Изключване на персонализираното търсене в Гугъл

Какво е персонализирано търсене в Google?

В статията Какво е SERP? от август 2009 г. обяснявам за един проблем, с който се сблъскват хора, които от скоро се интересуват от SEO.

Когато търсиш по дадена ключова дума в Гугъл това търсене се запомня и ако често търсиш по една и съща ключова дума и след това влизаш в един и същ сайт, (например твоя бизнес сайт) това ще доведе до постепенно изкачване на твоя сайт в резултатите от търсенето (SERP). Това се нарича персонализирано търсене и е удобно, защото бързо намираш твоя сайт, но този резултат се вижда само от твоя компютър. Всички други хора виждат различен резултат, при който при търсене по същата дума твоя сайт е доста по-назад в резултатите. Това може да бъде силно заблуждаващо за хора, които плащат за SEO услуги! Такива хора може да се заблудят, че фирмата за SEO услуги много бързо постига резултати, а това съвсем да не е така.

Това което е различно спрямо предишната статия е това, че до скоро промяна в резултатите се получаваше само, когато си логнат в Гугъл акаунта си (например в пощата gmail.com или друга уеб услуга на Гугъл), но отскоро използвайки бисквитки, Гугъл вече персонализират търсенето и без да се логваш.

Както се вижда от статията Personalized Search for everyone това е в сила от началото на декември 2009г.

Може да провериш позицията на сайта в Google с Ganbox инструмента за позиция на сайт.

Изключване на персонализираното търсене

Последна промяна на текста от 26 август 2011 г. Статията е променяна няколко пъти, защото Google често сменят интерфейса на сайта.

 

Най-бързият начин е да отвориш сайта google.bg и след това да натиснеш най-горе вдясно бутончето със зъбно колело, след което се отваря падащ списък и избираш последната опция „Посетени сайтове“. След това:

1. Ако не си логнат в Google

Ще видиш линк „Деактивирайте персонализиранията въз основа на извършени търсения“. Натисни този линк и с помощта на бисквитка се отбелязва, че на този компютър персонализираното търсене е изключено. С това ще спреш персонализираното търсене, но само докато си извън твоя Google профил и само на този компютър.

Неудобството е, че ако ползваш друг компютър, ще трябва да го направиш и там, затова е добра идея да изключиш персонализираното търсене и когато си логнат в Google. По този начин на всеки, компютър който ползваш след логване в Google ще имаш изключено персонализирано търсене.

2. Ако си логнат в Google

За изключване на персонализираното търсене в Гугъл влез в твоя Google акаунт (например с имейл и парола за Gmail), като натиснеш най-горе вдясно линка „Вход“.

Отново се натиска най-горе вдясно бутончето със зъбно колело и се избира линка „Посетени сайтове“.

Сега вече ще се отвори малко по-различна страница.

Натисни бутона [Пауза] след надписа „Посетени сайтове: включено“.

Добра идея е и да натиснеш бутона [Премахване на всичко от Посетени сайтове] – така ще изтриеш цялата история на търсени и посетени страници от Google резултатите за твоя акаунт до момента.

Вече на който и компютър да се намираш е достатъчно да се логнеш в същия Гугъл акаунт, от линка Вход и при търсене ще виждаш реалните резултати.

3. Други методи

Друг начин да видиш реалните резултати е да направиш търсене и ако горе вдясно виждаш връзката „Изход“ да я натиснеш, след това изтриваш бисквитките изпратени от Гугъл и едва след това правиш търсене по ключова дума. Това ще сработи само първия път и после пак ще трябва да триеш бисквитки, затова е за препоръчване да ползваш горния метод и преди търсене да се логваш в Гугъл акаунта си.

Чел съм и, че може еднократно да изключваш персоналното търсенето и като първо потърсиш думата и после добавиш в края на URL адреса &pws=0, но не съм го тествал.

Ако ползваш браузър Google Chrome с натискане на клавишната комбинация [Ctrl]+[Shift]+[N] се отваря нов прозорец в Incognito режим, който е много подходящ за търсене в Google и гледане на реални резултати.

Ако ползваш Firefox,там има подобен режим наречен  Private Browsing mode и се превключва с [Ctrl]+[Shift]+[P].

Защо да правя това?

Всичко това има смисъл само, ако искаш да виждаш реалното класиране на един или друг уеб сайт при търсене по ключова дума в Гугъл. Ако не се вълнуваш от SEO, не те интересува, че виждаш резултати различни от това, което виждат всички останали и нямаш нищо против Гугъл да следи и записва, какво търсиш, то  в такъв случай игнорирай тази статия 😉

Прочетена:10636
« Предишна публикация

Google sitemap и Карта на сайта

Забелязвам, че много хора си мислят, че Google sitemap и карта на сайта (sitemap) са едно и също нещо. Всъщност двете имат различни предназначения. Какво е Карта на сайта? Това е просто уеб страница, която съдържа ... Повече информация »

Следваща публикация »

Премахване на .html от URL адреса с mod_rewrite

Тази статия е продължение на статията Приложна магия с mod_rewrite в htaccess и отговаря на въпрос зададен като коментар: "очаквам след като изпиша примерно: http://www.domain.com/za_nas.html – в полето за адреси да се вижда само http://www.domain.com/za_nas". Тъй ... Повече информация »

3 коментара

  1. ihchieva 15.02.2010
  2. gan 20.06.2010