Бъг в WordPress: визуалния редактор не работи

Последна актуализация на:

Преди малко открих бъг в WordPress 2.8.4 (последната версия в момента).

Грешка

Докато за пореден път актуализирах любимата си статия Популяризиране на сайт с външни връзки, открих следния неприятен ефект - в админ панела при промяна на публикация визуалния редактор спира да зарежда текста и в долния десен ъгъл изчезна грапавото ъгълче за разтягане на полето с текста на публикацията. Така единствено в режим на HTML може да се промени статията.

Проучване

Разгледах внимателно цялата страница и забелязах, че страницата не се е заредила до края и не показва предишните версии на публикацията. В долния край на страницата има списък с предишни версии на публикацията, които се увеличават при всяка промяна на статията. Веднага след заглавието на списъка "Версии на публикацията" страницата завършваше. Разгледах други публикации от блога, но там нямаше проблем. Това ме наведе на мисълта, че грешката се дължи на големия брой версии на публикацията и дългия текст. За съжаление в момента нямам време да прегледам кода на WordPress, но вероятно всички предишни версии се зареждат в паметта и при голям брой версии страницата се чупи.

Отворих cpanel на хостинга и от там влязох в phpMyAdmin. След кратко разглеждане на таблицата с публикациите wp_posts разбрах как да изведа броя на предишния брой публикации.От адреса на страницата за промяна на публикация се вижда, че номера на публикацията е 125. Адреса е:  https://ganbox.com/blog/wp-admin/post.php?action=edit&post=125

Изпълнява се следната SQL заявка:

SELECT *  FROM `wp_posts` WHERE `post_name` LIKE '125-%'

Където 125 е номера на публикацията и при мен изведе
Showing rows 0 - 29 (82 total, Query took 0.0041 sec)

Вижда се, че има 82 версии на публикацията, като се добави и това, че текста е дълъг бях сигурен, че това е проблема.

За всеки случай си направих резервно копие на таблицата wp_posts и след това реших да поизтрия малко стари версии.

Решение

Първо изпълних заявката

SELECT *  FROM `wp_posts` WHERE `post_name` LIKE '125-%'
AND post_date < NOW() - INTERVAL 1 MONTH
ORDER BY  post_date

Showing rows 0 - 29 (56 total, Query took 0.0173 sec)

Това ми показва, че има 56 версии по-стари от един месец.

Изтрих ги със заявката:

DELETE  FROM `wp_posts` WHERE `post_name` LIKE '125-%'
AND post_date < NOW() - INTERVAL 1 MONTH

Всичко си заработи нормално при промяна на публикацията.

Явно този бъг се проявява много рядко и само, когато сумарния текст от всички версии на една публикация е прекалено голям.  Ако и при теб "Визуалния редактор" на WordPress спре да зарежда текста може да пробваш този хак.

Винаги прави резервни копия на базата данни преди да го използваш, ganbox.com не носи отговорност за проблеми възникнали от използването на този хак.

Прочетена:10476
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (1 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 12 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

4 comments on “Бъг в WordPress: визуалния редактор не работи”

  1. Защо не ги изключиш направо тези ревизии (ако правилно съм разбрал)? С тях пак до същото положение ще стигнеш някой ден. 🙂

  2. Да ти кажа не съм гледал как се изключват. Но не искам, защото досега два пъти ми се е случвало да омажа последната версия и да се наложи да се върна една версия назад. По-ценно ще е ако може да се ограничи до примерно 10 версии назад и най-старата да се изтрива автоматично.

  3. ...хммм мерси и аз го инсталирах преди около 2 седмици и забелязах че има проблем, но имах работа и го оставих за по нататъка

споделиха
phone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram