Добавяне на Google бутон +1

Какво е Google +1 бутон?

Наскоро Google пуснаха +1 бутона за даване на препоръки, който е подобен на Like бутона на Facebook, но дава доста повече.
Бутонът +1 е кратко означение за нещо, което ти си харесал и препоръчваш да бъде видяно от други хора.
Натисни върху +1 бутона, за да направиш одобрението си за текущата уеб страница публично достояние. Твоите +1 оценки, може да помогнат на приятели и други хора в мрежата да намерят най-добрите неща при търсенето си. Бутоните +1 се показват в резултатите от търсене в Гугъл (към момента на писане на статията само в google.com). Също така могат да се вграждат в сайт, за препоръчване на отделни страници.
Когато си логнат в твоя Google профил, при търсене в Google в резултатите след линка на всеки сайт ще виждаш бутон +1, а ако си в страница, която е добавила бутона, може да виждаш освен бутона и колко пъти страницата е била одобрена от други хора (точно както е при Like бутона на Facebook). Бутона +1 ще се вижда още и в рекламите на Гугъл.
Всяко натискане на бутона +1 ще бъде видимо за всички останали потребители, които са в твоя списък с контакти дори от други Гугъл услуги, като имейл услугата Gmail и чата Gtalk и то не само за нови контакти, а и за вече добавените.
За да може да даваш +1 оценки е необходимо да имаш създаден публичен Google профил, защото оценките не са анонимни и хората могат да виждат кой е оценил страницата. Ако не си логнат в Google профил, ще се отвори логин форма на Google.
Само при първото натискане ще се отвори изскачащ прозорец, в който може да зададеш някои опции - най-добре просто натисни големия син бутон [Потвърждаване и +1]. От този момент при логване в този Гугъл профил, ще може да даваш +1 оценка само с един клик.
Ако все още нямаш създаден публичен Google профил, ще видиш бутон [Създаване на профил и +1].
При повторно натискане на бутона, се отказваш от своята препоръка и брояча отново намалява с 1. Интересното е, че не се премахва от списъка с препоръчани от теб страници, който се намира в твоя Google профил на таб "+1's", но там срещу всеки линк има бутонче "X", от което може да се изтрие линка от списъка.

Бързо добавяне на Google бутон +1

Добавянето на този бутон е удачно под статиите на твоя блог или под новини. При натискане трябва да си логнат с твоя Гугъл акаунт и към брояча на публикацията ще се добави 1. Така даваш своя глас за тази публикация, ако тя ти е допаднала. С бутона даваш начин на твоите посетители на сайта да кажат на свои приятели "Виж тази страница на мен ми хареса", което ще увеличи трафика на сайта и носи SEO ползи за твоя сайт.

Включването на този бутон в твоя сайт е много лесно. Отвори страницата http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html. При промяна на опциите, вдясно в реално време се променя изгледа на бутона - това е начина, по който ще изглежда на твоя сайт. Стандартните настройки са достатъчно добри, но може да експериментираш. Например промени Language на Bulgarian. Съответно в полето се променя HTML кода. След като изгледа на бутона ти хареса, копирай кода от полето. Кода е разделен на две части. Първата част трябва да се постави между таговете <head> и </head> на страницата, в която искаш да се покаже. Втората, част на кода се поставя там където ще се покаже бутона - най-удачно е след новина или статия. Това е всичко.

Ако ползваш WordPress може да ползваш плъгина The Google +1 plugin.

SEO разсъждения за +1 бутона на Google

За момента добавянето на бутона +1 не означава, че Google ще промени начина, по който определя как да класира резултатите при търсене. Потребителите само ще виждат, че техен приятел е препоръчал съответния сайт, но това не означава, че той ще се появява по-напред от останалите, класирани от алгоритмите на Гугъл. Но още отсега Гугъл казват, че не обещават, че в бъдеще това няма да се промени. 😉
Също така важен е факта, че резултатите с много препоръки започват да привличат все повече трафик, а както знаем трафика помага за доброто класиране на съответната страница, така че ще има косвен положителен SEO ефект за страниците с много препоръки.
Бутонът +1 има за цел да направи Google социална търсачка, да подобри още резултатите от търсене и да стане оръжие за борба срещу "фермите за съдържание", сайтовете агрегатори, защото техните ниско качествени страници едва ли ще бъдат споделяни от хора (освен от отчаяните SEO оптимизатори, които ги бълват) 🙂

Сега може да тестваш бутона +1, като го натиснеш под тази статия 😉

Прочетена:17383
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

20 comments on “Добавяне на Google бутон +1”

 1. Много интересно, но признавам че ме е страх да го сложа на някои от важните проекти. Самото оценваване с +1 е някак си мудно по простата причина че повечето хора гуглират без да са вътре в профила си, ако изобщо имат такъв - съответно нужно е логване и т.н.. За хората в IT нишата това може да е полезно, за останалите от нас - спорно!

 2. Чак пък да те е страх. Хората са свикнали с Like на FB и знаят, че за да препоръчат трябва да са логнати. Много хора имат Gmail поща (друг е въпроса, че някои не се сещат, че е през Google акаунт). Аз лично ако съм отделил време да прочета статия и ми хареса, ще отделя още 2 сек. (ако паролата е запаметена), за да се логна и гласувам.

 3. Разочарован съм от тази глупост. Интернет се превръща в един боклук с тези скапани бутони. Аз ползвах гугъл пощата само заради спокойствиетов акаунта ми (нямаше спам съобщения). Сега с тази простотия ще прецакат всичко!

 4. Тъпотия - още един скрипт който да бави зареждането

 5. Нищо подобно. Ако погледнеш началната страница на ganbox.com ще видиш правилния начин на вмъкване на социалните бутони в сайт - без бавене на зареждането, с валиден XHTML код и със статистики във Facebook 😉

 6. Тез от Гугъл искат всичко да се върти в тяхната мрежа..че и живота на хората още малко. :))

 7. Според мен ако се направи така, че тея бутони да влияят на общото класиране, ефекта ще е точно обратния. Повечето от посетителите(поне в бг) нямат google профили, не знаят, че с тях се гласува, или просто няма да си направят труда да се логват и гласуват. Това, което ще трябва да направи един оптимизартор, е да си купи гласове за по няколко цента бройката и да си свирка. Тоест не съдържанието, а бюджета ще определя класиреането.

 8. Новия бутон планираш ли да го интегрираш в твоя скрипт за социалните мрежи! Благодаря ти, използвам го в около 5 мои сайта 🙂

 9. при търсене в гугъл днес забелязах, че маркираните с +1 страници отиват най - горе... а допреди да ги маркирам бяха по долу....

 10. Може да има логика ,когато маркираш с + даден сайт, да се листва по горе при търсене направено от самия теб или от приятелите ти, в случай че са логнати.Но си мисля, че все пак идеята им е социалната мрежа, и печалбите от рекламата.

 11. аз Съм ЗА Бутона ъфкорс - като ти се дава възможност да препоръчаш, да изразиш мнение и това да се отрази евентуално на резултатите - възползваш се и не му мислиш Въпро към моя hero Gang Сподели моля те за 'правилния начин на вмъкване на социалните бутони в сайт – без бавене на зареждането'

 12. Може да се види от началната страница на ganbox.com, иначе като се върна от отпуск може да напиша една статия 😉

 13. Аз лично добавих бутона преди няколко дни в моя сайт, като за момента си мисля че плюсовете ще са повече от минусите. Естествено това си е един експеримент за мен и вариантите за в бъдеще са два.
  1. бутона става като "харесвам" във фейсбук и повечето хора цъкат без да обръщат даже внимание какво "харесват" - генерира се трафик без реално да има интерес към сайта/продуктите в него.
  2. Хората цъкат когато наистина искат да препоръчат сайта и всеки нов посетител знае че мястото в мрежата което посещава е "полезно".
  Но времето ще покаже как ще се равият нещата.

 14. Този бутон е супер объркващ. След като си харесаш собствения сайт, започваш да го виждаш на първа страница с някои ключови думи, въпреки че не е там за другите потребители(които не са го "плюснали").

 15. Още една простотия, която да слагаме по сайтовете си. Иначе като шаренийка бива!

  Статията също е полезна. Мерси за инфото.

 16. За програмистите е следния адрес code.google .com/intl/bg/apis/+1button/ на който има по-добър начин за включване на +1 бутона, който не бави зареждането на страницата.

 17. "Page Not Found" за посоченият по-горе линк 🙂

 18. Опитах да сложа 1+ бутон на сайта си, който е HTML 4 и при валидацията ми дава грешка, т.к. е написан за HTML 5. Има ли бутони(вкл. за фейсбук и туитър), които да са на HTML 4.

 19. Опитайте с асинхронно зареждане на бутона, чрез JavaScript. Има предимството, че не бави зареждането на страницата.

  <g:plusone size="medium"></g:plusone>
  <script type="text/javascript">
   window.___gcfg = {lang: 'bg'};
   
   (function() {
    var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true;
    po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js';
    var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
   })();
  </script>          
  </div>
  

  Ако валидатора дава грешка заради тага g:plusone, тогава:

  заместете реда
  <g:plusone size="medium"></g:plusone>
  с реда
  <div class="g-plusone"></div>
  
споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram