Проверка за уникално съдържание на публикация

Уникален текст

При SEO оптимизацията за търсещи машини, като Google, терминът уникално съдържание, означава уникален текст – текстово съдържание, което е различно спрямо вече публикувано съдържание в интернет, което е било открито и индексирано от Google. Така 100% уникално съдържание имаме при публикуване на текстово съдържание, което до момента не е било публикувано в интернет дори частично. Обикновено Google дава предимство на сайта, който първи публикува дадено съдържание и започва да класира този сайт добре по набор от ключови фрази, които се съдържат в заглавието и в текста на публикацията. Важно е да се знае, че да публикуваме първи и това Google да открие съдържанието първо при нас, са две различни неща. Част от подготовката на сайт за оптимизация (on-site SEO) включва програмиране на модули, които съобщават на Google по най-бързия и правилен начин за всяко ново или променено текстово съдържание. Това е от особено значение за новинарски сайтове и други големи силно динамични сайтове.

Ръчна проверка на текст за уникалност

Най-лесният и бърз начин за проверка на уникалност на текст е разделяне на текста на части от по 10-15 думи. След това се избират тези части, които смятаме за най-вероятно да се срещат в други сайтове и пускаме търсене в Google по тези части от текст. Ако Google открие текста в други сайтове и там текста е 1:1 с текста при нас, със сигурност в резултатите от търсене сайтовете, които съдържат текста ще са на първите места при това търсене. Дори ако текста е бил леко променен вероятността да бъде открит е голяма. Google потъмнява в SERP всички открити думи, които се съдържат в нашия текст и в сайта от резултатите, като понякога дори не е нужно да отваряме сайта от резултатите, за да видим, че нашия текст се съдържа в друг сайт.  Обикновено едно единствено търсене не е достатъчно, освен в случаите на точно съвпадение на текста по други сайтове.

Трябва да се има предвид, че Google има лимит на заявката за търсене от 300 символа в това число и интервали и затова избраните фрази не трябва да са много дълги, в противен случай получаваме грешка 414 – The request is too large to process. Този метод на търсене помага най-често при точно съвпадение на текста. Ако текста е бил променен до някаква степен, не можем да открием колко процента е разликата на текста и понякога дори ще бъде трудно да открием сайта, който съдържа текста.

Заб. 1. При търсене в Google с оператор intitle: ще търсиш само в заглавията на публикации. Например  intitle:“WordPress версия 3.6″  ще изведе само публикации с това заглавие. Ако ползваш дълго заглавие и нищо не бъде открито, опитай само с част от заглавието.

Сравнение на два текста

Ако открием променена публикация в друг сайт, може да сравним двата текста до колко се различават. Един начин за проверка е с безплатният инструмент на Ganbox за сравнение на два текста, който дава процент на уникалност на втория текст спрямо първия. Текстовете се сравняват на ниво думи, не на ниво символи. За добра уникалност се смята разлика над 90%. Като екстра инструментът дава най-дългите фрази, които се съдържат и в двата текста и преброява брой думи и брой символи, нещо което е полезно за всеки копирайтър.

Услуги за проверка на уникалността на текст

Всеки текстописец (копирайтър) и SEO оптимизатор, трябва да разполага с инструменти за проверка на текст, като уникалността на текста е една от най-важните. Самият инструмент може да бъде програма или уеб услуга, а най-добре комбинация от няколко инструмента.

Един добър български уеб инструмент за проверка е unique.cloxy.com който работи по подобен начин на ръчното търсене, но доста ускорява процеса и е доста удобен. Друг подобен инструмент е uniquearticles.eu/unique-check

Една от най-известните услуги за проверка е www.copyscape.com. За да ползваш Copyscape трябва публикацията да е качена в интернет, защото се изисква подаване на URL адрес на публикацията, която ще бъде проверявана. Затова, ако публикацията е в DOC файл, трябва да се обърне в HTML файл и да се качи в сайт, за да може да се провери. Можеш да провериш безплатно само 10 публикации на ден.

Други подобени инструменти са http://www.plagspotter.com и http://www.plagium.com, но не бих казал, че някой от тях се справя добре.

Ето няколко руски сайта, които твърдят че предлагат подобна услуга, но лично аз не успях да получа нещо смислено от тях:  http://www.antiplagiat.ru – до 5000 символа текст за нерегистрирани;  http://istio.com;   http://miratools.ru и http://pasteit.ru (10 безплатни статии на ден).

Както се вижда няма голям качествен избор, затова ще се радваме, ако споделиш в коментарите уеб инструмент, който върши работа.

При използване на подобни услуги, като Copyscape  винаги съществува вероятност, Google да знае за току що публикувана публикация, за която услугата за проверка на уникалност все още да не знае.

.

Ganbox предлага проверка на текстовете на сайт за уникалност, както и копирайтърски услуги за пренаписване или допълване на текста на страниците на сайта с цел по-висока уникалност на текста. Услугата за проверка уникалността на текстовете е включена в услугата SEO одит, която предлагаме на клиенти.

Програми за проверка на текст за уникалност

Има специални програми за проверка на уникалност на текстовото съдържание. Една от най-известните и популярни е руският Advego Plagiatus – програма, която търси в интернет частични или пълни копия на подаден документ. Търсенето става предварително, члез обхождане на милиони страници и индексиране на текстовете в база данни – много сигурен метод. Програмата показва процент на съвпадение с даден текст и в кой сайт е открит. Безплатна, но за съжаление се предлага само за операционна система Windows. Може да я изтеглиш от официалния сайт на програмата http://advego.ru/plagiatus. В зависимост от настройките на Windows може да има проблем и менютата да са нечетими с множество знаци ???. Дори така програмата работи, постави текста в голямото поле и натисни бутончето с червено флагче и синя стрелка надясно. Следва проверка в интернет и всички намерени повтореня, както и процент съвпадения ще излязат в долното поле, както и линкове към сайтовете, които съдържат подобния текст. Голям плюс е, че програмата е само в един файл и не се инсталира – просто се стартира.

Заб.2. Ето няколко насоки как да ползваш тази програма под операционна система Linux с използване на Wine. Подробни инструкции (на руски) има тук http://advego.ru/blog/read/plagiatus/763458 трябва да се добавят две допълнителни библиотеки в Wine: riched20 и riched32. Специално за Ubuntu: http://darmoid.ru/ubuntu/ustanovka-advego-plagiatus-v-ubuntu.html

Друга програма за проверка на уникалност – eTxt Antiplagiat. Тя може да проверява за уникалност всички страници на един сайт не само отделна публикация. Програмата  е безплатна, може да я изтеглиш от сайта http://www.etxt.ru/antiplagiat/ Има версии за различни операционни системи. Поддържа PDF файлове. Програмата се предлага „така както е“ и без поддръжка. Програмата се инсталира с .msi файл. Добра е и понякога открива сайтове, които Advego Plagiatus не успява.

Заключение за уникален текст

Уникалното текстово съдържание е от висока степен на важност за SEO на всеки сайт, както и неговата достъпност, правилно представяне и осигуряване на възможност за бързо индексиране от Google. Бил съм свидетел как само правилното представяне на съдържанието на сайт и осигуряване на уникални текстове, води до многократно увеличение на OST – трафика към сайта.

Прочетена:8130
« Предишна публикация

Премахване на PHP разширенията от URL адресите на сайт

Преди повече от 3 години написах публикацията Премахване на .html от URL адреса с mod_rewrite Напоследък в Ganbox извършваме много SEO одити и сега имаме още по-интересен случай със сайт, който има проблем с повтарящи се ... Повече информация »

Следваща публикация »

OST - органичен трафик

Organic Search Traffic (OST) OST наричан още органичен трафик или органик трафик е част от общия трафик към даден сайт, като това са само тези посещения на сайта, които са в резултат от търсене в Google, ... Повече информация »

Един коментар

  1. Свиленов 25.09.2014

Напишете коментар