Добавяне на бизнес сайт във Freebase (видео)

UPDATE (от дата 17.12.2014): На 16.12.2014 беше обявено, че поддръжката на Freebase ще бъде преустановена и ще насочат усилия към сайта Wikidata.org

На 31 март 2015г услугата Freebase ще стане само за четене.

 

Какво е Freebase?

Freebase е специална база данни собственост на Google, която съдържа информация за различни обекти и отношенията между тях. Самите обекти са реални неща от живота (личности, държави, географски обекти, произведения и мн.др.), за които има публикувана публична информация. Freebase ползва множество източници, като един от тях е Wikipedia. Google използва тази информация за своя граф на знанието (Google Knowledge Graph) за постоянно подобряване на семантичното търсене. Целта на Гугъл е да се превърне от търсачка на информация в търсачка на знание. Google се стреми освен показване на списък от сайтове при търсене по ключова дума, да може да дава полезни отговори при задаване на фраза, която е въпрос от реалния живот. Добрата новина е, че достъпът до базата данни е свободен и всеки може безплатно да добавя информация.

Структура на Freebase

Основни елементи във Freebase са темите (topics). Всяка тема е някаква отделна концепция или обект от реалния живот. Може да има много теми с еднакви заглавия, например тема "Георги Димитров" може да се отнася за политик, футболист и дори орден. Затова всяка тема получава уникален номер - ID и отделна интернет страница във Freebase. Към момента на писане на тази публикация има добавени около 44 милиона теми.

Всяка тема има един или няколко типа (types). Типовете във Freebase дават различен поглед върху една тема и те  са определенията "е" между обектите. Например ако имаме темата Георги Димитров и тип лице (в смисъл на човек). Тогава казваме, че  Георги Димитров е лице. Но също може да добавим за същата тема и тип  футболист, тогава казваме, че Георги Димитров е футболист. Типовете съдържат набор от характеристики (properties) на дадена тема. Характеристиките са различни за различните типове. Например тип лице има следните характеристики: дата на раждане, родно място, пол и т.н. Докато тип футболист има характеристики, като изиграни мачове, отбелязани голове и т.н. Характеристиките освен наименования имат и стойности (values) от различно естество. Например характеристика "дата на раждане" може да има стойност 14 януари 1959 г., докато характеристика родно място, може да има стойност София.

Всеки тип попада в една от главните категории, които при Freebase са наречени домейни (domains). Например тип лице попада в домейн Хора (People), а тип футболист попада в домейна Футбол (Soccer). При въвеждане на данни във Freebase, това което се въвежда ръчно е само името на темата. Преди това се избира домейн и тип. След добавяне на темата, за всяка от нейните характеристики може да се въведе стойност. Домейните, типовете и характеристиките са зададени предварително и не могат да се променят. С течение на годините се случва Google да добавят нова характеристика, а някои характеристики отпадат, като първо се маркират като Depricated. Няма смисъл да въвеждаш стойност за такава характеристика.

Други понятия във Freebase са бази знания (bases). Темите могат да попадат в различни групи бази. За конкретния пример темата за футболиста "Георги Димитров" може да попада в база "Български спортисти", както и в база "Български футболисти". Точно чрез базите Google успява при търсене за един футболист, да даде предложения и за други футболисти или други български спортисти.

 Как се добавя бизнес във Freebase?

Може да бъде въведен за десетина минути, но истински богатите със съдържание обекти (topics) може да отнемат повече от час. Хубавото е, че след първоначалното създаване на името и отделна интернет страница, може да се прекъсне и на по-късен етап да се въвежда допълнителна информация.

1. Влез в сайта на Freebase и си направи еднократно Freebase акаунт. Натисни в горния десен ъгъл бутона [Sign In or Sign Up]. Може да ползваш твоя Google акаунт, за регистриране без нужда от въвеждане на парола. След първото влизане с Google акаунт ще трябва да въведеш желано потребителско име за Freebase.

2. Превключи езика на български, като от падащия списък горе вдясно избереш седмата опция "Bulgarian".

3. Първо провери дали твоя бизнес не е добавен от друг, като ползваш полето за търсене на теми (topics) горе вляво. Потърси по домейн, по бранд или по име на фирма. Ако случайно вече е добавен, ще може да добавяш още типове (types) за твоята тема (topic) или да направиш Alias.

 

4. Избери домейна Бизнес (Business) от таблицата.

5. Избери тип (type) на твоя бизнес. Може да избереш "Работодател" или в края на таблицата "Бизнес дейност", както и друг по-подходящ тип. В последствие ще може да зададеш още типове за твоята тема (topic).

И двата споменати типа съдържат в себе си (в Included types) основния тип /common/topic, който има важни характеристики като описание (description), уебсайт (Official website) и др. Също така характеристики наследени от домейна Бизнес, като Отрасъл.

Заб. Различните типове имат различен брой важни характеристики. Например, ако избереш "Работодател", то на следващата стъпка само името ще бъде поле за въвеждане, докато при избор на "Бизнес дейност", тогава на следващата стъпка има 4 полета за попълване - име, индустрия (Industry ), дата на основаване (Date founded), място на основаване (Place founded ).

6. Добави твоя бизнес, като от бутона зъбно колело в горния десен ъгъл отвориш падащия списък и избереш опцията "Add topic". Ако си избрал тип "Бизнес дейност" ще видиш 4 полета за въвеждане. първото поле може да бъде въведено на български - това е името на твоя бранд или фирма. Следващите полета обаче се въвеждат на английски. При започване на въвеждане на данни се отваря падащ списък в полето с предложения за избор. Срещу всяка стойност има нейния тип. Например, ако започнеш да въвеждаш град София, ще се покаже опция Sofia, като нейния тип ще бъде City/Town/Village. При избор на град София, стойността се променя на Sofia - това е единствената стойност, която Google разбира правилно. По подобен начин при въвеждане на дата 6.10.2006 тя автоматично ще се промени във формат October 6 2006

При въвеждане на някои полета, например Индустрия, ще имаш възможност за повече от един избор - след първия избор се показва още едно поле. Ако искаш да въведеш само един вид индустрия, просто остави второто поле празно и премини с клавиш табулатор към следващото поле.

Накрая се натиска бутон [Create] и това създава новата тема (topic) за твоя бизнес. С това се създава интернет страница с адрес подобен на https://www.freebase.com/m/0ztrh81 От този момент ще може по всяко време да влизаш и да добавяш и променяш данни за твоя бизнес - колкото повече данни, толкова по-добре.

7. На следващата страница се виждат всички характеристики, които могат да бъдат попълнени. Най-важен е блока /common

Ако натиснеш линк на характеристика ще влезеш в режим на преглеждане на избраната характеристика. За излизане от този режим, натисни знака X на овалния бутон, който ще се появи отгоре.

Не е нужно да влизаш в самата характеристика, за да въведеш стойност - просто застани с мишката върху нея и отпред се показва оранжево бутонче със стрелка надолу. При натискане се отваря контекстно меню от което се избира опцията "Add new value". Стойностите се въвеждат на български.

След като веднъж е била добавена стойност, това падащо меню се променя и опциите в него са Edit за промяна и Delete за изтриване.

Характеристиката "Also known as" (съкращава се като a.k.a.) означава "познат още като" и служи за въвеждане на псевдоним. Това е важно поле. Въведи всички други наименования на фирмата, включително изписването на английски. Натиска се бутон [Save] за всяка и накрая бутон [Done] за край на въвеждането.

Следва най-важната характеристика за описание (Description) - въведи уникално описание на твоя бизнес. Само текст, не може да се въвеждат линкове.

Характеристика Official website дава възможност да въведеш интернет адреса на твоя бизнес сайт. Натиска се бутон [Save] и след това бутон [Done] за край на въвеждането. Създава се директен реален линк към твоя уебсайт 😉

Не въвеждай полета с етикет (deprecated).

Други важни полета с характеристики за попълване в Topic (type)

- Image - лого на фирмата в jpg, gif или png формат на файла. Към момента не е възможно качване на изображение във Freebase поради множество проблеми с правата на изображенията.

- Social media presence - социални профили. Задължително въведи поне фирмената Google+ страница, най-добре с краткия URL адрес като: https://plus.google.com/+Ganbox и фирмената Facebook страница 😉

В Organization (type):

- Headquarters - адрес на управление. Адресът може да бъде на български. Отварят се множество полета за въвеждане на пощенски адрес. Много е важно адреса да съвпада с въведения в Google Local и да бъде откриваем в Google Maps. Интересното тук е, че е доста възможно твоя пощенски код все още да не е въведен. При въвеждане на пощенския код, го потърси в предложенията като ти трябва обект от тип Postal code. Прегледай няколко екрана с предложения и ако твоя код го няма го създай като ползваш в края на списъка бутона [Create new]. Това ще създаде нов обект от тип пощенски код, за който по-късно е добре да въведеш повече информация, като местоположение и т.н.

- Organization locations -всички физически обекти на фирмата: магазини, складове, щандове и т.н.

- Date founded - дата на основаване. Ако си избрал тип "Бизнес дейност", вероятно вече е попълнено. Ако не е така въведи дата на създаване на фирмата.

- Founders - основатели на фирмата. Отново ще бъде дадена възможност за избор на вече съществуващ човек и ако няма се създава нова тема с бутона [Create new].

Доста неща за въвеждане нали? И това съвсем не е всичко.

8. След попълване на най-важните данни. По всяко време може да добавиш към твоята тема (topic) още един тип от полето "Add type" вдясно. Всеки нов тип дава нов набор от характеристики за въвеждане.

Защо да използвам Freebase?

Ползите от добавяне и описване на даден бизнес във Freebase не стават видими веднага.

Все още са малко фирмите в България, които при търсене по име в Google да се показва информация за фирмата отдясно на резултатите от търсене, така както е описано в статията Google граф на знанието. Може да опиташ с търсене на МТел, БТК, Globul. Вижда се, че за тези фирми Google се доверява на информацията в Уикипедия. Интересен факт е, че при търсене на Суперхостинг, данните за графа на знанието са от Google+ страницата на фирмата, като е избрана последната публикация. В случая вероятно се дължи на факта, че няма съответна фирмена страница в Уикипедия, но има случаи при които Google+ страницата се предпочита от Google.

Заб. Данните от изображението не се показват при всяко търсене.

Ето и още едни пример на показване на допълнителна информация от графа на знанието при търсене в Гугъл на Икеа. Като вероятно втория блок отдясно се вижда само от мен (и от хората написали отзив), защото преди време съм дал отзив за това място.

Допълнителната информация осигурявана от графа на знанието, който дава тематични препратки комбинирани с мултимедия, може да стане причина за допълнителен трафик към бизнес сайт, който ефективно е включен в графа на знанието и подробно са описани взаимодействията с други елементи от тази мрежа от знания. Помисли само за следното: възможно е при търсене на бранд на конкурент, Google да покаже в блок "Други търсят също" линк към твоя бизнес сайт. Пример, при търсене за МТел се виждат линкове към Globul, Vivacom 😉

Не е за подценяване SEO ползата от получаване на линк от сайта freebase.com с авторитетност на домейна 78 от 100.
Важно е да се отбележи, че Freebase започна да се ползва през Октомври 2013 и от търсачката Bing.

Freebase е един от начините за включване в графа на знанието на бизнес, който не желае да има Уикипедия страница. Freebase е начин да опишеш на разбираем за търсачките език, по какъв начин твоя бизнес е свързан със света и обектите в него.

.
И накрая едно видео (на английски от 23 септември) на тема Защо SEO оптимизаторите трябва да обърнат внимание на Freebase? Над час видео, в което ще разбереш до колко Google се доверява на Freebase; Как се въвежда бизнес с множество равнопоставени обекти, като например верига магазини и др.

Ако намираш тази изчерпателна статия за полезна напомням, че може да направиш дарение тук.

Прочетена:14839
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (5 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 15 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

One comment on “Добавяне на бизнес сайт във Freebase (видео)”

  1. Адмирации! Това е най-полезната и качествена статия, която съм чел през последните 5-6 месеца в Българското уеб пространство.
    Въведох информация за лице, ще видим какво ще стане. Отново благодаря за ресурса и статията. Дано ни радваш през новата година с такива полезни статии. 😉

споделиха
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram