Гугъл трикове: правилно индексиране на сайт

Публикувано на: 07.10.2009

Последна актуализация на:

Тази статия е за всички, които се интересуват от SEO и следят за своя сайт, колко от страниците са индексирани правилно в основния индекс на Google и колко от тях са влезли в допълнителни резултати. Ако не знаеш за вторичния индекс прочети повече за Supplemental results.

Както може би знаеш моят безплатен SEO инструмент SEO състояние на сайт дава тази информация, но напоследък започна да се държи странно и се налагаше постоянно да го променям, за да не показва глупости. Само за да си предам тежест, ще отбележа, че подобна промяна ми струва много усилия, защото инструмента е разпределен между около 15 машини и се налага промяна на всяка от тях.

Гугъл постоянно правят промени в командите за търсене, като според мен умишлено затрудняват откриването на това колко страници са в допълнителни резултати. Ако това не беше така щяха да направят специална команда с която да може лесно и бързо да се изведе тази информация. Честно казано не знам защо го правят. Предполагам, за да чупят бизнеса на сайтове, които предлагат това като платена услуга, което е против правилата на Google. В резултат на това обаче много хора вълнуващи се от SEO страдат и не могат да получат толкова ценната информация дори за собствения си сайт. Би било добра идея Google да предоставят тази информация поне в GWT (Google Webmaster Tool).

До скоро моят SEO инструмент разчиташе на командата:

site:ganbox.com -inallurl:ganbox.com

която пусната като търсене в Гугъл даваше, броя на страниците, които са индексирани правилно в главния индекс на Гугъл. Полученото число трябваше само да се извади от общия брой индексирани страници и се получаваше търсения брой страници. Наскоро обаче като пуснах инструмента за моя сайт и всичко в него светна в зелено, на мен ми светна една червена лампичка и си казах "Това не може да бъде!". След като направих проучване се оказах прав: тази команда не работи повече!

В Интернет ще намериш още много команди, които са митове и които или никога не са работили или са работили само временно, докато Гугъл не са направили така, че да не работят. Ето няколко такива не работещи команди:

site:www.yoursite.com *** -sljktf

Много разпространена команда, която би трябвало да дава само страниците в допълнителни резултати. Това заклинание след тирето се оказа просто случаен текст. Каквото и да напишеш там (без view) ще ти даде един и същ резултат. Тази команда изглежда е работила доста време или поне доста хора са си мислили така. Но вече не работи със сигурност. Лесно се вижда, че връща страници, които със сигурност не са в допълнителни резултати.

След това идва командата:

-site:ganbox.com/* +site:ganbox.com/

която също е работила и е давала директно страниците в допълнителни резултати. В момента тази команда не работи.

В момента SEO инструмента ползва нови команди и аз вярвам, че работи правилно. Ще ми бъде интересно да прочета какви команди или програми ползваш, за да получиш информация, колко страници са в supplemental results. Пиши като коментари по статията.

В последната версия на SEO състояние се прави и проверка дали подадения сайт е индексиран в уеб директорията dmoz.org.

Тук е мястото да спомена, че за момента инструмента SEO състояние остава безплатен, но ще се радвам ако подкрепиш моите усилия, като направиш дарение за сайта от страница Дарение. Благодаря!

Прочетена:16853
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (1 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 12 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

2 comments on “Гугъл трикове: правилно индексиране на сайт”

  1. да, сега вече показва по реални резултати. Последните седмици показваше винаги , че всичко е 100% правилно индексирано.

споделиха
phone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram