Добавяне на сайт в Google Places (видео)

Какво е Google Places / Google My Business?

Забележка от юли 2016г.: За пореден път Google смениха името на тази услуга и сега се казва Google My Business (предишно име Google Local; по-предишно име Google Places; още по-предишно име Google Local Business Center). Текстът на публикацията може вече да не е актуален. 🙂

Забележка от януари 2013г.: След като Google пуснаха социалната си мрежа Google+, отново смениха името на услугата от Google Places на Google Local и я вградиха в социалната мрежа Google+. Повечето неща в тази статия остават в сила.

Старото име на Google Places е Google Local Business Center. Вече има и българска версия с име Google Места. Той е част от системата Google Maps, която ти дава възможност да отбележиш на картата един или повече твои бизнес обекти и да се даде повече информация за тях. Основната разлика с досегашното добавяне на обекти в Google Maps е, че се използва метод за проверка дали собственика е въвел обекта, като по този начин се избягват злоупотреби. Също така може да се въведе допълнително информация, като например работно време на магазин, зона в която се извършват доставки, обществен транспорт до мястото, снимки или видео от мястото и др.

Защо да ползвам Google Places?

Google-My-BusinessВключването на бизнес обекти е безплатно и дава допълнителен канал, през който клиент може да достигне до твоя бизнес сайт. Основната идея и, когато някой търси в Google.bg по ключова фраза, в която има местоположение, като например „магазин мебели София“ в нормалните резултати от търсене се показва и карта, на която са отбелязани обекти. Като заглавие има връзка „Местни бизнес резултати за магазин мебели в района на София“, която отваря списък с всички регистрирани обекти съдържащи в описанието си думите магазин и мебели, като отдясно има по-голяма карта с отбелязани местоположения. Подреждането на този списък зависи от местоположението и е различно за „магазин за мебели в София Младост“ и за „магазин за мебели в София Люлин“.

След малко експерименти се вижда, че резултатите са малко странни и се показват обекти и от други точки на града. Моето предположение е, че това се дължи на:

1. Все още картите на Гугъл не се справят достатъчно добре с адресите на кирилица, все пак услугата все още е в бета версия и продължава да се развива.

2. Има допълнителни критерии за подреждането, които са Гугъл тайна. Тези критерии могат да бъдат част от основния алгоритъм за класиране на сайтове и допълнителни изисквания, като например страница Контакти с публикуван пощенски адрес съвпадащ с въведения в Google Places профила или близо до адреса, който се търси в момента.

3. Включени са сайтове, които никога не са били добавяни в Google Places, а само като публични обекти в Google Maps, но са стари домейни, които съдържат в текста на страниците ключови фрази, по които се търси и съдържат страница Контакти с пощенски адрес наблизо.

4. Обекта може изобщо да няма сайт, като в този случай вероятно се гледа колко отзиви има за него и колко пъти е отбелязан от логнати в своя Гугъл профил потребители и колко е популярен като цяло. Не се очаква такъв обект да се класира добре.

Сигурно е, че имат предимство следните обекти:
– които са потвърдили пощенския си адрес;
– с много ревюта;
– със силни сайтове, които се класират добре в органичните резултати, дори без да има обвързване с местоположение.

Допълнителни възможности на вече одобрен профил е възможност за създаване на талони за отстъпка, с което да се привличат допълнително клиенти. Има и възможност за написване на отзиви за фирмата от клиенти и задаване на оценка.

Друго предимство, което ще става все по-важно в бъдеще е възможността твоя обект да се класира добре в персонализирани резултати, когато Google знае къде се намира този който търси в момента. Например при търсене от мобилен телефон, ако адреса на твоя обект е близо да физическото местоположение на търсещия, вероятността де излезеш на първо място е доста голяма. Нямам наблюдение докъде е стигнало развитието на тази услуга в България, но в USA се ползва отдавна и е супер удобно за потребителите.

Необходими данни за добявене на обект

Преди да започнеш да добавяш обект, трябва да си подготвиш следните данни.

1. Основни
Име на фирмата по данъчна регистраця.
Мобилен телефон на който Google ще изпратят SMS с код за потвърждение. Този код ще трябва да се изпрати на мен.

2. Допълнителни за всеки един обект
Пощенски адрес на обекта и пощенски код.
Телефон на обекта публикуван в сайта.
Описание на бизнеса и обекта до 200 символа.
Обекта предлага ли услуги като доставки или домашни ремонти по местоположения в определен район? Ако предлага по домовете до какво разстояние от обекта в километри?
Няколко снимки на обекта или продукти: списък с URL адреси ако са качени или на файлове.

3. По-малко важни
Работно време на обекта.
Начини на плащане: в брой, фактура, кредитни карти.
Подробности за обекта: има ли паркинг, с какви автобуси се стига до там, продавани марки, и др.
Незадължително до 5 видеоклипа предварително качени в Youtube – URL адреси.

Добавяне на обект в Google Places

Влез в http://www.google.com/places, ако не си логнат в твоя Google акаунт ще видиш логин форма в дясната част на екрана. Първо влез с имейл и парола в твоя Google Account. За логване в гугъл акаунт може да се използват данните за логване за всяка една от услугите на Гугъл, като например поща в gmail.com, AdWords или Analytics. Ако до момента не си ползвал нито една Гугъл услуга и наистина нямаш Google акаунт влез в страница https://www.google.com/accounts и натисни долу вдясно връзката „Create an account now“.

Ако си логнат в твоя Гугъл акаунт, след като влезеш в  http://www.google.com/mesta ще видиш два големи бутона. Натисни [Добави нова фирма ]. Отваря се форма за регистриране. В полето „Държава“ избери от падащия списък България (скролваш почти най-горе) и телефон на фирмата, който е публикуван на сайта.След натискане на бутона Google ще провери дали знае нещо за твоя бизнес. Доста е вероятно вече да знае за твоя обект и да ти даде само да актуализираш данните. На следващия екран се въвеждат данни за фирмата.

В полето „Company/Organization“ въведи името на фирмата точно както е по данъчна регистрация. Много е важно да не се опитваш да се правиш на хитър, като въвеждаш тук ключови думи. Всички данни се въвеждат на кирилица.

В полето „Street Address“ въведи пощенски адрес за кореспонденция – улица и номер, ако е много дълъг може да използваш и следващото поле. Още докато въвеждаш адрес и вдясно ще се появи карта, която ще се позиционира на адреса и ще показва как ще изглежда полето с данни. От съображение за сигурност, данните от това поле може да се правят скрити за посетители в Google maps, но адреса трябва да е валиден, защото ще влезе в сила едва след като го валидираш. Добра идея е да се добави URL към уеб страница, където има подробности за местонахождение – най-добре страница контакти от сайта, като разбира се данните трябва да съвпадат.

Следващото задължително поле е „Main phone“ и се попълва с твоя офис телефон или служебен GSM, като номера трябва да се въведе внимателно и без грешки, защото на него ще сe получи автоматичен код за потвърждаване.

Следващите три полета „Email address“, „Website“ и „Description“ не са задължителни, но от SEO гледна точка са важни. Въвеждането на текста в полето Description от SEO експерт ще доведе до по-лесно откриване на обекта при търсене не само в Google Maps, но и в основната търсачка на Google.

Последното задължително поле е „Category“ и се въвежда на английски, като при започване на въвеждане автоматично се попълва и дава предложения за категории. След като е избрана категория може да се избере и подкатегория. След като се попълни отдолу ще се появи още едно такова поле, може да избереш до 5 категории, но се  препоръчва да въведеш само една.

Внимателно провери данните и ако са наред натисни бутона [Next].

На следващата страница в блока „Service Areas and Location Settings“ може да укажеш дали доставяш стоки до домовете на хората. По подразбиране е избрано No. Ако избереш Yes ще може да укажеш до колко километра в радиус от твоя адрес доставяш стоки. По подразбиране са избрани 20 мили, но може да смениш тази стойност и мерната единица в километри. Може да добавиш и други населени места, ако доставяш стоки и в други градове от същото място.

В блока „Hours of operations“ може да укажеш работно време на магазините. В блока „Payment options“ може да се укажат методи на плащане, които приема фирмата. В блока „Photos“ може да се качат до 10 снимки. В блока „Videos“ може да се качат до 5 видеа. Важното за снимките и видеото е, че трябва да са авторски. Не може да качваш снимки с чуждо лого или търговска марка.

В последния блок „Additional Details“ може да въведеш допълнителна информация под формата на Заглавие: Текст с описание.

Провери данните и натисни бутона [Submit].

На последната страница се избира начин на проверка на валидността на въведените данни:

* виж забележката най-долу

– чрез обаждане по телефона, като обаждането се извършва от автоматична система, която диктува на английски числата на кода за активиране (обикновено 5 на брой);

– чрез изпращане на SMS на кода – най-бързия начин;

– чрез изпращане на картичка на пощенския адрес – отнема 2-3 седмици.

Ако избереш първия метод е добре да го направиш близо до телефона, на който ще получиш обаждане 😉

Натисни бутона [Finish].

Отваря се една „Dashboard“ страница – нещо като контролен панел. Там в средата има едно малко поле PIN в което се въвежда кода – 5 цифри и се натиска бутончето [Go].

При избиране на метода чрез пощенска картичка до няколко седмици ще получите картичка, която ще съдържа код. Логвате се в Google Places и въвеждате кода от картичката.

Ако имаш повече от един офис можеш да го добавиш по подобен начин с натискане на връзката „Add another business“ в Dashboard.

Заключение

Ако все още не си добавил твоите бизнес обекти в Google Places, направи го сега, като възложиш тази задача на SEO специалиста, с който работиш. Ако все пак решиш да отделиш време и да направиш това сам – не бързай! Подготви внимателно всички необходими данни особено полето за описание. То трябва да съдържа ключови думи, но преди всичко да е написано за хора!

Не очаквай някаква бърза промяна или увеличение на трафика, но с течение на времето присъствието на твоите обекти в  Google Places ще става все по-значимо.

Забележка.

От май 2011г. Google премахнаха опциите за потвърждение по телефон и чрез SMS. Към момента единствен начин за потвърждение е чрез изпращане на картичка на вашия пощенски адрес.

Кратко видео с представяне на Google My Business:

Прочетена:20966
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

20 коментара

 1. Бочев 15.06.2010
 2. Michaella 01.07.2010
 3. ники 03.08.2010
 4. gan 03.08.2010
 5. ники 03.08.2010
 6. watchmenstore 05.09.2010
 7. xseon 15.11.2010
 8. kammi 22.11.2010
 9. Мая 23.03.2011
 10. gan 01.04.2011
 11. Dimitar 12.05.2011
 12. gan 09.06.2011
 13. Петров 06.12.2011
 14. Denica 03.02.2012
 15. Яркост 01.03.2012
 16. Веселин Кръстанов 04.10.2013
споделиха