутона, може да виждаш освен бутона и колко пъти страницата е била одобрена от други хора (точно както е при Like бутона на Facebook). Бутона +1 ще се вижда още и в рекламите на Гугъл.
Всяко натискане на бутона +1 ще бъде видимо за всички останали потребители, които са в твоя списък с контакти дори от други Гугъл услуги, като имейл услугата Gmail и чата Gtalk и то не само за нови контакти, а и за вече добавените.
За да може да даваш +1 оценки е необходимо да имаш създаден публичен Google профил, защото оценките не са анонимни и хората могат да виждат кой е оценил страницата. Ако не си логнат в Google профил, ще се отвори логин форма на Google.
Само при първото натискане ще се отвори изскачащ прозорец, в който може да зададеш някои опции – най-добре просто натисни големия син бутон [Потвърждаване и +1]. От този момент при логване в този Гугъл профил, ще може да даваш +1 оценка само с един клик.
Ако все още нямаш създаден публичен Google профил, ще видиш бутон [Създаване на профил и +1].
При повторно натискане на бутона, се отказваш от своята препоръка и брояча отново намалява с 1. Интересното е, че не се премахва от списъка с препоръчани от теб страници, който се намира в твоя Google профил на таб „+1’s“, но там срещу всеки линк има бутонче „X“, от което може да се изтрие линка от списъка.

Бързо добавяне на Google бутон +1

Добавянето на този бутон е удачно под статиите на твоя блог или под новини. При натискане трябва да си логнат с твоя Гугъл акаунт и към брояча на публикацията ще се добави 1. Така даваш своя глас за тази публикация, ако тя ти е допаднала. С бутона даваш начин на твоите посетители на сайта да кажат на свои приятели „Виж тази страница на мен ми хареса“, което ще увеличи трафика на сайта и носи SEO ползи за твоя сайт.

Включването на този бутон в твоя сайт е много лесно. Отвори страницата http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html. При промяна на опциите, вдясно в реално време се променя изгледа на бутона – това е начина, по който ще изглежда на твоя сайт. Стандартните настройки са достатъчно добри, но може да експериментираш. Например промени Language на Bulgarian. Съответно в полето се променя HTML кода. След като изгледа на бутона ти хареса, копирай кода от полето. Кода е разделен на две части. Първата част трябва да се постави между таговете <head> и </head> на страницата, в която искаш да се покаже. Втората, част на кода се поставя там където ще се покаже бутона – най-удачно е след новина или статия. Това е всичко.

Ако ползваш WordPress може да ползваш плъгина The Google +1 plugin.

SEO разсъждения за +1 бутона на Google

За момента добавянето на бутона +1 не означава, че Google ще промени начина, по който определя как да класира резултатите при търсене. Потребителите само ще виждат, че техен приятел е препоръчал съответния сайт, но това не означава, че той ще се появява по-напред от останалите, класирани от алгоритмите на Гугъл. Но още отсега Гугъл казват, че не обещават, че в бъдеще това няма да се промени. 😉
Също така важен е факта, че резултатите с много препоръки започват да привличат все повече трафик, а както знаем трафика помага за доброто класиране на съответната страница, така че ще има косвен положителен SEO ефект за страниците с много препоръки.
Бутонът +1 има за цел да направи Google социална търсачка, да подобри още резултатите от търсене и да стане оръжие за борба срещу „фермите за съдържание“, сайтовете агрегатори, защото техните ниско качествени страници едва ли ще бъдат споделяни от хора (освен от отчаяните SEO оптимизатори, които ги бълват) 🙂

Ето официалното видео на Google, за бутона:

Сега може да тестваш бутона +1, като го натиснеш под тази статия 😉

Добавяне на Google бутон +1
5 (100%) 16 гласа
Прочетена:10246
« Предишна публикация

Google maps - бързо включване на карта в сайт

Създаване на обект в Google Maps Последна промяна 12 юли 2012 г. (тъмния текст). Google направи промяна в начина на създаване на картите, затова обновихме тази статия - стария текст е направен сив. . Влез в http://maps.google.com. Ако ... Повече информация »

Следваща публикация »

Карта от Google Maps и валиден XHTML

Внимание! Google направиха някои промени по техния API и затова кодът от тази страница вече не работи. Прочети публикацията Google Maps карта и валиден XHTML Google Maps карта за твоя сайт В статията Google maps – бързо ... Повече информация »

20 коментара

 1. Димо Желев 03.06.2011
 2. gan 03.06.2011
 3. gan 06.06.2011
 4. Ivo 08.06.2011
 5. Кирил 22.06.2011
 6. alex 28.06.2011
 7. весо 29.06.2011
 8. Десислав 06.07.2011
 9. Diana 06.07.2011
 10. gan 07.07.2011
 11. Assen 14.07.2011
 12. Симо 21.07.2011
 13. gan 21.07.2011
 14. Иво 12.08.2011
 15. gan 15.08.2011
 16. Yonchev 11.02.2012
споделиха