Блокиране на спам през cPanel

Какво е СПАМ?

За мен СПАМ е всяко едно неочаквано имейл съобщение, дори запитване дали може да ми пратят непоискано съобщение 🙂

Напоследък върлува следния досаден СПАМ със заглавие: „Въпрос от Бизнес Каталог България“ и текст:

Уважаеми Дами и Господа,
Бихме желали да поискаме разрешение да ви изпратим непоискано търговско съобщение.
Темата му е „Каталог Медия и Реклама 2010“
Ако искате да го прочетете, можете да посетите този линк …
Ако не желаете да получавате повече полезна информация от нас, можете да запишете Вашият мейл тук …
С уважение,
Бизнес Каталог България
02 421 40 44
www.cаtаlogbg.biz

office@cаtаlogbg.biz

office@bаzi-dаnni.com

Това съобщение се получава по няколко пъти в една пощенска кутия. На пръв поглед това е съвсем културно съобщение, но искам да ти обърна внимание, че подобна опция при която се записваш, че не желаеш да получаваш имейли е много опасна! Това е сигурен начин да покажеш, че този имейл не само е валиден, а се преглежда редовно от човек. След като натрупат солидна база данни с примерно 20 000 имейла, тази компания може да реши тайно да продаде тази база с имейл адреси и тогава наистина ще започнеш да получаваш много съобщения. Подобен сценарий се случва всеки ден по света. Трябва добре да познаваш фирмата, която стои отсреща и да и имаш доверие. Например Google.

Ако искаш да спреш да получаваш подобни имейли във всичките мейл акаунти на твоя сайт и ако използваш хостинг с cPanel, може да направиш това, като блокираш този изпращач да не може да ти изпраща повече имейли. Това се прави лесно.

Блокиране на СПАМ през cPanel

Влез в cPanel контролния панел на твоя хостинг, в секцията Mail избери “Account Level Filtering”. Натисни бутона [Create a new Filter]. В първото поле Filter Name: въведи някакво име, което да те подсеща за какво е филтъра, например bazidanni. В полето под „Rules“ в първия падащ списък остави избрано From, а във втория избери contains и в полето отдолу въведи bazi-danni.com. В падащия списък под Actions остави избрано Discard Message. Натисни бутона [Activate] и ще имаш филтър, който ще унищожава всички имейл съобщения, които съдържат в хедъра си From низа bazi-danni.com. От този момент няма да получаваш повече писма, от пощенски кутии, които завършват на @bazi-danni.com.

По подобен начин може да зададеш друг филтър, като например вместо From избереш Subject и като текст въведеш Viagra. По този начин ще бъдат изтривани автоматично писма с оферти за виагра.

Темата е доста обширна и тук е даден само бърз пример

Прочетена:8819
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (3 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...

2 коментара

  1. pesni 06.10.2010
  2. Камен 24.07.2011
споделиха