Авторство на публикациите и Google

Последна актуализация на:

Google Autorship

Отпада ли Google авторството?

През август 2011г. написах публикацията Удостоверяване на авторство пред Google относно подписване на авторски публикации с Google+ името на автора, в следствие на което google започва при определени търсения да показва в резултатите малка снимка на автора. Това прави подобни резултати много по-видими и увеличава посещенията на сайта, като непряко влияе и на SEO оптимизацията на сайта. В средата на декември 2013г Google потвърдиха, че започват да ограничават резултатите от търсене (SERP), пред които има снимка на автор. Нашите наблюдения в Ganbox са, че този процес беше започнал месеци преди това под формата на тестове и вероятно не е спирал от самото въвеждане на авторството, но вероятно вече Google са готови напълно с нов алгоритъм, който ще бъде приложен масово и ще ограничи нискокачествените резултати с авторски снимки.

Следващата графика осигурена от mozcast.com/features показва глобално изследване за последните 30 дни на броя на резултатите с авторска снимка в SERP. Вижда се, че процентът на търсенията, в които има авторска снимка от всички изследвани търсения, е спаднал от около 24% на около 20%. Това не е голяма разлика, но Google обявиха, че този процент ще бъде сведен до 10%.

Някои хора изпаднаха в лека паника 🙂 Последваха въпроси като:

"Ще отпадне ли Гугъл авторството (Google Authorship)?",

"Защо Google показва моята снимка в резултатите на някои сайтове, а в други не?",

"Защо Гугъл веднъж показва моята снимка пред един резултат, а  друг път не?",

"Защо в Google се вижда линия, че съм автор на публикацията, но не се показва снимката ми?" и т.н.

Отговорите са много прости и логични. След въвеждане на авторството много хора и в частност някои SEO оптимизатори, вместо да се съсредоточат в създаване на полезно съдържание, започнаха да подписват безогледно всичко що може да се нарече публикация, с цел да манипулират SERP. В резултат на това има търсения, при които цялата първа страница е със снимки на автори, нещо което Google искат да избегнат. Ето защо Google взеха мерки и продължават да работят по това да намалят авторските резултати.От Google обявиха, че ще се стараят да показват в SERP само снимките на най-авторитетните автори. Целта е резултатите със снимка да будят доверие, когато човек види такъв резултат да си казва на ум - това е резултат от доверен автор и това е публикация, на която мога да се доверя. Ето защо авторството в Гугъл ще става още по-трудно и още по-важно отпреди.

Какво да направя, за да се показва моята снимка в SERP?

Нищо по-различно от това, което правеше (или трябваше да правиш) до момента. Вместо да си губиш времето да тестваш и да се притесняваш, че понякога снимката ти не излиза увери се, че правиш следните две неща:

1. Подписвай само твои авторски публикации с интересен и уникален текст, и с достатъчно съдържание от над 400 думи на публикация.

2. Периодично осигурявай такива публикации в един или няколко авторитетни сайта.

Очаква се в бъдеще да има по-силна зависимост между авторитетът на един автор и броя на неговите последователи в Google+. Колкото повече хора са добавили един човек в техните кръгове на Google+, толкова по-авторитетен става той. За момента авторитетът на автора зависи най-вече от мястото където се публикува  и от това, колко линка получава публикуваното от него съдържание и колко социални сигнали, като харесвания и споделяния в социалните мрежи. Възможно е силно авторитетен автор да публикува в слаб сайт и тогава вероятно няма да се покаже снимка.

 

Три нива на авторитетност на авторите

Google въвеждат 3 нива (класове) на авторитетност, които се показват в SERP по различен начин. Google авторство резултат за SERPНай-силно авторитетните автори писали по дадена тема при съответното търсене, което съдържа ключови термини по тази тема, ще получават както до момента снимка пред резултата и една линия текст с името на автора и колко души го следват в Google+.

По-слабо авторитетните автори подписали публикация по някаква тема, по която търси потребител на търсачката, ще се показва в резултатите без снимка, но ще се показва линия с името на автора и колко души го следват в Google+.Google авторство и резултат за SEO хостинг Най-слабо авторитетните автори ще се показват в Google без никакъв подпис за авторство, докато не станат достатъчно авторитетни пред Google. Възможно е един и същ резултат за едно и също търсене, да се показва по различен начин пред различни хора, които търсят.

Както се вижда от примерите е възможно един и същ автор да бъде определен като авторитетен по едно търсене и по-слабо авторитетен по друго търсене. Това е напълно нормално, не може един човек да знае всичко по всички теми 😉 Позицията в резултатите на Google няма пряка връзка с авторството. И двата примера показват търсене по термини, при които сайтът ganbox.com е на първо място в Google, но в единият от случаите авторитетът на автора по конкретната тема не е достатъчен, за показване на снимка. Това е така, защото този автор не е писал достатъчно публикации по конкретната тема.

Заключение

Авторството в Google ще става все по-важно, но ще се постига по-трудно. Авторитетът на автора се определя от няколко фактора, като стойност на публикуваното съдържание, местата където се публикува и интересът, който предизвиква. Не подписвай публикации с ниско качество и без достатъчно текст.

Прочетена:5546
1 - лоша2 - слаба3 - средна4 - добра5 - отлична (4 гласа, оценка: 5,00 от 5. Моля изберете оценка!)
Loading...
Георги Стефанов
Георги Стефанов
Магистър по информатика, който се занимава с компютри от 1988 г., професионално с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Има богат опит при оптимизиране на бизнес сайтове. Повече от 12 години развива успешно свои уеб проекти и работи с български и международни компании за постоянно подобряване на техните сайтове и увеличаване на онлайн продажбите. 

4 comments on “Авторство на публикациите и Google”

  1. Благодаря ти ган, тъкмо се чудех какво става. От 10 дена масово ми изчезнаха снимките от служебните профили.

  2. Интересни съвети. И аз не мисля, че авторството ще отпадне. Добре е че Гугъл се опитва всячески да покаже на читателите това, което ще им е интересно, включително и снимките на авторите, които са подходящи за даден резултат в търсачката, а не просто страници направени само с цел seo оптимизация.

  3. Имам много важен за мен въпрос, относно авторство на текст. Възможно ли е да подписвам като авторски текст подробно техническо описание на продукт, което е направено от мен и е 100% уникално, но не е статия за конкретна тема. Благодаря за отговора.

споделиха
phone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram